مواد غذایی مضر برای افراد مبتلا به فشار خون بالا
فشار خون بالا عارضهای است که افراد زیادی در سراسر جهان گرفتار آن هستند. این بیماری ممکن است احتمال ابتلا به بیماری قلبی، سکته و بیماریهای دیگر را افزایش دهد. اگر به فشار خون بالا مبتلا هستید، حتما میدانید که رژیم غذایی چه نقش مهمی روی بیماری شما دارد. بعضی از مواد غذایی میتوانند فشار خون را کاهش دهند و بعضی دیگر فشار خون را بهطرز خطرناکی افزایش میدهند. بهترین روش برای مدیریت فشار خون بالا این است که خوراکیهای مضر را شناسایی کرده و آنها را از رژیم غذایی خود حذف کنید. در مقالهای که امروز در دیجیکالا مگ برایتان در نظر گرفتهایم، قرار است شما را با مواد غذایی مضر برای فشار خون بالا آشنا کنیم که افراد مبتلا به فشار خون بالا باید از آنها پرهیز کنند. علاوه بر این بهطور خلاصه به مواد غذایی مفید، یک برنامهی غذایی یک روزه، تغییراتی در سبک زندگی برای کنترل فشار خون بالا و زمان مراجعه به پزشک اشاره میکنیم. تا پایان مقاله با ما همراه باشید.
مواد غذایی مضر برای فشار خون بالا
۱. مواد غذایی شور
طبیعی است که اولین خوراکی که باید از رژیم غذایی مخصوص فشار خون بالا حذف شوند، خوراکیهای شور هستند.
سدیم میتواند فشار خون را بالا ببرد. بسیاری از افراد بدون اینکه خودشان متوجه شوند، سدیم زیادی مصرف میکنند. مواد غذایی فرآوری شده و فستفودها معمولا حاوی مقدار زیادی سدیم هستند؛ به طوری که اغلب بیشتر از ۲۳۰۰ میلیگرم سدیم به بدن میدهند.
توصیه میشود برچسب ارزش غذایی روی محصولات را به دقت بررسی کرده و سالمترین محصول را خریداری کنید. حتی باید حواستان به مواد غذایی و نوشیدنیهایی مثل آب میوه و آب سبزیجات باشد که سالم تلقی میشوند، چون این نوشیدنیها ممکن است سدیم زیادی داشته باشند. نمونههای مواد غذایی حاوی سدیم بالا در ادامه آورده شدهاند.
- پیتزا
- ساندویچ
- کنسرو سوپ
۲. مواد غذایی حاوی قند
مواد غذایی حاوی قند اگر به مقدار زیاد مصرف شوند، بدن را با مشکلات زیادی مواجه میکنند و احتمال ابتلا به اضافه وزن را افزایش میدهند. یک مطالعه در سال ۲۰۱۴ به این نتیجه رسید که مواد غذایی شیرین ممکن است فشار خون را حتی بیشتر از نمک افزایش دهند. نمونههایی از مواد غذایی حاوی قند زیاد را در ادامه در اختیارتان قرار دادهایم.
- دسرهای فرآوری شده
- مواد غذایی بستهبندی شده
- کراکر
- گرانولا
- کرهی بادامزمینی
۳. گوشت قرمز
گوشت قرمز هم میتواند منجر به افزایش فشار خون شود و به همین خاطر میتواند یکی از مواد غذایی مضر برای فشار خون بالا باشد. فرآیند سوختوساز گوشت قرمز در بدن ممکن است باعث آزاد شدن ترکیباتی شود که فشار خون را بالا میبرند.
اگر دچار فشار خون بالا هستید، باید مصرف گوشت قرمز را تا جایی که امکان دارد محدود کرده یا بخشهای کمچرب گوشت قرمز را مصرف کنید. هرچه گوشت قرمزتر باشد، احتمال اینکه فشار خون را بالاتر ببرد، بیشتر است.
۴. نوشیدنیهای شیرین
اینکه هر از گاهی یک نوشیدنی شیرین مصرف کنید ایرادی ندارد، اما زیادهروی در مصرف نوشیدنیهای شیرین ممکن است بالا رفتن فشار خون را به دنبال داشته باشد.
علاوه بر این بسیاری از نوشیدنیهای شیرین ممکن است کافئین داشته باشند که آن هم میتواند فشار خون را افزایش دهد. از جمله نوشیدنیهای شیرین که کافئین یا قند زیادی دارند، میتوانیم به نوشابه و آب میوه اشاره کنیم.
۵. چربیهای اشباع شده
چربیهای اشباع شده از دیگر مواد غذایی مضر برای فشار خون بالا هستند. اگر میخواهید فشار خونتان را کم کنید یا احتمال ابتلا به فشار خون بالا را در خود کم کنید، باید مصرف چربیهای اشباع شده را در رژیم غذایی خود محدود کنید. این یعنی نباید بیشتر از ۵ تا ۶ درصد از کالری مصرفیاتان از چربیهای اشباع شده باشد. در ادامه مواد غذایی که حاوی چربی اشباع شده هستند را نام بردهایم.
- دسرها از جمله شکلات، تافی، کیک، پودینگ، بیسکویت و پای
- گوشت فرآوری شده مانند سوسیس
- چربیهای مخصوص پختوپز مثل کره و مارگارین
- روغنها مانند روغن نارگیل و روغن پالم (روغن نخل)
- محصولات لبنی پرچرب مثل خامه، شیر، ماست و پنیر
۶. مواد غذایی فرآوری شده و بستهبندی شده
مواد غذایی بستهبندی شده به نظر سالم میآیند، اما این خوراکیها بیشتر طعم خود را از سدیم بالا گرفتهاند. توصیه میشود از مصرف چنین مواد غذایی خودداری کرده یا برچسب ارزش غذایی قید شده روی محصولات را بررسی کنید و محصولی را خریداری کنید که سدیم نسبتا کمی دارد.
۷. سسها
در صورت ابتلا به فشار خون بالا لازم نیست از مصرف تمام سسها خودداری کنید، اما باید برچسب ارزش غذایی روی سسها را بررسی کنید، چون بعضی از محصولات سدیم یا قند زیادی دارند.
دقت کنید فقط به این دلیل که یک سس مزهی شور نمیدهد، به این معنی نیست که سدیم زیادی ندارد. از جمله سسهایی که نمک یا قند زیادی دارند، میتوانیم به سس کچاپ، سس چیلی، سس سویا و سس سفید اشاره کنیم.
۸. کافئین
کافئین میتواند بهطور موقت باعث افزایش فشار خون شود. باید کمتر کافئین مصرف کنید یا قهوهی بدون کافئین بنوشید. باید دربارهی مصرف یا کاهش مصرف کافئین با پزشک مشورت کنید تا مطمئن شوید خطری شما را تهدید نکند.
مواد غذایی مفید برای افراد مبتلا به فشار خون بالا
اکنون که مواد غذایی مضر برای فشار خون بالا را معرفی کردیم، بهتر است به معرفی چند ماده غذایی بپردازیم که خوردن آنها برای افراد مبتلا به فشار خون بالا مفید است. خوردن مواد غذایی سرشار از مواد مغذی میتواند به کاهش فشار خون بالا کمک کند. اگر دچار فشار خون بالا هستید، میتوانید مواد غذایی زیر را در رژیم غذایی خود جای دهید.
- غلات سبوسدار
- میوه و سبزیجات مثل سبزیجات برگدار، آووکادو، مرکبات و توتهایی مثل تمشک و توتفرنگی
- گوشت کمچرب مثل مرغ گریل شده، سینهی مرغ و ماهی
- سایر منابع پروتئین از جمله عدس، مغزها، کینوا و توفو
برنامهی غذایی یک روزه برای افراد مبتلا به فشار خون بالا
در ادامه یک برنامهی غذایی یک روزه را برای کنترل فشار خون آوردهایم.
- صبحانه: نان تست سبوسدار به همراه میوه و یک لیوان شیر یا جو دوسر با میوه
- ناهار: مرغ گریل شده با سالاد یا یک کاسه کینوا و میوه
- میان وعده: میوه، سبزیجات، پنیر، پاستای سبوسدار یا اسموتی میوه و سبزیجات
- شام: پاستای سبوسدار، تخممرغ و میوه و سبزیجات یا مغزها با گوشت کمچرب مانند مرغ و مقداری میوه
عوارض فشار خون بالا
فشار خون بالا میتواند احتمال ابتلا به عارضههای دیگر را افزایش دهد. در ادامه به عوارض فشار خون بالا اشاره کردهایم.
- سکته
- حملهی قلبی
- مشکلات بینایی
- مشکلات کلیوی
- لخته شدن خون
- مشکلاتی در گردش خون
- مشکلات قلبی
نقش سبک زندگی روی مدیریت فشار خون بالا
بعضی از تغییرات در سبک زندگی میتواند به کاهش فشار خون بالا کمک کند و سلامت قلب را بهبود ببخشد. در ادامه این تغییرات مهم را معرفی کردهایم.
- سیگار کشیدن را ترک کنید.
- وزنتان را در محدودهی سالم حفظ کنید. اگر دچار اضافه وزن هستید، از روشهای اصولی برای کاهش وزن خود کمک بگیرید.
- با استفاده از راهکارهای موجود مانند یوگا، مدیتیشن و... سطح استرس خود را کاهش دهید.
- به اندازهی کافی ورزش کنید.
زمان مراجعه به پزشک
اگر فشار خون سیستولیکتان (عدد بالا) بالاتر از ۱۸۰ و فشار خون دیاستولیک شما (عدد پایین) بالاتر از ۱۲۰ است، باید بلافاصله به پزشک مراجعه کنید. در صورت داشتن شرایط زیر، حتما نزد پزشک بروید.
- فکر میکنید به فشار خون بالا مبتلا هستید.
- با وجود تغییر در سبک زندگی و رژیم غذایی خود، فشار خونتان در سطح بالا باقی مانده است.
- فشار خونتان مدام بالا میرود.
- با مصرف داروهای کاهندهی فشار خون یک سری عوارض جانبی را تجربه کردهاید.
کلام آخر
فشار خون یک بیماری خطرناک است که افراد زیادی دچار آن هستند. برای مدیریت و کاهش فشار خون خود باید یک رژیم غذایی متعادل را دنبال کنید. باید دور مصرف بعضی مواد غذایی را خط بکشید و بعضی دیگر را به رژیم غذایی خود اضافه کنید.
علاوه بر رژیم غذایی باید بعضی تغییرات را در سبک زندگیاتان ایجاد کنید؛ به طور مثال استرس خود را کاهش دهید، ورزش کنید و وزنتان را در محدودهی سالم نگه دارید. شما برای مدیریت فشار خون بالا چه راهکارهای علمی را سراغ دارید؟ پیشنهادات خود را در بخش کامنتها با ما و مخاطبان دیگر به اشتراک بگذارید.
منبع: gomed smart