کودک مبتلا به آنفولانزا چه زمانی میتواند به مدرسه برگردد؟
با بازگشایی مدارس بهدلیل تماس مکرر دانشآموزان با یکدیگر احتمال بیمار شدن آنها افزایش مییابد. والدین تمام تلاش خود را برای حفظ سلامت فرزندشان انجام میدهند، اما گاهی اوقات حتی بهترین اقدامات پیشگیرانه هم نمیتوانند با بروز آنفولانزا در کودکان مقابله کنند. در صورت ابتلا به این بیماری، دور نگه داشتن کودک از مدرسه میتواند سرعت بهبودی او را افزایش دهد و جلوی سرایت ویروس به سایر دانشآموزان را بگیرد.
پزشکان توصیه میکنند کودکان بیمار تا زمانی که به اندازهی کافی خوب نشدهاند در خانه بمانند. اما در بعضی موارد، تشخیص زمان برگشت به مدرسه دشوار است. به همین دلیل، این مقاله از دیجیکالا مگ را به موضوع آنفولانزا در کودکان اختصاص دادهایم تا دربارهی علائم بهبودی این بیماری و راههای پیشگیری از آن صحبت کنیم. با ما تا انتهای این مطلب همراه باشید.
چگونه بفهمیم زمان برگشت کودک بیمار به مدرسه فرا رسیده است؟
برگشت زودهنگام کودک بیمار به مدرسه میتواند بهبودی او را به تعویق بیندازد و سایر دانشآموزران را هم مستعد ابتلا به ویروس کند. دستورالعملهای زیر به شما در تصمیمگیری برای برگشت فرزندتان به مدرسه کمک میکنند:
۱. تب
اگر دمای بدن کودک بالاتر از ۱۰۰/۴ درجهی فارنهایت (۳۸ درجهی سانتیگراد) است، بهتر است او را در خانه نگه دارید. تب نشان میدهد که بدن در حال مبارزه با عفونت است و کودک میتواند ویروس را به دیگران منتقل کند.
هنگامی که تب بهمدت حداقل ۲۴ ساعت بدون دارو کنترل شد، میتوانید فرزندتان را به مدرسه بفرستید. با این حال، اگر علائمی مانند اسهال، استفراغ یا سرفهی مداوم ادامه داشتند، لازم است کودک همچنان در خانه بماند.
۲. استفراغ و اسهال
استفراغ و اسهال دلایل خوبی برای غیبت از مدرسه هستند. مقابله با این علائم در مدرسه دشوار است. از سوی دیگر، وجود این علائم نشان میدهد که کودک هنوز میتواند عفونت را به دیگران منتقل کند. علاوه بر این، در کودکان خردسال، اسهال و استفراغ مکرر ممکن است رعایت بهداشت را دشوار کند و خطر گسترش عفونت را افزایش دهد. قبل از اینکه فرزندتان را به مدرسه برگردانید، باید حداقل ۲۴ ساعت از آخرین اسهال یا استفراغ گذشته باشد.
۳. خستگی
اگر فرزندتان پشت میز میخوابد یا بهشدت خسته به نظر میرسد، بعید است که از نشستن سر کلاس درس سود ببرد. تا زمانی که این مشکل برطرف نشده است، از فرستادن او به مدرسه خودداری کنید. در این شرایط، مطمئن شوید که کودک به اندازهی کافی مایعات بنوشد و استراحت کند.
اگر فرزندتان سطحی از خستگی را نشان میدهد که فراتر از انتظار شما از یک بیماری خفیف معمولی است، فورا به پزشک مراجعه کنید. بیحالی و خستگی شدید یک نشانهی جدی است که به مراقبت پزشکی نیاز دارد.
۴. گلودرد یا سرفهی مداوم
سرفهی مداوم احتمالا در کلاس درس اختلال ایجاد میکند. همچنین یکی از راههای اصلی انتشار ویروس است. اگر کودک شما از گلودرد شدید و سرفههای مداوم شکایت دارد، او را تا زمانی که سرفه تقریبا برطرف یا بهراحتی کنترل شود در خانه نگه دارید.
کودکانی که دائما سرفه میکنند باید توسط پزشک از نظر ابتلا به بیماریهایی مانند گلودرد استرپتوکوکی بررسی شوند. این بیماری بسیار مسری است، اما بهراحتی با آنتیبیوتیک درمان میشود.
۵. بثورات پوستی و آبریزش از چشمها
کنترل قرمزی، خارش و آبریزش چشمها در مدرسه دشوار است و میتواند حواس کودک را از یادگیری منحرف کند. در بعضی موارد، بثورات پوستی ممکن است نشانهی عفونت دیگری باشند، بنابراین بهتر است فرزندتان را نزد پزشک ببرید. تا زمانی که این علائم برطرف نشدهاند یا تا زمانی که با پزشک صحبت نکردهاید، بهتر است کودک را در خانه نگه دارید.
اگر کودک به التهاب ملتحمه (کنژنکتیویت یا چشم صورتی) مبتلا است، باید فورا تشخیص داده شود. چون این بیماری بسیار مسری است و میتواند بهسرعت در مدارس و مهدکودکها گسترش یابد. وقتی عروق خونی کوچک در ملتحمه متورم و تحریک میشوند، سفیدی چشم قرمز یا صورتی به نظر میرسد. کنژنکتیویت اغلب بهدلیل عفونت ویروسی ایجاد میشود، اما عفونتهای باکتریایی و واکنشهای آلرژیک هم در بروز آن نقش دارند.
۶. درد
گوش درد، معده درد، سردرد و بدن درد اغلب نشان میدهد که کودک هنوز در حال مبارزه با آنفولانزا است و میتواند بهراحتی ویروس را به سایر دانشآموزان منتقل کند. بنابراین، بهتر است تا زمانی که درد یا ناراحتی از بین نرفته است در خانه بماند.
۷. ظاهر کودک
آیا فرزندتان رنگپریده و خسته به نظر میرسد؟ آیا بیقرار است و تمایلی به انجام فعالیتهای عادی روزانه ندارد؟ آیا برای وادار کردن او به غذا خوردن مشکل دارید؟ همهی اینها علائمی هستند که نشان میدهند کودک هنوز بهبود پیدا نکرده است و باید در خانه استراحت کند. اگر ظاهر و رفتار کودک بهگونهای است که به نظر میرسد نسبت به قبل خیلی بهتر شده است، میتوانید او را به مدرسه بفرستید.
چگونه از بروز آنفولانزا در کودکان پیشگیری کنیم؟
کودکان بخش زیادی از وقت خود را دور از خانه در مدرسه یا مهدکودک میگذرانند، اما آموزش بهداشت از خانه شروع میشود. شما با آموزش نکات زیر به فرزندتان میتوانید از انتشار سرماخوردگی و آنفولانزا در مدارس پیشگیری کنید:
۱. شستن دستها
یکی از بهترین راهها برای پیشگیری از سرماخوردگی یا آنفولانزا در کودکان تمیز نگه داشتن دستها است. والدین و کارکنان مدرسه میتوانند فرهنگ این کار را به کمک راهکارهای زیر ایجاد کنند:
- روش صحیح شستن دستها را به کودکان نشان دهید؛ دستها را حداقل بهمدت ۲۰ ثانیه با صابون و آب گرم بشویید و سپس آنها را با حولهی تمیز خشک کنید. از کودک بخواهید بعد از رفتن به سرویس بهداشتی، بازی کردن یا دست زدن به حیوانات و قبل از خوردن غذا یا میان وعده، دستهای خود را بشوید.
- از ضدعفونیکنندهی دست استفاده کنید؛ مدارس میتوانند بطریهای ضدعفونیکنندهی دست با حداقل ۶۰ درصد الکل را در نزدیکی سطوحی که کودکان آنها را لمس میکنند یا در مناطقی که آب و صابون در نزدیکی آنها وجود ندارد، قرار دهند.
- از وسایل کمک آموزشی استفاده کنید؛ با استفاده از پوستر، بروشور و… روش صحیح شستن دستها را به کودکان آموزش دهید.
۲. پوشاندن صورت هنگام عطسه و سرفه
هنگامی که کودکان سرفه، عطسه یا حتی صحبت میکنند، ویروس آنفولانزا از طریق قطرات ریز بینی و دهان به افراد دیگر سرایت میکند. در کلاسهای مدرسه، سالنهای ورزشی و سایر مکانهای عمومی احتمال آلوده شدن کودکان به این ویروس افزایش مییابد. به همین دلیل، حتی کودکان سالم هم باید نکات بهداشتی مربوط به سرفه و عطسه را رعایت کنند:
- به کودکان بیاموزید هنگام سرفه یا عطسه از دستمال کاغذی برای پوشاندن دهان و بینی خود استفاده کنند.
- اگر دستمال کاغذی ندارند، به جای دست باید در آرنج خود سرفه یا عطسه کنند.
- به آنها بگویید پس از انداختن دستمال کاغذی در سطل زباله، دستهای خود را بشویند.
۳. محدود کردن لمس اشیاء و سطوح
کودکان دنیای خود را از طریق لمس کردن و چشیدن کشف میکنند. بنابراین، احتمال دارد سطوح حاوی میکروب و سپس صورت خود را لمس کنند. این کار که باعث انتقال ویروس به داخل بدن میشود، یکی از رایجترین راههای بروز آنفولانزا در کودکان است. به همین دلیل، به فرزندتان یادآوری کنید از موارد زیر اجتناب کند:
- دست زدن به چشمها، بینی و دهان
- لمس کردن افراد در مدرسه (برای مثال بوسیدن یا بغل کردن آنها)
- قرار دادن اشیاء در دهان
۴. پرهیز از به اشتراک گذاشتن وسایل شخصی
شما میخواهید یک کودک سخاوتمند تربیت کنید، اما فرزندتان نباید میکروبها را با دیگران به اشتراک بگذارد. کودک را از به اشتراک گذاشتن اقلامی که حامل میکروبهای زیادی هستند یا تمیز کردن و ضدعفونی کردن آنها سخت است منع کنید، مانند:
- لوازم الکترونیکی
- خودکار، مداد، مداد رنگی و ماژیک
- کتاب
- قیچی و منگنه
- غذا و نوشیدنی
- ظروف
در صورت امکان، دانشآموزان را با وسایل شخصی به مدرسه بفرستید و از آنها بخواهید وسایل خود را در کمدهای جداگانه نگهداری کنند.
کلام پایانی
شما بهتر از هر کسی فرزندتان را میشناسید. بنابراین، بهراحتی تشخیص میدهید که چه زمانی بهتر شده است و میتواند به مدرسه برگردد. اگر کودک فقط آبریزش بینی و سایر علائم خفیف را دارد، میتواند به مدرسه برود. تنها نکتهی مهم این است که برای فرزندتان دستمال تهیه کنید و در صورت لزوم به او دارو بدهید تا علائم باقیمانده کنترل شوند. چنانچه در مورد زمان برگشت کودک به مدرسه شک دارید، با پزشک صحبت کنید.
منابع: healthline, webmd