آیپد پرو M4 در برابر آیپد پرو M2؛ جدال آیپدهای پرچمدار
اپل پس از یک وقفه یک ساله، سرانجام با معرفی تراشه قدرتمند M4 و نمایشگر OLED برای مدلهای ۲۰۲۴، آیپد پرو را بهروزرسانی کرد. در این مطلب آیپد پرو M4 را با نسل قبلی یعنی آیپد پرو M2 مقایسه میکنیم تا ببینیم با چه تغییراتی روبرو شده است. در ادامه همراه ما بشید تا برای خریدن یا نخریدن آیپدهای موردنظر بهتر تصمیمگیری کنید.
آیپد پرو M4 در برابر آیپد پرو M2؛ طراحی
آیپد پرو M4 در برابر آیپد پرو M2؛ نمایشگرها
مقایسه عملکرد؛ M4 در برابر M2
آیپد پرو M4 در برابر آیپد پرو M2؛ دوربین و کیفیت صدا
ارتباطات و باتری
آیپد پرو M4 در برابر آیپد پرو M2؛ ظرفیتها و قیمت
آیپد پرو M4 در برابر آیپد پرو M2؛ آیا زمان ارتقا فرا رسیده؟
آیپد پرو M4 در برابر آیپد پرو M2؛ طراحی
آیپد پرو ۲۰۲۲، همانند دو نسل قبل، در اندازههای ۱۲.۹ اینچ و ۱۱ اینچ عرضه شد. بدنه این تبلت از آلومینیوم بازیافتی ساخته شده و دارای لبههای تخت و نمایشگر بدون حاشیه است. این نوع طراحی، به طور مشخص ویژگی اصلی ظاهر آیپد پرو به شمار میرود. برای آیپد پرو M4 هم بار دیگر همین زبان طراحی استفاده شده که البته با تغییرات کوچکی هم روبرو هستیم.
از نظر ابعاد کلی، آیپد پرو ۱۱ اینچی ۲۰۲۲، ۲۴.۷ سانتیمتر طول و ۱۷.۸ سانتیمتر عرض دارد. مدل ۱۲.۹ اینچی نیز ۲۸ سانتیمتر طول و ۲۱.۵ سانتیمتر عرض دارد. نسخههای ۲۰۲۴ اندکی متفاوت هستند. مدل ۱۱ اینچی با ابعاد ۲۵ سانتیمتر در ۱۷.۷ سانتیمتر، کمی بلندتر و باریکتر است. نسخه ۱۳ اینچی نیز با ابعاد ۲۸.۲ سانتیمتر در ۲۱.۵ سانتیمتر کمی بزرگتر محسوب میشود.
ضخامت مدلهای قدیمیتر به ترتیب ۰.۵۸ و ۰.۶۳ سانتیمتر است. مدلهای جدیدتر بسیار نازکتر هستند، ضخامت مدل ۱۱ اینچی ۰.۵۳ سانتیمتر و مدل ۱۳ اینچی حتی با ۰.۵۱ سانتیمتر از آن هم نازکتر است. وزن مدلهای ۲۰۲۲ مشابه مدلهای ۲۰۲۱ است، یعنی مدل ۱۲.۹ اینچی ۶۸۰ گرم و مدل ۱۱ اینچی ۴۶۹ گرم. اپل علاوه بر تغییرات ابعاد، مدلهای ۲۰۲۴ را نیز سبکتر کرده است. وزن مدل ۱۱ اینچی به ۴۴۵ گرم و مدل ۱۳ اینچی به ۵۸۱ گرم رسیده است. در حالی که میتوان از اختلاف وزن مدل ۱۱ اینچی چشمپوشی کرد، اما کاهش وزن مدل ۱۳ اینچی قابل توجه است و به پرتابل بودن بیشتر این آیپد پرو کمک کرده.
آیپد پرو M4 در برابر آیپد پرو M2؛ نمایشگرها
هر دو مدل آیپد پرو ۲۰۲۲ به غیر از تفاوت اندازه، از نمایشگرهای متفاوتی استفاده میکنند. صفحه نمایش ۱۱ اینچی Liquid Retina از سیستم نور پسزمینه LED سنتی استفاده میکند، در حالی که Liquid Retina XDR در مدل ۱۲.۹ اینچی از نور پسزمینه mini LED بهره میبرد. استفاده از هزاران mini LED و ۲,۵۹۶ ناحیه جداگانه برای تامین نور، به مدل ۱۲.۹ اینچی عملکردی شبیه به OLED با هزینهی کلی پایینتر به ارمغان میآورد.
برای مدلهای ۲۰۲۴، اپل هر دو نمایشگر آیپد پرو را به پنلهای OLED Ultra Retina XDR که مدتها شایعهی آن وجود داشت، تغییر داد. این فناوری که Apple Tandem OLED مینامد، شامل روی هم قرار دادن دو پنل OLED بر روی هم است. این کار به مدلهای جدید آیپد پرو امکان میدهد تا به درخشندگی خیرهکننده و محدودهی دینامیکی قابل توجهی دست یابند.
روشنایی مدل ۱۱ اینچی ۲۰۲۲ به ۶۰۰ نیت میرسد، در حالی که مدل ۱۲.۹ اینچی برای محتوای معمولی تا ۱,۰۰۰ نیت و برای محتوای HDR به صورت لحظهای تا ۱,۶۰۰ نیت روشنایی دارد. همچنین نمایشگر بزرگتر، بازتولید رنگ بهتری را ارائه میدهد. اپل ادعا میکند که نسخههای ۲۰۲۴ با سیستم جدید خود میتوانند به ۱,۰۰۰ نیت روشنایی برای محتوای معمولی و ۱,۶۰۰ نیت روشنایی برای محتوای HDR به صورت لحظهای دست یابند. این مدلها همچنین با دو برابر کردن نسبت کنتراست از ۱,۰۰۰,۰۰۰:۱ به ۲,۰۰۰,۰۰۰:۱، این مزیت را ارائه میدهند.
مدلهای ۲۰۲۲ همچنین دارای رزولوشن نسبتاً استانداردی به ترتیب ۲,۳۸۸ در ۱,۸۸۶ و ۲,۷۳۲ در ۲,۰۴۸ برای دو سایز بودند که به تراکم پیکسلی ۲۶۴ppi برای هر کدام منجر میشد. در این میان رزولوشن مدل ۱۱ اینچی آیپد پرو M4 به ۲,۴۲۰ در ۱,۶۶۸ و مدل ۱۳ اینچی به ۲,۷۵۲ در ۲,۰۶۴ پیکسل افزایش یافته است.
قابلیت «Hover» نسل دوم اپل پنسل که به آیپد اجازه میداد نوک مداد را تا ۱۲ میلیمتر بالاتر از نمایشگر تشخیص دهد، در هر دو نسل حضور دارد. با این حال، مدلهای جدیدتر همچنین از ویژگیهای جدید اپل پنسل پرو، از جمله فشار دادن و چرخش پشتیبانی میکنند.
مقایسه عملکرد؛ M4 در برابر M2
آخرین باری که آیپد پرو بهروزرسانی شد، تراشه آن از M1 به M2 ارتقا پیدا کرد. M2 با استفاده از همان چینش ۸ هستهای M1 که شامل ۴ هسته کممصرف و ۴ هسته عملکردی میشد، ادعا میکرد که ۱۸ درصد سریعتر از M1 عمل میکند. پردازنده گرافیکی داخلی M2 نیز نسخهی ۸ هستهای بود که باز هم ادعا میشد عملکرد بهتری دارد. واحد ۱۶ هستهای Neural Engine نسبت به تراشه M1، ۴۰ درصد ارتقاء یافته بود. مانند اکثر تراشههای اختصاصی سری M، M2 نیز دارای یک موتور Media Engine است که شامل یک موتور اختصاصی برای رمزگشایی ویدئو، موتور رمزگذاری و موتورهای رمزگشایی و رمزگذاری ProRes میشود. این ویژگی، آیپد پرو M2 را برای ادیتورهای ویدئو جذابتر میکرد.
اپل برای مدلهای ۲۰۲۴، از M3 صرفنظر کرد و مستقیماً به سراغ M4 رفت که از فناوری نسل دوم ۳ نانومتری استفاده میکند. این بدان معناست که در حال حاضر، آیپد پرو تنها گجت اپل است که از چنین تراشهای بهره میبرد. M4 از یک پردازنده مرکزی ۹ هستهای با سه هستهی پرقدرت و ۶ هستهی کممصرف در پیکربندیهای ۲۵۶ و ۵۱۲ گیگابایتی تشکیل شده است. انتخاب مدل ۱ یا ۲ ترابایتی، یک پردازنده مرکزی ۱۰ هستهای با چهار هستهی پرقدرت و ۶ هستهی کممصرف را به همراه دارد. هر دو نسخهی این تراشه شامل یک پردازنده گرافیکی ۱۰ هستهای با ردیابی پرتو سختافزاری و یک موتور ۱۶ هستهای Neural Engine میشوند.
حافظهی رم در مدلهای آیپد پرو M4 برای دو ظرفیت پایینتر ۸ گیگابایت و برای دو مدل بالاتر ۱۶ گیگابایت است. این موضوع مشابه مدلهای M2 است که ۱۶ گیگابایت رم را به مدلهای یک ترابایتی اختصاص میداد و برای مدلهای پایینتر ۸ گیگابایت در نظر گرفته بود. پهنای باند حافظه افزایش یافته و از ۱۰۰ گیگابایت بر ثانیه به ۱۲۰ گیگابایت بر ثانیه رسیده است. Media Engine نیز بهروزرسانی شده و اکنون از رمزگشایی AV1 پشتیبانی میکند. موتور Neural Engine در تمام مدلها همچنان یک بخش ۱۶ هستهای است، اما ارتقاء قابل توجهی یافته. در حالی که نسخهی M2 موفق به اجرای ۱۵.۸ تریلیون عملیات در ثانیه میشد، M4 این تعداد را به ۳۸ تریلیون افزایش میدهد.
در حالی که در حال حاضر نتایج کامل بنچمارک در دسترس نیست، اپل ادعا میکند که M4 قادر است تا چهار برابر سریعتر از M2 رندر کند و ۱.۵ برابر عملکرد CPU را ارائه دهد.
آیپد پرو M4 در برابر آیپد پرو M2؛ دوربین و کیفیت صدا
پشت آیپد پروهای ۲۰۲۲، دو دوربین وجود دارد که شامل یک دوربین اصلی ۱۲ مگاپیکسلی f/1.8 و یک دوربین فوق عریض ۱۰ مگاپیکسلی f/2.4 میشود. یک حسگر LiDAR نیز تعبیه شده است که برای کمک به عکاسی در نور کم و فوکوس و همچنین اپلیکیشنهای سه بعدی مورد استفاده قرار میگیرد. در اقدامی غیرمعمول، اپل در آیپد پرو M4 دوربین اولترا واید ۱۰ مگاپیکسلی را حذف کرد. این شرکت دوربین اصلی ۱۲ مگاپیکسلی را به همراه تمام ویژگیها و مشخصات آن و همچنین حسگر LiDAR حفظ کرده است.
از نظر فیلمبرداری، مدلهای ۲۰۲۲ میتوانند ویدیوهایی با کیفیت ۴K و سرعت ۶۰ فریم بر ثانیه، با محدودهی دینامیکی گسترده تا ۳۰ فریم بر ثانیه و اسلوموشن ۲۴۰ فریم بر ثانیه برای فیلمهای ۱۰۸۰P انجام دهند. آنها حتی میتوانند در تمام مدلها به جز نسخهی ۱۲۸ گیگابایتی که محدود به ۱۰۸۰P است، ویدئوهای ProRes 4K با سرعت ۳۰ فریم بر ثانیه را مدیریت کنند.
مدلهای ۲۰۲۴ نیز میتوانند کارهای مشابهی انجام دهند، به جز اینکه محدودیت ProRes 1080p تنها روی مدلهای ۲۵۶ گیگابایتی اعمال میشود. همچنین، با الهام گرفتن از آیفون ۱۵ پرو، کاربران در صورت استفاده از یک درایو USB-C خارجی، میتوانند با سرعت حداکثر ۶۰ فریم بر ثانیه فیلمبرداری ۴k انجام دهند.
در جلوی آیپد پرو ۲۰۲۲، مجموعهی دوربین TrueDepth قرار دارد که شامل یک حسگر فوق عریض ۱۲ مگاپیکسلی با دیافراگم f/2.4 و قابلیت زوم دیجیتال ۲ برابری است. این دوربین از قابلیت کنترل عمق برای عکاسی پرتره، نورپردازی پرتره و ضبط ویدیوی ۱۰۸۰P با لرزشگیر سینمایی پشتیبانی میکند. نسخههای ۲۰۲۴ دقیقاً همان ویژگیها را برای دوربین جلو ارائه میدهند، با این تفاوت که موقعیت آن تغییر کرده است. در آیپد پرو M4 حالا سیستم دوربین سلفی در لبهی بلندتر قرار گرفته تا کاربرانی که به طور افقی آیپد را در دست میگیرند، برای استفاده از آن با مشکلی روبرو نشوند.
از نظر صدا، مدلهای ۲۰۲۲ آیپد پرو از یک سیستم صوتی چهار بلندگو استفاده میکنند که از بلندگوهایی در هر چهار گوشه برای ارائه صدای استریو بدون توجه به جهتگیری دستگاه استفاده میکند. ضبط صدا توسط پنج میکروفون با “کیفیت استودیویی” انجام میشود. مدلهای ۲۰۲۴ از نظر صدا تقریباً بدون تغییر هستند، با این استثناء که تعداد میکروفونها از پنج به چهار کاهش یافته است.
ارتباطات و باتری
همانطور که اشاره شد، هر دو مدل آیپد پرو M2 و M4 از یک درگاه Thunderbolt/USB 4 به عنوان اصلیترین درگاه فیزیکی خود بهره میبرند. این درگاه برای مدیریت شارژ و همچنین اتصال به درایوهای خارجی، داکها و سایر لوازم جانبی استفاده میشود. این اتصال همچنین برای اتصال آیپد پرو به نمایشگر خارجی کاربرد دارد و به شما امکان میدهد فراتر از محدودیتهای نمایشگر خود تبلت کار کنید.
در پشت هر دو مدل، یک کانکتور هوشمند وجود دارد که برای کار با لوازم جانبی مانند Magic Keyboard در نظر گرفته شده است و بدون نیاز به بلوتوث یا اشغال کردن درگاه Thunderbolt قابل استفاده است. در لبهای که دکمههای کنترل صدا قرار دارند، قسمتی برای اتصال مغناطیسی نسل دوم اپل پنسل تعبیه شده است. این بخش همچنین وظیفهی شارژ و اتصال با این قلم هوشمند را بر عهده دارد. قابلیتهای بیسیم برای مدلهای ۲۰۲۲ و ۲۰۲۴ آیپد پرو شامل پشتیبانی از Wi-Fi 6E و بلوتوث ۵.۳ است که در صورت داشتن زیرساخت شبکه یا لوازم جانبی سازگار با این استانداردها، کاربردی خواهند بود.
تغییر دیگری که میتوان به آن اشاره کرد، اصرار مداوم اپل برای سوق دادن کاربران به سمت eSIM است. در حالی که هر دو مدل ۲۰۲۲ و ۲۰۲۴ از eSIM پشتیبانی میکنند، اما استفاده از کارتهای فیزیکی nano-SIM فقط با نسخههای ۲۰۲۲ امکانپذیر است. اگر از نسل دوم اپل پنسل یا اپل پنسل پرو استفاده میکنید، همچنان میتوانید با قرار دادن آن در لبهی آیپد پرو، آن را شارژ کنید.
آیپد پرو M4 در برابر آیپد پرو M2؛ ظرفیتها و قیمت
آیپد پرو ۱۱ اینچی مدل ۲۰۲۲ با قیمت پایه ۷۹۹ دلار برای مدل وایفای ۱۲۸ گیگابایتی و در رنگهای خاکستری و نقرهای به بازار عرضه شد. قیمت مدل ۲۵۶ گیگابایتی ۹۹۹ دلار، مدل ۵۱۲ گیگابایتی ۱۰۹۹ دلار، ۱ ترابایتی ۱۴۹۹ دلار و ۲ ترابایتی ۱۸۹۹ دلار بود. قیمت پایه مدل ۱۲.۹ اینچی ۲۰۲۲ برای مدل ۱۲۸ گیگابایتی، ۱۰۹۹ دلار بود که برای مدلهای ۲۵۶ و ۵۱۲ گیگابایتی به ترتیب به ۱۱۹۹ و ۱۳۹۹ دلار افزایش یافت. نسخه ۱ ترابایتی قیمتی معادل ۱۷۹۹ دلار و مدل ۲ ترابایتی ۲۱۹۹ دلار داشت.
با در نظر گرفتن نسخه سلولار، محدوده قیمتی آیپد پرو ۱۱ اینچی بین ۹۹۹ تا ۲۱۹۹ دلار و مدل ۱۲.۹ اینچی بین ۱۲۹۹ تا ۲۳۹۹ دلار قرار میگرفت.
در سال ۲۰۲۴، قیمت پایه آیپد پرو ۱۱ اینچی با ۲۵۶ گیگابایت حافظه، مشابه مدل ۲۰۲۲، ۹۹۹ دلار است. مدل ۵۱۲ گیگابایتی قیمت بالاتری معادل ۱۱۹۹ دلار دارد و نسخههای ۱ ترابایتی و ۲ ترابایتی به ترتیب با قیمتهای ۱۵۹۹ و ۱۹۹۹ دلار به فروش میرسند. قیمت پایه نسخه ۱۳ اینچی با ۲۵۶ گیگابایت حافظه، ۱۲۹۹ دلار است که نسبت به مدل مشابه ۲۰۲۲ افزایش یافته است. ارتقاء به مدل ۵۱۲ گیگابایتی ۱۴۹۹ دلار، ۱ ترابایتی ۱۸۹۹ دلار و ۲ ترابایتی ۲۲۹۹ دلار هزینه در بر خواهد داشت. مشابه گذشته، قابلیت سلولار ۲۰۰ دلار به قیمت نهایی اضافه میکند که در نتیجه، محدوده قیمتی مدل ۱۱ اینچی ۲۰۲۴ از ۱۱۹۹ تا ۲۱۹۹ دلار و مدل ۱۳ اینچی از ۱۴۹۹ تا ۲۴۹۹ دلار خواهد بود.
در آخر، شیشهی مات (Nano-texture) برای مدلهای ۱ ترابایتی و بالاتر در سال ۲۰۲۴ قابل انتخاب است. اضافه شدن این قابلیت صرف نظر از سایز یا ظرفیت دستگاه، ۱۰۰ دلار دیگر به قیمت نهایی اضافه میکند.
آیپد پرو M4 در برابر آیپد پرو M2؛ آیا زمان ارتقا فرا رسیده؟
آیپد پرو پس از یک سال وقفه، در بسیاری از زمینهها پیشرفت قابل توجهی داشته است. در اکوسیستم اپل گجتهای زیادی حضور گستردهای دارند و مدلهای آیپد پرو هم از جمله گجتهایی هستند که برای کارهای حرفهای مورد استفاده قرار میگیرند. با وجود اینکه سامسونگ هم تبلتهای جذابی هر ساله عرضه میکند، اما بین آیپد و تبلتهای اندرویدی، بسیاری از کاربران ترجیح میدهند آیپد را انتخاب کنند و به همین خاطر سهم بازار بیشتری دارند.
از بین مهمترین تغییرات آیپد پرو M4، طبیعتا باید به بهرهگیری هر دو مدل از نمایشگر OLED و استفاده از چیپست تازهنفس M4 اشاره کنیم. تصمیم اپل برای بهکارگیری چیپ M4 کمی غیرمنتظره بود، چرا که آنها از استفاده از M3 صرف نظر کردهاند. با این حال، با توجه به قدرت سختافزاری بالاتر مدلهای جدید نسبت به نسل پیشین، این موضوع چندان اهمیت ندارد. در کنار تمام این پیشرفتها، حذف یکی از دوربینهای اصلی کمی عجیب به نظر میرسد. این بدان معناست که مدلهای قدیمیتر آیپد پرو از نظر تنوع عکاسی برتری نسبی دارند.
به طور کلی، آیپد پرو ۲۰۲۴ جهشی قابل توجه برای این سری محصولات به شمار میرود. اگر به دنبال یک تبلت ردهبالا هستید، این مدل بهترین انتخاب خواهد بود. البته شاید برای دارندگان آیپد پرو M2، ارتقاء به مدل جدید چندان ضروری نباشد. اما خریداران جدید یا کسانی که میخواهند به رده بالای تبلتهای اپل وارد شوند، دلایل زیادی برای انتخاب این محصول خواهند داشت.
منبع: appleinsider
آیپد های جدید کی تو دیجی کالا موجود میشه ؟