۵ کتاب که باید برای شروع کسبوکار شخصی بخوانید
![کتاب کسب و کار شخصی](https://www.digikala.com/mag/wp-content/uploads/2025/01/personal-business-start-up-books-1.jpg)
دنیای امروز کسب و کار را جهان استارتاپها نامیدهاند. استارتاپها مجموعههایی پویا، امیدوار و بلندپرواز هستند که اگر در مسیر صحیح پیش بروند و از تجربیات خوب و بد دیگران استفاده کنند به اهدافشان خواهند رسید. آشنایی با تجربیات دیگران و آموختن از کسانی که در این زمینه فعالیت کردهاند از طریق گفتوگو و معاشرت کردن با آنها و مطالعهی کتابهایی به دست میآید که عصاره و چکیدهی تجربیات فعالان این حوزه را در دسترس علاقهمندان و صاحبان استارتاپها قرار میدهند. از طرف دیگر مطالعهی کتابهایی که راز و رمز ساختن کسب و کار شخصی را میآموزند، راه رسیدن به موفقیت و کسب ثروت را هموار میکنند. بیل گیتس بنیانگذار شرکت مایکروسافت و یکی از ثروتمندان جهان میگوید سالانه بیش از 50 جلد کتاب در این زمینه میخواند. ایلان ماسک مالک شبکهی اجتماعی ایکس و یکی از مشاوران رئیسجمهوری ایالات متحده اعلام کرده مطالعهی کتابها در زمینهی کسب و کار شخصی او را به قلهی موفقیت رسانده. در ادامه پنج کتاب که مطالعهشان برای شروع کسب و کار شخصی اهمیت دارند، معرفی میشوند.
1- «امپراطوری تو در یک کولهپشتی / چگونه کسب و کار آنلاین خودمان را راهاندازی کنیم»![«امپراطوری تو در یک کولهپشتی»؛ کتاب کسب و کار شخصی](https://www.digikala.com/mag/wp-content/uploads/2025/01/امپراطوری-تو-در-کولهپشتی-210x300.jpg)
نگفته پیداست راه و رسم موفق شدن که دهههاست در سیستم آموزش و پرورش ایران تبلیغ و توسط والدین در گوش فرزندان خوانده میشود شکست خورده. آنها تنها راه موفق شدن را درس خواندن میدانند. اما خیل عظیم تحصیلکردگانی که مدارک کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری را قاب کرده، بر دیوار اتاق زده، زانوی غم به بغل گرفته و گوشهای کز کردهاند نشان میدهد برنامهریزیها، آمالها و آرزوهایی که بر این روش استوار بودهاند نقش بر آب شده. اما نباید ناامید شد. روشهای دیگری برای موفق شدن وجود دارند. گسترش روزافزون اینترنت باعث شده بتوان کسب و کارهای آنلاین شخصی درست کرد و موفق شد.
استین للو کارآفرین و مربی شناختهشدهی فرانسوی در کتاب «امپراطوری تو در یک کولهپشتی / چگونه کسب و کار آنلاین خودمان را راهاندازی کنیم» نشان میدهد چگونه میتوان کسب و کار آنلاین خلق کرد و موفق شد. او 22 ساله بود که روشهای پول درآوردن در اینترنت را یاد گرفت. تحصیل در مدرسهی کسب و کار پاریس را نیمهکاره رها کرد و برای کار کردن به قارهی آسیا سفر کرد.
نویسنده معتقد است انتخابها و تصمیماتی که صاحبان کسب و کار دربارهی محصولات میگیرند غالبا بر اساس برداشتهایی است که از آنها دارند. او باروهای نادرست دربارهی بازاریابی را زیر سوال برده و نشان میدهد تبلیغات و بازاریابی دو مقولهی متفاوت هستند. به بیان دیگر بازاریابی رابط بین محصولات و نیاز خریدان است.
استین للو به صاحبان کسب و کار توصیه میکند نیازهای مشتریها و مخاطبان محصولشان را شناسایی و در آنها نسبت به محصوشان حس تعلق ایجاد کنند.
کارآفرین فرانسوی باور دارد موفقترین افراد در جهان امروزی کسب و کار برونگرایان نیستند، بلکه کپیرایترهایی هستند که در زمینهی ماهیت انسان، نیازها و تمایلات، خواستها و چشماندازهایش مطالعه میکنند.
در بخشی از کتاب «امپراطوری تو در یک کولهپشتی / چگونه کسب و کار آنلاین خودمان را راهاندازی کنیم» که با ترجمهی محیا احمدیپور توسط نشر شمعدونی منتشر شده، میخوانیم:
«آیا میتوان عشق را خرید؟ شاید نه. اما میتوان آن را فروخت. کافیست به یکی از تبلیغات عطر یا پودر لباسشویی توجه کنید. که بیشتر از تمیزی بر عشق والدین تأکید دارند. انسان موجودی اجتماعیست. ما احتیاج داریم خود را عضوی از گروهی بدانیم که ما را میپذیرند و از ما حمایت میکنند. اجداد ما نیز برای حفظ بقایشان به این مسئله فکر میکردند. فردی که از قبیلهاش طرد میشد مدت زیادی دوام نمیآورد زیرا حتی اگر حیوانی درنده او را شکار نمیکرد، در زمستان از گرسنگی میمرد.»
2- «کسب و کارم را چطور ساختم / روشهای دور از ذهن رسیدن به موفقیت از الهامبخشترین کارآفرینان جهان»![«کسبوکارم را چطور ساختم» کسبوکار شخصی](https://www.digikala.com/mag/wp-content/uploads/2025/01/کسب-و-کارم-را-چطور-ساختم-199x300.jpg)
میلیونها نفر در گوشه و کنار جهان هستند که ایدههای بکر برای خلق کسب و کاری جذاب، موفق و پر رونق دارند ولی برای پیش رفتن و شروع کردن باید هلشان داد. «کسب و کارم را چطور ساختم / روشهای دور از ذهن رسیدن به موفقیت از الهامبخشترین کارآفرینان جهان» یکی از بهترین کتابها دربارهی کسبوکار شخصی برای آنها میتواند در حکم هل دادن باشد.
گای راز روزنامهنگار، خبرنگار و مجری رادیویی است که روزنامهی نیویورک تایمز پادکستاش را یکی از محبوبترینهای تاریخ نامیده. او در طول سالها فعالیت حرفهای با صدها کارآفرین و صاحب کسب و کار گفتوگو کرده و از آنها دربارهی شروع فعالیت و موفق شدنشان پرسیده. آنها اعلام کردهاند کارآفرینی و خلق کسب و کار شخصی مسیری ناهموار، سخت و پر از پستی و بلندی است که برای رسیدن به جایگاهی درخور به پشتکار، استقامت و صبر نیاز است. تکیه بر ایدهی خوب مفید است ولی کافی نیست. خوزه آندرس شرآشپز و مالک دهها رستوران در اقصینقاط جهان باور دارد برای به دست آوردن ایدهی جذاب باید خستگیناپذیر جستوجو کرد. اما کسانی هستند که بر خلاف گفتهی این سرآشپز ایدهای ناب اتفاقی به ذهنشان خطور کرده، ان را گرفتهاند، اجرا کردهاند و موفق شدهاند. لیسا پرایس یکی از موفقترین کارآفرینان حوزهی مراقبت از پوست و عطر میگوید همیشه دوست داشته عطرها را با هم قاطی کند. روزی از بهترین روزها برای اینکه سرگرم شود پشت میز اتاقاش نشسته و عطرها را ترکیب کرده. مادهی به دست آمده را پیش دوستاش برده تا به اطرافیان معرفی کند. چند هفته بعد استقبال از مادهی ترکیب شده به اندازهای زیاد میشود که لیسا پرایس مجبور میشود کارگاهی تاسیس کند و ترکیب عطرها را به شکل تجاری ادامه دهد.
کتاب از سه بخش ندای درون، آزمونها و مقصد تشکیل شده. در هر بخش سختیها، چالشها و مشکلاتی که کارآفرینها را به مبارزه مطلبد شرح داده میشوند. در واقع این اثر راهنمای کسانی است که میخواهند در سفر کارآفرینی، ساختن کسب و کار شخصی و رسیدن به موفقیت قدم بگذارند و به پیش بروند.
در بخشی از کتاب «کسب و کارم را چطور ساختم / روشهای دور از ذهن رسیدن به موفقیت از الهامبخشترین کارآفرینان جهان» که با ترجمهی رحمتالله قائمی توسط نشر خوانه منتشر شده، میخوانیم:
«من اصلا نمی خواستم چنین زندگی ای داشته باشم. تماشای این که کارآفرینی از والدینم چه چیزهایی طلب می کرد باعث شده بود نتوانم هیچ کاری را نخواستنی تر و نادلخواه تر از گفت وگو در مورد کسب وکار تصور کنم، چه برسد به این که خودم بخواهم کسب وکاری راه بیندازم. به همین دلیل، مشغول روزنامه نگاری شدم، بعد کار در رادیو، و سرانجام مجری گری شبکه ی ان پی آر. بااین حال، حالا مشغول همان کاری هستم که نمی خواستم انجام بدهم.»
3- «فروشگاه همهچیز / جف بیزوس و عصر آمازون / داستان معتبر و کامل یکی از موفقترین شرکتهای جهان به نام آمازون»![«فروشگاه همهچیز»؛ کتاب کسب و کار شخصی](https://www.digikala.com/mag/wp-content/uploads/2025/01/فروشگاه-همهچیز-202x300.jpg)
جف پرسون بیزوس کارآفرین و سرمایهگذار آمریکایی بنیانگذار آمازون بزرگترین خردهفروشی آنلاین جهان است. او روز 12 ماه ژانویهی سال 1964 در شهر آلبوکوکی ایتلن نیومکزیکو به دنیا آمد. زندگی پدر و مادرش کمتر از یک سال بعد از به دنیا آمدن پسرشان دوام داشت. جف پنج ساله بود که توسط همسر مادرش به فرزندخواندگی پذیرفته شد. او بعد از پایان دبیرستان در رشتهی فیزیک ثبت نام کرد اما خیلی زود تغییر رشته داد و در رشتهی کامپیوتر و برق از دانشگاه پرینستون فارغالتحصیل شد.
جف بعد از کار کردن در شرکتهای گوناگون و مشاهدهی رشد عجیب اینترنت ایدهی تاسیس فروشگاه آنلاین به دهناش رسید. او در زمینهی فروش کتاب شروع به کار کرد. فروشگاه آنلاین او در مقایسه با رقبا به تهیهی کاتالوگ چاپی نیاز نداشت، هزینهها را به شدت کم کرده بود، سرعت عملیات خرید را افزایش داده بود و کاتالوگ کتابها را هر روز تغییر میداد.
جف بیزوس خطر کرد، بر چیزی جدید، غیر قابل اعتماد و مهم به نام اینترنت سرمایهگذاری کرد و با تکیه بر تلاش و پشتکار حیرتآورش موفق شد. او سالها بعد به مجله تایم گفت به خودم افتخار میکنم زمانی در اینترنت سرمایهگذاری کردن که کسی تصورش را نمیکرد.
برد استون سردبیر اجرایی مجلهی معتبر بلومبرگ و نویسندهی کتابهای پر فروش حوزهی کسب و کار در «فروشگاه همهچیز / جف بیزوس و عصر آمازون / داستان معتبر و کامل یکی از موفقترین شرکتهای جهان به نام آمازون» یکی از بهترین کتابهای کسبوکار شخصی از دسترسی نامحدود به کارمندان سابق و فعلی آمازون استفاده کرد و بعد از گفتوگوهای طولانی با آنها و جمعآوری اطلاعات بسیار از شرکتی میگوید که فرهنگ سازمانی جاهطلبانهای ساخته و کسب و کارهای اینترنتی را متحول کرده. نویسنده از جستوجو و کنکاش شگفتانگیز بیزوس در بازارهای گوناگون و سرمایهگذاریاش بر محصولات بدیع مثل کتابخوان کیندل و رایانش ابری میگوید.
در بخشی از کتاب «فروشگاه همهچیز / جف بیزوس و عصر آمازون / داستان معتبر و کامل یکی از موفقترین شرکتهای جهان به نام آمازون» که با ترجمهی امیر بیرانوند توسط نشر نوین منتشر شده، میخوانیم:
«هنگامی انتخاب بین داشتن دل مشغولی در مورد رقبا و یا داشتن دل مشغولی در مورد مشتریان به وجود می آید، ما همیشه داشتن دل مشغولی در مورد مشتریان را انتخاب می کنیم. ما حواسمان به آنچه که رقبایمان انجام می دهند هست اما انرژی خود را در آنجا صرف نمی کنیم.»
4- «نترسید انجام دهید / درسهایی برای زندگی و تجارت»
سر ریچارد برانسون کارآفرین و سرمایهگذار بریتانیایی و بنیانگذار گروه سرکتهای ویرجین روز 18 ژوئیه سال 1950 در شهر برانسون در حومهی لندن به دنیا آمد. او که از بیماری خوانشپریشی رنج میبرد در دوران تحصیل با مشکلات زیادی دست و پنجه نرم کرد. در نوجوانی و جوانی کشف کرد به راحتی میتواند با آدمها ارتباط برقرار کند. شانزده ساله بود که ترک تحصیل کرد و دوستاناش مجلهی «دانشآموز» را منتشر کرد. در دههی 70 میلادی شرکت ویرجین رکوردز را تاسیس کرد. به تدریج فعالیتهایش را گسترش داد و علاوه بر موسیقی در حوزهی حمل و نقل هوایی، مخابرات و… سرمایهگذاری کرد و به ثروت و شهرت رسید.
او که در همهی عمر دست به کار شده و کاری انجام داده در «نترسید انجام دهید / درسهایی برای زندگی و تجارت» یکی از بهترین کتابهای کسبوکار شخصی توصیه کرده اگر در شروع به سرانجام کار فکر کنید، به مسیر سخت، پر پیچ و خمی که پیش رویتان است و خطراتی که کمین کرده بیندیشید هیچ وقت قدم اول که اهمیت زیادی دارد را برنخواهید داشت و به هدفتان نخواهید رسید.
او معتقد است در جهان امروز که همواره در حال تغییر و پیشرفت است ایدههای کهنه و قدیمی جا ندارند. همه چیز درهم تنیده است. تصمیمات و اقدامات تبعات گوناگونی دارند. من از یک اصل اساسی پیروی میکنم: «آسیب نزن» به عنوان مدیر عامل یکی از موفقترین و سودآورترین شرکتهای جهان باید از آسیب دیدن مردم جهان جلوگیری کنم. هدفام کم کردن میزان کربن محیط و فضای زندگی است. معتقدم سفری دراز، سخت و طولانی با برداشتن اولین قدم شروع میشود. حتما با سختیها و موانع گوناگون روبهرو خواهید شد، اما موفق خواهید شد. باور کنید که میتوانید انجام دهید. هدف داشته باشید. هیچ وقت تسلیم نشوید. به خودتان ایمان داشته باشید و شبانهروز تلاش کنید. فکر میکنم باید از اطلاعات و تواناییهای دیگران استفاده کرد. پس سعی کنید در قالب یک گروه کار کنید. استفاده از انرژی دیگران به معنای بهره گرفتن از تواناییهای مغزیشان است.
در بخشی از کتاب «نترسید انجام دهید / درسهایی برای زندگی و تجارت» که با ترجمهی مهدی قراچهداغی توسط نشر نسل نواندیش منتشر شده، میخوانیم:
«من معتقدم تجارت اگر به سیاره ما آسیب نرسانده، میتواند دنیایی بهتر خلق کند. زندگی میتواند یک تلاش و یک مبارزه طولانی باشد. اشخاص اگر میخواهند به جایی برسند باید اولویتهای خود را انتخاب کنند.»
5- «استراتژی کسب و کار / راهنمایی برای پیش بردن کسب و کار شما»![کتاب کسب و کار شخصی](https://www.digikala.com/mag/wp-content/uploads/2025/01/استراتژی-کسب-و-کار.jpg)
استراتژی به معنای راهکار یا اقدامی است که کمک میکند فعالیتهای یک سازمان یا موسسه یکپارچه شود. برای تبیین استراتژی به آموزش و دورههای ویژه نیاز است. علاوه بر آن، مطالعهی منابع معتبر هم سودمند است. یکی از اثار کاربردی و آموزنده کتاب «استراتژی کسب و کار / راهنمایی برای پیش بردن کسب و کار شما» است. استراتژی کسب و کار، طرحها، گزینهها و تصمیماتی هستند که در حین هدایت شرکت به سوی سودهی و موفقیت به کار گرفته میشوند.
جرمی کوردی نویسنده، مربی اجرایی و مشاور بازاریابی کسب و کار شناخته شده، معاون ارشد گروه اکونومیست است. او که در زمینهی روابط بینالملل تحصیل کرده، بعد از سالها کار در موسسهای بینالمللی و برجسته و معاشرت کردن و ارائهی خدمات مشاوره به صاحبان صنایع و کسب و کارها این کتاب را نوشته.
او در نوشتهاش اعلام کرده استراتژی الهامبخش و فکر شده محرک لازم را برای موفقیت تجاری فراهم میکند. در حالی که استراتژی صعیف یا فکر نشده ممکن است باعث خروج شرکت از مسیر موفقیت شود. بنابراین عوامل سازندهی استراتژی در راه رسیدن به وفقیت در کسب و کار حیاتی است.
جرمی کوردی کتاباش را در سه بخش و شانزده فصل تالیف کرده. در بخش اول که شناخت استراتژی تشریح شده، دیدگاههای مختلف دربارهی این مفهوم مطرح شدهاند و در ذیل «استراتژی چیست؟» تعابیر غلطی که از ان وجود دارد ذکر شده تا دیدی روشن از مفهوم صحیح آن درک شود.
در بخش دوم تدوین و طرحریزی استراتژی معرفی میشوند. ملاحظاتی مثل افزایش سود و رسیدن به اهداف تدوین شده از مهمترین ملاکهای تدوین استراتژی است. تاثیر عواملی مثل فناوری، جهانی شدن، گرایشهای قومنگاری، محیط زیست و مسائل سیاسی و اجتماعی حاکم هم در این بخش واکاوی شدهاند. دربارهی توجه به منابع در اختیار در زمان طراحی و نوشتن استراتژی و اهمیت دادن به ملاحظات رشد سازمانی و برنامهریزی برای آن در این فصل بحث شده است.
در بخش سوم به اجرای استراتژی که مهمترین مرحله است پرداخته شده. ابتدا مفهوم چشمانداز که بخشی از استراتژی است شکافته و بررسی و اهمیتاش در فرایند اجرا ارزیابی شده. روش صحیح رهبری سازمان در زمان تغییر، ایجاد زمینه برای مشارکت کارکنان، استفاده از تکنیکهای سنجش عملکرد، شیوهی صحیح روبرو شدن با نوآوریها و تشویق آنها و تصمیمگیری و حل و فصل مشکلات با تکیه کردن به درک درست از بازار و ملاحظاتی مثل رقابت و رقابتپذیری در فضای نوین سازمانی و محدودیتهای مالی و مسئلهی خطرپذیری از موضوعاتی است که در بخش انتهایی کتاب دربارهشان بحث شده.
در بخشی از «استراتژی کسب و کار / راهنمایی برای پیش بردن کسب و کار شما»، یکی از بهترین کتابها دربارهی کسبوکار شخصی که با ترجمهی مهرداد ملایی توسط نشر دنیای اقتصاد منتشر شده، میخوانیم:
«از دانش استراتژی میتوان برای رسیدن به سود، رشد جریان نقدینگی و ارزشآفرینی برای سهامدارن بهره برد.»
منبع: دیجیکالا مگ