دیوایسهای هوشمند تناسب اندام چقدر دقیق هستند؟
بسیاری از ما برای حفظ تناسب اندام و سلامت بدن از وسایل هوشمند مثلا مچبندها و ساعتهای هوشمند استفاده میکنیم. این ابزارهای رهگیری تناسب اندام یک یادآوری دوستانه هستند که فعالیت بدنی خود را در طول روز حفظ کنیم و از فاکتورهای تاثیرگذار روی سلامت بدن، باخبر باشیم. اما همیشه این سوال وجود دارد که آیا این دیوایسهای هوشمند عملکرد دقیقی دارند و میتوانیم روی اعداد و ارقام آنها حساب کنیم یا نه؟ در ادامه این دیوایسهای هوشمند تناسب اندام و عملکرد آنها در اندازهگیری فاکتورهای مختلف را بررسی میکنیم.
آیا دیوایسهای هوشمند تناسب اندام دقیق هستند؟
اگر بخواهیم به این سوال یک پاسخ کوتاه بدهیم، پاسخ این است که: بستگی دارد. اما اگر دنبال یک پاسخ کامل و بلندتر هستید، جواب این است که بیشتر این دیوایسها برای بیشتر افراد و برای بیشتر اهداف تناسب اندام، دقت کافی و لازم را دارند. اما میزان دقت آنها به فاکتورهایی که میخواهید اندازه بگیرید بستگی دارد.
تقریبا تمام دیوایسهای هوشمند تناسب اندام توانایی شمارش قدمها و فاصلهای را که طی میکنید دارند. محبوبیت این دیوایسها برای اندازهگیری ضربان قلب رو به افزایش است. همچنین یک مقدار تخمینی از میزان کالریای که میسوزانید ارائه میکنند. حتی بعضی از این دیوایسها میتوانند کیفیت خواب شما را هم بسنجند.
میزان دقت دیوایسهای هوشمند تناسب اندام
در بیشتر ساعتهای هوشمند و مچبندهای هوشمند میتوانید این اندازهگیریها را در اختیار داشته باشید. در ادامه میزان دقت دیوایسها را در اندازهگیری هر مورد بررسی میکنیم.
شمارش تعداد قدمها در دیوایسهای هوشمند تناسب اندام
یکی از سادهترین امکانات و ویژگیهای دیوایسهای هوشمند تناسب اندام، امکان شمارش تعداد قدمها است. معمولا هدف این دیوایسها ثبت ۱۰ هزار قدم در روز است. البته این مقدار و تغییر این هدف، کاملا اختیاری است ولی بدیهی است که هر چقدر فعالیت بیشتری داشته باشید، برای تناسب اندام شما بهتر است. اما آیا میتوان به این وسایل در مورد تعداد و شمارش قدمها اطمینان کرد؟
شمارش قدمها در این دیوایسها معمولا دقیق است اما دو نکته وجود دارد. برای کسانی که بسیار آهسته حرکت میکنند یا راه رفتن غیر عادی دارند، این شمارش ممکن است دقیق و درست نباشد. در این افراد معمولا تعداد قدمها کمتر شمرده میشوند. بسته به نوع حرکت افراد، ممکن است گاهی تعداد قدمها بیشتر شمرده شوند.
برای بیشتر افراد و بیشتر دیوایسها این آمار تقریبا درست است. برای نمونه میتوانید دو دیوایس مختلف یا مثلا ساعت و مچبند را با گوشی هوشمند خود از نظر شمارش قدمها مقایسه کنید تا متوجه تفاوت آنها شوید.
برای شمارش قدمها دستهای از دیوایسها که به کمر بسته میشوند و مخصوص شمارش قدمها هستند، دقت بیشتری دارند. اما این دیوایسها را معمولا در پروژههای تحقیقاتی استفاده میکنند یا برای ورزشکاران حرفهای است.
گوشی هوشمندی که آن را داخل جیب شلوار خود بگذارید، میتواند آمار دقیقی از شمارش قدمهای شما ثبت کند. پس محل قرار گرفتن دیوایس هم روی دقت آن تاثیر میگذارد. در مجموع دیوایسهای هوشمند از نظر شمارش قدمها دقیق هستند و حدود ۲۰ قدم بیشتر یا کمتر با تعداد دقیق، فاصله و اختلاف دارند.
انواع دیوایسهای شمارش قدم
دیوایسهایی که روی مچ بسته میشوند مقدار زیادی از حرکات اضافه را هم ثبت میکنند؛ حرکاتی که چندان ربطی به فعالیت فیزیکی انجام شده ندارد. حتی اگر این دیوایسهای ردیاب تناسب اندام را روی دستی ببندید که حرکت و تکانهای کمتری دارد، باز هم ممکن است حرکات اضافهی دست را جزو قدمها حساب کند.
در شمارش قدمها، گوشی هوشمند دقت بیشتری دارد اما ممکن است برای ورزش و فعالیت بدنی، انتخاب اصلی شما نباشد و ساعت و مچبند را ترجیح بدهید. ضمنا گوشی را نمیتوانید همیشه داخل جیب خود بگذارید و علاوه بر این، بسیاری از از شلوارهای زنانه جیب ندارند.
دیوایسهایی که با گیره به کمر متصل میشوند محبوبیت ندارند. چون احتمال آن زیاد است که بستن آن را فراموش کنید یا اینکه همراه با لباس داخل ماشین لباسشویی بیندازید. به همین دلیل این دیوایسها که در ابتدا برای این منظور طراحی شدهاند، در سطح گسترده دیگر تولید نمیشوند.
اندازهگیری ضربان قلب
امروزه انتخاب کردن و خریدن یک دیوایس هوشمند که ضربان قلب را اندازهگیری کند، بسیار راحتتر و ارزانتر از همیشه است. اما این حسگرها چقدر دقت دارند و آیا میتوانیم روی آنها حساب کنیم؟
دیوایسها و حسگرهای هوشمند که برای اندازهگیری ضربان قلب تولید میشوند، معمولا دقت خوبی در اندازهگیری در حالت استراحت دارند. اما در حالت ورزش و فعالیت بدنی، تغییرپذیری زیادی دارند و احتمالا نمیتوانند با در نظر گرفتن فاکتورهای مختلف، آمار دقیقی از ضربان قلب ثبت کنند.
مشکلی که وجود دارد این است که این ابزارها درک دقیقی از بدن شما ندارند. فاکتورهای مختلفی روی ضربان قلب تاثیرگذار هستند که یک دیوایس هوشمند نمیتواند آنها را بررسی کند و برای هر فرد، متفاوت است.
موقع انجام فعالیت بدنی، آماری که از ضربان قلب شما ثبت میشود با واقعیت تفاوت دارد. تحقیقات متعدد هم نشان داده است که دقت این دستگاهها در زمان استراحت بین تمرینها و در زمانی که فعالیت بدنی ندارید، بسیار زیاد است اما زمانی که فعالیت بدنی انجام میدهید، دقت آنها به شدت کاهش پیدا میکند. هر چه شدت فعالیت بدنی بیشتر شود، دقت این ابزارها کمتر میشود.
در لحظه هر دیوایس هوشمند ممکن است تعداد ضربان قلب را ۲۰ عدد کمتر یا بیشتر نشان دهد. این آمار برای اندازهگیری ضربان قلب شما در لحظه، مناسب نیست اما اگر در یک بازهی طولانی، فعالیت قلب خود را در نظر بگیرید و با هم مقایسه کنید، میتواند نسبتا دقیق باشد.
در پاسخ به اینکه آیا این دیوایسها در اندازهگیری ضربان قلب دقت دارند یا نه، باید گفت که میزان دقت آنها به هدف شما از استفاده بستگی دارد و اینکه چه انتظاری از یک دیوایس هوشمند دارید. اگر از این دیوایسها استفاده میکنید تا در طول زمان سلامت قلب شما را بررسی کنند و مشکلات احتمالی را هشدار دهند، تا مشوقی برای شما باشد که بررسیهای بیشتر را انجام دهید میتوانید روی این دیوایسها حساب کنید.
اما اگر در ماراتن میدوید یا در یک رویداد ورزشی مهم شرکت دارید، میزان تغییرات این دیوایسها آن قدر زیاد است که برای کاربری شما مفید نیست. در این شرایط، بندهای هوشمند که روی قفسهی سینه بسته میشوند، دقت بیشتری نسبت به مچبند دارند. اما برای بیشتر افراد که مایلاند در مورد ضربان قلب خود در حالت کلی و در زندگی روزمره مطلع باشند، اکثر دیوایسهای هوشمند بهاندازهی کافی دقت دارند.
اندازهگیری کالری سوزاندهشده
یکی از مهمترین و پراستفادهترین کاربردهای دیوایسهای هوشمند تناسب اندام، اندازهگیری کالری سوزانده شده است. این فاکتور برای کسانی که کالریشماری میکنند اهمیت زیادی دارد. اما کالری مصرفی، یکی از سختترین فاکتورها برای اندازهگیری است چون عوامل بسیار زیادی روی آن تاثیرگذار هستند.
بیشتر دیوایسهای تناسب اندام حرکات بدن را اندازه میگیرند و با کنار هم گذاشتن این آمار در کنار اطلاعاتی مثل قد، وزن، سن، جنسیت و… کالری مصرفی شما را تخمین میزنند. ممکن است بعضی از این ابزارها از شما سوالاتی دربارهی سبک زندگی و نوع رژیم غذایی شما پرسیده باشند. این اطلاعات در کنار هم به این دیوایسها کمک میکند که تخمینی از میزان کالری مصرفی شما داشته باشند.
حتی ارزان ترین دیوایسهای هوشمند تناسب اندام هم این ویژگی را دارند. اما مشکل اصلی که در مورد این دیوایسها وجود دارد این است که این ابزارها جزییات را در مورد بدن شما نمیدانند. مثلا این ابزارها در مورد نسبت عضله و چربی در بدن شما فقط حدس میزنند و اطلاع دقیقی ندارند. این عامل نقش مهمی در اندازهگیری کالری مصرفی شما در زمان استراحت دارد.
در یک تجزیه و تحلیل که اخیرا روی ۶۰ مطالعه ی منتشرشده انجام شد نشان داد که دیوایسهای هوشمند تناسب اندام در اندازهگیری انرژی و کالری مصرفی بدن دقیق نیستند؛ بهخصوص در فعالیتهای کمشدت مثل پیادهروی یا انجام کارهای خانه.
اما این نکته به این معنی نیست کاملا بیاستفاده هستند و برای اندازهگیری کالری نمیتوانید از آنها استفاده کنید. اگر قصد کاهش وزن دارید و به عنوان بخشی از فعالیت ورزشی و رژیم غذایی خود میخواهید کالری مصرفی را بشمارید، ردیابهای تناسب اندام میتوانند در این مسیر به شما کمک کنند.
اگر به عنوان مثال، قصد کاهش ۲۵۰ کالری در روز را دارید، که این مقدار نقصان کالری باید معادل ۲۰۰ گرم کاهش وزن در هفته باشد، میتوانید ردیاب تناسب اندام خود را کالیبره یا تنظیم کنید. آن را به مدت یک ماه برای ثبت کالری استفاده کنید و با ثبت دقیق غذایی که میخورید، تمام کالریهای خود را بشمارید. شمارش دقیق کالریها کار بسیار سختی است و زمان زیادی میگیرد اما با ارجاع متقابل به وزن و فعالیت ردیابی شده و تطبیق دادن میزان کالریای که خودتان شمردهاید و کالریای که ابزار محاسبه کرده، میتوانید تفاوت و میزان دقت آن را بررسی کنید.
پس در مجموع حتی برای شمارش کالری هم تا حدودی میتوانید به این ابزارها اطمینان کنید ولی در نظر داشته باشید که این مقدار شمارش شده دقیق نیست.
علیرغم تمام نادرستیهای احتمالی، شواهد زیادی نیز وجود دارد که نشان میدهد ردیابهای تناسب اندام میتوانند شما را تشویق کنند تا فعالتر باشید و در جهت تناسب بیشتر اندام خود تلاش کنید، مشروط بر اینکه با دستگاه خود تعامل داشته باشید و اهدافی را تعیین کنید که واقعاً برای رسیدن به آن تلاش میکنید.
اگر واقعاً با آن درگیر نباشید، مانند یک ساعت مچی ساده عمل میکند. برای ایجاد عادت های خوب باید تلاش کنید، اما به دستگاه مناسب هم نیاز دارید.
چطور دیوایسهای هوشمند تناسب اندام را انتخاب کنیم؟
اول از همه، مهم است که سازگاری با گوشی خود را در نظر بگیرید. اگر آیفون دارید، اپل واچ یک انتخاب عالی خواهد بود، اما اگر ندارید، نه چندان. همچنین بسیاری از ویژگیهای مختلف در دیوایسهای هوشمند تناسب اندام موجود است که باید در مورد آن تصمیم بگیرید. شما باید تصمیم بگیرید که آیا یک ابزار فقط برای پیگیری فعالیت خود می خواهید یا بهعنوان یک ساعت هوشمند هم از آن استفاده میکنید.
حتی ارزانترین ردیابها هم همهی مهمترین ویژگیها را دارند. تنها تفاوت مهم این دیوایسها این است که آیا سنسور ضربان قلب دارند یا نه؟
سنسور ضربان قلب مهم است. این امکان فقط ردیابی ضربان قلب را اضافه نمیکند. بررسیها نشان داده است که دستگاههایی که فقط از شتابسنج استفاده میکنند در تخمین مصرف انرژی دقت کمتری نسبت به ردیابهای دارای حسگرهای ضربان قلب دارند.
بدیهی است که قیمت ابزارها نیز در تصمیم شما نقش خواهد داشت، اما لزوماً مجبور نیستید هزینهی زیادی بپردازید.
ارزانترین مدلی که با سنسور ضربان قلب همراه است، گزینهای است که بهترین نتیجه را به شما میدهد و کافی است. شما می توانید دو برابر بیشتر هزینه کنید، اما نسبت به هزینهای که میپردازید، ویژگی اضافهی قابل توجهی دریافت نمیکنید.
جمعبندی
دیوایسهای هوشمند تناسب اندام شامل انواع ساعت، مچ بند، گوشی و… امکاناتی برای ثبت کردن فاکتورهای مختلف سلامت بدن دارند. شمارش قدمها، شمارش کالری، ثبت ضربان قلب و… چند مورد از کاربردهای این ابزارهای هوشمند است. این ابزارها تا حدودی دقت کافی را دارند که از آن بهعنوان یک مشوق برای حفظ سلامت اندام خود استفاده کنید.
منبع: Sussexperformancecentre