سه لایه‌ی نخست سپر خورشیدی جیمز وب در جای خود مستقر شدند

زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۱ دقیقه
طرحی گرافیکی از کشش سه لایه‌ی نخست تلسکوپ فضایی جیمز وب

پس از چند روز توقف عملیات، سرانجام سه لایه‌ی نخست آفتابگیر عظیم تلسکوپ فضایی جیمز وب با موفقیت در محل دقیق خود استقرار یافتند.

تیم عملیات مأموریت وب، نخستین گام‌ها را در فرآیند کشش لایه‌های محافظ آفتابگیر تلسکوپ را حدود ساعت ۱۰:۰۰ منطقه‌ی زمانی شرقی (۱۸:۳۰ به وقت تهران) آغاز کرد. کل فرآیند استقرار پنج لایه‌ی سایه‌بان، دو تا سه روز طول می‌کشد. برنامه‌ی اولیه تمرکز بر روی نخستین لایه، به‌عنوان بزرگ‌ترین و نزدیک‌ترین لایه به خورشید است.

این گام حیاتی در توالی استقرار رصدخانه، پس از توقف عملیات استقرار توسط مدیران مأموریت وب در روز شنبه برای اجازه دادن به استراحت تیم و سپس تنظیمات زیرسیستم برق وب و تغییر جهت‌گیری وب برای کاهش دمای موتورهای عملگر، از سر گرفته شد.

این عملیات در ساعت ۱۵:۴۸ منطقه‌ی زمانی شرقی (۰۰:۱۸ بامداد به وقت تهران) به پایان رسید. با این کار نخستین لایه به‌صورت کاملا محکم و کشیده شده در موقعیت خود مستقر شد. این نخستین و بزرگ‌ترین لایه از پنج لایه‌ی آفتابگیر بود که بیشترین گرمای خورشید را هم تجربه می‌کند.

در ادامه کشش دو لایه‌ی ابتدایی دیگر هم انجام شد. عملیات کشش لایه‌ی دوم در ساعت ۱۶:۰۹ منطقه‌ی زمانی شرقی (۰۰:۳۹ بامداد به وقت تهران) آغاز و ۷۴ دقیقه طول کشید. استقرار لایه‌ی سوم آفتابگیر وب هم در ساعت ۱۷:۴۸ (۰۲:۱۸ به وقت تهران) آغاز و ۷۱ دقیقه به طول انجامید. بدین ترتیب فرآیند کشش سه لایه‌ی اول در مجموع بیش از ۵ ساعت و نیم زمان برد.

اکنون کشش دو لایه‌ی نهایی برای امروز برنامه‌ریزی شده است. «جیمز کوپر» (James Cooper) مدیر سپر خورشیدی وب در مرکز پروازهای فضایی گادرد گفت: «مرحله‌ی کشش پوسته‌های آفتابگیر بسیار چالش‌برانگیز است زیرا تعامل پیجیده‌ای میان سازه‌ها، سازوکار کشش، کابل‌ها و پوسته‌ها وجود دارد. روی زمین، این سخت‌ترین بخش آزمایش بود، بنابراین خیلی خوشحالیم که اکنون در فضا همه چیز به‌خوبی پیش می‌رود. تیم نورثروپ گرامن و ناسا کار بزرگی انجام می‌دهند و ما مشتاقانه منتظر کشش لایه‌های باقی‌مانده هستم.»

آفتابگیر با طول ۲۱٫۲ و طول ۱۴٫۲ متر، به اندازه‌ی زمین تنیس به سرد نگه داشتن تلسکوپ کمک می‌کند تا نور فروسرخی را که برای رصد ساخته شده است، تشخیص دهد. دمای داغ‌ترین لایه تا ۳۸۳ کلوین (۱۱۰ درجه‌ی سانتی‌گراد) هم خواهد رسید، در حالی که ابزارها در حداقل دمای حدود ۳۶ کلوین (منفی ۲۴۰ درجه‌ی سانتی‌گراد) نگه داشته می‌شوند.

عکس کاور: طرحی گرافیکی از کشش سه لایه‌ی نخست تلسکوپ فضایی جیمز وب
Credit: NASA

منبع: NASA



برچسب‌ها :
دیدگاه شما

پرسش امنیتی *-- بارگیری کد امنیتی --

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه
دسته‌بندی‌های منتخب برای شما
X