فضاپیمای جونو عکسهایی با جزئیات خیرهکننده از قمر مشتری ثبت کرد
چشم بشر پس از ۲۰ سال دوباره به روی ماه مشتری روشن شد و فضاپیمای جونو ناسا که روز گذشته نزدیکترین گذر را از کنار قمر گانیمد این سیاره انجام داد، در دو عکس که پس از چند ساعت ارسال کرده، جزئیات تماشایی این قمر را به تصویر کشیده است.
اکنون دو تصویر نخست دوربینهای فضاپیمای «جونو» (Juno) که ۷ ژوئن (۱۷ خرداد) از نزدیکترین فاصله نسبت به «گانیمد» (Ganymede) قمر مشتری گذشت، به زمین رسیده است. یکی از عکسها توسط دوربین «جونوکم» (Junocam) مدارگرد مشتری و دیگری توسط دوربین «واحد مرجع ستارهای» (Stellar Reference Unit) گرفته شده است.
هر دو عکس، سطح قمر گانیمد، بزرگترین قمر منظومهی شمسی را با جزئیات قابل توجهی نشان میدهند و دهانهها، عوارض سطحی تاریک و روشن و ساختارهای طولانی که احتمالا به گسلهای تکتونیکی مرتبط هستند، در این تصاویر به وضوح مشخص است.
پیش از جونو سه فضاپیمای دیگر هم گانیمد را از نزدیک دیدهاند. فضاپیماهای دوقلوی ناسا، «وویجر» (Voyager) در سال ۱۹۷۹ از کنار این قمر گذشتند و فضاپیمای «گالیله» (Galileo) هم در سال ۲۰۰۰ به نزدیکترین فاصله با آن رسید.
«اسکات بولتون» (Scott Bolton) پژوهشگر اصلی جونو از مؤسسهی تحقیقات جنوب غربی گفت: «در طول یک نسل، این نخستین فضاپیمایی است که به نزدیکترین فاصله از این قمر باستانی رسیده است. ما پیش از هر گونه نتیجهگیری علمی از دادههای ثبت شده توسط جونو، وقت خود را به بررسی تصاویر اختصاص خواهیم داد اما تا آن هنگام میتوانیم بهآسانی از این اعجوبهی آسمانی شگفتزده باشیم؛ تنها قمر منظومهی شمسی که بزرگتر از سیارهی عطارد است.»
دوربین نور مرئی فضاپیمای جونو با استفاده از فیلتر سبز خود، تقریبا یک سمت قمر گانیمد را بهطور کامل ثبت کرده است. وقتی نسخههای دیگر همان تصویر که با فیلترهای قرمز و آبی گرفته شدهاند، در مرکز کنترل زمینی دریافت شوند، متخصصان پردازش تصویر میتوانند، پرترهی رنگی گانیمد را شکل دهند. عکسی باکیفیت که توان تفکیک آن حدود ۱ کیلومتر در هر پیکسل است.
علاوه بر این دوربین واحد مرجع ستارهای جونو که برای ناوبری فضاپیما استفاده میشود، یک عکس سیاه و سفید از سمت تاریک گانیمد که رو به خورشید نیست، ثبت کرده است که در نور کم و پراکندهای از مشتری دیده میشود. در این عکس وضوح تصویر ۶۰۰ تا ۹۰۰ متر در هر پیکسل است.
«هیدی بکر» (Heidi Becker) سرپرست نظارت بر تابش جونو از آزمایشگاه پیشرانش جت ناسا گفت: «شرایطی که ما تصاویر فرعی را از سمت تاریک گانیمد ثبت کردیم، برای یک دوربین نور کم مانند SRU ایدئال بود. بنابراین عکس گرفته شده، نسبت به عکسی که توسط جونوکم زیر نور مستقیم خورشید گرفته شده، بخش متفاوتی از سطح قمر را نشان میدهد. بسیار جذاب خواهد بود اگر دو تیم بتوانند بخشهایی را با هم ترکیب کنند.»
فضاپیمای جونو در روزهای آینده تصاویر بیشتری از پرواز خود از کنار قمر گانیمد به زمین میفرستد. انتظار میرود که دیدار این فضاپیمای خورشیدی با قمر سیارهی مشتری، دادههایی دربارهی ترکیب، یونسپهر، مغناطیسسپهر و پوستهی یخی آن فراهم کند و در عین حال اندازهگیریهایی از محیط پرتوافشان مشتری انجام داده باشد که برای مأموریتهای آینده به سیستم سیارهی مشتری، استفاده خواهد شد.
عکس کاور: بخشی از تصویری که جونو هنگام گذر نزدیک از کنار گانیمد ثبت کرد.
Credit: NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS
منبع: NASA