یک آذرگوی با درخششی ۱۰ برابر ماه، آسمان آمریکا را درنوردید
به گفتهی ناسا، یک آذرگوی درخشان با ایجاد نیرویی عظیم آسمان میسیسیپی در آمریکا را درنوردید و صدایی مهیب ایجاد کرد.
یک گلولهی آتشین ۱۰ برابر درخشانتر از ماه در اوایل چهارشنبه ۲۷ آوریل (روز پنجشنبه ۸ اردیبهشت به وقت تهران) از آسمان آرکانزاس، لوئیزیانا و میسیپی گذشت و صدای بلندی را ایجاد کرد و دهها نفر را به نمایش نور خیرهکننده دعوت کرد. به گزارش ABC News بیش از ۳۰ نفر این آذرگوی را مشاهده کردند.
این شهاب شعله ور برای نخستین بار در حدود ساعت ۸:۰۳ صبح منطقهی زمانی مرکزی (۱۷:۳۳ به وقت تهران) بر فراز رودخانهی میسیسیپی و در جایی نه چندان دور از شهر آلکورن توسط ناظران دیده شد. به گفتهی ناسا، فروپاشی شهاب سنگ باعث ایجاد چندین صدای شدید و نیروی آن که برابر با ۳ تن TNT بود، لرزههایی در منطقه ایجاد کرد.
یکی از ساکنان ویکسبورگ گفت که او یک «گلولهی آتشین نارنجی به اندازهی یک توپ بسکتبال را با یک دم سفید پشت آن» مشاهده کرده است. مردم روی زمین اما تنها ناظرانی کسانی نبودند که با یک نمایشافشانی نور مواجه شدند.
تقریبا در همان زمان، پروژهی «نقشهبردار نور زمینایستا» (Geostationary Light Mapper) یا «جیالام» (GLM) روی دو ماهوارهی سازمان ملی اقیانوسی و جوی، با خرد شدن سنگ فضایی در جو چندین نور ناگهانی درخشان را شناسایی کرد.
«بیل کوک» (Bill Cooke) سرپرست دفتر محیطهای شهابسنگی ناسا در مرکز پرواز فضایی مارشال گفت: «این یکی از زیباترین رویدادهایی است که من در دادههای GLM دیدهام.»
طبق اعلام ناسا، این آذرگوی توسط یک قطعهی سیارکی با قطری در حدود ۱ متر و وزن حدود ۴۰ کیلوگرم تولید شده است. هنگام ورود به جو زمین سرعت این قطعه ۳۴۱۷۵ کیلومتر بر ساعت بود و سپس به چند قطعهی کوچکتر تقسیم شد و در نهایت بهطور کامل بر فراز باتلاقهای نزدیک مینورکا، لوئیزیانا متلاشی شد.
طبق تعریف انجمن شهابسنگ آمریکا، آذرگویها شهابسنگهای بسیار درخشانی هستند که با نوری درخشانتر از زهره میدرخشند. این آذرگوی اما روشنتر هم بود و نه تنها خودش میدرخشید بلکه دارای دمی بود که در یک نور درخشان منفجر شد.
عکس کاور: نمایی از یک آذرگوی
Credit: Pete Saloutos/Getty Images
منبع: Live Science