۱۲ فیلم مشهور که نمی‌دانستید بر اساس داستان کوتاه ساخته شده‌اند

زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۱۴ دقیقه
آلفرد هیچکاک

داستان‌های کوتاه ادبی این امکان را به فیلم‌سازان می‌دهند تا مدیوم ادبیات را با دقت و جزئیات بیشتری راهی پرده‌ی سینما کنند؛ زیرا آن‌ها معمولا به‌علت محدودیت‌های زمانی و مسائل مالی‌، درگیر منابع عظیم و رمان‌های سترگ نمی‌شوند. در این مواقع، کارگردانانِ مؤلف پروسه‌ی اقتباس و نگارش فیلم‌نامه را بر عهده می‌گیرند و یا برای دستیابی هرچه بیشتر به مفاهیم اثر اصلی، از نویسندگان دیگر استفاده می‌کنند؛ اتفاقی که در طول تاریخ سینما، باعث خلق اقتباس‌های جذاب و بحث‌برانگیز از آثار کلاسیکِ حوزه‌ی ادبیات شده است. برخی از فیلم‌های مهم در طول دهه‌های مختلف، بر اساس رمان‌ها و یک‌سری داستان‌ کوتاه ساخته شده‌اند که احتمالا اکثر تماشاگران‌شان، از چنین موضوعی بی‌اطلاع هستند؛ بنابراین پی بردن به اینکه فیلم‌سازان مطرح تاریخ سینما چگونه برخی از بهترین رمان‌ها و داستان‌های کوتاه ادبی را ازآن خود کرده‌اند، قطعا جذاب به‌نظر می‌رسد.

۱۲. صبحانه در تیفانی (Breakfast at Tiffany’s)

فیلم صبحانه در تیفانی

  • کارگردان: بلیک ادواردز
  • بازیگران: آدری هپبورن، جورج پیپارد، پاتریشیا نیل، بادی ابسن، مارتین بالسام و…
  • محصول: ۱۹۶۱
  • امتیاز راتن تومیتوز: ۸۹ از ۱۰۰
  • امتیاز IMDb به فیلم: ۷/۶ از ۱۰

اگرچه فیلم بلیک ادواردز که بر اساس داستان کوتاه «صبحانه در تیفانی» (۱۹۵۸) به‌قلم ترومن ساخته شده بود با گذشت زمان دچار پژمردگی شد (مخصوصا به‌دلیل کَست بحث‌برانگیز و انتخاب بازیگری مانند میکی رونی برای نقش یک همسایه‌ی ژاپنی کاریکاتوریزه‌شده) اما کماکان یک فیلم کلاسیک راضی‌کننده و قابل دیدن است؛ خصوصا به‌خاطر به‌تصویر کشیدن برخی از ویژگی‌های داستان اصلی و بازی تماشایی آدری هپبورن در نقش هالی گولایتلی که نامزدی اسکار بهترین بازیگر نقش اول زن را برای او به‌همراه داشت.

او به‌شکل تاثیرگذاری ماهیت سرکش و نارآم شخصیت خلق‌شده توسط منبع اصلی را به‌تصویر کشید؛ شخصیتی که خود کاپوتی به‌عنوان یک گیشای آمریکایی توصیف کرده بود. بازی خوب آدری هپبورن در کنار جورج پیپارد که نقش همسایه‌ی هالی را بازی می‌کند و شیمی جذاب میان این دو نفر که منجر به عاشقانه‌ای منحصربه‌فرد می‌شود، فیلم را سرپا نگه می‌دارد؛ حتی در مواجهه با دیدگاه سبک‌تر بلیک ادواردز از داستان اصلی که بسیاری از بدبینی‌ها و جهان خاکستری توصیف‌شده توسط ترومن کاپوتی که بخش زیادی از شور و شوق داستان را ارائه می‌کرد، از بین می‌بَرد.

با وجود تمام ویژگی‌‌های مذکور و بحث وفاداری یا عدم وفاداری فیلم بلیک ادواردز به داستان اصلی، «صبحانه در تیفانی» تا به‌امروز از نظر بسیاری از مخاطبان و منتقدها، در جایگاه یک اثر کلاسیکِ کالت باقی مانده است.

۱۱. پرندگان (The Birds)

فیلم پرندگان

  • کارگردان: آلفرد هیچکاک
  • بازیگران: تیپی هدرن، راد تیلور، جیسکا تندی، ورونیکا کارترایت و…
  • محصول: ۱۹۶۳
  • امتیاز راتن تومیتوز: ۹۵ از ۱۰۰
  • امتیاز IMDb به فیلم: ۷/۷ از ۱۰

فیلم ترسناک و موفق آلفرد هیچکاک بر اساس رمان کوتاهی به همین نام از دافنه دوموریه که ابتدا در سال ۱۹۵۲ منتشر شده بود، ساخته شد. هیچکاک با صرف زمان برای پیرنگ، پویایی شخصیت‌ها و جهان تعلیق‌آمیز همیشگی‌اش -که ابتدا با کنش‌هایی آرام همراه است و ناگهان اوج می‌گیرد- فیلم ماندگاری را کارگردانی کرد. او به‌طرز ماهرانه‌ای روایت را ازآن خود نمود و فضایی دلهره‌آور را به‌وجود آورد که در آن پرندگان به‌دلایل نامعلومی، هرج و مرج مهلکی را در مجامع انسانی ایجاد می‌کنند.

با این حال، برخی -از جمله خود دوموریه- فیلم «پرندگان» را به‌دلیل بی‌توجهی آشکارا به داستان اصلی، بی‌ارزش تلقی کردند؛ زیرا هیچکاک به فیلم‌نامه‌نویس خود گفته بود که به خط داستانی و شخصیت‌هایش توجهی نداشته باشد که این اتفاق در وهله‌ی اول، منجر به تغییر لوکیشن و محیط از خط ساحلی کورنیش شد. منطقه‌ی پرجمعیتی که شامل خانه‌های مختلف در مزارع و زمین‌های ناهموار بود، جای خود را به شهر کوچکی در شمال کالیفرنیا با توده‌ی متفاوتی از مردم داد.

با این وجود، هردو نسخه از داستان، به‌طرز هنرمندانه‌ای این احساس را منتقل می‌کنند که بشر همیشه در دام خطرات غیرقابل توضیح طبیعت قرار دارد و هیچ‌گاه نباید این حقیقت را از یاد ببرد. کتاب «پرندگان» توسط علی مسعودی‌نیا به فارسی هم ترجمه شده است.

۱۰. فیلم ۲۰۰۱: ادیسه فضایی (۲۰۰۱: A Space Odyssey)

فیلم ۲۰۰۱: ادیسه فضایی

  • کارگردان: استنلی کوبریک
  • بازیگران: گری لاکوود، ویلیام سیلوستر، داگلاس رین، تری داگن و…
  • محصول: ۱۹۶۸
  • امتیاز راتن تومیتوز: ۹۲ از ۱۰۰
  • امتیاز IMDb به فیلم: ۸/۳ از ۱۰

استنلی کوبریک مدتی پس از خواندن داستان کوتاه «نگهبان» به‌قلم آرتور سی. کلارک، همکاری‌اش را با این نویسنده‌ی آینده‌نگر که یکی از نوابغ گونه‌ی علمی‌-تخیلی به‌شمار می‌رود آغاز کرد تا داستانی را گسترش دهند؛ داستانی راجع‌به نوعی شیء به‌جامانده از یک تمدن بین‌کهکشانیِ باستانی و کشف آن توسط یک کاشف ماه از سیاره‌ی زمین.

این همکاری بدون شک نمادین‌ترین اثر علمی-تخیلی در تاریخ سینما را به‌وجود آورد که به یکی از جریان‌سازترین ساخته‌های مدرن این ژانر تبدیل شد. فیلم کوبریک نیز مانند داستان کوتاه آرتور سی. کلارک، درباره‌ی خطرات نهفته در پیشرفت بی‌حدوحصر علم هشدار می‌دهد.

فیلم جریان‌ساز کوبریک راجع‌به کنجکاوی بی‌پایان بشر راجع‌به پرسش‌های هستی‌گرایانه، علل شکل‌گیری جهان هستی و موضوعات درک‌نشده‌ی ناشی از سفرهای فضایی است. پیامی که با توجه به نمایش فیلم درست یک سال پیش از گام نهادن نیل آرمسترانگ بر کره‌ی ماه، بسیار مهم و حیاتی جلوه می‌کرد.

استنلی کوبریک و آرتور سی‌. کلارک در این اقتباس، به‌طرز قابل توجهی از دیالوگ‌نویسی (در اکثر فیلم) اجتناب کردند؛ به‌خصوص در بخش پایانی و بحث‌برانگیز «مشتری و فراتر از بی‌نهایت» که در آن کوبریک، روایت مرسوم فیلم را به‌حالت تعلیق درآورد و تلاقی مسحورکننده‌ای از موسیقی و جلوه‌های بصری را به‌تصویر کشید.

۹. اینک آخرالزمان (Apocalypse Now)

فیلم اینک آخرالزمان

  • کارگردان: فرانسیس فورد کوپولا
  • بازیگران: مارلون براندو، مارتین شین، رابرت دووال، لارنس فیشبرن، هریسون فورد و…
  • محصول: ۱۹۷۹
  • امتیاز راتن تومیتوز: ۹۸ از ۱۰۰
  • امتیاز IMDb به فیلم: ۸/۴ از ۱۰

فرانسیس فورد کوپولا در فیلم «اینک آخرالزمان» از طریق رمان کوتاه «دل تاریکی» نوشته‌ی جوزف کنراد، روایتی تاثیرگذار و آمیخته با جنگ را به‌وجود آورد. تغییر مکان داستان اصلی از آفریقا به ویتنام و مسئله‌ی جنگ، باعث شد تا کوپولا تفاسیر مناسبی را در مورد وحشی‌گریِ ناشی از فعالیت‌های امپریالیستی آمریکا ارائه دهد. حتی با وجود اینکه فضا و محیط برای مطابقت با دستور کار کوپولا تغییر کرد، اما داستان فیلم کاملا منعکس‌کننده‌ی متن اصلی بود.

علی‌رغم تاریخچه‌ی بدنام روند تولید «اینک آخرالزمان» که شامل بلایای طبیعی، حمله‌ی قلبی تقریبا کشنده توسط مایکل شین و افزایش بودجه هنگام ساخت می‌شد، این فیلم در گیشه بسیار موفق ظاهر شد و هم‌اکنون به‌عنوان یک شاهکار بصری خیره‌کننده در نظر گرفته می‌شود. فیلمی که در مجموع ۸ نامزدی جایزه اسکار را به‌خود اختصاص داد که یکی از آن‌ها برای بهترین فیلم بود.

۸. مردگان (The Dead)

فیلم مردگان

  • کارگردان: جان هیوستون
  • بازیگران: آنجلیکا هیوستون، کالم مینی، دن اوهرلیهی، شان مک‌کلوری و…
  • محصول: ۱۹۸۷
  • امتیاز راتن تومیتوز: ۹۳ از ۱۰۰
  • امتیاز IMDb به فیلم: ۷/۳ از ۱۰

داستان کوتاه «مردگان» نوشته‌ی جیمز جویس که در سال ۱۹۱۴ به‌عنوان بخشی از کتاب دوبلینی‌ها به انتشار درآمد، یکی از بهترین داستان‌های انگلیسی‌زبان تمام دوران‌ها است. قصه‌ای که اتفاقات قبل، حین و بعد از یک مهمانی کریسمس در دوبلین را روایت می‌کند و جویس از طریق استعداد منحصربه‌فرد خود، سرنخ‌های ظریفی را در اختیار خواننده قرار می‌دهد؛ سرنخ‌هایی که منجر به تحولاتی درونی در وجود گابریل کانروی، قهرمان داستان راجع‌به همسرش، گرتا می‌شود.

جان هیوستون در این فیلم تلاش کرد تا نبوغ کاری جیمز جویس را با نهایت دقت و جزئیات به‌تصویر بکشد؛ اتفاقی که برخی‌ها ادعا می‌کردند غیرممکن به‌نظر می‌رسد. نتیجه‌ی تلاش‌های جان هیوستون در امر کارگردانی و خلاقیت پسرش، تونی هیوستون در زمینه‌ی نگارش فیلم‌نامه، یک اقتباس بی‌عیب‌و‌نقص بود که تقریبا خط به خط از منبع اصلی پیروی می‌کرد و مورد ستایش قرار گرفت.

مسئله‌ای که پروسه‌ی ساخت این فیلم را تاثیرگذار جلوه می‌دهد، این است که جان هیوستون تمام دقایق «مردگان» را از روی ویلچر کارگردانی کرد، در حالی که مخزن اکسیژن را سرِ صحنه به‌همراه داشت؛ ‌زیرا در آن دوران، وضعیت سلامتی‌اش به‌شدت رو به افول و نگران‌کننده بود. متاسفانه این فیلم‌ساز تحسین‌شده پیش از رسیدن اثرش به پرده‌ی نقره‌ای، دار فانی را وداع گفت. اما جان هیوستون با فیلم «مردگان»، هدیه‌ی ارزشمند و ماندگاری را برای طرفداران خود بر جای گذاشت؛ اقتباسی که به‌خوبی ساخته شده است و ادای احترامی باشکوه به داستان کوتاه تکرارنشدنیِ جیمز جویس به‌حساب می‌آید.

۷. یادآوری کامل (Total Recall)

فیلم یادآوری کامل

  • کارگردان: پل ورهوفن
  • بازیگران: آرنولد شوارتزنگر، مایکل آیرون‌ساید، شارون استون، ریچل تیکوتین و…
  • محصول: ۱۹۹۰
  • امتیاز راتن تومیتوز: ۸۲ از ۱۰۰
  • امتیاز IMDb به فیلم: ۷/۵ از ۱۰

فیلیپ کی‌. دیک نویسنده‌ی فعال و سرشناس داستان‌های علمی-تخیلی بود که پس از مرگ، به منبع الهام بسیاری از فیلم‌های پرفروش هالیوود از جمله «بلید رانر»، «دیوان محاسبات» و «گزارش اقلیت» تبدیل شد. با این حال شاید بتوان «یادآوری کامل» را به‌عنوان یکی از موفق‌ترین فیلم‌های ساخته شده بر اساس داستان‌های کی. دیک در نظر گرفت؛ فیلمی که بودجه‌ی نسبتا کمی داشت و در باکس آفیس بسیار موفق ظاهر شد.

اگرچه این فیلم فقط اندکی از پلات اصلی داستان کوتاه فیلیپ کی‌. دیک را استفاده کرد و عامل جذابیت و موفقیت گسترده‌اش، به صحنه‌های اکشن و نفس‌گیرش مربوط می‌شود. اما با تمام این اوصاف، ورهوفن و تیم نویسندگان فیلم، یک اثر میان‌سیاره‌ای پرزدوخورد و هیجان‌انگیز را خلق کردند که تماشاگران را مجذوب جلوه‌های بصری خود کرد؛ البته به کمک حضور موثر آرنولد شوارتزنگر.

داستان «یادآوری کامل» ماجرای یک مأمور مخفی را بیان می‌کند که حافظه‌اش توسط دولتی آینده‌نگر و تمامیت‌خواه دستکاری شده است. تلاش‌های این کاراکتر (داگلاس کوائید) برای پی بردن به هویت واقعی‌اش، باعث می‌شود تا او ناچاراً به سیاره‌ی مریخ سفر کند.

در سال ۲۰۱۲، فیلمی به‌ همین نام به کارگردانی لن وایزمن به‌انتشار درآمد که به منبع اصلی (داستان فیلیپ کی‌. دیک به‌نام «ما یادآوری کاملی را برای شما فراهم می‌سازیم») وفادارتر بود و در آن، کالین فارل جایگزین آرنولد شد. اما پس از بررسی دو نسخه‌ی سینمایی، اکثر منتقدان ساخته‌ی پل ورهوفن را ترجیح دادند و آن را اقتباس شایسته‌ و جذاب‌تری دانستند.

۶. جومانجی (Jumanji)

فیلم جومانجی

  • کارگردان: جو جانستون
  • بازیگران: رابین ویلیامز، بانی هانت، کیرستن دانست، جاناتان هاید و…
  • محصول: ۱۹۹۵
  • امتیاز راتن تومیتوز: ۵۵ از ۱۰۰
  • امتیاز IMDb به فیلم: ۷ از ۱۰

شاید کم‌تر کسی بداند که فیلم موفق «جومانجی» به کارگردانی جو جانستون و نقش‌آفرینی رابین ویلیامز و بانی هانت، بر اساس کتاب کودکانه‌ای به همین نام که در سال ۱۹۸۱ توسط کریس فن السبورگ نوشته شده بود، ساخته شده است. این داستان کوتاه مانند فیلم جو جانستون، قصه‌ی دو کودک بی‌حوصله را روایت می‌کند که به‌واسطه‌ی یک بازی رومیزیِ اسرارآمیز، در محیطی جنگلی با تمام حیات وحش و شکارچیان آن گرفتار می‌شوند و به‌علت ورود آن‌ها به محیط عادی زندگی شهری، اتفاقات عجیبی برای‌شان رخ می‌دهد.

با این حال، فیلم «جومانجی» از پلات اولیه‌ی داستان اصلی فراتر رفت، گسترش یافت و تصمیم گرفت تا به شخصیت‌ها و همچنین قوس کلی پیرنگ عمق ببخشد؛ بنابراین با تماشای این فیلم، در جهانی به‌مراتب واقع‌گرایانه‌تر قرار خواهید گرفت. نتیجه‌ی این اتفاقات، منجر به خلق یک فیلم کودکانه‌ی بامزه شد که با صحنه‌های اکشن و شخصیت‌پردازی خوبی همراه شده است و مخاطبان بزرگسال خود را نیز راضی نگه می‌دارد.

۵. اسلیپی هالو (Sleepy Hollow)

فیلم اسلیپی هالو

  • کارگردان: تیم برتون
  • بازیگران: ‌جانی دپ، کریستینا ریچی، مایکل گمبون، کریستوفر لی و…
  • محصول: ۱۹۹۹
  • امتیاز راتن تومیتوز: ۶۹ از ۱۰۰
  • امتیاز IMDb به فیلم: ۷/۳ از ۱۰

تیم برتون با چیزهایی بیشتر از نام کاراکترها و فضایی مشابه با داستان کوتاه افسانه‌ای و قرن نوزدهمیِ واشینگتن ایروینگ به‌نام «افسانه‌ی اسلیپی هالو» فیلم ترسناکی ساخت که به‌دلیل جلوه‌های بصری خیره‌کننده و ویژگی‌های روایی‌اش، مخاطبان را مجذوب خود کرد.

در حالی که داستان کوتاه بر ماجراهای یک معلم لاغراندام متمرکز است که فریفته‌ی جذابیت‌های دختری ثروتمند می‌شود و تلاش می‌کند تا قلب او را به‌دست آورد، فیلم برتون تأکید بیشتری بر ابعاد اسطوره‌ای و تهدیدهای واقع‌گرایانه‌تر موجود در روستای اسلیپی هالو دارد. تیم برتون با تغییر حرفه‌ی ایکابد کرین از معلم به کارآگاهی که به منطق و ظهور علوم تجربی معتقد است، روابط درهم‌تنیده‌ی میان علم و مسائل عرفانی را در محیطی که برای طرفدارانش آشنایی دارد بررسی می‌کند.

اگرچه آزادی‌های زیادی در داستان کلاسیک ایروینگ وجود داشت اما تیم برتون با مهارت‌های خود به‌عنوان یک فیلم‌ساز، سناریست و طراح صحنه، روایتی به‌یادماندنی و تراژیک را خلق نمود که با مؤلفه‌های ژانری بازی می‌کند و کماکان دیدنی و جذاب است.

۴. چشمان کاملا بسته (Eyes Wide Shut)

فیلم چشمان کاملا بسته

  • کارگردان: استنلی کوبریک
  • بازیگران: تام کروز، نیکول کیدمن، سیدنی پولاک، ماری ریچاردسون و…
  • محصول: ۱۹۹۹
  • امتیاز راتن تومیتوز: ۷۶ از ۱۰۰
  • امتیاز IMDb به فیلم: ۷/۴ از ۱۰

«چشمان کاملا بسته» به‌عنوان آخرین فیلم استنلی کوبریک که پس از مرگ او به‌نمایش درآمد، با جنجال‌های گوناگون و سانسور مواجه شد؛ اتفاقاتی که به‌دلیل صحنه‌های اروتیک و مضامین بحث‌برانگیز فیلم به‌وجود آمدند. اما با تمام این اوصاف، آخرین اثر کوبریک نیز مانند سایر فیلم‌های کارنامه‌اش، از اهمیت زیادی برخوردار است؛ چه در نزد سینه‌فیل‌ها و چه در محضر عشاق ادبیات.

استنلی کوبریک که همیشه به‌عنوان فیلم‌سازی کمال‌گرا شناخته می‌شد، با الهام از رمان Traumnovelle (داستان رویا) نوشته‌ی آرتور شنیتسلر که در سال ۱۹۲۶ منتشر شده بود، روایتی مشابه با این داستان کوتاه را خلق نمود. با این حال، کوبریک فضای فیلم را از وین قرن بیستم به نیویورک مدرن امروزی تغییر داد تا نشان دهد که چگونه مضامین مدنظر شنیتسلر، در جامعه‌ی کنونی هم زنده و حائز اهمیت هستند.

با وجود تمام جنجال‌های این فیلم، «چشمان کاملا بسته» همچنان در جایگاه یک شاهکار بصری قرار دارد؛ شاهکاری که از آن به‌عنوان آخرین اثر هنری استنلی کوبریک یاد می‌شود.

۳. کوهستان بروکبک (Brokeback Mountain)

فیلم کوهستان بروکبک

  • کارگردان: انگ لی
  • بازیگران: جیک جیلنهال، هیث لجر، میشل ویلیامز و…
  • محصول: ۲۰۰۵
  • امتیاز راتن تومیتوز: ۸۷ از ۱۰۰
  • امتیاز IMDb به فیلم: ۷/۷ از ۱۰

داستان کوتاه «کوهستان بروکبک» نوشته‌ی انی پرو پس از انتشار اولیه در مجله‌ی نیویورکر که به سال ۱۹۹۷ برمی‌گردد، با انتقادات مختلفی روبه‌رو شد و برخی معتقدند که اقتباس انگ لی به‌شکل ناگزیری ساخته شده است. این فیلم که در مجموع موفق به دریافت هشت نامزدی اسکار شد و توانست سه جایزه‌ی بهترین کارگردانی، بهترین فیلم‌نامه‌ی اقتباسی و بهترین موسیقی متن را ازآن خود کند، داستانی مرتبط با عشقی نامتعارف را روایت می‌کند.

انگ لی به‌طرز ماهرانه‌ای، داستان تراژیک انی پرو که درباره‌ی دو گاوچران در دهه‌ی ۶۰ میلادی و در ایالت وایومینگ است را با زبان سینما بازآفرینی می‌کند. روایتی از یک رابطه‌‌ی عاطفی که با کابوی‌ها، کوهستان‌های مرتفع و مناظری وسیع و چشم‌نواز به‌تصویر کشیده می‌شود.

تبدیل این داستان کوتاه از دل ادبیات به پرده‌ی نقره‌ای سینما، به‌شکل بسیار خوبی توسط انگ لی انجام شد و علاوه‌بر تحسین نویسنده‌ی اصلی، توجه منتقدان را به‌خود جلب کرد و موفقیت‌های تجاری گسترده‌ای را به‌همراه داشت. یکی دیگر از ویژگی‌های این اقتباس، حضور ستاره‌هایی مانند جیک جیلنهال، هیث لجر و میشل ویلیامز است که همگی به‌طرز شگفت‌انگیز و بی‌نقصی، شخصیت‌های داستان انی پرو را به‌تصویر کشیدند.

با توجه به انتشار فیلم «قدرت سگ» به‌کارگردانی جین کمپیون و همچنین مضامین نسبتا مشابه‌اش با ساخته‌ی انگ لی، شاید در حال حاضر تماشای «کوهستان بروکبک» جذاب‌تر و اثرگذارتر از همیشه باشد.

۲. مورد عجیب بنجامین باتن (The Curious Case of Benjamin Button)

فیلم مورد عجیب بنجامین باتن

  • کارگردان: دیوید فینچر
  • بازیگران: برد پیت، کیت بلانشت، جولیا اورموند، تیلدا سوئینتون و…
  • محصول: ۲۰۰۸
  • امتیاز راتن تومیتوز: ۷۱ از ۱۰۰
  • امتیاز IMDb به فیلم: ۷/۸ از ۱۰

داستان کوتاه تحسین‌شده‌ی اف. اسکات فیتزجرالد که گفته می‌شود ایده‌ی آن پس از کشف و درک جمله‌ای از مارک تواین به ذهن او رسیده است، یکی از مشهورترین قصه‌های قرن بیستم به‌شمار می‌رود؛ ‌نویسنده‌ی طناز و شوخ‌طبع داستان‌های کلاسیک (مارک تواین) می‌گوید: «حیف است که بهترین بخش زندگی در آغاز و بدترین بخش آن در پایان است.»

شاید به‌نوعی همین جمله باعث شکل‌گیری ایده‌ای شده باشد که فیتزجرالد برای خلق داستان فردی که در سنین کهن‌سالی به‌دنیا می‌آید و رفته رفته جوان‌تر می‌شود، به‌کار گرفته بود. جای تعجب نیست که دیوید فینچر داستان کوتاه منحصربه‌فرد فیتزجرالد را به فیلمی طولانی و پرجزئیات تبدیل کرده است. فیلمی مملو از جلوه‌های بصری خیره‌کننده و بازیگران خبره؛‌ یعنی برد پیت به‌عنوان شخصیت اصلی و کیت بلانشت در نقش معشوقه‌ی او.

در حالی که داستان کوتاه فیتزجرالد تا حدی از المان‌های کمدی برخوردار است و بیش از هر چیز دیگری بر تاثیرات اجتماعی شخصیت بنجامین تمرکز دارد، اما اقتباس فینچر لحن جدی‌تری را اتخاذ می‌کند‌؛ زیرا ابعاد عاشقانه‌ی داستان فیلم، تمام جنبه‌های دیگر آن را تحت‌الشعاع قرار می‌دهد. اگرچه فیلم «مورد عجیب بنجامین باتن» بسیار طولانی است و با منبع اصلی خود فاصله دارد، اما فینچر داستان عشقی ابدی و جاودانه را روایت می‌کند که حتی برای امروز نیز بسیار تکان‌دهنده و تماشایی است.

۱. جایی که موجودات وحشی هستند (Where the Wild Things Are)

فیلم جایی که موجودات وحشی هستند

  • کارگردان: اسپایک جونز
  • بازیگران: مکس رکوردز، کاترین کینر، مارک رافالو و…
  • محصول: ۲۰۰۹
  • امتیاز راتن تومیتوز: ۷۳ از ۱۰۰
  • امتیاز IMDb به فیلم: ۶/۷ از ۱۰

موریس سنداک با داستان کوتاه و خیال‌انگیز خود به‌نام «جایی که موجودات وحشی هستند» در سال ۱۹۶۳، کتابی را برای کودکان خلق کرد که تا نسل‌های بعد و حتی امروز نیز به‌عنوان اثری نمادین و کالت شناخته می‌شود. او به‌شکلی مختصر و هنرمندانه، جنبه‌های پیچیده‌ی شخصیتیِ دوران کودکی را بررسی کرد؛ چیزهایی مانند عصبانیت‌های لحظه‌ای و خشم زودگذر، گرایش به خودمختاری و میل نهایی برای عشق به والدین.

به همین دلیل است که طرفداران ادبیات کودک (چه خود کودکان و چه بزرگسالان) و علاقه‌مندان به سینما پس از شنیدن خبر همکاری اسپایک جونز و دیو اگرز مبنی‌بر ساخت فیلمی بر اساس اثر جاودانه‌ی سنداک، به‌شدت هیجان‌زده شدند.

اگرچه این فیلم در نهایت نقدها و واکنش‌های متفاوتی را به‌دنبال داشت و برخی معتقد بودند «جایی که موجودات وحشی هستند» تا حد زیادی طولانی، عاری از کشش و فاقد لحظات هیجان‌انگیز و فریبنده است. اما برای خانواده‌ها و والدینی که با تصویرسازی‌های سنداک بزرگ شده بودند و با مضامین مطرح شده توسط این نویسنده خاطره داشتند، ساخته‌ی اسپایک جونز به فیلمی نوستالژیک تبدیل شد. این فیلم همچنین با هنرنمایی ستارگانی نظیر کاترین اوهارا، جیمز گاندولفینی و کریس کوپر، بیش از پیش جذاب شد و تمایل اسپایک جونز را برای وفادار ماندن به داستان کوتاه موریس سنداک اثبات کرد.

منبع: britannica



برچسب‌ها :
دیدگاه شما

پرسش امنیتی *-- بارگیری کد امنیتی --

۴ دیدگاه
  1. Duana1385

    جومانجی مگه واقعیههههههههههههههههه🤯
    البته زیاد جدی نگیرید😅
    :>

  2. محمد بداقی نویسنده و کهنه سرباز ایرانی

    عرض ادب

    داستان کوتاه و داستانک

    مثل یک پرنده مهاجر است که به هر جای پرواز

    می کند خصوصا در فیلم

    هیچکاک هیچ وقت تکرار نمی شود

    او شکارچی این پرنده بود

    محمد بداقی نویسنده و کهنه سرباز ایرانی

  3. Hossein

    پرندگان شاهکار بود…حتی اگه داستانش کپی باشه بازم چیزی از ارزشاش کم نمیشه.
    واقعا هیچکاک امپراطور سینمای کلاسیک بوده.

  4. Moji.us

    جالب بود که اکثراً اقتباس های شاهکاری بودن، و قد البته هیچکاک و کوبریک که اثر رو برا خودشون میکردن به نحوی

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه
دسته‌بندی‌های منتخب برای شما
X