۱۱ بازیگر که نقش نقاشان بزرگ را روی پرده ایفا کردند
هنرمندان، از موسیقیدان تا نقاشان بزرگ، با آثار جاودان و زندگیهای اغلب آشفتهشان، منبع الهام بیپایانی برای فیلمسازان هستند. مخاطبان سینما همیشه از تماشای زندگی واقعی مشاهیر جهان بر پردهی سینما لذت بردهاند و ژانر بیوگرافی همچنان یکی از ژانرهای پرطرفدار سینما به شمار میرود. شاید زندگینامهی موسیقیدانان و خود سینماگران به طور ویژه بازیگران خریدار بیشتری داشته و حوزهی هنرهای تجسمی کمی مهجور مانده باشد. اما در بیست سال اخیر، سینما توانسته است با کمک بعضی از بهترین و محبوبترین بازیگران حال حاضر دنیا نقاشان بزرگ و شاخصی همچون فریدا کالو، جکسون پولاک و ونسان ون گوگ بر پردهی سینما زنده کند؛ کسانی که جان تازه و زاویه دید جدیدی به این چهرههای درخشان دنیای هنر دمیدهاند. بعضی به خاطر این بازآفرینیها نامزد و برندهی جوایز بزرگ و معتبر سینمایی نیز بودهاند. نگاهی به یازده بازآفرینی برتر نقاشان بزرگ تاریخ در سینما میاندازیم.
- ۱۸ سکانس برتر فیلمها که از نقاشیهای معروف الهام گرفتند
- هنری ماتیس در دههی پرآشوب ۱۹۳۰؛ ققنوس از میان خاکستر
- چگونه فریدا کالو به محبوبترین نقاش زن تاریخ تبدیل شد؟
۱. ویلم دفو در نقش ونسان ون گوگ در «بر دروازهی ابدیت» (At Eternity’s Gate)
- سال ساخت: ۲۰۱۸
- کارگردان: جولیان اشنابل
- سایر بازیگران: ویلم دفو، اسکار آیزاک، مدس میکلسن، روپرت فرند، نیلز آرستراپ، ونسان گراس، آلکسی میشالیک
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۷۹ از ۱۰۰
کارگردان جولیان اشنابل در برداشتش از زندگی ون گوگ در «دروازهی ابدیت»، که عنوان یکی از آثار این نقاش بزرگ است، دفو را برای بازی در نقش این هنرمند آشفتهی سبک پست امپرسیونیسم انتخاب کرده است. ما در این فیلم زندگی این نقاش بزرگ را در سالهای آخر زندگیاش که در آرل فرانسه و تیمارستان سنت پل دو مازول گذراند، میبینیم. ون گوگ در این تیمارستان بعضی از مشهورترین آثار خود را خلق کرد؛ و فیلم به دنبال رد کردن فرضیهی خودکشی این نقاش هلندی است. بازی دفو در این نقش که مورد تحسین منتقدان واقع شد –چرا که برای بازی در این نقش، تحت نظر اشنابل یاد گرفت که به سبک ون گوگ نقاشی کند– برایش نامزدی اسکار بهترین بازیگر مرد نقش اول مرد را به ارمغان آورد.
۲. ایزییا ایژلان در نقش کامی کلودل در «رودن» (Rodin)
- سال ساخت: ۲۰۱۷
- کارگردان: ژاک دوایون
- سایر بازیگران: ونسان لندون، ایزییا ایژلان، سورین کنیل
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۳۲ از ۱۰۰
ایژلان در فیلمی که حول محور اگوست رودن، مجسمهساز فرانسوی قرن نوزدهم، میچرخد، در نقش کامی کلودل میدرخشد. فیلم در سال ۱۸۸۰ با رودن با بازی ونسان لندون آغاز میشود، که اولین سفارش کار دولتیاش را برای یکی از مشهورترین آثارش یعنی «دروازههای جهنم» دریافت میکند. رابطهی آنها اول رابطهی استاد و شاگردی است؛ بعدها، کلودل دستیار و سپس معشوقهی رودن میشود و پس از یک دهه تکامل، خودش هم تبدیل به مجسمهسازی توانا و چیرهدست میشود.
۳. جفری راش در نقش آلبرتو جاکومتی در «پرترهی نهایی» (Final Portrait)
- سال ساخت: ۲۰۱۷
- کارگردان: استنلی توچی
- سایر بازیگران: جفری راش، آرمی همر، کلمانس پوئزی، تونی شالهوب، جیمز فوکنر
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۷۳ از ۱۰۰
«پرترهی نهایی» به نویسندگی و کارگردانی استنلی توچی، بر جیمز لرد، منتقد امریکایی، با بازی آرمی همر تمرکز دارد، که آلبرتو جاکومتی، نقاش و مجسمهساز سوئیسی با بازی جفری راش، در سال ۱۹۶۴ میخواهد از او پرترهای بکشد. (گویا آقای راش بهترین گزینه برای بازی در نقش هنرمندان واقعی است.) فیلم که از زاویه دید لرد روایت میشود، اطلاعات شگفتانگیزی از دوستی او با جاکومتی و همچنین فرایند هنری آشفتهی این هنرمند تحسینشده نشان میدهد.
۴. آلیسیا ویکاندر در نقش گردا وگنر در «دختر دانمارکی» (The Danish Girl)
- سال ساخت: ۲۰۱۵
- کارگردان: تام هوپر
- سایر بازیگران: ادی ردمین، آلیسیا ویکاندر، بن ویشاو، سباستیان کخ، امبر هرد
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۶۶ از ۱۰۰
«دختر دانمارکی»، بر اساس رمانی به همین نام نوشتهی دیوید ابرشوف، برگرفته از ماجراهای واقعی زندگی دو هنرمند به نامهای لیلی البه و گردا وگنر است. آینار وگنر پس از اینکه برای طراحیهای همسرش لباس زنانه میپوشد و مدل میشود، هویت جنسی خود را زیر سؤال میبرد، و در نهایت تحت یکی از اولین عملهای جراحی تغییر جنسیت در تاریخ قرار میگیرد. ویکاندر نقش گردا وگنر، همسر آینار، را با ترکیب تأثیرگذاری از قدرت و آسیبپذیری بازی کرده و برای این نقش برندهی جایزهی اسکار شده است.
۵. جفری رایت در نقش ژان میشل باسکیا در «باسکیا» (Basquiat)
- سال ساخت: ۱۹۹۶
- کارگردان: جولیان اشنابل
- سایر بازیگران: جفری رایت، دیوید بویی، بنیسیو دل تورو، دنیس هاپر، گری الدمن، میکائیل وینکات، کورتنی لاو، کلر فورلانی، پارکر پوزی، کریستوفر واکن، ویلم دفو، پال بارتل، تاتوم اونیل، وینسنت لارسکا، سام راکول، وینسنت گالو، الینا لوونسن
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۶۷ از ۱۰۰
رایت در این فیلم، به نویسندگی و کارگردانی جولیان اشنابل هنرمند، در نقش یک هنرمند خیابانی مشهور بازی میکند. فیلم که در جشنوارهی فیلم ونیز سال ۱۹۹۶ نامزد جایزهی شیر طلایی شد، داستان این هنرمند جوان را روایت میکند که جریان هنری نیویورک را در دهههای ۱۹۷۰ و ۱۹۸۰ هدایت میکند، با نقاشیهای نئواکسپرسیونیستیاش به شهرت میرسد، و با اعتیادش به هروئین مبارزه میکند.
۶. تام شیلینگ در نقش کرت بارنت (با الهام از زندگی گرهارد ریشتر) در «هرگز روی برنگردان» (Never Look Away)
- سال ساخت: ۲۰۱۸
- کارگردان: فلوریان هنکل فون دونرسمارک
- سایر بازیگران: تام شیلینگ، سباستیان کخ، پائولا بیر، ساسکیا روزندال، هنریک شونمان
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۷۷ از ۱۰۰
شیلینگ در فیلمی که از زندگی گرهارد ریشتر، هنرمند معاصر آلمانی، الهام گرفته است، نقش کرت بارنت، هنرمندی خیالی را بازی میکند. فیلم داستان بارنت را از اوایل کودکیاش در جنگ جهانی دوم تا زمان تحصیلات هنریاش در آلمان شرقی سوسیالیست روایت میکند، و فرار او را با همسرش به آلمان غربی نشان میدهد. او آنجا فعالیتهای هنریاش را در آکادمی اصلی هنرهای معاصر دوسلدورف ادامه داد. فیلم سال ۲۰۱۹ نامزد جایزهی اسکار بهترین فیلم خارجی شد.
۷. میشل بوکه در نقش اگوست رنوآر در «رنوآر» (Renoir)
- سال ساخت: ۲۰۱۳
- کارگردان: ژیل بوردوس
- سایر بازیگران: میشل بوکه، کریستا تره، توما دره
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۷۱ از ۱۰۰
میشل بوکه، بازیگر فرانسوی، رنوآر، نقاش امپرسیونیست را در تابستان ۱۹۱۵ به تصویر میکشد که در کوت دازور زندگی میکند و به خاطر مشکل آرتروز دستانش، به سختی نقاشی میکشد. فیلم که چهار سال پایانی زندگی رنوآر را پیش از مرگش در هفتادوچهارسالگی به تصویر میکشد، نشان میدهد که این هنرمند با ورود یک مدل شهوتانگیز جوان که دوستش هنری ماتیس به او معرفی کرده بود، دوباره شور و نشاطش را باز مییابد.
۸. سلما هایک در نقش فریدا کالو در «فریدا» (Frida)
- سال ساخت: ۲۰۰۲
- کارگردان: جولی تایمور
- سایر بازیگران: سلما هایک، آلفرد مولینا، آنتونیو باندراس، دیدی کان
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۷۶ از ۱۰۰
سلما هایک در فیلم جولی تیمور، که با اقتباس از رمانی به نام «فریدا: زندگینامهای از فریدا کالو» نوشتهی هایدن هررا ساخته شده است، بازی بسیار قدرتمندی را از خود به نمایش میگذارد. فیلم دربارهی هنرمند سورئالیست مشهور مکزیکی که درد فلجکننده، جنسیت، سیاست و رابطهی متلاطمش با دیهگو ریورای نقاش را در آثار هنریاش بازتاب میدهد. فیلم نامزد شش جایزهی اسکار از جمله جایزهی بهترین نقش اول زن شد و دو اسکار را هم برای گریم و موسیقی متن از آن خود کرد.
۹. اد هریس در نقش جکسون پولاک در «پولاک» (Pollock)
- سال ساخت: ۲۰۰۰
- کارگردان: اد هریس
- سایر بازیگران: اد هریس، لیندا ایمند، ربهکا ویساکی، فرانک وود
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۸۰ از ۱۰۰
اد هریس، بازیگر و کارگردان، تمام نقاشیهای این فیلم موفق اما گمنام را خودش کشید؛ فیلمی که داستان فرایند خلاقانه، اعتیاد به الکل و رابطهی آشفتهی جکسون پولاک، هنرمند معاصر امریکایی، با همسرش لی کرزنر با بازی مارشا گی هاردن را روایت میکند، که برای این نقش برندهی جایزهی اسکار بهترین بازیگر زن نقش مکمل شد.
۱۰. ایمی آدامز در نقش مارگارت کین در «چشمان بزرگ» (Big Eyes)
- سال ساخت: ۲۰۱۴
- کارگردان: تیم برتون
- سایر بازیگران: ایمی آدامز، کریستف والتس، دنی هوستون، کریستن ریتر، جیسون شوارتزمن، ترنس استامپ، بریت اروین، لوول توماس
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۷۲ از ۱۰۰
ایمی آدامز در این فیلم زندگینامهای به کارگردانی تیم برتون، زندگی مارگارت کین و رابطهی پر تنشاش با همسر دومش والتر (با بازی کریستوف والتز) را به تصویر میکشد. والتر که فکر میکرد هیچکس آثار هنری یک زن را نمیخرد، آثار هنری همسرش را با نام خودش منتشر میکرد؛ دروغی که منجر به یک نزاع حقوقی بین این زوج شد. والتز و آدامز هر دو برای بازی در این فیلم برندهی جایزهی گلدن گلوب شدند.
۱۱. کالین فرث در نقش یوهانس فرمیر در «دختری با گوشوارهی مروارید» (Girl With a Pearl Earring)
- سال ساخت: ۲۰۰۴
- کارگردان: پیتر وبر
- سایر بازیگران: اسکارلت جوهانسون، کالین فرث، تام ویلکینسون، کیلین مورفی، جودی پارفیت
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۷۳ از ۱۰۰
این فیلم محصول سال ۲۰۰۳، داستان شکلگیری «دختری با گوشوارهی مروارید»، یکی از مشهورترین آثار فرمیر را به تصویر میکشد، و فرث در آن نقش این نقاش هلندی دورهی باروک، و جوهانسون نقش خدمتکار، دستیار و همدم او، گریت، را بازی میکنند. این فیلم که بر اساس یک داستان تاریخی اثر تریسی شوالیه ساخته شده است، برای فیلمبرداری، کارگردانی هنری و طراحی لباسش برندهی سه جایزهی اسکار شده است.