شما بگویید؛ FIFA یا PES؟
همهی ما، چه گیمر حرفهای باشیم، چه کسی که گاه محض تفنن دسته را از بغلدستی میرباید تا از جمع عقب نیفتد، بالاخره در برههای پای یکی از بازیهای شبیهساز فوتبالی، PES یا FIFA نشستهایم؛ حتی اگر از طرفداران پروپاقرص فوتبال هم نباشیم. حتما بهتر از ما میدانید که این ژانر در حال حاضر در میان گیمرها از چه محبوبیتی برخوردار است و چطور بازیکنندهها برایش سر و دست میشکنند. اما مسئله این جاست که اصلا چه شد که شبیهسازهای فوتبال در میان عموم و خصوص گیمرها به محبوبیتی این چنینی دست پیدا کردند.
باید توجه داشت که از سال ۲۰۰۵ میلادی به بعد، ژانر شبیهساز فوتبال کاملا وضعیتی دو قطبی بهخودش گرفته است. شرکتها و استودیوهای بازیسازی شرقی و غربی پیش روی هم قرار گرفتند تا ثابت کنند کدام یک از آنها میتواند شبیهساز بهتری را در اختیار بازیکنندهها قرار بدهد. در یک سمت سری بازیهای FIFA قرار دارند و در سمت دیگر، بازیهای Pro Evolution Soccer.
مجموعه بازیهای فیفا را استودیوی ورزشیساز شعبهی کانادای الکترونیک آرتز میسازد. مجموعهی PES را هم شرکت و استودیوهای بازیسازی کونامی طراحی و در اختیار بازیکنندهها قرار میدهد که در چند سال اخیر، صحبتها پیرامون این شرکت و سیاستی که آنها در راستای ساخت بازی (یا کنسل کردنهای آنها) پی گرفتهاند، بسیار بوده است.
حال بیایید حدود یک دهه به گذشته برگردیم. میدانید که ژاپنیها سابقهای طولانی در ساخت بازیهای ویدیویی دارند و اکثر کنسولهای نسلهای دوم و سوم هم در این کشور طراحی و ساخته شدهاند. دانش کافی ژاپنیها درخصوص ماهیت هنر-صنعت بازیهای رایانهای و ویدیویی، باعث شده بود تا فرمولهایی را کشف کنند که استفاده از همان فرمولها برای بازیسازهای غربی، بینهایت دشوار باشد؛ برای نمونه، ژاپنیها ذات مکانیکهای آرکیدی را درک کرده بودند. بههمین خاطر هم میتوانستند بازیهایی بسازند که با وجود مکانیکهای سادهی آنها، گیمرها را حسابی سرگرم میکردند. همین فرمول به ژاپنیها کمک کرد تا در فاصلهی سالهای ۱۹۹۸ تا ۲۰۰۶ میلادی، مجموعهای از بهترین و در عین حال آرکیدیترین بازیهای فوتبال تاریخ را بسازند. در این بین، غربیها مشغول آزمون و خطا بودند؛ آزمون و خطاهایی که حدودا از سال ۱۹۹۸ تا ۲۰۰۸ میلادی به طول انجامید و باعث شد بارها از رقیب قدرتمند ژاپنی خود عقب بمانند.
اما با عرضهی کنسولهای نسل هفتمی، یا همان ایکسباکس ۳۶۰ و پلیاستیشن ۳، ورق برگشت. دومین کنسول مایکروسافت حسابی در میان بازیکنندهها محبوب شد. از طرفی کنسول را غربیها ساخته بودند و به همین خاطر هم سردرآوردن از معماری سختافزاریاش برای استودیوی ورزشیساز الکترونیکآرتز ابدا کار پیچیدهای نبود. این و بسیاری از عوامل دیگر، باعث شد تا الکترونیکآرتز پس از کوششهای فراوان برای ساخت بازیای بدیع که رنگ و بوی خاص الکترونیکآرتز را دارد، بتواند بالاخره در سال ۲۰۰۸ تعریف جدیدی از فوتبال ارائه بدهد که حرفهای زیادی هم برای گفتن داشت. البته نسخهای که برای کنسولهای نسل هفتمی ساخته شده بود، کاملا با نسخهی مخصوص رایانههای شخصی متفاوت بود و همین امر نیز منجر به این شد که تعداد زیادی از بازیکنندههای این پلتفرم، تجربهی PES را به فیفا ترجیح بدهند.
از سال ۲۰۱۰ به بعد، فیفا توانست خودش را به طور کامل از زیر سایهی PESای که ساخت کونامی بود، بیرون بکشد و عبارت «شبیهساز فوتبال» را باب کند. الکترونیکآرتز ادعا کرد بازیای که ساخته آنقدر حساب شده و دقیق طراحی شده است که دیگر یک بازی ورزشی صرف نیست و میتوان از آن به عنوان یک شبیهساز یاد کرد. این دوره زمانی بود که هر سال که میگذشت، فیفا پیشرفت میکرد و بهتر میشد، اما اینبار این کونامی و PES بودند که در جای خود درجا میزدند.
FIFA | Pro Evolution Soccer |
تلاش برای شبیهسازی | گیمپلی آرکیدی و سرگرمکننده |
لایسنس انحصاری اکثر باشگاهها، لیگهای دنیا و تمام عناصر مربوط به دنیای فوتبال | لایسنس یوونتوس |
موتور گرافیکی پیشرفته با انیمیشنهای پر جزییات و نسخهی نسل جدید با گرافیکی خیره کننده | گرافیک نسبتا خوب و انیمیشنهای نهچندان پر جزییات |
بخش فیفا آلتیمیت تیم و خرید بسته و بازیکن برای ساخت بهترین تیم | بخش Career Mode آفلاین و عالی با حالتهای مختلف |
آلبومهای موسیقی فوقالعاده با معرفی بهترین قطعات جدید از هنرمندان مستقل | آهنگهای بسیار بد |
یادگیری سختتر و اتفاقات غیرمنتظرهی بسیار | آموزش سریعتر، لذت بیشتر |
حضور انحصاری لیگ قهرمانان | حضور انحصاری آلیانتز ارنا |
اما این عرضهی کنسولهای نسل هشتمی بود که تلنگری جدی به ژاپنیها زد. آنها میدانستند که به هیچ عنوان نباید در این نسل در برابر غربیها کم بیاورند. بههمین خاطر هم برای ساخت بازیهای جدیدشان از یکی از قویترین موتورهای پایهی ساخت ژاپن استفاده کردند؛ این موتور پایه همان «فاکس انجین» بود که برای ساخت مجموعه بازیهای «متالگیر سالید» هم از آن استفاده شده است. البته مدتی طول کشید تا ژاپنیها نحوهی ساخت بازی خوب با این موتور را بیاموزند؛ غافل از اینکه همین وقفهی زمانی لازم بود تا از ارزش و اعتبار این کمپانی در زمینهی ساخت بازی فوتبال به میزان قابل ملاحظهای کاسته شود.
امروزه اما کونامی بالاخره موفق شده سری بازیهای PES را، بعد از افول چند سالهاش در نسل هفتم بازیهای ویدیویی، دوباره زنده کند؛ به طوری که بازیهای چند سال گذشتهی سری PES در خور شمارههای خوشساخت قبلی این سری در نسل پلیاستیشن ۲ هستند و میتوانند جلوی فیفا قد علم کنند. حالا چند سالی است که سری بازیهای PES و FIFA شانه به شانهی هم حرکت میکنند و رقابت نزدیکی با هم دارند.
تمام اینها بهانهای شد تا از شما نظرتان را در مورد این دو بازی جویا شویم.
بهنظر شما، مجموعه بازیهای فیفا، با توجه به رشد شگفتانگیز چند سال گذشته و بازار جهانیای که دارد شبیهساز فوتبالی بهتری است یا مجموعهی PES، که با وجود تجربهی آرکیدسازان ژاپنی دورهی رکود طولانی را پشت سر گذاشته و حالا به روزهای اوج قبلی خود بازگشته است؟
کدام یک از این دو مجموعه بازی فوتبال میتوانند بهترین تجربه از شبیهسازی این ورزش را پیش روی گیمرها قرار دهد؟ شما بگویید: FIFA یا PES؟
pes برای بچه هاست امکان نداره اعصابت خراب توش چون قلق بازیش دستت میاد میبری میری جولو. ولی فیا قلق نداره یهو اتفاقات پیش بینی نشده میوفته توش که حرفه ای تره
pes
اولین فوتبالی که بازی کردم FIFA بود. ولی الآن اصلاً نمیتونم تحملش کنم. درسته که PES تجربه لذت بخش تری داره، ولی به نظرم هر سال داره سخت تر میشه. تنها نقطه ضعف جدیش لایسنس هست. به نظر خودم یکی از مهم ترین جزئیات شکل حرکت بازیکنا هست که PES خیلی خوب این رو شبیه سازی کرده. منظورم اینه که اگه قیافه همه بازیکنا شبیه هم باشن، بازهم از شکل حرکت بدن و حرکات میتونی تشخیص بدی مسی یا رونالدو کدوم بازیکن هست. ولی توی فیفا احساس من اینه که زیاد نمیشه تشخیص داد. از طرفی به نظرم فیفا صورت ها رو بهتر ساخته که برای من واقعاً اهمیت چندانی نداره، چون وسط بازی که روی صورت زوم نمیشه آدم ببینه. بیشتر همون شکل حرکات بدن از دوربین بالا دیده میشه. فقط موقعی که شوت ها یا گل ها ریپلی میشه صورت رو میبینیم که توی PES بعضی وقتها تو ذوق میزنه. وگرنه بازهم اهمیت زیادی نداره. حالا درسته که این دوتا شرکت این حوزه رو در اختیار خودشون دارن، ولی واقعاً به نظرم الآن یه شرکت دیگه میتونه با سرمایه گذاری و ورود به این حوزه و رفع مشکلاتی که توی این دوتا بازی هست، EA و Konami رو به چالش بکشه. میدونم که محاله. ولی ای کاش یه شرکت سومی هم میومد و این دو قطبی رو عوض میکرد.
pes به نظرم بهتره
چی!؟ فیفا تلاش برای شبیه سازی داره ، پِس آرکیدی !!!؟؟؟
فیفا رسماً مرتال کمباته! (Mortal Kombat) یعنی با معمولی ترین بازیکن میتونی کل ۱۱ نفر حریفو دریپل کنی. و خیلی موارد دیگه… دقیقاً مثل مرتال کمبات که هرکی فنون و جادوهای بیشتری بلد باشه راحتتر میبره.
در کل در مورد این موضوع من همیشه میگم: داخل زمین چمن پِس از فیفا بهتره. شاید هم گرافیک و موتور بازی. تو بقیه موارد مثل UI و موسیقی و لایسنس و گزارش و آپشنهای مختلف، فیفا بهتره.
البته خیلی از نوآوری ها هم اول پس ارائه کرد. مثل Become A Legend
باشه ولی اون مورتال کامبت هست، نه کمبات 🙂
pes
FIFA برای حرفه ای ها جذاب تر و متنوع تر است .
ما ۴ نفره PES بازی می کنیم و برای تنوع ۴ نفره برخی مواقع Volta رو از Fifa استفاده میکنیم
سلام من خودم به شخصه به عنوان یک پلیر خوب در فوتبال pesرو همیشه به فیفا ترجیح میدم از لحاظ کیفیت
FIFA
کاش قبل نوشتن این متن هر ۲ بازی در حد ۵۰ ساعت تجربه میکردین بعد به این نتیجه میرسیدین که pes شبیه ساز نه آرکید و fifa آرکید و سرگرم کنندست و تخیلی
صدردصد pes خیلی بهتره از لحاظ هوش مصنوعی و فیفا با گ های زیادی داره و هیجانی ام نداره بازی