شما بگویید؛ FIFA یا PES؟
همهی ما، چه گیمر حرفهای باشیم، چه کسی که گاه محض تفنن دسته را از بغلدستی میرباید تا از جمع عقب نیفتد، بالاخره در برههای پای یکی از بازیهای شبیهساز فوتبالی، PES یا FIFA نشستهایم؛ حتی اگر از طرفداران پروپاقرص فوتبال هم نباشیم. حتما بهتر از ما میدانید که این ژانر در حال حاضر در میان گیمرها از چه محبوبیتی برخوردار است و چطور بازیکنندهها برایش سر و دست میشکنند. اما مسئله این جاست که اصلا چه شد که شبیهسازهای فوتبال در میان عموم و خصوص گیمرها به محبوبیتی این چنینی دست پیدا کردند.
باید توجه داشت که از سال ۲۰۰۵ میلادی به بعد، ژانر شبیهساز فوتبال کاملا وضعیتی دو قطبی بهخودش گرفته است. شرکتها و استودیوهای بازیسازی شرقی و غربی پیش روی هم قرار گرفتند تا ثابت کنند کدام یک از آنها میتواند شبیهساز بهتری را در اختیار بازیکنندهها قرار بدهد. در یک سمت سری بازیهای FIFA قرار دارند و در سمت دیگر، بازیهای Pro Evolution Soccer.
مجموعه بازیهای فیفا را استودیوی ورزشیساز شعبهی کانادای الکترونیک آرتز میسازد. مجموعهی PES را هم شرکت و استودیوهای بازیسازی کونامی طراحی و در اختیار بازیکنندهها قرار میدهد که در چند سال اخیر، صحبتها پیرامون این شرکت و سیاستی که آنها در راستای ساخت بازی (یا کنسل کردنهای آنها) پی گرفتهاند، بسیار بوده است.
حال بیایید حدود یک دهه به گذشته برگردیم. میدانید که ژاپنیها سابقهای طولانی در ساخت بازیهای ویدیویی دارند و اکثر کنسولهای نسلهای دوم و سوم هم در این کشور طراحی و ساخته شدهاند. دانش کافی ژاپنیها درخصوص ماهیت هنر-صنعت بازیهای رایانهای و ویدیویی، باعث شده بود تا فرمولهایی را کشف کنند که استفاده از همان فرمولها برای بازیسازهای غربی، بینهایت دشوار باشد؛ برای نمونه، ژاپنیها ذات مکانیکهای آرکیدی را درک کرده بودند. بههمین خاطر هم میتوانستند بازیهایی بسازند که با وجود مکانیکهای سادهی آنها، گیمرها را حسابی سرگرم میکردند. همین فرمول به ژاپنیها کمک کرد تا در فاصلهی سالهای ۱۹۹۸ تا ۲۰۰۶ میلادی، مجموعهای از بهترین و در عین حال آرکیدیترین بازیهای فوتبال تاریخ را بسازند. در این بین، غربیها مشغول آزمون و خطا بودند؛ آزمون و خطاهایی که حدودا از سال ۱۹۹۸ تا ۲۰۰۸ میلادی به طول انجامید و باعث شد بارها از رقیب قدرتمند ژاپنی خود عقب بمانند.
اما با عرضهی کنسولهای نسل هفتمی، یا همان ایکسباکس ۳۶۰ و پلیاستیشن ۳، ورق برگشت. دومین کنسول مایکروسافت حسابی در میان بازیکنندهها محبوب شد. از طرفی کنسول را غربیها ساخته بودند و به همین خاطر هم سردرآوردن از معماری سختافزاریاش برای استودیوی ورزشیساز الکترونیکآرتز ابدا کار پیچیدهای نبود. این و بسیاری از عوامل دیگر، باعث شد تا الکترونیکآرتز پس از کوششهای فراوان برای ساخت بازیای بدیع که رنگ و بوی خاص الکترونیکآرتز را دارد، بتواند بالاخره در سال ۲۰۰۸ تعریف جدیدی از فوتبال ارائه بدهد که حرفهای زیادی هم برای گفتن داشت. البته نسخهای که برای کنسولهای نسل هفتمی ساخته شده بود، کاملا با نسخهی مخصوص رایانههای شخصی متفاوت بود و همین امر نیز منجر به این شد که تعداد زیادی از بازیکنندههای این پلتفرم، تجربهی PES را به فیفا ترجیح بدهند.
از سال ۲۰۱۰ به بعد، فیفا توانست خودش را به طور کامل از زیر سایهی PESای که ساخت کونامی بود، بیرون بکشد و عبارت «شبیهساز فوتبال» را باب کند. الکترونیکآرتز ادعا کرد بازیای که ساخته آنقدر حساب شده و دقیق طراحی شده است که دیگر یک بازی ورزشی صرف نیست و میتوان از آن به عنوان یک شبیهساز یاد کرد. این دوره زمانی بود که هر سال که میگذشت، فیفا پیشرفت میکرد و بهتر میشد، اما اینبار این کونامی و PES بودند که در جای خود درجا میزدند.
FIFA | Pro Evolution Soccer |
تلاش برای شبیهسازی | گیمپلی آرکیدی و سرگرمکننده |
لایسنس انحصاری اکثر باشگاهها، لیگهای دنیا و تمام عناصر مربوط به دنیای فوتبال | لایسنس یوونتوس |
موتور گرافیکی پیشرفته با انیمیشنهای پر جزییات و نسخهی نسل جدید با گرافیکی خیره کننده | گرافیک نسبتا خوب و انیمیشنهای نهچندان پر جزییات |
بخش فیفا آلتیمیت تیم و خرید بسته و بازیکن برای ساخت بهترین تیم | بخش Career Mode آفلاین و عالی با حالتهای مختلف |
آلبومهای موسیقی فوقالعاده با معرفی بهترین قطعات جدید از هنرمندان مستقل | آهنگهای بسیار بد |
یادگیری سختتر و اتفاقات غیرمنتظرهی بسیار | آموزش سریعتر، لذت بیشتر |
حضور انحصاری لیگ قهرمانان | حضور انحصاری آلیانتز ارنا |
اما این عرضهی کنسولهای نسل هشتمی بود که تلنگری جدی به ژاپنیها زد. آنها میدانستند که به هیچ عنوان نباید در این نسل در برابر غربیها کم بیاورند. بههمین خاطر هم برای ساخت بازیهای جدیدشان از یکی از قویترین موتورهای پایهی ساخت ژاپن استفاده کردند؛ این موتور پایه همان «فاکس انجین» بود که برای ساخت مجموعه بازیهای «متالگیر سالید» هم از آن استفاده شده است. البته مدتی طول کشید تا ژاپنیها نحوهی ساخت بازی خوب با این موتور را بیاموزند؛ غافل از اینکه همین وقفهی زمانی لازم بود تا از ارزش و اعتبار این کمپانی در زمینهی ساخت بازی فوتبال به میزان قابل ملاحظهای کاسته شود.
امروزه اما کونامی بالاخره موفق شده سری بازیهای PES را، بعد از افول چند سالهاش در نسل هفتم بازیهای ویدیویی، دوباره زنده کند؛ به طوری که بازیهای چند سال گذشتهی سری PES در خور شمارههای خوشساخت قبلی این سری در نسل پلیاستیشن ۲ هستند و میتوانند جلوی فیفا قد علم کنند. حالا چند سالی است که سری بازیهای PES و FIFA شانه به شانهی هم حرکت میکنند و رقابت نزدیکی با هم دارند.
تمام اینها بهانهای شد تا از شما نظرتان را در مورد این دو بازی جویا شویم.
بهنظر شما، مجموعه بازیهای فیفا، با توجه به رشد شگفتانگیز چند سال گذشته و بازار جهانیای که دارد شبیهساز فوتبالی بهتری است یا مجموعهی PES، که با وجود تجربهی آرکیدسازان ژاپنی دورهی رکود طولانی را پشت سر گذاشته و حالا به روزهای اوج قبلی خود بازگشته است؟
کدام یک از این دو مجموعه بازی فوتبال میتوانند بهترین تجربه از شبیهسازی این ورزش را پیش روی گیمرها قرار دهد؟ شما بگویید: FIFA یا PES؟
با اینکه از دست pes به خاطر نگذاشتن عکس مسی روی main menu ناراحتم
ولی
pes عشقه
به نظر من fifaخوبه! اما برای منی که همچنان کامپیوترم نفتیه! pesخیلییی بهتر جواب میده و لذتمو باهاش میبرم! اما fifaرو هم دوس دارم،ولی همه جا جواب نمیده و مجبوریم pesاستفاده کنیم که زیاد چیزی کم نداره
فقط FIFA
فقط PES . واقعا فیفا مقابل PES نمیتونه وایسه . من فیفا هم بازی کردم اونم با ایکس باکس. اما واقعا به لذت و هیجان PES نمی رسه . PES رو از ۲۰۰۴ تا حالا دارم بازی میکنم. در ضمن اولین بار فیفا رو بازی کردم و بعدش دیدم PES واقعا سرتره. اگه خاطرتون باشه ۲۰۰۴ فیفا ضربه آزادش شبیه نشونه گیری تفنگ بود…
فقط winning eleven 3 ! بچه ها رو بذاریم کنار تقریبا همهمون باهاش خاطرهها داریم . دهتای FIFA و PES الان حال میداد . جالب اینجاست هیچ وقتم خسته نمیشدی ازش . یه دوران کلوب ها رو تو سیطره داشت . دوستان من شخصا فکر میکنم PES 15 , 16 بازیهای بهتری هستن . چون گیم پلی بهتری دارن . در واقع الکی سخت نیستن که تهش ادعا شه ما سیمولیشن رو هدف قرار دادیم . فیفا گیم پلی جالب و جذابی نداره که همون روز اول بیاد دستت . دوستمون درست میگه انگار باید” ماه” رو قشنگ بازی کن و زخمی شی تا بالاخره سر از این اکتشاف EA دراری و بازی بیاد دستت . حیف واقعا حیف که pes 16 دو سه تا مشکل داره که نمیتونم رو کلیتش مانور بدم . هر چند از اعماق وجود اعتقاد دارم اینا رو عمدی گذاشتن رو ۱۶ . در کل فیفا کلان تر ، پرخرج تر و کله گنده تره . اگه انحصاری در کار نبود، اگه کم هزینه کردنی از طرف کونامی در کار نبود ، مطمئن باشید به این اسونی در مورد PES حکم صادر نمیکردید .
حرف اخر : اینکه لایسنس ، انیمیشن ، گزارش ، تنوع ، موزیک به لذت بازی کمک میکنن حرفی توش نیست . ولی شخصا معتقدم اگرچه PES تو همه این ایتم ها به نسبت FIFA شدیدا کم میاره اما تو یه مورد که تنها برگ برنده PES هم محسوب میشه واقعا بهتر و قابل تحمل تر و لذت بخش تر از FIFA س که اونم چیزی نیست جز «سبک و گیم پلی» بازی . هر چند کماکان من به جمله اولم معتقدم !
من خودم از مودرهای PES بودم، سالهای ۲۰۰۵ تا ۲۰۱۲ ولی این بازی دیگه جذابیت نداره، گزارشگر مزخرف، منو و زمین بی روح
به نظرم من PES 6 از PES 2016 بهتره، رو حساب این حرفو میزنم، من تک تک تکسچرهای این بازی رو ورق زدم، PES بدون پچ هیچی نیست، گیم پلی هم افتضاح تر از هر سال
ولی فیفا معرکست، شما این همه لیگ دراختیار داری، تو منیجر ماد چقد حرفه ای میشه بازیکن خرید و فروخت، ولی هنوز تو PES معلوم نیست واحد پولی خرید بازیکن چی هست.. چقد مدیریت توی فیفا جذابه وبرعکس تو PES افتضاح
حیف CHAMPIONS LEAGUE که دست PES هست، فیفا با لیگ قهرمانان دیگه PES رو پودر میکرد…
من مودر و هوادار PES بودم ولی فیفا منو جذبم کرد..
فیفا کامل ترین فوتبال ممکنه…
درست، اما دقیقا چیزی که باعث برتری PES هست، اون چیزیه که درون زمین بازی رخ میده، یعنی گیم پلی!
Pro Evolution Soccer
من فیفا بازی میکنم چون میخوام بازی شبیه ساز فوتبال بازی کنم .
خیی سخت میتونم pes رو تحمل کنم نه اینکه بد باشه ولی من آرکید زیاد دوست ندارم .
اگه از حق نگذریم pes هم امسال بد کارنکرده.
درسته درمقابل فیفا ضعیفتره ولی بازم برای طرفدارای خودش نکات قابل توجه زیادی رو به همراه داره اما درکل منظور بر اینه که متای بالا همیشه خوب نیست:)
فیفا ب جرعت میشه گفت یک شبیه ساز فوتبال عالی و بی نقص هست و خیلی مونده پی اس بتونه به فیفا برسه حالا چرا …
وقتی که کسی به اوج میرسه اگه سقوط کنه جلوی سقوطشو نمیشه گرفت ولی میشه سرعتشو کم کرد. Pes هم رفت تو اوج و سقوط کرد کونامی فقط داره سرعت سقوطو کم میکنه و هرگز pes به اوج برنمیگرده.
درسته که pes از نظر چهره ی بازیکنان از فیفا بهتره ولی فیفا از نظر روان بودن بازی و جذاب بودنش و گزارشگر معروف انگلیسی که واقعا قشنگ گزارش میده سر تر از pes هست.البته از جهاتی دیگر هم فیفا بهتره مثل
منوی زیبا
داشتن امکانات پیشرفته در بخش مربیگری
استادیوم های زیبا و بیشتر
داشتن لیگ های کشور های مختلف
گیم پلی خیره کننده و جذاب
و مهم تر از همه دوباره بگم یک شبیه ساز فوقالعاده فوتبال هست فیفا
واقع بین باشیم Pes دیگه به اوج خودش بر نمیگرده وقتی گل زدن تو Pes اینقد راحته و یکم جذابیت خاصی نداره سختی نداره برای بازی کردن . دیگه انگیزه ای نمیده به گیمر تا ادامه بده بازی رو وقتی کونامی فقط میخواد با نشون دادن متای بالا و گرافیک بازی خودشو نشون بده و این کارش دلیل بر موفقیت نیست .
و به جرعت میگم فیفا یکی از بهترین شبیه ساز های فوتباله و باید اینو قبول کرد
به هرحال نظر شخصی بنده هست با اینکه Pes زیاد بازی میکردم 🙂
یاحق
فقط pes ولاغیر
من تا الان pes بازی میکردم و کاملا راضی ام از بازیش چون کاملا مشابه بازیکنان میدوند و شوت میزنن
در کل بازی روان و دلچسبیه.
اما fifa خداییش بازی به مسخرگیش ندیدم!!!!!
انگاری داری فوتبال سگا بازی میکنی نه مث ادم دریپل میدن نه شوت قشنگی بلدن بزنن توپم که عین شیطونکه
من موندم چرا fifa بازی میکنن . گرافیک بازی هم باید بگم توی pes رنگ خنثی هست و ااذیت نمیشین ولی توی fifa رنگشو انقدر غلیظ کردن که شورشو دراوردن واقعا!!!بعد تو نگاه اول میگی عجب گرافیکی داره .یکم که بازی میکنی حالت بد میشه .
بعد یچیز دیگه تو pes مسابقات UEFA Champions League رو با تمام لذت و هیجانش بازی میکنی ولی تو fifa نداره که!!!بجاش لیگ بانوان میزاریم دور همی حال میده!!!!!خخخخخ
نظراتمو با توجه به تجربه چند ساله عرض کردم تا الان که نسخه ۲۰۱۶ رو بازی میکنم.
اینهایی که میگن گرافیک فیفا بهتره از کجا به این نتیجه رسیدن!
یادمه سال ۲۰۰۶ بود که فیفا دلمو زده بود ورفتم بازی فروشی و گفت بیا این PES جدید بگیر بازی کن حالشو ببر.منم نصب کردم و انصافا از اون موقع بود که دیگه هرکاری کردم فیفا بهم نچسبید.در حالی که هر سال فیفا رو گرفتم و نصب کردم ولی هیچوقت راضیم نکرد.واقعا گرافیک فیفا همیشه ضعیف بوده وبازیکنا انگار جرم ندارن و مثل کاغذ میمونن(البته من فیفا آخریه رو بازی نکردم).
ضعف های pes بیشتر ضعف داوری و بعضی اوقات دروازه بانهاست.نه که مثل نسخه کامپیوتر فیفا موسو بگیری گوشه دروازه و کلیک کنی و توپ گل بشه.یا موقع ضربه ایستگاهی دسته بالا رو بگیری وشوت بزنی و گل بشه و انگار نه انگار که دفاعی هم هست.ویا بازیکن به هیچ عنوان در فیفا هوش مصنوعی نداره و کنترل کامل بازیکن در دست بازیکنه که این اصلا خوب نیس و بعضی اوقات خیلی رو اعصابه و همیشه باید با تمام تمرکز بشینی پاش و انگشتات از فرط خستگی درد بگیره.یادمه چیزی که منو از فیفا زده کرد این بود که دیوید بکهام از اون سمت راست گازشو میگرفت میومد تو محوطه جریمه یا پاس گل میداد یا خودش میزد تو دروازه و کار ما شده بود اینکه نگذاریم توپ به بکهام یا از اینور به روبرتو کارلوس برسه که یادمه خیلیها کارلوس رو میبردن میزاشتن نوک حمله رئال چون هم سرعت خوبی داشت هم شوتهای قوی میزد D:
مشکل کونامی هم اینه که برای سود بیشتر میخواد همون راه فیفا رو بره و کلا از سال ۲۰۱۴ به اینطرف فقط داره تقلید میکنه که به نظر من اصلا خوب کار نکرده و بهتره که به قبل از ۲۰۱۰ برگرده که دوران اوج pes بود.
یادمون نره که هممون فوتبال سه بعدی رو با کونامی شروع کردیم و اصلا استاندارد بازی فوتبال رو کونامی اول گذاشت.همین که مثلا دکمه مربع شوت میزنه و غیره.
و به نظر من اگه یه رقیب سومی هم پیدا بشه خیلی خوبه که ضعفهای هردورو بپوشونه و از دوقطبی بودن در بیاره.
نقاط قوت pes :گرافیک واقعی تر، فیزیک بازیکنان بهتر، پاسکاری و شوتزنی بهتر
نقاط قوت fifa:داوری بهتر و واقعی تر ، گزارش بهتر بازی، آنلاین خیلی خوب و بدون نقص ،داشتن تمامی تیمها و ورزشگاهها.مدیریت و مربیگری بدون محدودیت تیم
در آخر هم باید گفت که فیفا یه شبیه ساز فوتباله که اکثر بازیکنای قوی در اون زمانی قوی هستند که بتونی از اونها خوب استفاده کنی و قوی بودن بازیکن به خوب بازی کردن گیمر مربوطه.ولی در pes وقتی یه بازیکن یا تیم قوی هست دیگه قویه وخیلی به گیمر بستگی نداره که چه جوری بازیکنه(نمونش نویر که شما لازم نیست که گیمر خوبی باشی اون همیشه بهترین دروازه بانی رو میکنه ولی در فیفا نویر یه در وازه بان معمولیه ) در pes شما به هیچ عنوان نمیتونید بایه تیم خیلی ضعیف مقابل یه تیم درجه یک برنده بشید ولی این کار در فیفا امکان پذیره و گیمر اگه خوب باشه میتونه با هر تیمی یه تیم درجه یک رو با اختلاف گل زیاد حتی شکست بده که این به نطر من دور از واقعیته.(مثلا بازیکنی مثل ژاوی باید ۹۵% پاسهاش به مقصد برسه که در فیفا به هیچ وجه اینجوری نیست و اگه گیمری که مقابل تیم ژاوی بازی میکنه خیلی حرفه ای باشه اصلا ژاوی با یه تیکه گوشت اون وسط هیچ فرقی نداره. که این با واقعیت جور نیست.) خلاصه اینکه در فیفا گیمر بهتر برنده میشه ولی در pes گیمر خوبی که تیم خوبی رو هم انتخاب کرده باشه.