ترس از هوش مصنوعی؛ دلایل ایجاد، روش تشخیص و راه‌های درمان

زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۶ دقیقه
ترس از هوش مصنوعی؛ دلایل ایجاد، روش تشخیص و راه‌های درمان

اگر یک نفر در ارتباط با هوش مصنوعی اضطراب شدیدی را تجربه کند یا برای اجتناب از هوش مصنوعی سبک زندگی خود را تغییر دهد احتمالا در حال دست‌وپنجه نرم کردن با «ترس از هوش مصنوعی یا فوبیای هوش مصنوعی» است. به دلیل رایج‌تر شدن روبه‌روزِ هوش مصنوعی در زندگی روزمره، متاسفانه باید بگوییم که این ترس به راحتی از بین نمی‌رود. پس اگر شما یا فردی در اطرافتان درگیر این موضوع است بهتر است درباره‌ی این فوبیا بیشتر بدانید تا بتوانید به خودتان یا دیگران کمک کند.

در این مطلب از دیجی‌کالا مگ می‌خواهیم درباره‌ی ترس از هوش مصنوعی، دلیل ایجاد آن، علائم و همچنین راه‌های رها شدن از آن صحبت کنیم.

ترس از هوش مصنوعی چیست؟

ترس از هوش مصنوعی چیست؟

اغلب روانشناسان ترس از هوش مصنوعی را در زیرشاخه‌های تکنوفوبیا قرار می‌دهند. ترس از کامپیوتر، هوش مصنوعی، روبات‌ها و فناوری‌های مشابه در این دسته از فوبیاها قرار می‌گیرد. افرادی که با تکنوفوبیا درگیر هسند وقتی با شکل‌های مختلف هوش مصنوعی مواجه می‌شوند دچار اضطراب شدید، افزایش ضربان قلب، تعرق، حالت تهوع و علائمی از این دست می‌شوند. در بیشتر این موارد برای رهایی از ترس نیاز به کمک فرد دیگری وجود دارد.

تکنوفوبیا در هر فرد به شکلی خاص نمایان می‌شود. ممکن است یک نفر هرگز درباره‌ی هوش مصنوعی با اعضای خانواده و دوستانش صحبت نکند، اما همچنان از کامپیوتر و فناوری‌های دیگر که مبتنی بر هوش مصنوعی هستند استفاده کند. از طرف دیگر ممکن است فردی حتی با شنیدن نام فناوری‌های مرتبط با هوش مصنوعی یا ابزارهای تکنولوژیکی دچاره حمله‌های شدید ترس شود.

کامپیوترها، اتوماسیون و هوش مصنوعی بخشی جدانشدنی از کسب‌وکار مدرن هستند، پس می‌توان گفت افرادی که ترس از هوش مصنوعی دارند یا با شکل‌های دیگری از تکنوفوبیا دست‌وپنجه نرم می‌کنند با مشکلات زیادی در راه پیدا کردن شغل پردرآمد یا حفظ آن مواجه می‌شوند.

همچنین اغلب مردم گوشی‌های هوشمند و گجت‌های مختلفی دارند که مبتنی بر هوش مصنوعی کار می‌کند، پس فردی که تکنوفوبیا دارد مطمئنا برای حضور در مکان‌های عمومی و حفظ ارتباطات خود نیز با مشکلات جدی روبه‌رو خواهد بود.

چه چیزی باعث ترس از هوش مصنوعی می‌شود؟

چه چیزی باعث ترس از هوش مصنوعی می‌شود؟

عوامل مختلفی باعث ایجاد ترس از هوش مصنوعی در افراد مختلف می‌شود. در این بخش رایج‌ترین عوامل را به شما معرفی کرده، کمی آن‌ها را بررسی می‌کنیم.

تصویر ساخته شده از فناوری‌های هوش مصنوعی در رسانه‌های محبوب

بسیاری از فیلم‌ها، برنامه‌های تلویزیونی، کتاب‌های مصور و دیگر رسانه‌های محبوب داستان‌هایی از ربات‌ها یا کامپیوترها را روایت می‌کنند که نژاد بشر را تحت سلطه و نابودی قرار می‌دهند. چنین موضوعی به راحتی می‌تواند به افراد آسیب برساند. معمولا کودکان در تشخیص آثار تخیلی از زندگی واقعی مشکل دارند و بعد از دیدن تصاویر هولناک از فناوری، مستعد ابتلا به فوبیای هوش مصنوعی می‌شوند.

تجربیات منفی با هوش مصنوعی

فناوری‌های هوش مصنوعی هنوز در مراحل ابتدایی خود هستند و به همین دلیل مردم هیجان خاصی در استفاده از آن‌ها دارند. همین موضوع باعث فیلم، عکس و صداهایی شده که بسیاری از مردم آن‌ها را توهین‌آمیز، آزاردهنده یا وحشتناک می‌دانند. چنین محتوایی می‌تواند به راحتی در فردی که از نظر عاطفی آسیب‌پذیر است یک بیزاری ناسازگارانه از همه‌ی فناوری‌های هوش مصنوعی ایجاد کند.

سایر اختلالات روانی

اختلالات هم‌زمان مثل اسکیزوفرنی، افسردگی، اختلال دوقطبی و اختلال اضطراب می‌توانند روش‌های پردازش اطلاعات و تولید هورمون‌های موثر بر خلق‌وخو را در مغز تغییر دهند. در نتیجه افرادی که از این شرایط روانی رنج می‌برند نسبت به دیگران بیشتر به فوبیا مبتلا می‌شوند. فوبیا و اختلالات هم‌زمان گاهی اوقات یکدیگر را در یک چرخه‌ی معیوب گیر انداخته و تشدید می‌کنند. این موضوع می‌تواند به شدت بر کیفیت زندگی بیمار تاثیر منفی داشته باشد.

اضطراب در مورد تاثیرات اجتماعی منفی هوش مصنوعی

مردم عادی در سراسر جهان به دلایل مختلف نسبت به فناوری‌های هوش مصنوعی محتاط هستند. کارگران فعال در بعضی صنایع واقعا معتقدند که هوش مصنوعی قرار از جایگزین آن‌ها شود و شغل خود را از دست بدهند. فناوری‌های هوش مصنوعی همچنین با طیف گسترده‌ای از نگرانی‌های اخلاقی همراه است و بسیاری از مردم به طور قابل توجهی از احتمال خراب شدن فناوری‌هایی مثل خودروهای خودران و آسیب رسیدن به شخصی که در حال استفاده از آن است، می‌ترسند.

ترس از هوش مصنوعی چطور تشخیص داده می‌شود؟

ترس از هوش مصنوعی چطور تشخیص داده می‌شود؟

برای اینکه  متخصص روانشناس بتواند یک ترس را به عنوان یک فوبیا تشخیص دهد، باید به بررسی تاثیراتی که ترس بر زندگی بیمار می‌گذارد توجه کند. معمولا ترس‌های بیمارگونه یا فوبیا می‌تواند عملکردهای زندگی روزمره‌ی فرد را تحت تاثیر قرار دهد. همچنین بروز علائم اضطراب در زمان مواجهه با عوامل محرک فوبیا از نشانه‌های درگیری با ترس بیمارگونه است.

روانشناس قبل از تشخیص قطعی فوبیا سایر اختلالات روانی را هم در فرد بررسی می‌کندو مثلا اسکیزوفرنی باعث می‌شود که بسیاری از بیماران دچار هذیان و توهم شوند. بعضی از بیماران اسکیزوفرنی بدون مصرف دارو از چیزهایی می‌ترسند که در حالت عادی آن‌ها را آزار نمی‌دهد.

درمان ترس از هوش مصنوعی

خوشبختانه فردی که با فوبیای هوش مصنوعی کلنجار می‌رود مجبور نیست آن را تا آخر عمر تحمل کند. وقتی فردی با یکی از صورت‌های تکنوفوبیا درگیر است ترکیبی از روان‌درمانی و تجویز دارو می‌تواند مکانیسم‌های مقابله‌ای او را فعال کند تا بتواند به راحتی در جامعه حضور پیدا کرده، از زندگی با کیفیت بالاتری برخوردار شود. در ادامه می‌توانید روش‌های درمان تکنوفوبیا را با جزئیات بیشتری بخوانید.

دارو درمانی

داروهایی که روانپزشک‌ها تجویز می‌کنند فوبیا را درمان نمی‌کند اما به بیمار کمک می‌کند تا علائم بیماری را مدیریت کند. روانپزشک معمولا بتابلوکرها و بنزودیازپین‌ها را برای افراد مبتلا به فوبیای شدید تجویز می‌کند. این داروها به بیماران اجازه می‌دهند از حملات پانیک و علائم شدید اضطراب در مواجهه با عامل ترس در امان باشند. مصرف داروهای روانپزشکی به طور نامحدود برای اغلب بیماران گزینه‌ی خوبی نیست؛ پس همیشه توصیه می‌شود بیمار بعد از یک دوره مصرف دارو و ایجاد مکانیسم‌های مناسب برای مقابله، تحت روان‌درمانی قرار گیرد.

روان‌درمانی

روان‌درمانی معمولا شامل جلسات گفت‌وگوی یک به یک بین بیمار و درمانگر است. در این جلسات بیمار در مورد تجربیات خود از فوبیا، مبارزاتی که انجام داده و اختلالاتی که با آن‌ها درگیر است صحبت می‌کند. روش درمان در این جلسات با مواجهه‌ی به تدریج با عامل ایجاد فوبیا انجام می‌شود تا فرد بالاخره بتواند با محرک ارتباط گرفته و بدون تحمل علائم شدید اضطرابی، با عامل ترس خود روبه‌رو شود.

چگونه می‌توانید به افرادی که با تکنوفوبیا روبه‌رو هستند کمک کنید؟

چگونه می‌توانید به افرادی که با تکنوفوبیا روبه‌رو هستند کمک کنید؟

زندگی با فردی که ترس از هوش مصنوعی دارد چالش برانگیز است. اما باید سعی کنید محیطی سالم و دلپذیر برای او ایجاد کنید تا در آن احساس راحتی داشته باشند. تمسخر یا تنبیه فرد مبتلا به فوبیا فقط علائم آن را بدتر می‌کند و مانع از کمک گرفتن آن‌ها از دیگران می‌شود. بهترین کار این است که خانه را از محرک‌های احتمالی پاک کنید یا حداقل زمانی که فرد در خانه حضور دارد، عوامل محرک را در معرض دید قرار ندهید. این کار باعث ایجاد احساس امنیت و اعتماد در بیمار می‌شود. بیماران مبتلا به انواع فوبیا می‌توانند با گذراندن دوره‌های درمانی، بر ترس خود غلبه کنند. پس شما باید در کنار رعایت تمام موارد، او را برای دریافت درمان حرفه‌ای و مراجعه به متخصص تشویق کنید.

مرور کلی

فوبیا یا ترس بیمار گونه می‌تواند بسیار ناتوان کننده باشد. اما یک فرد مبتلا به فوبیا مجبور نیست تمام روزهای عمرش را با این ترس بگذراند. درمان‌های روانپزشکی مدرن بسیار در این زمینه موثر هستند و بسیاری از بیماران فقط بعد از چند جلسه پیشرفت‌های قابل توجهی در این زمینه از خود نشان می‌دهند. اگر خودتان یا اطرافیانتان به تکنوفوبیا دچار هستند همین حالا با یک روانشناس یا روانپزشک معتبر و دارای مجوز تماس بگیرید تا اولین قدم برای غلبه بر ترس از هوش مصنوعی را برداشته باشید.

این مطلب صرفا جنبه‌ی آموزش و اطلاع‌رسانی دارد. پیش از استفاده از توصیه‌های این مطلب حتما با پزشک متخصص مشورت کنید. برای اطلاعات بیشتر بیانیه‌ی رفع مسؤولیت دیجی‌کالا مگ را بخوانید.

منبع: fearof



برچسب‌ها :
دیدگاه شما

پرسش امنیتی *-- بارگیری کد امنیتی --

یک دیدگاه
  1. سحر

    سلام

    من تا چند وقت پیش فکر میکردم فقط من اینطوریم.
    در تراپی فهمیدم من از وقتی کاتالوگهای رباتها در منازل رو در نه تا ده سالگی دیدم و بعدش فیلم ai, استیون اسپیلبرگ رو دیدم اینجوری شدم. ۲۰ ساله درگیرشم و خودم مهندس کامپیوتر هستم. پریدم وسط فوبیاهام و تیکه پاره شدم.
    حالا حداقل میدونم.
    ترکیب زیبایی شد با ضربه محکمی که به پیشونیم خورد و جمجمه ام تغییر شکل داد.

    متاسفانه خودآگاه نبودم و به کسی هم نگفتم که ضربه به سرم خورده چون روز بازی ایران استرالیا بود.
    ۱۴ ۱۳ سال بعد فهمیدن مغزم خودشو کم کم ترمیم کرده ولی هنوز حساسیت دارویی دارم.

    واقعا فکر میکنم باید توی کشورهای پیشرفته به دنیا میومدم. چه آسیب ها میخوریم وفتی نمیدونیم آسیب چی هست.

    ممنونم از مترجم این متن.
    گاهی بدبختی شراکت رو دوست داره.
    متاسفانه توی تمام جلسات تراپی کسی نتونست کمکم کنه تا اینکه یکنفر گفت من خیلی باهوشم و خودم باید خودمو تراپی کنم و تونستم توسط خودم به خودم کمک کنم.

    ای کاش روانشناسای ما بیشتر بدونن.

    احساس میکنم در زمینی زندگی میکنم که دونه های گندم دستمه و دارم میکارم ولی میدونم حاصلی نداره.

    ای کاش گروهی تشکیل بشه که کتابهایی برای بچه ها بنویسن( مثل قصه های خوب برای بچه های خوب)
    و مهارتهای اساسی زندگی رو بهشون بگن.
    خودیاری، اجتناب از افسردگی، یخورده عرفان و یخورده از هرچیزی که در ماتریکس مدرسه یاد نمیگیرن.
    آگاهیی…

    فکر کنم در زمینه روانشناسی باید از مترجم محترم متن کمک بگیرن.

    شما نمیدونین ترس از خوش مصنوعی رو که در طول زمان فلجتون میکنه رو درک کنین… بنظر خنده داره اما بهتره به مصاحبه های ایلان ماسک در چند سال اخیر نگاه کنیم… داره به شدت مبتلا میشه…. خدا حفظش کنه چون داره ترسشو به جون دنیا هم میندازه…

    سلامت باشین… راهتون روشن

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه
دسته‌بندی‌های منتخب برای شما