۱۰ فیلم برتر فرهاد اصلانی؛ بازیگری که تن به کلیشهها نداد (پرترهی یک بازیگر)
مدتی میشود نام فرهادی اصلانی به واسطهی حاشیهها و سریال و فیلمهایی که در آنها بازی کرده، بر سر زبانها افتاده است. جدا از حاشیههای اخیر این بازیگر که موجی گسترده در سینمای کشور به راه انداخت، اصلانی با فیلم سینمایی «برادران لیلا» و سریال «یاغی» بر صدر اخبار نشست.
«برادران لیلا» را که هنوز ندیدهایم ولی هنرنمایی اصلانی در «یاغی» چشمنواز است و بار دیگر ما را متوجه یکی از بازیگران خوب کشور میکند. فرهاد اصلانی در یک دههی اخیر بازیگر پرکاری بوده و چند فیلم پشت خط اکران دارد. او از سال ۹۰ به این سو، هر سال در چند فیلم سینمایی بازی کرده است که بعضی از این فیلمها، جزو خوبهای سینمای ایران در سالهای اخیر بودهاند.
آنچه بازی اصلانی را برای مخاطب جذاب میکند، نقشپذیری این بازیگر در تیپ و شخصیتهای متفاوت است. او در طول این سالها خودش را در یک قالب تعریف شده و کلیشهای محدود نکرده و سعی کرده نقشهای متفاوتی را بازی کند. او در طول فعالیتهایش در سینما خودش را در نقشهای کمیک و جدی زیادی محک زده است. دههی نود سال پرکاری و فروغ این بازیگر بود و او در سالهای این دهه در سینما، تلویزیون و شبکهی نمایش خانگی درخشید. برای بررسی بهتر فیلمهای این بازیگر، نگاهی به ۱۰ فیلم برتر او به ترتیب بدترین تا بهترین انداختهایم تا به صورت دقیقتر با کارنامهی بازیگریاش آشنا شویم.
۱۰. یه حبه قند
- کارگردان: رضا میرکریمی
- بازیگران: رضا کیانیان، نگار جواهریان، فرهاد اصلانی، سعید پورصمیمی
- سال اکران: ۱۳۸۹
یکی از آن فیلمهای خوب و پربازیگر سینمای ایران که حول محور سنت و مدرنیته، غم و شادی حرکت میکند. رضا میرکریمی در سالهای خوب فیلمسازیاش، «یه حبه قند» را ساخت و با نظر خوب منتقدان و مخاطبان هم روبهرو شد.
فیلم از چند وجه جذابیتهای زیادی برای مخاطب ایرانی دارد. این فیلم در کنار مجموع بازیگرانی که مقابل دوربین دارد در پشت صحنه نیز از افراد سرشناس زیادی بهره برده است. به عنوان مثال آگهیهای تلویزیونی فیلم را مجید مجیدی، پیش پردهی سینمایی فیلم را رخشان بنیاعتماد و طراحی اعلان را عباس کیارستمی ساخته بودند.
در فیلم پر پرسوناژ میرکریمی، فرهاد اصلانی نقش یک روحانی را بازی میکند. همه در این فیلم به نوعی نقش مکمل هستند و اصلانی با نقش متفاوتش یکی از خوبهای فیلم است. تقابل و تفاوت نقش حاج ناصر با بازی اصلانی در فیلم با شخصیتهای دیگر جزو لحظات خوب «یه حبه قند» به شمار میرود.
۹. قصهها
- کارگردان:رخشان بنیاعتماد
- بازیگران: پیمان معادی، باران کوثری، فاطمه معتمدآریا، محمدرضا فروتن، فرهاد اصلانی
- سال اکران: ۱۳۹۳
رخشان بنیاعتماد برای ساخت «قصهها» به شخصیتهای فیلمهای قبلیاش رجوع کرد و وضعیت آنها را پس از گذشت سالها نشان داد. در میان بازیگران، فرهاد اصلانی جزو بازیگرانی بود که قبلا تجربهی کار با بنیاعتماد را نداشت و اولین همکاریاش با این کارگردان را تجربه میکرد.
بنیاعتمادی همانند فیلمهای قبلیاش، در «قصهها» نیز به سراغ سوژههای اجتماعی با نگاهی انتقادآمیز به وضعیت امروز رفت. این فیلم از چند اپیزود به هم پیوسته تشکیل شده و در هر اپیزود با مشکلات و بدبختیهای بخشی از مردم جامعه آشنا میشویم. فیلم به خاطر همین نگاه انتقادآمیز از زمان نخستین اکرانش در جشنوارهی فیلم فجر در سال ۱۳۹۰ تا زمان اکران عمومیاش در سال ۱۳۹۳ با حاشیهها و حرف و حدیثهای زیادی روبهرو شد.
اصلانی در این فیلم در نقش کارگری فقیر که در میان مشکلات عدیدهی اقتصادی دست و پا میزند به ایفای نقش میپردازد. اپیزود مربوط به او، یکی از بخشهای جذاب «قصهها» است و بازی اصلانی و فاطمه معتمدآریا در کنار هم در این فیلم به خوبی به بار نشسته است.
اصلانی در «قصهها» چه در نقش کارگری معترض و چه در نقش شوهر و پدری فقیر و درمانده، میتواند حال و هوای شخصیت را به تماشاگر ارائه دهد. بازی روان و باورپذیر اصلانی در «قصهها» یکی از نقاط قوت این فیلم است.
۸. کوچه بی نام
- کارگردان: هاتف علیمردانی
- بازیگران: فرهاد اصلانی، باران کوثری، پانتهآ بهرام، فرشته صدرعرفایی
- سال اکران: ۱۳۹۴
هاتف علیمردانی در شروع به کارش در سینما با توجه و اتکا به تواناییهای فرهاد اصلانی، فیلمهای خوب و مخاطبپسندی را در سینمای ایران میساخت. علیمردانی در دومین همکاریاش با اصلانی فیلم موفق «کوچه بینام» را با نگاهی به حوادث واقعی کارگردانی کرد.
اصلانی در این فیلم نقش پدری سنتی و مذهبی را بازی میکند که دو دختر دم بخت دارد. ریتم خوب فیلم و ترکیب کم نقص بازیگران «کوچه بینام» را در لیست فیلمهای خوب سینمای ایران قرار داده است. «کوچه بینام» در زمان جشنوارهی فیلم فجر سومین فیلم محبوب تماشاگران شد و عموم مردم در زمان اکران نیز ارتباط خوبی با فیلم برقرار کردند.
فرهاد اصلانی در کنار دیگر بازیگران فیلم به بهتر شدن فیلم کمک کرده است. او در این فیلم نقش متفاوتتری به نسبت دیگر نفشهایش دارد و بازیاش در فیلم خیلی خوب نشسته است. بازی اصلانی در فیلم انقدر خوب بود که منتقدان سینما را جهت دادن جایزهی خلاقیت در بازیگری اقناع کرد.
۷. دختر
- کارگردان: رضا میرکریمی
- بازیگران: فرهاد اصلانی، مریلا زارعی، ماهور الوند
- سال اکران: ۱۳۹۵
معمولا بازی اصلانی در نقش پدرهای سنتی و خانواده دوست جواب میدهد و او این بار در نقش پدری متعصب، یکدنده و لجبار مقابل دوربین قرار گرفت. در این فیلم اصلانی را در نقش پدری مستبد میبینیم که میخواهد بر تمام جنبههای زندگی دخترش احاطه داشته باشد. این تقابل پدر و دختر در طول فیلم بنمایهی اصلی داستان را شکل میدهد.
برخلا تجربهی قبلی همکاری میرکریمی و اصلانی، «دختر» فیلم کم بازیگرتری است و در این میان بازی اصلانی بیشتر به چشم میآید. اصلانی توانسته سیمای یک پدر عنق و بداخلاق را به تصویر بکشد، پدری که به این سادگی قصد کنار آمدن و درک مناسبات دنیای مدرن و جوانان را ندارد.
اصلانی در «دختر» توانسته با بهرهگیری از میمیک چهرهاش، حس خشم، عصبانیت و خشکی رفتار را در بیاورد و این یکی از حسنهای بزرگ او در این نقش است. فرهاد اصلانی خیلی خوی توانسته با اتکا به تواناییهای بازیگریاش، تندخویی و استبداد یک پدر متعصب را به تصویر بکشد. اصلانی در بسیاری از صحنهها این کار را نه با دیالوگ، بلکه با بازی بدن و سکوتهای تلخش و طولانیاش ارائه میکند.
۶. عصر یخبندان
- کارگردان: مصطفی کیایی
- بازیگران: بهرام رادان، مهتاب کرامتی، فرهاد اصلانی، سحر دولتشاهی
- سال اکران: ۱۳۹۴
«عصر یخبندان» را باید بهترین فیلم مصطفی کیایی دانست که فاصلهی زیادی با دیگر فیلمهایش دارد. خیانت در زندگی زناشویی، اعتیاد و کلاهبرداری موضوعاتی است که کیایی در فیلمش به آنها میپردازد و اتفاقا تمام این موارد را به دوری از کلیشههای رایج مطرح میکند.
اصلانی در این فیلم در نفش همسر مهتاب کرامتی، شخصیتی ضعیف و مشنگ دارد که توانایی ایستادن مقابل همسرش را ندارد. شخصیت ترسو و بیارادهی اصلانی در «عصر یخبندان» بار دیگر تواناییهای این بازیگر در درک نقشهای مختلف را نشان میدهد. اصلانی با تغییر لحن و حالت نگاه، میتواند از یک شخصیت جدی و مستبد به شخصیتی ضعیف و ترسو تبدیل شود و قطعا این از استعداد او در بازیگری میآید.
در «عصر یخبندان» همه چیز به درستی سرجای خودش قرار دارد و کیایی به هوشمندی بازیگران فیلمش را انتخاب کرده است. در این میان، فرهاد اصلانی در مرکزیت فیلم، نقشی مهم و حیاتی برعهده دارد. وقتی همه چیز در یک فیلم درست باشد به چشم منتقدان و مردم هم خواهد آمد. «عصر یخبندان» در سی و سومین جشنوارهی فیلم فجر دومین فیلم محبوب تماشاگران لقب گرفت و در گیشه نیز توانست به فروش بالایی دست پیدا کند.
۵. متری شش و نیم
- کارگردان: سعید روستایی
- بازیگران: پیمان معادی، نوید محمدزاده، فرهاد اصلانی، پریناز ایزدیار
- سال اکران: ۱۳۹۷
سینمای ایران معمولا ضعفهای زیادی در ساخت فیلمهای پلیسی دارد ولی «متری شش و نیم» سعید روستایی یک سر و گردن از فیلمهای پلیسی سینمای ایران جلوتر است و حرفهای زیادی برای گفتن دارد. این فیلم در جشنوارهی فجر سی و هفتم جایزهی بهترین فیلم از نگاه تماشاگران را مال خود کرد. فیلم همچنین در چندین جشنوارهی خارجی هم خوش درخشید تا نام روستایی به عنوان یکی از کارگردانان خوش آتیهی سینمای ایران در جهان مطرح شد.
در میان ستارههای فیلم، تنها فرهاد اصلانی بود که در فیلم قبلی روستایی با او کار نکرده بود. محمدزاده، معادی و ایزدیار همگی در «ابد و یک روز» با این کارگردان جوان کار کرده بودند و با دنیای او آشنایی داشتند ولی اصلانی نخستین تجربهاش را روستایی را رقم زد.
اگرچه اصلانی در این فیلم نقش اصلی را برعهده ندارد ولی در نقش قاضی، همراه با محمدزاده و معادی یکی از خوبهای فیلم است. اصلانی این بار خیلی خوب در نقش یک قاضی فرو رفت و بخشهای مربوط به دادگاه با حضور او جذابیت دوچندان پیدا کرده بود. این بار هم میمیک و فیزیک اصلانی اجازه داد تا او در نقش یک قاضی بدرخشد. پیش از این اصلانی در چنین نقشی قرار نگرفته بود و بازی در نقش قاضی و مواجهه با خلافکاران یک تجربهی جدید برای این بازیگر به حساب میآمد.
۴. خرس
- کارگردان: خسرو معصومی
- بازیگران: پرویز پرستویی، مریلا زارعی، فرهادی اصلانی
- وضعیت اکران: توقیف شد
متاسفانه در کجسلیقگی تمام فیلم «خرس» خسرو معصومی پس از اکران در جشنوارهی فیلم فجر سال ۹۰ به محاق توقیف رفت و هیچ وقت رنگ پرده را ندید. در نهایت فیلم چند سال پیش در یوتیوب در دسترس بینندگان قرار گرفت تا بالاخره این فیلم دیده شود.
«خرس» فیلمی خوشساخت با درامی ملتهب در همان زمان اکران در جشنواره نیز حسابی به چشم آمد. فرهاد اصلانی به خاطر بازی در این فیلم سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول مرد را کسب کرد و امیدهای زیادی برای دیده شدن با این فیلم داشت، امیدی که هیچگاه محقق نشد.
فیلم در فضای سرد و زمستانی کشور فیلمبرداری شده و کارگردانی چشمنوازی دارد. رزمندهای پس از سالها اسارت، در هنگام بازگشت به خانه با اتفاقات تازهای روبهرو میشود. وقتی خبر شهادت او در روستا میپیچد، همسر او ازدواج میکند و حالا سر و کلهی شوهر زن پیدا شده و کشمکش شخصیتها بر سر این اتفاق درام فیلم را شکل میدهد.
اصلانی در نقش مردی متعصب به دنبال حفظ حریم خانوادهاش است و نگرانیهای زیادی از ورود همسر اول زن دارد. بازی اصلانی در نقش افرا یکی از بهترینهای نقشآفرینیهای او در سینماست و او با سیمرغی که برای این نقش دارد، تواناییهای بازیگریاش را به کارگردانان دیگر دیکته کرد.
۳. زندگی خصوصی
- کارگردان: محمدحسین فرحبخش
- بازیگران: فرهاد اصلانی، هانیه توسلی، لعیا زنگنه
- سال اکران: ۱۳۹۰
یک فیلم جنجالی و پرحاشیهی دیگر از فرهاد اصلانی؛ فیلمهای این بازیگر در یک دههی اخیر بیشتر از هر کس دیگری با حاشیه، قضاوت و توقیف همراه شده و مورد بیمهری قرار گرفته است. «زندگی خصوصی» پس از اینکه در سیامین جشنوارهی فیلم فجر مورد توجه مردم قرار گرفت، به اکران عمومی درآمد ولی مخالفتها با این فیلم که سوژهای سیاسی داشت، موجب شد تا این فیلم تنها شش روز رنگ پرده سینماها را به خود ببیند و بعد از آن برای همیشه توقیف شود.
فیلم داستان حساسی را دارد و بیانگر ریاکاری، دروغ و رابطههای غیرمسئولانه برخی شخصیتهای سیاسی در زندگیهای خصوصیشان است. ابراهیم با بازی اصلانی اوایل انقلاب فردی تندرو بوده و حالا با تغییر مواضع سیاسیاش، شیوهی زندگیاش را تغییر داده است. او با وجود داشتن زن و بچه، با دختر جوانی درگیر رابطه میشود و در آخر برای فرار از مسئولیتهای این رابطه دختر را میکشد.
اگر کارگردان چنین فیلمی کسی غیر از فرحبخش بود و میتوانست این داستان حساسیتبرانگیز را فرم بهتری کارگردانی کند، «زندگی خصوصی» به فیلمی ماندگار در سینمای ایران تبدیل میشد. با وجود ضعفهای فیلم در کارگردانی، بازی بازیگران توانسته فیلم را به پیش ببرد و مخاطب را با خود همراه کند.
۲. به خاطر پونه
- کارگردان: هاتف علیمردانی
- بازیگران: فرهادی اصلانی، هانیه توسلی
- سال اکران: ۱۳۹۲
وقتی که «به خاطر پونه» به اکران عمومی درآمد کمتر کسی تصور میکرد علیمردانی فیلم با این کیفیت ساخته باشد. این فیلم را از جشنوارهی فیلم فجر کنار گذاشته بودند، کارگردانش از چندین بار ممیزی بر روی فیلمش انتقاد کرده بود و با وجود تمام حاشیهها فیلم اکران خوبی را بهدستآورد و توانست فروش مناسبی داشتهباشد. علیمردانی آن روزها کمتر شناخته شده بود و بیشتر در سینمای کودک و نوجوان فعالیت میکرد، با «به خاطر پونه» یکی از فیلمهای خوب سینمای اجتماعی ایران را ساخته است.
«به خاطر پونه» داستان زوجی را روایت میکند که در نگاه اول زندگی خوب و کاملی دارند. مرد با ماشین برای کار میکند و برای خانوادهاش کم نمیگذارد ولی در این میان یک مشکل بزرگ وجود دارد و آن هم اعتیاد مرد خانواده به شیشه است. مرد که ارادهای برای ترک ندارد، پس از هر بار مصرف دچار توهم میشود و اتفاقات تلخی را برای همسرش رقم میزند.
زوج توسلی و اصلانی در این فیلم خیلی خوب جواب داد و تصویری واقعگرایانه از زندگی چنین خانوادهای را به تصویر کشید. اصلانی نیز به درستی ظرافتهای شخصیتی یک فرد معتاد به مواد مخدر را بازی کرد و اکتها و حالتهای حساب شدهاش به شکلگیری بهتر داستان کمک کرد.
«به خاطر پونه» داستان تلخ آسیب دیدن خانوادهها به خاطر اعتیاد را از منظری متفاوت بیان کرد. علیمردانی از آن نگاه کلیشهای همیشگی فاصله گرفت و به سراغ روایتی باورپذیر از اعتیاد افراد طبقهی متوسط در جامعه پرداخت.
۱. مغزهای کوچک زنگ زده
- کارگردان: هومن سیدی
- بازیگران: نوید محمدزاده، فرهاد اصلانی، فرید سجادی حسینی
- سال اکران: ۱۳۹۷
«مغزهای کوچک زنگ زده» در جشنوارهی فیلم فجر ۱۳۹۶ در ۱۱ بخش نامزد دریافت جایزه شد که یکی از نامزدیها به فرهاد اصلانی برای نقش مکمل مرد اختصاص داشت. هرچند سیمرغ در آخر به اصلانی نرسید ولی بازیگر توانست برای همین نقشآفرینی جایزهی بهترین بازیگر نقش مکمل مرد را از جشن خانهی سینما دریافت کرد.
«مغزهای کوچک زنگ زده» ویژگی های ارزشمندی دارد که نمی توان به سادگی از کنار آن گذشت. پیشرفت هومن سیدی در به کارگیری فرم و اجرای آن یکی از نقاط قوت فیلمش محسوب میشود. فرهاد اصلانی در نقش فردی خلافکاری یکی از بهترین بازیهایش را دارد.
تقابل محمدزاده و اصلانی در این فیلم جزو بخشهای جذاب فیلم است. اصلانی در این فیلم نشان میدهد نقشهای منفی و خلاف را هم خوب در میآورد و میتواند در قالب شخصیتی منفی فرو برود. او همانطور که میتواند از پس نقشهای مثبت و شخصیتهای بیبخار و پخمه بربیاید توانایی رفتن در قالب شخصیتهای منفی را دارد.
این تنوع نقشآفرینی با اصلیترین ویژگی بازیگری اصلانی تبدیل شده و جایگاه ویژهای به او در سینمای ایران بخشیده است. او خیلی راحت با کارگردانان جوان کار میکرد و انعطاف بالایی در همکاری با کارگردانان مختلف دارد. همیشه کلیشه نشدن و انعطافپذیری اصلیترین مشخصهی بازیگری اصلانی است و توانسته از او در سینمای ایران یک ستاره بسازد. ستارهای که در دههی نود حسابی درخشید و باید دید در آینده ستارهاش کمسوتر خواهد شد یا پرسوتر.
هشتگ من هم
metoo