۱۰ مجموعه سینمایی فانتزی که مخاطبان را شیفته این ژانر کردند
ژانر فانتزی در سالهای اخیر به شدت رونق گرفته و سریالهایی مانند «مرد شنی»، «نیروی اهریمنی او»، «چرخ زمان» و «ویچر» که همگی به شهرت و محبوبیت رسیدند به آن جانی تازه بخشیدهاند.
اما فرنچایزهای دیگری هم وجود دارند که قبل از این فیلمها و سریالها باعث شناختهشدن ژانر فانتزی شدند. این مجموعهها چه جزو فرنچایزهای کلاسیک باشند و چه در میان آثار مدرن دستهبندی شوند، به بخشی از فرهنگ عامه تبدیل شدهاند.
- مقایسه «خاندان اژدها» و «حلقههای قدرت»؛ کدام سریال برای مخاطب نامطلع بهتر است؟
- تاریخچه جادوگرها در سرزمین میانه؛ آیا مرد مرموز سریال «حلقههای قدرت» جادوگر است؟
- ۱۱ سریال اقتباسی برتر از کتابهای فانتزی مانند «حلقههای قدرت» و «خاندان اژدها»
۱۰. جنگ ستارگان (Star Wars)
- کارگردان: جرج لوکاس
- بازیگران: مارک همیل، هریسون فورد، کری فیشر
- تاریخ انتشار: ۱۹۷۷
کهکشانهای بسیار دور ممکن است بهترین فضا برای فیلمهای علمی-تخیلی باشند، اما در حقیقت این تفکر خلاقانهی جورج لوکاس بود که باعث شد «جنگ ستارگان» به یکی از ماندگارترین فرنچایزهای ژانر تخیلی تبدیل شود. از جادوگر پیر خردمند گرفته تا قهرمانان جوانی که به ماجراجوییهای زیادی میروند، داستان «جنگ ستارگان» در نوع خود خارقالعاده به نظر میرسد.
همین ویژگیها باعث شده که هنوز که هنوز است این فرنچایز و دنبالههای آن طرفداران خاص خودشان را داشته باشند و حتی کسانی که طرفدار ژانر فانتزی نیستند این سری فیلمها را دیده باشد. در حقیقت «جنگ ستارگان»، با پروژههای دیگری که در این ژانر ساخته شده کاملا متفاوت است و این تفاوتها باعث شده که به اثری ماندگار تبدیل شود.
۹. هری پاتر (Harry Potter)
- کارگردان: کریس کلمبوس
- بازیگران: دنیل ردکلیف، اما واتسون، تام فلتون
- تاریخ انتشار: ۲۰۰۱
دنیای مملو از جادوگران «هری پاتر» که از یک سری رمان الهام گرفته شده از وجود جادو، ماگلها و ماجراهایی باورنکردنی بهره میبرد. این فرنچایز داستان پسر جوانی را روایت میکند که به مبارزه با نیروهای تاریک لرد ولدمورت میپردازد و سبب رقم زدن یک افسانهی باورنکردنی میشود.
«هری پاتر» توانست بسیاری از عناصر تخیلی را با هم تلفیق کند و داستانی مملو از جادو، ماجراجویی و جنگهای پایان ناپذیر را به مخاطبان ارائه کند که برای آنها همانند یک قصه بود. در حقیقت این سهگانهی به یاد ماندنی آنچنان در فرهنگ عامه نفوذ کرد که بسیاری ژانر فانتزی را فقط به واسطهی همین فرنچایز میشناسند.
۸. ارباب حلقهها (Lord Of The Rings)
- کارگردان: پیتر جکسون
- بازیگران: الایجا وود، لیو تایلر، ایان مک کلن
- تاریخ انتشار: ۲۰۰۱
«حلقههای قدرت» جدیدترین سریالی است که بر اساس داستان بینظیر سرزمین میانه ساخته شده، اما قطعا هرگز نمیتواند به پای سهگانهی کلاسیک «ارباب حلقهها» برسد که با به تصویر کشیدن داستان هابیتها رنگ و بوی تازهای به این ژانر بخشیدند. در حقیقت جی آر آر توانست داستانی را به رشتهی تحریر دربیاورد که دنیایی فوقالعاده گسترده را در خود جای داده، دنیایی که به حق شایستهی توجه بیشتر است.
نه تنها روایت داستان جدال هابیتها بر علیه سائورون به نقطهی عطفی در ادبیات و تاریخ سینما تبدیل شده، بلکه این فرانچایز توانست به خلق شخصیتها و موجوداتی کمک کند که در نوع خود بینظیر هستند. افرادی مانند گندالف یا گالادریل هم اکنون به وجه مشخصهی ژانر علمی – تخیلی تبدیل شدهاند و نمیتوان موجوداتی مانند الفها یا گابلینها را بدون اندیشیدن به این فرنچایز تصور کرد.
۷. بازی تاجوتخت (Game Of Thrones)
- کارگردان: دیوید بنیاف
- بازیگران: کیت هرینگتون، سوفی ترنر، میسی ویلیامز
- تاریخ انتشار: ۲۰۱۱
جورج آر آر مارتین توانست دنیای اسطورهای را خلق کند که موجودات و داستانهای عجیب و غریبی را در خود جای داده است. این رمان آنقدر وسیع و گسترده است که میتوان سریالها و اسپین آفهای زیادی از روی آن ساخت. کما اینکه شاهد ساخت دو سریال برجسته هستیم که توانستهاند مخاطبان را مسخ کنند.
هم «بازی تاج و تخت» و هم «خانه اژدها» در این ژانر جایگاه خاصی را اشغال کردهاند زیرا این سریالها توانستهاند با موفقیت داستانهای هوشمندانه و درامهای شخصی را با ماجراجوی فانتزی تلفیق کنند. قطعا چنین داستانهای پررمز و رازی خالی از لطف نخواهند بود و در آینده شاهد تولید فیلمها و سریالهای بیشتری بر اساس همین داستانها خواهیم بود.
۶. هزارتو (Labyrinth)
- کارگردان: جیم هنسن
- بازیگران: دیوید بویی، کریستوفر مالکوم
- تاریخ انتشار: ۱۹۸۶
هزارتو یکی از آن فیلمهایی است که توانسته با موفقیت ویژگیهای کلاسیک ژانر فانتزی را با هم تلفیق کند و آنها را به شیوهای بدیع و تازه در اختیار مخاطبان قرار دهد. این فیلم که در داستان سرایی از اساطیر سنتی الهام گرفته، از ویژگیهای مختلف ژانر فانتزی برای ارائهی فیلمی خلاقانه استفاده کرده است.
قطعا این فرنچایز در آینده بیشتر توسعه پیدا خواهد کرد، اما چیزی که نمیتوان نادیده گرفت تأثیر عروسکها و سایر تکنیکهای غیراستانداردی است که توانستند در کنار هم خوش بدرخشند و سبب تولید فیلمی شوند که به یکی از نمادهای ژانر فانتزی تبدیل شد.
۵. دیسکورلد (Discworld)
جهانهای سینمایی کنونی کاملا مملو از دیوانگی هستند و فرنچایزهای فانتزی زیادی بر پایهی همین دیوانگیها بنا شده و توانستهاند مخاطبان را مسخ کنند. به علاوه تمامی این جهانهای مملو از دیوانگی به گونهای به یکدیگر مرتبط هستند. فرانچایز دیسک ورلد که دهها رمان را در خود جای داده هرگز نتوانست با شکوه و جلالی که شایستهاش بود بر روی پردهی سینما به نمایش دربیاید.
البته مجموعههایی با اقتباس از این رمان ساخته شدند و در واقع میتوان گفت که داستان این کتابها همچنان بر روی تولیدات علمی-تخیلی تاثیر میگذارند. در واقع میتوان پریچت با آن قلم جادویی را به عنوان نویسندهای توصیف کرد که باعث بازتعریف این ژانر شد.
۴. نارنیا (Narnia)
- کارگردان: اندرو آدامسون
- بازیگران: لیام نیسون، تیلدا سوئنتین، جوجیا هنلی
- تاریخ انتشار: ۲۰۰۵
تمام وقایعی که در سراسر نارنیا اتفاق افتاد برگرفته از ذهن سی. اس. لوئیس بودند که به نوعی یکی از پیشگامان ژانر فانتزی به حساب میآید. «نارنیا» و سرزمینهای آن باعث خلق چنان تصاویر بینظیری شدند که تا مدتها از ذهن مخاطبان پاک نمیشدند.
هر چند ممکن است فیلمهای اقتباسی به نمایش در آمده بر روی پردهی بزرگ سینما نتوانسته باشند به تک تک رمانها جان ببخشند، اما هر بازبینی جان تازهای به نارنیا، بخشیده و داستان نارنیا را به نحو شیرینی برای تمام نسلها تعریف کرده است و همین موضوع نشان میدهد که ژانر فانتزی و تخیلی تا چه حد وسیع است و چقدر میتوان آن را بسط داد. کمد لباس معروف، اصلان و طراحی خیره کنندهی سرزمین نارنیا همه و همه مضامینی هستند که در فرهنگ عامه جا افتادهاند.
۳. دزدان دریایی کارائیب (Pirates Of The Caribbean)
- کارگردان: گور وربینسکی
- بازیگران: جانی دپ، جفری راش، اورلاندو بلوم
- تاریخ انتشار: ۲۰۰۳
گرچه ممکن است که فرنچایز «دزدان دریایی کارائیب» در نگاه اول به عنوان یک فیلم فانتزی کلاسیک در نظر گرفته نشود، با این حال عناصری نظیر پرداختن به افسانهها و دزدان دریایی همراه با صحنههای اکشن و ماجراجویی باعث میشود که بتوان آن را به این ژانر ربط داد. در واقع «دزدان دریایی کارائیب» همان داستانهای عامیانهی کلاسیک هستند که به شکل یک فرنچایز درآمدهاند و توانستند مردم را با صحنههای جذاب خود به وجد بیاورند.
ترکیب عناصر جادویی با یک داستان تخیلی منحصربهفرد، قطعا مختص «دزدان دریایی کارائیب» نیست، اما اینکه چگونه چنین عناصر و داستانی سبب خلق فرنچایزی به این بزرگی شدهاند قطعا در خور توجه است. بهعلاوه، حضور کاپیتان جک اسپارو را میتوان یکی از ویژگیهای بارز این سری فیلمها دانست
۲. جادوگر شهر اوز (Wizard Of Oz)
- کارگردان: ویکتور فلمینگ
- بازیگران: جودی گارلند، فرانک مورگان، ری بولگر
- تاریخ انتشار: ۱۹۳۹
فیلم «جادوگر شهر اوز» که بر اساس رمانهای ال. فرانک باوم ساخته شد از وجود دنیای خارق العادهی بهره میبرد که توانست بسیاری از مخاطبان را به ژانر فانتزی علاقهمند کند. اوز بارها و بارها از نو ساخته شد، چه در اسپینآفها و چه در فیلمهای دیگر.
این فیلم داستان دختر جوانی را روایت میکند که در دنیایی عجیب به دام افتاده، با یک جادوگر شرور مبارزه میکند و گروهی از شخصیتهای رنگارنگ هم در این راه به او کمک میکنند و بسیاری از عناصر ژانر فانتزی مدام تکرار میشوند. در حقیقت به جرات میتوان گفت که در تاریخ سینما، جادوگر اوز نمادی از حرکت رو به جلوی تکنولوژی بوده و لذا نمیتوان اهمیت این فیلم را تکرار کرد.
۱. دنیای سینمایی مارول (Marvel Cinematic Universe)
دنیای مارول بسیاری از داستانهای موجود در فرهنگ عامه را در خود جای داده و از بسیاری از داستانهای کمیک الهام گرفته شده است. در حالی که شاید فکر کنید بیشتر فیلمهای این دنیای سینمایی به ژانرهای ابرقهرمانی و علمی-تخیلی تعلق دارند اما فانتزی هنوز نقش مهمی را در آنها ایفا میکند.
در حقیقت دنیای مارول را نمیتوان جدا از جادوگری و دنیای جادوگران دانست و بنابراین قطعا دنیای مارول از وجود داستانهایی بهره میبرد که تا حد زیادی به پیشرفت ژانر فانتزی کمک کردهاند و نباید تاثیر آنها را نادیده گرفت.
منبع: screenrant
سریال حلقه های قدرت ک چیزی نبود رو گذاشتید اونوقت شاهکار هابیت و ارباب حلقه ها تو این لیست نیست!