سرمایهگذاری متا در متاورس ضرری ۱۶ میلیارد دلاری برای آنها داشته است
شرکت متا (Meta) یا همان فیسبوک سابق برای چند سال است که در حال کار روی پروژه یک دنیای کاملاً مجازی به نام متاورس (Metaverse) است. متاورس در اصل یک دنیای کاملاً جدید بود که آزادی عمل بسیار زیادی به کاربران میداد و افراد اجازه داشتند در آن کارهای مختلف انجام داده و حتی زمین خرید و فروش کنند.
متاورس باعث شد که ارز دیجیتال رشد زیادی داشته باشد و بسیاری از افراد آن را آینده دنیای تکنولوژی و حتی گیمینگ میدانستند. در سالهای اولیه متاورس چندان برای شرکت خود پولساز نبود و این موضوع کاملاً منطقی است. تمامی تکنولوژیهای جدید در ابتدا ضررده هستند تا اینکه به طور ناگهانی بهشدت سودآور شوند. مشکل اینجاست که متاورس بعد از گذشت چند سال نه تنها اصلاً سودآور نشده بلکه ضررهای بیشتری هم به شرکت سازنده وارد کرده که باعث شده بسیاری از افراد ایده آن را قبول نداشته باشند.
حال شرکت Reality Labs یکی از زیرمجموعههای متا اعلام کرده که در سال مالی ۲۰۲۳ میلادی نزدیک به ۱۶ میلیارد دلار ضرر کرده است. این مقدار ضرر به دلیل پروژههایی بوده که شرکت متاورس تلاش کرده به واقعیت تبدیل کند و فشار زیادی به این شرکت کوچک وارد شده است.
این مقدار ضرر به شدت بیشتر از چیزی است که در سال ۲۰۲۲ میلادی گزارش شده بود. به این شکل که در سال ۲۰۲۲ میلادی متا حدود ۱۴ میلیارد دلار روی بحث متاورس ضرر کرده بود. بحث اینجاست که شرکت متا اعلام کرده که انتظار دارد این ضررها بیشتر هم بشود به دلیل اینکه روی بحث واقعیت مجازی (VR) و واقعیت افزوده (AR) سرمایهگذاری بسیاری کرده است.
شرکت Reality Labs بخش واقعیت مجازی و واقعیت افزوده شرکت متا را برعهده دارد. به این شکل که تمامی بخشهای سختافزاری و نرمافزاری شرکت متا بر عهده Reality Labs بوده که در گذشته به آن Oculus گفته میشد. شرکت Oculus سابقه بسیار زیادی در بحث واقعیت مجازی و واقعیت افزوده دارد و به همین دلیل است که متا روی آن سرمایه گذاری کرده است.
متا همچنان روی متاورس اصرار دارد
متاورس همچنان برای شرکت متا سود نداشته و ضررهای آن نیز بیش از حد شده است. در سال ۲۰۲۲ میلادی شرکت متا مجبور به تعدیل نیرو شد و نزدیک به ۲۰ هزار کارمند خود را از دست داد ولی همچنان روی بحث متاورس تمرکز دارد. بحث اصلی اینجاست که متا به همین دلیل نام خود را تغییر داد و هدف اصلی خود را تشکیل یک دنیای کاملاً مجازی میداند.
چندی پیش شرکت متا اعلام کرد که بخش Reality Labs توانسته عملکرد خوبی داشته باشد و نزدیک به ۱ میلیارد دلار درآمد داشته باشد. همینطور اینکه تعطیلات سال گذشته میلادی برای این شرکت بسیار خوب بوده و توانسته فروش خوبی هم از لحاظ نرم افزاری و هم سخت افزاری داشته باشد. مارک زاکربرگ چندی پیش در یک مصاحبه در مورد هدستهای واقعیت مجازی شرکت خود گفت:
هدست کوئست ۳ (Quest 3) شروع بسیار خوبی داشت و انتظار داریم که این دستگاه تبدیل به محبوبترین دستگاه واقعیت ترکیبی بشود. هم کوئست ۳ و هم کوئست ۲ هر دو عملکرد بسیار خوبی در بازار داشتند و از لحاظ نرم افزاری نیز توانستند موفقیت خوبی بدست بیاورند. در نتیجه انتظار میرود که این موفقیت همچنان ادامه داشته باشد.
نکته جالب اینجاست که در همان بازه زمانی که شرکت Reality Labs حدود یک میلیارد دلار درآمد داشت، حدود ۴.۶ میلیارد دلار نیز ضرر برای شرکت متا ایجاد کرد. در نتیجه این سود اثر چندانی در ضررهایی که این شرکت برای متا ایجاد کرده، نداشته و شرکت متا باید فکری اساسی برای بخش واقعیت مجازی خود بکند.
زمانی که از زاکربرگ در مورد آینده شرکت سؤال شد، او پاسخ داد که شرکت متا همچنان روی بحث هوش مصنوعی و Reality Labs سرمایهگذاری خواهد کرد. به دلیل اینکه این دو تکنولوژی به مقدار زیادی با هم در ارتباط هستند و آینده دنیای تکنولوژی نیز وابسته به این دو است. زاکربرگ در این مورد توضیح داد:
در گذشته وقتی شما بحث از عینکهای هوشمند میکردید همه بر این باور بودند که نیاز به یک صفحه نمایش و هولوگرام برای یک محصول کامل است. حال اینگونه به نظر میرسد که ساخت یک عینک هوشمند تنها به یک دستیار هوش مصنوعی و یک برنامه خوب نیاز دارد. پس با این روند امکان دارد که تمامی تکنولوژیهایی که الان برای ما ناممکن به نظر میرسند بسیار راحتتر در آینده اجرا شوند.
نکته اینجاست که امکان دارد برای بحث واقعیت مجازی و واقعیت افزوده بازار بسیار بزرگی در چند سال آینده وجود داشته باشد. در کل هوش مصنوعی و تکنولوژیهای واقعیت مجازی به شدت به هم مرتبط هستند و سرمایهگذاری روی هر دو مورد واجب است.
شرکت متا همچنان امید دارد که با نسل جدید هدستهای واقعیت مجازی تغییرات گستردهای در بازار این دستگاهها ایجاد شود. مخصوصاً اینکه این دستگاههای جدید قیمت مناسب و کیفیت بالایی دارند. در نتیجه با استقبال از این دستگاهها، دنیای متاورس نیز جان تازهای پیدا خواهد کرد و میتواند به چیزی که زاکربرگ از آن انتظار دارد برسد.
نکته اینجاست که شرکت متا در زمینههای سطحی در این تکنولوژی سرمایه گذاری نکرده است. بلکه این شرکت به صورت ریشهای برای سیستم واقعیت مجازی و یک دنیای مجازی برنامه داشته و به همین دلیل امکان دارد که تا رسیدن به سوددهی فاصله بسیار زیادی داشته باشد. مخصوصاً اینکه برنامهها و موارد مختلف در دنیای متاورس نیاز به بهبود زیادی دارند و مشکلات بسیار زیادی در آنها وجود دارد.
همچنان اینکه متاورس و یک دنیای مجازی آینده دنیای گیمینگ است در هالهای از ابهام قرار دارد. به دلیل اینکه این سیستم آنقدر ضررده بوده که امکان دارد شرکت متا نتواند آن را ادامه دهد. از طرفی جامعه گیمرها یک جامعه بسیار خاص است که در صورت عدم استقبال از یک موضوع امکان اینکه نظرش تغییر کند بسیار کم است. در مورد بحث موفقیت در گیمینگ متاورس متنهای بسیاری منتشر شد که ما نیز در این زمینه مقالاتی منتشر کردیم.
در کل بحث متاورس در زمینه گیمینگ موفقیت خاصی کسب نخواهد کرد مخصوصاً اینکه گیمرها در حال حاضر نیز در یک دنیای مجازی عناوین مختلف را تجربه میکنند و یک بازسازی از دنیای واقعی در قالب مجازی واقعاً بیهدف به نظر میرسد. با این حال اگر بحث گیمینگ را در نظر نگیریم، امکان دارد که با زیرساختهای مناسب متاورس بتواند تا حدی موفق عمل کند اما اینکه چه زمانی به موفقیت خواهد رسید مشخص نیست.
منبع: Game Developer