آیا افراد مبتلا به آسم می‌توانند ورزش کنند؟

زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۹ دقیقه
ورزش و آسم

اگر آسم دارید و به همین دلیل ورزش‌ها و فعالیت‌هایی که دوست دارید را متوقف کرده‌اید، باید بدانید که شما در این راه تنها نیستید. فعالیت‌های بدنی برای افراد مبتلا به آسم چالش‌ها و مشکلات بیشتری ایجاد می‌کند و ممکن است به دلیل نگرانی از حمله‌های آسمی و تنگی نفس، بخواهید ورزش را کنار بگذارید. تصمیمی که ممکن است باعث ناراحتی و افسردگی شما شود، چرا که دیگر نمی‌توانید بدنی خوش‌فرم و متناسب داشته باشید. اما باید بدانید ابتلا به آسم، نقطه‌ی پایانی ورزش کردن برای شما نیست و می‌توانید با وجود این بیماری، باز هم ورزش را دنبال کنید. تنها باید پیش از انجام این کار، اطلاعاتتان را در زمینه‌ی ورزش و آسم بالاتر ببرید و بدانید چه ورزش‌هایی برای شما مناسب‌تر است.

همراه دیجی‌کالا مگ شوید تا به بررسی تأثیر ورزش بر روی آسم بپردازیم و با ورزش‌های ایدئال برای افراد مبتلا به آسم آشنا شویم.

آشنایی مختصر با آسم و آسم ورزشی

آسم یک بیماری مزمن است و بر مجاری تنفسی در ریه‌ها اثر می‌گذارد. این بیماری باعث می‌شود مجاری تنفسی ملتهب و متورم شوند و شخص مبتلا علائمی مانند سرفه و خس‌خس داشته باشد، مسأله‌ای که تنفس را برای این افراد بسیار سخت می‌کند. گاهی اوقات، انجام ورزش‌های هوازی می‌تواند علائم مربوط به آسم را تحریک یا حتی بدتر کنند. وقتی این اتفاق می‌افتد، به آن آسم ناشی از ورزش، آسم ورزشی یا انقباض برونش ناشی از ورزش (EIB) می‌گوییم. حتی اگر مبتلا به آسم نباشید، باز هم ممکن است آسم ورزشی داشته باشید، موضوعی که باعث می‌شود برای ورزش کردن مردد شوید و نخواهید این کار را انجام بدهید. در حالی که باید بدانید با وجود این وضعیت، هنوز هم می‌توانید از ورزش کردن لذت ببرید و این امکان برایتان وجود دارد که بتوانید به‌راحتی فعالیت بدنی داشته باشید.

در حقیقت فعالیت بدنی منظم با بهبود سلامت ریه، می‌تواند علائم آسم را کاهش دهد؛ تنها نکته‌ای که در این میان وجود دارد انتخاب ورزش درست، انجام صحیح آن و مقدارش است. البته باید بدانید تنها پزشک‌ می‌تواند با توجه به وضعیت بدنی‌ و بیماریتان، نوع ورزش و مقدار آن را برای شما تعیین کند.

آیا ورزش می‌تواند علائم آسم را متوقف کند؟

آیا ورزش می‌تواند آسم را متوقف کند

حتی اگر آسم هم دارید نباید ورزش کردن را کنار بگذارید. فعالیت‌های روزانه‌ی منظم برای حفظ سلامت بدن، بالا بردن انرژی و کاهش خطر ابتلا به بیماری‌های مرمن ضروری هستند. اگر بیماری مزمنی دارید، ورزش منظم می‌تواند به شما کمک کند شرایط بدنی و بیماریتان را تحت کنترل خود دربیاورید که این شامل آسم هم می‌شود. برخی از انواع ورزش می‌توانند علائم آسم را کاهش دهند یا از آن جلوگیری کنند. این ورزش‌ها باعث تقویت ریه‌های شما می‌شوند، بدون اینکه التهاب آ‌ن‌ها را تشدید کنند.

به‌طور خاص، فعالیت‌های ورزشی می‌تواند علائم آسم شما را به دلایل زیر به حداقل برسانند؛

  • استقامت بدن را افزایش می‌دهند. ورزش کردن باعث می‌شود با گذشت زمان، مجاری هوایی بدنتان تحمل بیشتری در برابر فعالیت‌های بدنی به‌دست‌بیاورد. این کار باعث می‌شود ریه‌هایتان فعالیت‌هایی مانند بالا رفتن از پله‌ها را که قبلا به‌سختی انجام می‌داد و شما را به نفس زدن می‌انداخت، به‌راحتی انجام دهد.
  • باعث افزایش ضربان قلب می‌شوند. افزایش ضربان قلب به‌طور منظم باعث تقویت قدرت ریه، افزایش استقامت و کاهش تنگی نفس می‌شود.
  • سیستم ایمنی‌ را بهبود می‌بخشند. ورزش کردن عملکرد سیستم ایمنی بدن را تقویت می‌کند و به آن کمک می‌کند تا با ویروس‌ها و سرما بجنگد.
  • ریسک حمله‌های آسمی را کاهش می‌دهند. ورزش به شما کمک می‌کند وزنتان را در محدوده‌ی سلامتی نگه دارید و ریسک حمله‌های آسمی را کمتر کنید.
  • استرس و افسردگی را کم می‌کنند. ورزش کردن ماده‌هایی شیمیایی را در مغز آزاد می‌کند که مسؤول انتشار «حس خوب» در بدن هستند. مطالعات نشان می‌دهد اگر استرس داشته یا افسرده باشید، احتمال اینکه علائم آسم در شما بیشتر دیده بشود، زیادتر است.
  • التهاب را کاهش می‌دهند. در بیماری آسم مجاری تنفسی ملتهب می‌شود اما ورزش منظم می‌تواند این التهاب کاهش بدهد. ورزش تعداد پروتئین‌های ملتهب‌کننده بدن را کمتر می‌کند و از این طریق واکنش مجاری هوایی را بهبود می‌بخشد.
  • باعث افزایش ظرفیت ریه می‌شوند. هرچه بیشتر ورزش کنید، ریه‌های شما بیشتر به مصرف اکسیژن عادت می‌کند. موضوعی که باعث می‌شود دیگر بدنتان برای تنفس در طول روز، به‌سختی کار نکند.
  • باعث تقویت عضلات می‌شوند. وقتی که عضلات بدن‌ شما قوی هستند، بدنتان برای فعالیت‌های روزمره عملکرد بهتری دارد.

با اضطراب‌های آسم خود روبه‌رو شوید

اگر برای ورزش کردن نگران حمله‌ی آسمی هستید یا اینکه می‌ترسید دچار تنگی نفس شوید، کارهای مختلفی وجود دارد که می‌توانید برای این نگرانی‌ها انجام بدهید؛

  • با یک دوست ورزش کنید. به آن‌ها درباره‌ی کارهایی که باید در زمان حمله آسمی شما انجام بدهند صحبت کنید و بگویید از چه طریقی می‌توانند به شما کمک کنند.
  • برنامه‌ی تمرینی را آهسته شروع کنید و آن را کم‌کم به پیش ببرید. در ابتدا سعی کنید به خودتان زیاد فشار نیاورید و به یاد داشته باشید هر حرکت اضافه، برنامه‌ی تمرینی یک قدم رو به جلو می‌برد، حتی اگر این حرکت اضافه کمی سریع‌تر راه رفتن باشد.
  • با پزشک خود درباره‌ی شرکت در دوره‌های درمانی رفتار شناختی مشورت بگیرید. این دوره‌ها ممکن است به شما در غلبه بر استرستان کمک کند.
  • برای خودتان هدف‌های کوچک تعیین کنید تا بتوانید به‌راحتی به آن‌ها برسید.

چه ورزش‌هایی برای مبتلایان به آسم بهتر است؟

ورزش های مناسب برای آسم

به‌طور کلی بهترین تمرینات برای مبتلایان به آسم، تمرین‌هایی است که شامل فعالیت‌های کوتاه مدت انفجاری باشد. تمرین‌های کم شدت و آرام هم برای آسمی‌ها ایدئال است. این تمرین‌ها بیش از اندازه از ریه‌های شما کار نمی‌کشند و از این طریق باعث ایجاد علائم آسم نمی‌شوند. البته توجه کنید هر فردی بدن متفاوتی دارد و برای پیدا کردن روش مخصوص به خودتان باید از پزشک‌تان مشورت بگیرید.

شنا

شنا از آن دست ورزش‌هایی است که بسیار به افراد مبتلا به آسم پیشنهاد می‌شود. در مقایسه با دیگر روش‌ها، نشانه‌های مربوط به آسم به دلایل زیر در ورزش شنا بسیار کم دیده می‌شود؛

  • هوای گرم و مرطوب
  • قرار گرفتن در معرض گَرده‌ی کم
  • فشار مایعات بر روی قفسه سینه

با وجود این مزایا، استخرهای کلردار ممکن است باعث بروز علائمی در آسمی‌ها شوند. اگر به‌تازگی شنا در استخر را شروع کرده‌اید، در این زمینه احتیاط‌های لازم را به کار ببندید.

راه رفتن

راه رفتن یک فعالیت کم شدت و آرام است و انتخابی عالی برای آسمی‌ها محسوب می‌شود. این فعالیت با بدن به ملایمت رفتار می‌کند و اجازه می‌دهد راحت‌تر نفس بکشد. برای راحتی بیشتر در این ورزش می‌توانید روزهایی را برای بیرون رفتن انتخاب کنید که هوا گرم است. هوای خشک یا سرد می‌تواند علائم شما را تحریک یا آن بدتر کند؛ البته می‌توانید به‌جای بیرون رفتن روی تردمیل راه بروید یا داخل سالن منزل پیاده‌روی کنید.

پیمایش

گزینه‌ی دیگر برای لذت بردن، انجام پیمایش‌های (پیاده‌روی طولانی‌مدت به‌ویژه در طبیعت) ملایم است. مسیری را انتخاب کنید که نسبتا مسطح یا دارای شیب آهسته و ثابت باشد. اگر آلرژی دارید، قبل از پیمایش حتما محل را بررسی کنید که گَرده‌ی کمی داشته باشد. فقط در صورت کم بودن گرده‌ها پیمایش را انجام دهید.

دوچرخه‌سواری تفریحی

اگر هنگام ورزش علائم آسم در شما بروز می‌کند، دوچرخه‌سواری تفریحی می‌تواند گزینه‌ی مناسبی برای شما باشد. البته این ورزش را به حدی انجام بدهید که بدنتان در زمان تمرین در حال آرامش باشد. این نوع دوچرخه‌سواری شما را درگیر فعالیت‌های شدید بدنی نمی‌کند، حتی می‌توانید آن را روی دستگاه‌های دوچرخه‌سواری ثابت امتحان کنید و از آن لذت ببرید.

دویدن در مسافت کوتاه

اگر به دویدن علاقه دارید، می‌توانید دویدن در مسافت‌های کوتاه مانند دو سرعت را امتحان کنید. دوهای طولانی‌مدت در پیست‌های دو‌ و میدانی یا بیرون از خانه، برای افرادی که آسم کنترل نشده دارند چندان توصیه نمی‌شود؛ چرا که باید تلاش زیادی برای این ورزش‌ها انجام بدهید.

یوگا

یوگا و تای‌چی ورزش‌هایی هستند که می‌توانند جزء گزینه‌های انتخابی شما قرار بگیرند. این دو فعالیت بدنی به شما کمک می‌کنند آرام شوید و در عین حال، کنترل تنفس‌هایتان را هم به دست بگیرید.

ورزش‌هایی با فعالیت‌های کوتاه و انفجاری

ورزش‌هایی که در ادامه معرفی می‌کنیم هم، برای مبتلایان به آسم مناسب است. این ورزش‌ها وقفه‌های مناسبی در حین بازی دارند که به وضعیت ریه‌های افراد آسمی کمک می‌کنند؛

  • بیسبال
  • ژیمناستیک
  • والیبال
  • گلف
  • فوتبال آمریکایی

چطور بفهمیم واقعا به آسم مبتلا هستیم؟

چطور می‌توانید بفهمید علائمی که دارید از آسم است یا اینکه فقط بدنتان از فرم ایدئال خارج شده است؟ در هر دو این نشانه‌ها در افراد دیده می‌شود؛

  • تنگی نفس
  • احساس سنگینی در قفسه سینه
  • گلودرد
  • ناراحتی معده

به‌طور معمول این نشانه‌ها ۵ تا ۲۰ دقیقه بعد از ورزش کردن خود را نشان می‌دهند و ممکن است ۱۰ تا ۱۵ دقیقه بعد از اتمام تمرین، هنوز این علائم وجود داشته باشند. اگر بدنتان فرم خود را از دست داده باشد، دیدن این علائم خیلی معمول است. اما اگر آسم یا آسم ورزشی داشته باشید، این علائم با شدت بسیار بیشتری در شما ظاهر می‌شود و همراه با آن‌ها سرفه و عطسه هم خواهید کرد. یک نشانه‌ی دیگر برای اینکه بدانید آسم ناشی از ورزش دارید این است که بدنتان بیشتر از حد معمول، خلط تولید می‌کند.

توصیه‌های دیگری برای ورزش با آسم

گرم کردن پیش از شروع ورزش

علاوه بر انتخاب فعالیت‌های آسان‌تر‌، می‌توانید برای کاهش علائم آسم، به نکاتی که در ادامه می‌آید توجه کنید.

قبل از ورزش از دستگاه استنشاقی (اسپری‌های مخصوص آسم) استفاده کنید. دکترتان می‌تواند برای‌ شما یک اسپری تنفسی مخصوص برای پیش از ورزش تجویز کند. این اسپری‌ها مجاری تنفسی را شل کرده و تنفس را در هنگام فعالیت بدنی راحت‌تر می‌کنند.

برای اینکه بتوانید آسم را به مدت طولانی‌مدت تحت کنترل دربیاورید، باید درمان‌تان را دنبال کنید. اگر اسپری‌های قبل از ورزش نتواند علائم شما را تحت کنترل دربیاورد، بهتر است داروی دیگری مصرف کنید. داروهایی مانند داروهای خوراکی یا اسپری‌های تنفسی اضافه که التهاب مجاری تنفسی را کاهش می‌دهد.

همیشه قبل از ورزش بدنتان را گرم کنید و وقتی که جلسه‌ی تمرینی‌ تمام شد، به‌تدریج بدن خود را سرد کنید. هیچ‌گاه ورزش را به‌طور ناگهانی شروع یا تمام نکنید.

از ماسک یا شال استفاده کنید. اگر هوای بیرون سرد است و می‌خواهید برای ورزش بیرون بروید، بینی و دهان‌تان را با چیزی بپوشانید. خشکی هوای سرد، مجاری تنفسی را تنگ می‌کند.

خود را کمتر در معرض آلودگی یا گرده‌ها قرار بدهید. اگر به گرده‌ها حساسیت دارید، زمانی که سطح گرده‌ها در محیط بیرون زیاد است، داخل سالن یا خانه ورزش کنید. همچنین در زمان آلودگی هوا به‌سراغ مکان‌هایی برای ورزش بروید که کمترین میزان آلودگی را دارند.

از بازی‌هایی که به‌طور مداوم باید در آن‌ها تحرک داشته باشید دوری کنید. بسکتبال، فوتبال و دوی استقامتی و طولانی‌مدت باعث می‌شوند به ریه‌ی شما فشار وارد شود، به‌ویژه اگر آسم را به‌خوبی کنترل نکرده باشید. از انجام ورزش‌هایی که در محیط‌های سرد انجام می‌شوند، مانند هاکی روی یخ یا اسکی هم خودداری کنید.

تمرینات تنفسی

علاوه بر فعالیت بدنی، برخی از تمرینات تنفسی هم می‌توانند علائم آسم را کاهش دهند. این تمرینات تنفسی با باز کردن مجاری تنفسی، انتقال هوای تازه به داخل ریه‌ها و کاهش تلاش برای تنفس می‌توانند به شما کمک ‌کنند.

نمونه‌هایی از تمرینات تنفسی مناسب برای آسم عبارت‌اند از؛

  • تنفس دیافراگمی یا تنفس شکمی
  • تنفس از راه مجاری بینی
  • تنفس با لب‌های غنچه‌شده

البته توجه داشته باشید این ورزش‌ها جایگزین داروهای تجویز شده به شما نمی‌شوند و باید درمان خود را ادامه بدهید. با استفاده از این تمرینات می‌توانید علائم آسم خود را به‌ویژه در زمان ورزش کنترل کنید.

از همه مهم‌تر، در صورت لزوم استراحت کنید

باید از دکترتان بخواهید به شما توضیح بدهد زمانی که حین ورزش، دچار حمله‌ی آسم می‌شوید چه باید بکنید. اینکه از قبل بدانید در این مواقع چه باید انجام بدهید، به شما این اعتمادبه‌نفس را می‌دهد تا با خیال راحت به‌سراغ ورزش بروید.

چه زمانی به دکتر مراجعه کنیم؟

اگر هنگام ورزش کردن نشانه‌های زیر را داشتید، حتما با دکترتان درباره‌ی آن‌ها صحبت کنید؛

  • عطسه
  • سرفه‌های شدید
  • سختی در تنفس
  • درد یا احساس سنگینی در قفسه‌ی سینه
  • خستگی غیرمعمول
  • ایجاد خلط بیشتر از حد معمول

بسته به علائم و تاریخچه‌ی بیماری، ممکن است نیاز داشته باشید با یک متخصص ریه یا متخصص آلرژی-ایمونولوژی صحبت کنید. این افراد در مدیریت و درمان آسم تخصص دارند.

در انتها

افراد مبتلا به آسم باید ورزش را به‌طور منظم دنبال کنند. یکی از این ورزش‌ها را البته با مشورت با دکترتان انتخاب کنید و از این طریق مدیریت بیماری را به دست بگیرید. البته که ورزش هیچ‌گاه جایگزین دارو نمی‌شود و شما هنوز هم باید طبق دستورالعمل‌هایی که برایتان تجویزشده است، داروهای خود را مصرف کنید.

منابع asthma.org , healthline



برچسب‌ها :
دیدگاه شما

پرسش امنیتی *-- بارگیری کد امنیتی --

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه
دسته‌بندی‌های منتخب برای شما
X