هرآنچه که باید درباره‌ی پارچه‌‌ی لینن بدانید

زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۸ دقیقه
پارچه‌ی لینن

لینن، پارچه‌ای از جنس الیاف طبیعی با چندین کاربرد متفاوت است که برای تولید لباس، پرده، رومیزی، بالش، قالیچه و طناب مورد استفاده قرار می‌گیرد. این پارچه که به خنکی و نرمی نیز معروف است در واقع یکی از قدیمی‌ترین الیاف طبیعی ساخت بشر محسوب می‌شود و پارچه‌ای باکیفیت، ظریف و بادوام به حساب می‌آید. پارچه لینن زمانی آنقدر گران‌بها و محبوب بود که برای بسته‌بندی اجساد مومیایی در مصر باستان از آن استفاده می‌شد و به حفظ این گنجینه‌‌های باستانی کمک می‌کرد.

در ادامه‌ی این مقاله از دیجی‌کالا مگ به بررسی تاریخچه‌ی پارچه لینن، انواع مختلف این پارچه و قیمت آن‌ها و همچنین فوایدی که استفاده از آن برای شما به‌ دنبال دارد، می‌پردازیم.

پارچه‌‌ی لینن چیست؟

کتان پارچه‌ای مقاوم و سبک‌وزن است که از الیاف طبیعی و سلولزی ساقه‌ی گیاه کتان ساخته شده است. گیاه کتان که شبیه پنبه است در همه‌ی کشورهای جهان کشت می‌شود و بیش از ۶۰۰۰ سال است که برای تولید پارچه مورد استفاده می‌گیرد.

پوشاک کتانی در آب‌وهوای مرطوب، بسیار مطلوب هستند و برخلاف پنبه که تمایل به حفظ رطوبت برای مدت‌زمان قابل توجهی دارد، کتان به سرعت خشک می‌شود و در شرایط خیلی گرم، گرما را به خود جذب نمی‌کند. با این حال، تولید پارچه‌ی کتان زمان و منابع بسیار بیشتری نسبت به تولید پنبه دارد که کاهش محبوبیت این پارچه را در پی داشته است. با این وجود، ویژگی‌های منحصربه‌فرد لینن مانع از توقف کامل تولید جهانی این پارچه شده است و برخی کشورها مانند چین به تولید کتانی در مقادیر نسبتاً زیاد ادامه می‌دهند.

تاریخچه‌ی پارچه‌‌ی لینن چیست؟

در حالی‌که شواهد مربوط به استفاده‌ی پارچه‌ی لینن در دوران ماقبل تاریخ اندک است، اما به‌نظر می‌رسد که مردمان نوسنگی در اروپا تا ۳۶۰۰۰ سال پیش، از گیاه کتان، منسوجات می‌ساختند. بنابراین، پارچه‌ی لینن یکی از طولانی‌ترین منسوجات تولید شده است که تاریخ آن ممکن است حتی بیشتر از قدیمی‌ترین شواهدی که باستان‌شناسی مدرن کشف کرده است، باشد.

شواهد تاریخی بعدی استفاده از لینن به بین‌النهرین باستان باز می‌گردد که استفاده از پوشاک کتانی به‌طور عمده برای طبقه‌ی حاکم بود. با توجه به آب‌وهوای مصر، لازم بود لباسی ابداع شود که در برابر اشعه‌ی خورشید مقاومت کند و اجازه‌ی خنک‌شدن سریع را بدهد. همین موضوع باعث شد تا کتان به‌دلیل عدم حفظ رطوبتش به محبوب‌ترین و باارزش‌ترین پارچه در مصر تبدیل شود. در واقع مصریان باستان گاهی اوقات از پارچه‌ی لنین به‌عنوان یک نوع ارز استفاده می‌کردند و حتی برای کفن‌های دفن و بسته‌بندی مومیایی‌ها نیز آن را به کار می‌بردند.

یونانیان باستان از کتان برای ساخت لباس و لوازم خانگی هم استفاده می‌کردند و فنیقی‌ها (یکی از اقوام سامی‌تبارها که در حوزه‌ی دریای مدیترانه زندگی می‌کردند و پیشه‌ی آن‌ها بازرگانی بود) بعدا تولید کتانی را به اروپای غربی معرفی کردند. با این حال، سوابق تاریخی نشان می‌دهد که تا قرن دوازدهم پس از میلاد هیچ تلاشی از طرف قدرت‌های اروپایی برای تولید کتان در میان جوامع کشاورز انجام نشد.
بعدها و به مرور، ایرلند به مرکز تولید پارچه‌ی لینن اروپایی تبدیل شد و در سراسر دوران استعمار محبوبیت خود را حفظ کرد، اما همان‌طور که تولید پنبه ارزان‌تر و آسان‌تر بود، نقش اصلی کتانی هم به تدریج کاهش یافت.

پارچه‌‌ی لینن کجا تولید می‌شود؟

فرانسه و بلژیک بهترین محیط برای رشد گیاهان کتان هستند، اما این گیاه در کشورهای دیگر مانند چین، کانادا، ایتالیا و تونس هم رشد می‌کند. کارخانجات بافندگی اروپایی، به‌ویژه آن‌هایی که در ایتالیا هستند، باکیفیت‌ترین پارچه‌های کتانی را تولید می‌کنند. کتانی اروپایی به دوام و نرم بودن معروف است.

پارچه لنین به‌عنوان یک رسانای خوب گرما عمل می‌کند.

مانند بسیاری از پارچه‌های دیگر، بخش عمده‌ی تولید پارچه‌ی لنین از اروپا به آسیا، در سال‌های اخیر به کشور چین منتقل شده است. چین بزرگ‌ترین صادرکننده‌ی کتانی است و بزرگ‌ترین کارخانه‌ی پارچه‌ی لینن جهان در شهر هاربین چین قرار دارد.

انواع مختلف پارچه‌ی لنین کدام‌اند؟

در حالی‌که همه‌ی انواع این پارچه از الیاف کتان فرآوری‌شده به دست می‌آیند، اما انواع مختلفی از آن وجود دارد که بیشتر مورد استفاده قرار می‌گیرد. در ادامه به برخی از آن‌ها پرداخته‌ایم.

  • پارچه‌ی لینن طرح‌دار
  • پارچه‌ی لینن گل‌دوزی
  • پارچه‌ی لینن راه راه
  • پارچه‌ی لینن کنفی
  • پارچه‌ی لینن اسلپ

پارچه‌ی لینن طرح‌دار

پارچه‌ی لینن طرح‌دار بیشتر برای فصل بهار و تابستان مورد استفاده قرار می‌گیرد. این نوع پارچه هم مانند همه‌ی انواع آن چروک می‌شود، اما با این تفاوت که با کمی نمناک کردن و دست کشیدن بر روی آن، چروکش از بین خواهد رفت. از دیگر مزایای این نوع پارچه، سبکی و راحتی آن است که می‌تواند برای پارچه لینن مانتویی و… نیز مناسب باشد.

پارچه‌ی لینن گل‌دوزی

اگر به دنبال پارچه‌ای هستید که از کیفیت بالایی برخوردار باشد و در زمان گل‌دوزی تغییر حالت ندهد، پارچه‌ی لینن گل‌دوزی می‌تواند انتخاب مناسبی برای شما باشد. این پارچه به‌دلیل الیاف کتان و بدون آهاری که دارد، بهترین گزینه‌ برای گل‌دوزی محسوب می‌شود.

پارچه‌ی لینن راه راه

این پارچه نیز مانند پارچه‌ی لینن طرح‌دار برای فصل تابستان بسیار مناسب است و از مزایای دیگرش می‌توان به مقاوم بودن و تغییر بافت ندادن آن اشاره کرد. همچنین از پارچه‌ی لینن راه راه برای دوخت مانتو و تونیک هم استفاده می‌شود.

پارچه لنین برای فصل بهار و تابستان بسیار مفید است.

پارچه‌ی لینن کنفی

پارچه‌ی لینن کنفی از سری پارچه‌های شیک و زیرمجموعه‌ی پارچه‌های نخی محسوب می‌شود که برای دوخت انواع لباس‌های تابستان مانند شال، شومیز، مانتو و… مناسب است. کیفیت رنگ و جنس درجه‌ی یک پارچه‌ی لینن کنفی بسیار مشهود است و از معایب آن می‌توان به آبرفت و کمی چروک شدن این پارچه بعد از شست‌وشو اشاره کرد. خرید پارچه‌ی لینن کنفی یکی از بهترین انتخاب‌هایی است که می‌توانید برای دوخت لباس‌هایی زیبا داشته باشید.

پارچه‌ی لینن اسلپ

این پارچه‌ی زیبا دارای ایستایی و ضخامتی در حد متوسط است و اندکی نیز بدن‌نما است. پارچه‌ی لینن اسلپ هم مانند پارچه‌ی کنفی دارای کمی آبرفت است، بنابراین بهترین راه قبل از استفاده و دوخت این پارچه، یکبار شست‌وشوی آن است. با خرید پارچه‌ی لینن اسلپ می‌توانید صاحب یک لباس شیک شده و از زیبایی آن لذت ببرید.

انواع قیمت پارچه‌ی لینن

همان‌طور که در بالاتر اشاره کردیم، پارچه‌ی لینن درجه یک هم مثل انواع پارچه‌های دیگر مانند پارچه ملانژ، دارای انواع مختلفی است که هر کدام از آن‌ها کاربرد خاص خود را دارد و از لحاظ قیمت‌گذاری نیز با هم متفاوت هستند. در ادامه به انواع قیمت پارچه‌ی لینن (در تابستان ۱۴۰۱) که به‌صورت متری به فروش می‌رسد، اشاره خواهیم کرد. گرچه باید به این موضوع توجه داشت که قیمت‌های زیر به‌صورت حدودی خواهند بود و ممکن است در فروشگاه‌ها با قیمت‌های دیگری نیز به فروش برسند.

  • قیمت خرید پارچه‌ی لینن ساده: ۸۵ تا ۱۲۰ هزار تومان
  • قیمت خرید پارچه‌ی لینن گل‌دار: ۷۵ تا ۱۷۰ هزار تومان
  • قیمت خرید پارچه‌ی لینن مشکی: ۵۰ تا ۱۳۰ هزار تومان
  • قیمت خرید پارچه‌ی لینن نازک: ۶۵ تا ۱۲۰ هزار تومان

فواید پارچه‌ی لینن چیست؟

پارچه‌ی لینن به‌دلیل خواص زیادی که دارد به‌عنوان یک رسانای خوب گرما و پارچه‌ای محبوب برای استفاده در لباس‌ها تبدیل شده است. از آن‌جا که الیاف طبیعی، رنگ‌ها را بهتر از برخی مواد دیگر نگه می‌دارند، این پارچه در هر رنگ قابل تصوری موجود است. لنین همچنین به‌طور طبیعی ضدباکتری است و برای استفاده در لوازم خانگی نیز انتخابی محبوب است.

پارچه‌ی لینن آسیب بسیار کمی به محیط زیست می زند

یکی دیگر از خواص پارچه‌ی لینن، آسیب کمی است که به محیط‌زیست وارد می‌کند. برخلاف منسوجات مصنوعی، پارچه‌های طبیعی مانند کتان زیست‌تخریب‌پذیر هستند، به این معنی که مولکول‌های تشکیل‌دهنده‌ی آن‌ها به‌جای چند قرن، ظرف چند سال دوباره جذب محیط اطراف می‌شوند. با این حال ممکن است اکثر تولیدکنندگان لینن استفاده از فرآیندهای ارزان قیمت را برای تولید این پارچه انتخاب ‌کنند که باعث آسیب به محیط‌زیست شود.

کتان دارای چند نکته‌ی منفی هم است. به‌عنوان یک پارچه، خاصیت ارتجاعی کمی دارد، بنابراین می‌تواند به راحتی چروک شود و قیمت آن نیز از پنبه گران‌تر است. با وجود همه‌ی این معایب، لینن مانند زمانی که قرن‌ها پیش برای اولین بار کشف شد، همچنان به‌عنوان پارچه‌ای محبوب و هوشمندانه برای لوازم تزئینی خانه و… استفاده می‌شود.

چطور از پارچه‌ی لینن مراقبت کنیم؟

کتان‌ها را می‌توانید هم به‌شکل دستی و هم با ماشین لباسشویی شست‌وشو دهید و هر یک از این روش‌ها مناسب خواهد بود. اما اگر در حین شست‌وشو پارچه آسیب ببیند، ممکن است به کیفیت لینن یا مواد شیمیایی مورد استفاده‌ی شما مربوط باشد.

برای مراقبت از پارچه‌ی لینن و افزایش ماندگاری آن، توصیه می‌شود که از روش‌های زیر استفاده کنید.

  • شست‌وشوی ماشینی
  • شست‌وشوی دستی
  • خشک کردن
  • اتو کردن

شست‌وشوی ماشینی

  1. پارچه‌های لینن سفید، تیره و رنگی را از هم جدا کنید. برای رسیدن به بهترین نتیجه، کافی است تا کتانی‌ها را از داخل برگردانید و مجزا از پارچه‌های دیگر بشویید. این نکته نیز مهم است که از مخلوط کردن اقلام سنگین مانند شلوار جین، هودی یا حوله در یک بار شست‌وجو با منسوجات کتان خودداری کنید.
  2. بهتر است آن‌ها در آب ولرم و با دمای ۴۰ درجه سانتی‌گراد بشویید.
  3. از شوینده‌ی ملایم فرموله شده برای پارچه‌های ظریف استفاده کنید و از مصرف مواد سفیدکننده خودداری کنید.

شست‌وشوی دستی

  1. یک ظرف کوچک (سطل یا سینک) را با آب ولرم پر کنید و حدود یک قاشق چای‌خوری مواد شوینده‌ی ملایم به آن اضافه کنید.
  2. لباس کتان را در آب ولرم فرو کنید و اجازه دهید حدود ۱۰ دقیقه در آن خیس بخورد.
  3. به آرامی لباس را به اطراف بچرخانید و از پیچاندن یا مالش دادن پارچه‌ی لینن خودداری کنید، زیرا این‌کار باعث کشش پارچه می‌شود.
  4. در انتها آب شوینده را تخلیه کرده و مطمین شوید که همه‌ی مواد شوینده از پارچه خارج شده باشد. سپس آن را آویزان کنید تا خشک شود.

خشک کردن

خشک کردن کتان روشی است که خودتان می‌توانید آن را انتخاب کنید، اما ما در اینجا با استفاده از اصول اولیه به بررسی این روش خواهیم پرداخت. کتان‌های از قبل شسته‌ شده را می‌توان به راحتی با ماشین لباسشویی (قابلیت خشک‌کن) روی حرارت کم یا بدون حرارت خشک کرد. اما این موضوع بسیار اهمیت دارد که پارچه‌ی لینن را روی حرارت زیاد خشک نکنید، زیرا باعث چروک‌شدن بیش‌ازحد آن می‌شود. همچنین شما می‌توانید لباس‌ها را وقتی هنوز کمی مرطوب هستند از خشک‌کن بیرون آورید، به‌صورت صاف تکان دهید و سپس آویزان کنید.

اتو کردن

الیاف طبیعی مانند پارچه‌ی لینن زود چروک می‌شود. با این حال، برای اتوی این نوع لباس‌ها باید از حرارت متوسط روی پارچه درحالی‌که هنوز مرطوب است استفاده کنید.

نکته‌ی پایانی

احتمالا تا الان دچار سردرگمی شده‌اید که برای خرید پارچه‌ی لینن، باید کدام یک از انواع آن را انتخاب کنید. اما این موضوعی است که علاوه‌بر جست‌وجو در اینترنت و مشاهده‌ی صفحه‌ی محصول پارچه‌ی لینن دیجی کالا نیاز به مراجعه‌ی حضوری به فروشگاه‌ها هم دارد.

پارچه‌ی لینن

این پارچه به‌دلیل آنکه زود چروک‌ می‌شود مورد علاقه‌ی همه‌ی افراد نیست. اما اگر شما به ظاهر لباس کتان علاقه‌مند هستید و با آن احساس راحتی می‌کنید و همچنین تمایل دارید که چین‌و‌چروک کمتری بر روی آن نقش ببندد، باید خود را برای اتوکشی زیاد آماده کنید.

استفاده از اتو با حرارت متوسط و همچنین اسپری کردن نشاسته (مخصوصاً روی یقه‌ها) می‌تواند بهترین نتیجه را برای خلاصی از چروک لباس برای شما به دنبال داشته باشد. با این‌حال، این نوع پارچه فواید زیادی دارد و از کیفیت بالایی نیز برخوردار است که می‌تواند به شیک‌پوشی شما کمک کند.

منابع: Magiclinen, Sewport, Thespruce, Masterclass



برچسب‌ها :
دیدگاه شما

پرسش امنیتی *-- بارگیری کد امنیتی --

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه
دسته‌بندی‌های منتخب برای شما
X