همه چیز درباره اسکنر دستی؛ بخریم یا نخریم؟

زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۱۳ دقیقه
اسکنر دستی

به احتمال زیاد تاکنون با اسکنر سر و کار داشته یا به آن نیاز پیدا کرده‌اید. این ابزار در محل کار، محیط خانه، مدرسه و… می‌تواند وجود داشته باشد چرا که یکی از کاربردی‌ترین ابزار حال حاضر برای مصارف روزانه است. با استفاده از یک اسکنر شما می‌توانید یک کتاب یا یک برگه‌ی کاغذ را بدون مشکل در سیستم خود اسکن کرده و به فایل‌هایی با فرمت مختلف تبدیل کنید. اما آیا تاکنون با اسکنر دستی سر و کار داشته‌اید؟ اگر نه، در این مطلب همراه ما باشید تا شما را با این ابزار بسیار کاربردی آشنا کنیم.


اسکنر دستی چیست؟

اسکنر دستی چیست؟

اسکنر دستی نوعی دستگاه الکترونیکی برای اسکن اسناد و ذخیره‌ی آن‌ها به صورت دیجیتالی است. به عبارتی دیگر، شما با استفاده از این دستگاه بدون اینکه به پرینتر نیازی داشته باشید، برگه‌ی کاغذ یا کتاب خود را اسکن و آن را تبدیل به یک فایل pdf کنید. اگر تاکنون چنین چیزی را ندیده‌اید باید بگوییم یک اسکنر دستی در واقع فقط قابلیت اسکن یک دستگاه پرینتر چندکاره را دارد با این تفاوت که بسیار کوچک‌تر بوده و قابل حمل است.


اسکنر دستی چه قابلیت‌هایی دارد؟

حالا که با اسکنر دستی و کاربرد آن آشنا شده‌ایم، باید ببینیم چه قابلیت‌هایی دارد که باعث می‌شود مجاب شویم آن را به پرینتر معمولی ترجیح دهیم. نخست اینکه اسکنر دستی در مقایسه با اسکنر رومیزی که اغلب یکی از قابلیت‌های پرینترهای چندکاره است، اندازه‌ی کوچک‌تر و وزن بسیار کمتری دارد به گونه‌ای که کوچک‌ترین نمونه‌ی تولید شده از آن فقط به اندازه‌ی یک مداد است.

البته اسکنرهای دستی بسیار کوچک مثل مدل مدادی را برای اسکن خط به خط در نظر گرفته‌اند که کار کردن با آن به خاطر نیاز به تحرک زیاد می‌تواند برای اسکن کتاب‌ها و جزوات سنگین بسیار سخت باشد. اما اسکنرهای دستی در اندازه‌های بزرگ‌تر مثل اندازه‌ی عرض کتاب هم تولید شده‌اند که باعث می‌شود فرایند اسکن به مراتب ساده‌تر شود.

اندازه و وزن پایین اسکنر دستی کمک می‌کند شما در هر لحظه، در هر جایی که هستید بتوانید از آن استفاده کنید و یک برگه‌ی کاغذی فیزیکی را بدون زحمت به نسخه‌ی دیجیتالی تبدیل کنید. به همین خاطر اسکنر دستی طرفداران بسیار زیادی در میان کاربران به خصوص جامعه‌ی دانشجویان دارد.

مزیت دیگر این دستگاه در مقایسه با اسکنرهای بزرگ‌تر این است که شما نیاز به پریز برق و سیم و کابل ندارید چرا که اسکنرهای دستی باتری‌خور هستند و با شارژ باتری کار می‌کنند. این یعنی شما حتی در سفرهای خود هم بدون اینکه کوچک‌ترین نگرانی از بابت عدم دسترسی به برق داشته باشید می‌توانید از آن استفاده کنید.

اسکنر دستی همچنین یک نمایشگر کوچک هم برای کنترل یک سری موارد نظیر حالت‌های مختلف اسکن، میزان حافظه‌ی در دسترس و وضعیت اسکنر دارد که باعث می‌شود از داشتن یک نمایشگر ثانویه مثل کامپیوتر بی‌نیاز باشید. در نهایت هم کافی است اسکنر را روی نوشته‌ها یا سطح کتاب یا برگه حرکت دهید تا نوشته‌ها را برایتان اسکن و به یک فایل دیجیتالی قابل ویرایش تبدیل کند. فایل را بعدا در کامپیوتر می‌توانید ذخیره و از آن استفاده کنید.


کیفیت اسکنر دستی چگونه است؟

در مقایسه با اسکنرهای رومیزی یا مدل‌هایی که به عنوان یکی از قابلیت‌های پرینترهای بزرگ در آن‌ها وجود دارند، اسکنرهای دستی خیلی به مهارت کاربر در حرکت دستش هنگام اسکن کردن وابسته هستند. این یعنی اگر دقت به خرج ندهید ممکن است اسکن خروجی باکیفیت از آب در نیاید. در نتیجه شما باید چندین بار با اسکنر دستی کار کنید تا بتوانید به کار با آن مسلط شوید.

علاوه بر این‌ها، اسکنرهای دستی معمولا خروجی‌های باکیفیتی را حتی در بهترین حالت ارائه نمی‌کنند. به عبارتی دیگر، کوچک و قابل حمل بودن آن‌ها باعث شده از یک سو یک ضعف بزرگ هم در آن‌ها وجود داشته باشد تا بدین ترتیب کاربران بر سر یک دوراهی هنگام خرید آن قرار بگیرند. البته کیفیت اسکن‌ها آنقدر هم پایین نیست که ناامیدکننده باشد اما اگر به اسکنی با کیفیت بسیار بالا نیاز دارید، باید دور این دستگاه را خط بکشید.


اسکنرهای دستی چه محدودیت‌هایی دارند؟

کم و بیش به محدودیت‌های اسکنر دستی اشاره کرده‌ایم؛ این محصولات تصاویر و نوشته‌ها را با کیفیت بسیار زیادی اسکن نمی‌کنند و در نتیجه اگر به دنبال خرید محصولی هستید که بتواند اسکن‌های بسیار باکیفیتی را به شما تحویل دهد، احتمالا اسکنر دستی نمی‌تواند خیلی خوشحالتان کند.

از طرفی اسکنرهای دستی اصلا قابلیت نمایش پیش‌نمایش را به شما نمی‌دهند. این یعنی شما نمی‌دانید فایلی که اسکن کرده‌اید چگونه از آب در آمده است. نمایشگر تعبیه شده روی اسکنر هم آنقدر کوچک هست که چیز خاصی را به شما نشان نمی‌دهد. بنابراین بعد از هر بار اسکن برای اینکه متوجه شوید اسکن خوب بوده یا خیر باید یک لپ‌تاپ، تبلت یا گوشی هم همراه خود داشته باشید که البته این روزها همه این لوازم را با خود به همراه دارند. کافی است فایل دیجیتالی را چک کنید تا اگر اسکن خوب نبود، دوباره این کار را انجام دهید. البته اگر اسکنر امکان نمایش پیش‌نمایش را داشت، قطعا کارها سریع‌تر پیش می‌رفت.


اسکنر دستی چگونه کار می‌کند؟

اسکنر دستی

اسکنر دستی عملکردی مبتنی بر حرکت دست دارد. یعنی برخلاف اسکنرهای رومیزی که هد آن‌ها به وسیله‌ی تسمه حرکت می‌کند و سرعت حرکات آن کاملا برنامه‌ریزی شده و دقیق است، در هنگام کار با اسکنر دستی شما باید سرعت دست خود را به گونه‌ای تنظیم کنید که اسکن دقیقی از کتاب یا برگه ثبت شود. همچنین در طول این فرایند باید حتما اسکنر را ثابت و بدون لرزش نگه دارید که این کار معمولا وقت‌گیر و سخت است اما اگر به آن مسلط شوید، مشکلی وجود نخواهد داشت.

به برخی از اسکنرهای امروزی ویژگی‌های جدیدی اضافه شده که از جمله این موارد می‌توان امکان تعریف، ترجمه و خواندن یک متن با صدای بلند و همچنین ذخیره و ارسال فایل اسکن شده با کامپیوتر، لپ‌تاپ، تبلت و… اشاره کرد. این قابلیت‌ها شاید محدودیت‌های بالا را از بین نبرد اما قطعا سرعت کار و بهینگی را افزایش می‌دهند.


چگونه با اسکنر دستی، یک برگه یا کاغذ را اسکن کنیم؟

کار کردن با اسکنر دستی نیازمند تجربه است. این محصولات در قسمت پایینی خود غلتک و هد دارند که به شما در اسکن کردن کمک می‌کنند. برای اسکن کردن یک کاغذ باید هد اسکنر را به شکل کاملا صاف و درست در راستای کاغذ مورد نظر قرار دهید. همچنین کاغذ هم باید روی یک سطح بسیار صاف قرار داشته باشد تا اسکن نهایی خوب از آب در بیاید. حالا کافی است کلید تعبیه شده روی اسکنر را فشار داده و اسکنر را روی سطح سند به آرامی حرکت دهید. این اسکنرها معمولا برای دانشجویان، وکلا، خبرنگاران، اساتید و… که ممکن است ناگهان با چندین صفحه کاغذ روبرو شوند بسیار مفید خواهد بود.


انواع اسکنرهای دستی

انواع اسکنرهای دستی

اسکنرهای دستی معمولا در دو  نوع USB و باتری‌خور در دسترس قرار دارند (اسکنرهای قابل حمل، مدل اتوماتیک هم دارند) که مدل USB آن‌ها انرژی مورد نیازش را از کامپیوتر یا لپ‌تاپ تأمین می‌کند اما مدل باتری‌خور همانطور که از نامش پیداست، به باتری جهت کار کردن نیاز دارد. از جهت سهولت حمل و نقل، مدل باتری‌خور قطعا گزینه‌ی بهتری است اما برای انتقال سریع و بدون دردسر فایل به سیستم، مدل‌های USB گزینه‌ی بهتری هستند. اکثر اسکنرها هم از فرمت‌های JPEG و PDF پشتیبانی می‌کنند.

هرچند مدل‌های بی‌سیم برای انتقال فایل به سیستم، گوشی یا هر وسیله‌ی دیگری به وای‌فای متوسل می‌شوند. بسیاری از اسکنرها هم از کارت حافظه پشتیبانی می‌کنند که می‌توانید فایل‌های اسکن شده را در آن‌ها ذخیره کرده و سپس به آن‌ها دسترسی داشته باشید. برخی از اسکنرهای گران‌قیمت حتی LCD تمام‌رنگی هم دارند که می‌توانید فایل‌های اسکن‌شده را در آن‌ها ببینید اما این نوع اسکنرها معمولا از نوع قابل حمل اتوماتیک بوده و قیمت بالایی هم دارند.


هنگام خرید اسکنرهای دستی به چه نکاتی توجه کنیم؟

اسکنر دستی در قیمت‌های مختلفی در بازار در دسترس قرار دارد که شما با توجه به بودجه و نیاز خود باید یکی را انتخاب کنید. اما به صورت کلی هنگام خرید یک اسکنر دستی باید به یک سری نکات از جمله نهایت dpi قابل اسکن، سرعت اسکن، اندازه‌ی قابل اسکن، بهره‌مندی از نمایشگر روی اسکنر، روش‌های ذخیره‌ی فایل دیجیتال و ارسال آن (بلوتوثی، وای‌فای، کارت حافظه)، وزن و ابعاد اسکنر، بهره‌مندی از فیدر (قابلیتی که به امکان اسکن اسناد به صورت خودکار را به اسکنر دستی می‌دهد)، منبع تغذیه (باتری، شارژی، USB، برق شهری) و در نهایت شرکت سازنده دقت داشته باشید.

در این بین، شرکت سازنده از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است چرا که اگر اسکنر دستی را از یک شرکت معتبر خریداری کنید، نه تنها کیفیت و دوام دستگاه بالا خواهد بود بلکه تمام یا اکثر قابلیت‌های خوب و مورد نیازی که می‌خواهید هم در آن وجود خواهد داشت. شرکت گارانتی‌کننده هم اهمیت زیادی دارد تا در صورت وجود مشکل بتوانید روی آن‌ها حساب کنید.


مواد مصرفی اسکنر دستی

اسکنر دستی برخلاف مدل‌های رومیزی از چیز خاصی بهره نمی‌برد که شما مجبور شوید هر بار آن را تعویض کنید. نهایتا هزینه‌ی باتری است که بعد از اتمام آن باید یک مدل جدید خریداری کنید یا اگر قابل تعویض و شارژی است، پس از اتمام طول عمر مفید باید تعویض شود. در غیر این صورت اسکنر دستی مواد مصرفی خاصی ندارد.

برای نگهداری اسکنر دستی هم خرید یک کیف را به شما پیشنهاد می‌کنیم تا اسکنر صدمه نبیند. همچنین یک دستمال مخصوص هم همیشه به همراه داشته باشید تا در صورت گرد و غبار گردن صفحه، آن را تمیز کنید. البته شرکت‌های تولیدکننده معمولا به همراه این دستگاه‌ها، دستمال، کاغذ کالیبراسیون و کیف هم عرضه می‌کنند تا کاربران نگرانی خاصی از بابت شرایط نگهداری دستگاه نداشته باشند. البته اگر این لوازم برای شما فرستاده نشوند، کافی است فقط شیشه‌ی اسکنر را از خط و خش و ضربه دور نگه دارید و قبل از هر بار اسکن، آن را به خوبی با دستمال نرم مثل دستمال عینک تمیز کنید.


مزایا و معایب اسکنر دستی

مزیت‌های اسکنر دستی

  • وزن کمی دارند.
  • اندازه‌ی آن‌ها بسیار کوچک است.
  • امکان حمل و نقل دارند.
  • فضای کمی را اشغال می‌کنند.
  • انتقال داده از طریق بلوتوث و وای‌فای.
  • امکان اسکن فایل‌هایی که با اسکنرهای مسطح نمی‌توان آن‌ها را اسکن کرد.
  • قیمت پایین عدم نیاز به برق

معایب اسکنر دستی

  • نیاز به کنترل با دست دارند.
  • باید برای اسکن‌های درست حتما اسکنر را ثابت و بدون حرکت نگه دارید.
  • اسکن‌ها کیفیت خیلی زیادی ندارند.
  • اگر برگه‌ها زیاد باشند ممکن است فرایند خسته‌کننده شود.

معرفی بهترین اسکنرهای دستی موجود در دیجی‌کالا


۱. اسکنر قابل حمل اسکن زی BQS050M

اسکن زی BQS050M

شرکت اسکن زی از تولیدکنندگان مطرح اسکنرهای دستی به حساب می‌آید که یکی از بهترین محصولات خود را با نام BQS050B و در رنگ های خاکستری روشن و مشکی به بازار معرفی کرده است. این مدل قادر است با وضوح ۳۰۰ و ۶۰۰ DPI اسکن تهیه و با فرمت‌های PDF و JPG آن‌ها را ذخیره کند. مدت زمان اسکن در این محصول این مدت در وضوح یادشده فقط ۶ ثانیه است. همچنین از دیگر ویژگی‌های این دستگاه به نسبت مدل‌های مشابه موجود در بازار، دریافت خودکار کاغذ است. این اسکنر با توجه به اطلاعاتی که بیان شد می‌تواند برای کارهای معمولی و حتی تا حدودی حرفه‌ای هم مناسب باشد. این مدل اسکنر تا ۳۲ گیگابایت حافظه را می‌تواند پشتیبانی کند که اگر با کیفیت معمولی اسکن کنید، ظرفیتی معادل ۲۵۰۰۰ صفحه A4 را در اختیار شما قرار می‌دهد.

منبع تغذیه‌ی این وسیله چهار عدد باتری از نوع AA است. کوچکی دستگاه این امکان را به شما می‌دهد که به راحتی آن را درون کیف خود گذاشته و حمل کنید. همچنین قابل حمل بودن این دستگاه و عدم نیاز به کامپیوتر برای تهیه اسکن یک امکان ویژه‌ی دیگر را در اختیار شما قرار می‌دهد که آن تهیه اسکن از سطوح مختلف از جمله اعلامیه‌های روی دیوار است که اسکنرهای معمولی چنین امکانی را به شما نمی‌دهند. از جمله امکانات این محصول می‌توان به قابلیت خاموشی شدن خودکار پس از ۳ دقیقه در صورت عدم استفاده از دستگاه، قابلیت ارسال سریع اسناد از طریق نرم افزار و استفاده از SkyDrive،  قابلیت ذخیره ۲۲۰ عکس رنگی با کیفیت بالا در MicroSD با حجم ۱ گیگابایت، بهره‌مندی از درگاه ارتباطی USB، عرضه به همراه کارت حافظه‌ی ۲ گیگابایتی، کابل USB، دستمال تمیزکننده، راهنمای استفاده، سی‌دی نرم‌افزار ABBY OCR، کاغذ کالیبره، ۴ عدد باتری و آداپتور برق اشاره کرد.

اسکنر قابل حمل اسکن زی BQS050M

۲. اسکنر دستی آی اسکن مدل portable

آی اسکن مدل portable

اسکنر قابل حمل آی اسکن بسیار جمع و جور است و در نتیجه به راحتی در کشو یا کیف لپ تاپ شما قرار می‌گیرد و فضای زیادی را اشغال نمی‌کند. این دستگاه از کارت‌های SD تا ۳۲ گیگابایت پشتیبانی می‌کند تا هیچ مشکلی از بابت فضای ذخیره‌سازی نداشته باشید. از جمله مزیت‌های این اسکنر می‌توان به وضوح اسکن ۳۰۰/۶۰۰/۹۰۰ DPI اشاره کرد که ارزش خرید آن را دوچندان می‌کند. همچنین به خاطر وزن بسیار کم (۱۹۳ گرم با احتساب دو باتری قلمی AA) و ابعاد ۳ × ۳ × ۲۶ سانتی‌متر، یکی از کوچک‌ترین اسکنرهای دستی موجود در بازار است که می‌تواند خروجی‌ها را با فرمت PDF و JPG در اختیارتان قرار دهد.

به لطف دو باتری AA این محصول می‌تواند بیش از ۲۰۰ برگه‌ی A4 را اسکن کند که عدد قابل توجهی به حساب می‌آید. برای این محصول یک صفحه نمایش هم در نظر گرفته شده که از تکنولوژی LCD بهره می‌برد و جلوه‌ی زیبایی هم به دستگاه بخشیده است. این محصول قادر است در وضوح ۹۰۰، ۶۰۰ و ۳۰۰ dpi، با سرعت ۱۰، ۸ و تنها ۳ ثانیه اسکن‌ها را به شما تحویل دهد.

اسکنر دستی آی اسکن مدل  portable

۳. اسکنر دستی آی اسکن مدل Wifi

آی اسکن مدل Wifi

اگر به دنبال یک اسکنر دستی فوق‌العاده باکیفیت هستید که از تمام فناوری‌های روز بهره ببرد، می‌توانید روی اسکنر دستی آی اسکن مدل Wifi حساب ویژه‌ای باز کنید. این محصول که به همراه ۱۶ گیگابایت حافظه‌ی SD به فروش می‌رسد، قیمت بالایی دارد اما آنقدر از قابلیت‌های خوب بهره می‌برد که نمی‌توان گفت حتی با این قیمت ارزش خرید ندارد. این محصول که فقط ۲۰۲ گرم وزن دارد، از ابعاد ۲۸ × ۳۹ × ۲۵۸ میلی‌متر برخوردار است و به سادگی می‌توان آن را در کیف لپ‌تاپ یا کوله‌پشتی قرار داد و جابجا کرد. از جمله قابلیت‌های این اسکنر می‌توان به بهره‌مندی آن از مانیتور رنگی اشاره کرد که امکان مشاهده‌ی فایل‌های اسکن شده را به شما می‌دهد. همچنین از وای‌فای هم بهره می‌برد تا بتوانید فایل‌های اسکن شده را در کسری از ثانیه به گوشی یا تبلت خود ارسال کرده و در آن‌ها با وضوح بهتری فایل را مشاهده کنید.

این محصول قادر است در وضوح ۳۰۰، ۶۰۰ و ۱۰۵۰ dpi اسکن تهیه کند که این یعنی خروجی نهایی بسیار باکیفیت خواهد بود. همچنین امکان تنظیم فرمت اسکن هم وجود دارد که pdf و jpeg تنها گزینه‌های موجود هستند.  این محصول همچنین قابلیت تنظیم اسکن رنگی یا تک رنگ مشکی را هم دارد و از کارت حافظه تا ۳۲ گیگابایت هم پشتیبانی می‌کند. منبع تغذیه‌ی این اسکنر قدرتمند یک باتری شارژی ۹۰۰ میلی‌آمپر ساعتی است که طول عمر بسیار خوبی دارد و در صورت اتمام شارژ هم ۲ ساعت بعد شارژ می‌شود. از جمله سایر امکانات این محصول می‌توان به بهره‌مندی از درگاه ارتباطی USB 2.0، سرعت اسکن بسیار پایین، کابل شارژ و اتصال به کامپیپوتر از نوع Type-C به همراه محصول، کیف پارچه‌ای و دستمال تمیزکننده لنز به همراه محصول، دارای CD درایور، نمایشگر کارآمد و… اشاره کرد.

سخن پایانی

اسکنر دستی یک دستگاه بسیار ضروری است که به خصوص برای دانشجویان، وکلا و کسانی که در طول روز با اسناد کاغذی زیادی سر و کار دارند و باید آن‌ها را به صورت یک فایل دیجیتال در اختیار داشته باشند، مناسب است. در نتیجه پیشنهاد می‌کنیم برای سهولت کار خود حتما یکی از این دستگاه‌ها را تهیه کنید.

سوالات متداول درباره اسکنر دستی
بهترین اسکنر دستی کدام است؟
اگر به دنبال خرید اسکنر دستی باکیفیت هستید، باید به دنبال محصولی باشید که بتواند هم به صورت رنگی و هم سیاه و سفید، برگه‌ها را اسکن کند. بدین ترتیب شما اسکن‌های باکیفیتی خواهید داشت. همچنین یک اسکنر دستی خوب باید سرعت اتصال بالایی هم داشته باشد.
آیا می‌توان اسکنر را بدون کامپیوتر استفاده کرد؟
بله. اسکنر دستی بدون نیاز به کامپیوتر، لپ‌تاپ و یا گوشی و تبلت هم کار می‌کند اما برای نمایش فایل‌ها به آن‌ها نیاز خواهید داشت.
آیا اسکنرهای دستی خراب می‌شوند؟
قطعه‌ی اصلی اسکنرهای دستی، سنسور آن است که بعد از گذشت مدت زمان طولانی خراب می‌شود. اما خوشبختانه این قطعه قابل تعویض است.


برچسب‌ها :
دیدگاه شما

پرسش امنیتی *-- بارگیری کد امنیتی --

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه
دسته‌بندی‌های منتخب برای شما
X