فیلم‌های مجموعه «پلنگ صورتی» از بدترین تا بهترین

زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۱۲ دقیقه
فیلم‌های پلنگ صورتی

اوایل دهه‌ی ۶۰ میلادی، کسی انتظار نداشت که پلنگ صورتی به یکی از محبوب‌ترین شخصیت‌های کارتونی تاریخ تبدیل و برای آن مجموعه‌های انیمیشنی متعددی ساخته شود. او نخستین بار در تیتراژ -انیمیشنی- ابتدایی فیلم «پلنگ صورتی» (۱۹۶۴) معرفی شد و پس از آن، هویت مستقل خود را پیدا کرد. در فیلم‌ها اما او هرگز نقش مهمی نداشت و قهرمان اصلی فیلم‌های پلنگ صورتی کسی نیست جز بازرس ژاک کلوزو (با بازی پیتر سلرز)، یک کارآگاه دیوانه اما باهوش، غیرحرفه‌ای اما موفق و به‌شدت بامزه که حالا باید او را یکی از چهره‌های ماندگار ژانر کمدی بدانیم.

این بازرس نگون‌بخت در نخستین فیلم، به دنبال یک الماس مسروقه به نام پلنگ صورتی است (این الماس در چند نسخه‌ی دیگر هم به کار گرفته شد) و به هر موقعیتی -حتی جدی- طنز را تزریق می‌کند. روش‌های کلوزو غیراستاندارد و نامتعارف هستند اما او همیشه پرونده‌ها را حل می‌کند. حتی وقتی که هیچ‌ ترفندی جواب نمی‌دهد، او خوش‌شانسی می‌آورد و گویی معجزه می‌شود و کلوزو به جواب می‌رسد. با تشکر از این پلیس بی‌عرضه اما دوست‌داشتنی، مجموعه پلنگ صورتی در دهه‌های اخیر به یکی از محبوب‌ترین مجموعه‌های کمدی تبدیل شده و برای آن ۱۱ فیلم ساخته شده است که اکثرشان ارزش تماشا دارند.

۱۱- پسر پلنگ صورتی (Son of the Pink Panther)

فیلم‌های پلنگ صورتی

  • سال اکران: ۱۹۹۳
  • کارگردان: بلیک ادواردز
  • بازیگران: روبرتو بنینی، هربرت لام، کلودیا کاردیناله، دبرا فارنتینو، آهارون ایپاله، بیل والیس، لیز اسمیت
  • امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۳.۹ از ۱۰
  • امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۶ از ۱۰۰

نهمین و آخرین قسمت مجموعه‌ی اصلی پلنگ صورتی است که توسط بلیک ادواردز خلق شده بود و متاسفانه او وظیفه‌ی کارگردانی این نسخه‌ی فاجعه‌بار را نیز برعهده دارد. قصه درباره‌ی پسر نامشروع بازرس کلوزو، ژاک (روبرتو بنینی) است که ناخواسته جلوی تحقیقات یکی از پرونده‌های بازرس چارلز دریفوس (هربرت لام) را می‌گیرد و زنجیره‌ای از اتفاقات عجیب را رقم می‌زند. رویدادها بی‌معنا و احمقانه هستند و ژاک نه‌تنها هر موقعیتی را به حمام خون تبدیل می‌کند بلکه با شلوغ‌کاری‌هایش همه‌چیز را به هم می‌ریزد.

اکثر طرفداران مجموعه توافق نظر دارند که این فیلم کاملا غیرضروری بود و در دورانی روی پرده رفت که مضامین آن منسوخ شده بودند (این مضامین حالا حتی افتضاح‌تر به نظر می‌رسند). با اینکه بعضی از چهره‌های سرشناس نسخه‌های پیشین همچون هربرت لام و بارت کووک در این نسخه هم حضور دارند و عنصر نوستالژی می‌توانست به موفقیت آن کمک کند اما فیلم «پسر پلنگ صورتی» با روزهای شکوهمند گذشته فاصله دارد و پایان غم‌انگیزی را برای این مجموعه‌ی محبوب رقم می‌زند.

۱۰- بازرس کلوزو (Inspector Clouseau)

بازرس کلوزو

  • سال اکران: ۱۹۶۸
  • کارگردان: باد یورکین
  • بازیگران: آلن آرکین، فرانک فینلی، بری فاستر، دلیا بوکاردو، والاس ایتن، مارجی لارنس، پاتریک کارگیل
  • امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۴.۷ از ۱۰
  • امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۰ از ۱۰۰

به کارگردانی باد یورکین، «بازرس کلوزو» سومین قسمت مجموعه به حساب می‌آید. برای نخستین بار، اینجا خبری از پیتر سلرز و بلیک ادواردز نبود تا سازندگان بدانند که کار سختی برای جلب رضایت مخاطبان دارند. مطابق انتظار، آن‌ها نتوانستند فیلمی در حدواندازه‌ی دو قسمت پیشین بسازند. اگر عدم حضور پیتر سلرز و بلیک ادواردز را نادیده بگیریم و فرض را بر این بگذاریم که تهیه‌کنندگان قصد داشته‌اند تا این مجموعه را به مسیر متفاوتی ببرند، چرا نقش اصلی را به آلن آرکین فقید سپردند؟

در مهارت‌های بازیگری آرکین تردیدی نیست و قبل از حضور در «بازرس کلوزو»، در فیلم «تا تاریکی صبر کن» مقابل آدری هپبورن بازی کرده بود اما او قطعا یک کمدین به حساب نمی‌آمد، خصوصا اگر قرار بود جایگزین ستاره‌ای همچون پیتر سلرز شود. قصه پیرامون تلاش‌های بازرس کلوزو برای یافتن یک گروه سارق اتفاق می‌افتد که بانک‌های مختلف اروپا را خالی می‌کنند و ماسکی با چهره‌ی بازرس کلوزو بر صورت می‌زنند! منتقدان واکنش مثبتی به فیلم نشان ندادند و مخاطبان هم آن را نادیده گرفتند.

پیکسل خندالو طرح پیتر سلرز Peter Sellers کد 10058

۹- نفرین پلنگ صورتی (Curse of the Pink Panther)

فیلم‌های پلنگ صورتی

  • سال اکران: ۱۹۸۳
  • کارگردان: بلیک ادواردز
  • بازیگران: تد واس، راجر مور، کاپوسین، تیم ویلتون، دیوید نیون، رابرت واگنر، رابرت لوجا، جوانا لاملی
  • امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۴.۳ از ۱۰
  • امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۲۹ از ۱۰۰

«نفرین پلنگ صورتی» یادآور «اپیزودهای فیلر انیمه‌ها» است؛ همه‌چیز آشناست، شخصیت‌ها همان اصلی‌ها هستند، چند سکانس‌ بامزه داریم اما در مجموع اتفاق خاصی رخ نمی‌دهد و اگر فیلم را کنار بگذارید، چیزی از دست نداده‌اید. بلیک ادواردز فیلم را با این هدف ساخت که پس از آن کنار برود و ادامه‌ی مجموعه را به دیگران بسپارد. با اینکه کمدی اسلپ‌استیک فیلم راضی‌کننده است و شاهد بازگشت شخصیت‌های آشنا هستیم اما قصه‌ی فیلم را باید نقطه‌ ضعف اصلی آن بدانیم. در فیلم، افسر کلیفتون (تد واس) -نسخه‌ی آمریکایی کارآگاه محبوب ما- وظیفه‌ی یافتن بازرس کلوزو را برعهده گرفته است.

اما خیلی زود مشخص می‌شود که کلیفتون دقیقا به اندازه‌ی بازرس کلوزو، دست‌وپاچلفتی، گستاخ و البته فاقد صلاحیت است. همان‌طور که پیش‌بینی می‌شد، منتقدان به فیلم واکنش مثبتی نشان ندادند (در گیشه نیز شکست خورد) زیرا همه می‌دانستند که پیتر سلرز از جهان رفته است و قرار نیست با بازرس کلوزو ملاقات کنند. با اینکه تلاش سازندگان برای ادامه دادن مجموعه را باید تحسین کرد اما واقعیت این است که سری اصلی پلنگ صورتی باید بعد از مرگ پیتر سلرز کنار گذاشته می‌شد.

۸- پلنگ صورتی ۲ (The Pink Panther 2)

فیلم‌های پلنگ صورتی

  • سال اکران: ۲۰۰۹
  • کارگردان: هارالد زوارت
  • بازیگران: استیو مارتین، ژان رنو، آلفرد مولینا، امیلی مورتیمر، آیشواریا رای، اندی گارسیا، جرمی آیرونز
  • امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۵.۶ از ۱۰
  • امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۱۳ از ۱۰۰

مجموعه پلنگ صورتی سال ۲۰۰۶ آغاز دوباره‌ای داشت که چندان موفقیت‌آمیز نبود، با این حال یک دنباله نیز برای آن ساخت شد. برای دومین بار، استیو مارتین نقش بازرس کلوزو را برعهده دارد و هر آنچه که در قسمت اول جواب نداده بود، اینجا دوبرابر شده است (از جمله دیوانه‌بازی‌ها و شوخی‌های ضعیف مارتین) و هیچ‌کدام هم جواب نمی‌دهند تا شاهد فیلمی باشیم که بامزه نیست و شما را ناامید می‌کند. در «پلنگ صورتی ۲»، بازرس کلوزو با تعدادی کارآگاه ناکارآمد دیگر همکاری می‌کند تا یک دزد باهوش که آثار باستانی را به سرقت می‌برد پیدا کند.

هارالد زوارت (کارگردان) تلاش کرده است تا حس جادویی و خوشایند نسخه‌های اصلی را به قسمت دوم بیاورد و بعضی از عناصر خاطره‌انگیز فیلم‌های کلاسیک پلنگ صورتی را اینجا پیدا می‌کنید؛ ایده‌هایی همچون عدم توانایی بازرس کلوزو در تلفظ کلمات‌ ساده‌ای همچون همبرگر. این ایده‌ها اما قدیمی‌تر از آن است که بتواند مخاطب مدرن را راضی کند. در هر صورت، اگر سخت‌گیر نیستید و می‌خواهید یک اثر سرگرم‌کننده تماشا کنید، پلنگ صورتی ۲ چندان بد نیست.

۷- پلنگ صورتی (The Pink Panther)

استیو مارتین در پینک پنتر

  • سال اکران: ۲۰۰۶
  • کارگردان: شاون لوی
  • بازیگران: استیو مارتین، کوین کلاین، ژان رنو، بیانسه، امیلی مورتیمر، هنری چرنی، کریستن چنووس، کورنبرگ ریس
  • امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۵.۷ از ۱۰
  • امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۲۱ از ۱۰۰

اوایل قرن‌ ۲۱ بود که شایعات بازگشت مجموعه پلنگ صورتی شنیده شد و طرفداران نیز از این اخبار هیجان‌زده شدند، اتفاقی که سرانجام در سال ۲۰۰۶ رخ داد. «پلنگ صورتی»، بازرس دوست‌داشتنی را به‌واسطه‌ی استیو مارتین بازمی‌گرداند که در نگاه اول، بهترین انتخاب ممکن بود. استیون مارتین که فیلم‌هایی همچون «هواپیماها، قطارها و اتومبیل‌ها» (۱۹۸۷) و «پدر عروس» (۱۹۹۱) را در کارنامه داشت، به‌هیچ‌وجه گزینه‌ی نامناسبی به نظر نمی‌رسید.

مارتین شکست نمی‌خورد اما برداشت خاطره‌انگیز و شاخصی از بازرس کلوزو ارائه نمی‌دهد و نمی‌تواند جا پای پیتر سلرز بگذارد. در فیلم، کلوزو وظیفه‌ی پیدا کردن قاتل مربی یک تیم فوتبال فرانسوی را برعهده دارد. قاتل اما در کنار قتل این مربی، حلقه‌ی الماس پلنگ صورتی او را نیز به سرقت برده است که به این پرونده ابعاد تازه‌ای اضافه می‌کند. شاون لوی (کارگردان) ساخت فیلم‌های کمدی را بلد است (او سال آینده «ددپول ۳» را روی پرده دارد) اما در پلنگ صورتی انتخاب‌های سوال‌برانگیزی داشته است. فیلم علی‌رغم کیفیت نه چندان خوب، در گیشه به موفقیت رسید.

۶- ردپای پلنگ صورتی (Trail of the Pink Panther)

فیلم‌های پلنگ صورتی

  • سال اکران: ۱۹۸۲
  • کارگردان: بلیک ادواردز
  • بازیگران: پیتر سلرز، جوانا لاملی، هربرت لام، دیوید نیون، آندری ماران، رابرت لوجا، ریچارد مالیگن، بارت کووک
  • امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۴.۸ از ۱۰
  • امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۲۳ از ۱۰۰

«ردپای پلنگ صورتی» هفتمین قسمت مجموعه است که یک سال و نیم پس از مرگ پیتر سلرز ساخته شد. مشابه «نفرین پلنگ صورتی»، بازرس کلوزو اینجا هم ناپدید شده و خبرنگاری به نام ماریا (جوانا لاملی) در تلاش است تا دلیل غیبت او را بفهمد و با آدم‌هایی که کلوزو را می‌شناختند -یا با او در ارتباط بودند- مصاحبه می‌کند.

با اینکه شخصیت بازرس کلوزو پیتر سلرز محبوبیت‌ بالایی دارد اما با توجه به غیبت او در اکثر دقایق ردپای پلنگ صورتی، هربرت لام این فرصت را پیدا کرده است تا در نقش چارلز دریفوس بدرخشد. از ملاقاتی بامزه با چهره‌‎های آشنا تا سکانس‌های حذف‌شده‌ی پیتر سلرز از فیلم‌هایی پیشین که اینجا استفاده شده، ردپای پلنگ صورتی فیلم قابل‌قبولی است و ارزش تماشا دارد. با این حال، حواشی پیرامون آن هرگز اجازه نداد تا آن‌طور که باید دیده شود (همسر پیتر سلرز از سازندگان شکایت کرد و در دادگاه پیروز شد و منتقدان و مخاطبان هم فیلم را توهین به پیتر سلرز می‌دانستند).

۵- پلنگ صورتی (The Pink Panther)

فیلم‌های پلنگ صورتی

  • سال اکران: ۱۹۶۳
  • کارگردان: بلیک ادواردز
  • بازیگران: پیتر سلرز، دیوید نیون، رابرت واگنر، کاپوسین، برندا ده بنزی، کالین گوردون، یوجین والتر، کلودیا کاردیناله
  • امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۷ از ۱۰
  • امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۸۹ از ۱۰۰

همه‌چیز با این فیلم آغاز شد. «پلنگ صورتی» در مجموعه‌ای که بلیک ادواردز ساخت، نقشی کلیدی دارد و بی‌گمان یکی از بهترین‌ها است. ما برای اولین بار با کلوزو آشنا می‌شویم، یک بازرس سر به هوا و شلخته که به دنبال سارق مشهوری به نام شبح است. سرنخ‌ها او را به شهر رم می‌کشاند، جایی که او از یک حقیقت غیرمنتظره آگاه می‌شود.

کمدی اسلپ‌استیک و نقش‌آفرینی موثر پیتر سلرز باعث شده است تا فیلم به همان چیزی تبدیل شود که می‌خواهد باشد و به بیراهه نمی‌رود. بازیگران نقش‌های مکمل همچون دیوید نیون و رابرت واگنر هم بامزه ظاهر شده‌اند و اگرچه لحظات‌ عجیبی هم در فیلم به چشم می‌خورد اما یک آغاز خوب برای این مجموعه‌ی کمدی است.

۴- انتقام پلنگ صورتی (Revenge of the Pink Panther)

انتقام پینک پنتر

  • سال اکران: ۱۹۷۸
  • کارگردان: بلیک ادواردز
  • بازیگران: پیتر سلرز، دیان کنون، رابرت وبر، تونی بکلی، پال استوارت، هربرت لام، الن چویی چونگ-سان، آنتونی چین
  • امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۶.۶ از ۱۰
  • امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۸۴ از ۱۰۰

«انتقام پلنگ صورتی» برداشت تازه‌ای از بازرس کلوزو ارائه می‌دهد زیرا او این بار ماموریت متفاوتی دارد: انتقام، دستگیری یک گروه قاچاقچی، تظاهر به مرگ و متحد شدن با معشوقه‌ی سابق دشمن خونی‌اش. خونسرد و مسلط، بازرس کلوزو در قسمت پنجم، بهترین نسخه‌ی خودش را به نمایش می‌گذارد؛ خوشبختانه این فیلم در برهه‌ای از راه رسید که طرفداران از خطوط داستانی نسبتا کلیشه‌ای مجموعه نیز خسته شده‌ بودند و می‌خواستند کلوزو را در یک ماجراجویی تازه ببینند.

کلوزو، در قسمت‌های پیشین هم در موقعیت‌های تصادفی و اشتباه قرار می‌گرفت اما اینجا بدشانسی‌های او وارد فاز جدیدی می‌شود، زیرا مقابل یک خلافکار خطرناک فرانسوی قرار می‌گیرد که از قضا از رؤسای خلافکار نیویورکی چیزی جز احترام نمی‌خواست و برای رسیدن به خواسته‌اش حاضر است هر کسی را به قتل برساند. برگ برنده‌ی فیلم البته داستان‌ نیست بلکه نقش‌آفرینی‌ها و دیالوگ‌های مضحکی که شخصیت‌ها می‌گویند است. انتقام پلنگ صورتی به عنوان یک کمدی اسلپ‌استیک که هدفی جز خنداندن مخاطب ندارد، هنوز هم اثر قابل‌ دفاعی به حساب می‌آید.

۳- پلنگ صورتی دوباره ضربه می‌زند (The Pink Panther Strikes Again)

فیلم‌های پلنگ صورتی

  • سال اکران: ۱۹۷۶
  • کارگردان: بلیک ادواردز
  • بازیگران: پیتر سلرز، هربرت لام، لسلی-آن داون، بارت کووک، لئونارد راسیتر، آنتونی چین، دیپ روی، گوردون رولینگز
  • امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۷.۲ از ۱۰
  • امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۷۵ از ۱۰۰

ماجراهای «پلنگ صورتی دوباره ضربه می‌زند» سه سال پس از «بازگشت پلنگ صورتی» (۱۹۷۵) اتفاق می‌افتد و اینجا با یکی از نامتعارف‌ترین و البته سرگرم‌کننده‌ترین نسخه‌های بازرس کلوزو روبه‌رو هستیم. دلیل اصلی؟ چارلز دریفوس پس از گذراندن مدتی طولانی در بیمارستان روانی، سلامتی خود را به دست آورده و به اداره‌ی پلیس بازگشته است و حالا می‌خواهد از کلوزو انتقام بگیرد. بنابراین، او چند آدمکش قراردادی به‌دردنخور را می‌فرستد تا او را به قتل برسانند که البته توانایی چنین کاری را ندارند. ایده‌ی اولیه فیلم رو کاغذ شاید جدی به نظر برسد اما پلنگ صورتی دوباره ضربه می‌زند حتی جدی‌ترین مضامین را هم آغشته به کمدی عرضه می‌کند.

تلاش‌های دریفوس برای کشتن بازرس کلوزو، به لحظات بامزه‌ی به‌یادماندنی ختم شده است و به پیتر سلرز اجازه می‌دهد تا استعدادهای خود در زمینه‌ی کمدی فیزیکی را هم به نمایش بگذارد. پلنگ صورتی دوباره ضربه می‌زند تعدادی از مضحک‌ترین لحظات کل مجموعه را هم دارد اما این سکانس‌ها آزاردهنده نیستند و حس خوشایندی به مخاطب منتقل می‌کنند.

۲- تیری در تاریکی (A Shot in the Dark)

تیری در تاریکی

  • سال اکران: ۱۹۶۴
  • کارگردان: بلیک ادواردز
  • بازیگران: پیتر سلرز، الکه زومر، جرج سندرز، هربرت لام، گراهام استارک، آندری ماران، مارتین بنسون، بارت کووک
  • امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۷.۴ از ۱۰
  • امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۹۴ از ۱۰۰

«تیری در تاریکی» به همه نشان داد که مجموعه پلنگ صورتی ساختار و فرمول‌های مشخصی دارد و همچنین این پتانسیل‌ را دارد که به یک مجموعه‌ی سینمایی پرفروش تبدیل شود. در فیلم، پیتر سلرز کاملا در کالبد بازرس فرانسوی، ژاک کلوزو فرو رفته، گویی برای این نقش متولد شده است. باید صادق باشیم، سلرز قلب تپنده‌ی این مجموعه است، او یکی از شخصیت‌های نمادین تاریخ سینما را خلق کرد و حتی بدترین نسخه‌ها هم با تشکر از سلرز، رنگ‌وبوی متفاوتی دارند.

و تیری در تاریکی به ما می‌گوید که دلیل اصلی محبوبیت این شخصیت چیست، خصوصا اینکه هربرت لام را هم در فیلم داریم و تقابل او با سبز همیشه جذابیت ویژه‌ای دارد. قصه درباره‌ی معمای یک قتل در خانه‌ی مرد ثروتمندی به نام بنجامین بالون است و کلوزو فراخوانده می‌شود تا این پرونده را حل کند؛ او در مجموع صلاحیت لازم برای حل هیچ پرونده‌ای را ندارد اما با کمک شانس و اقبال و اندکی هوش، رازهای نهفته در این پرونده‌های پیچیده را کشف می‌کند.

۱- بازگشت پلنگ صورتی (The Return of the Pink Panther)

فیلم‌های پلنگ صورتی

  • سال اکران: ۱۹۷۵
  • کارگردان: بلیک ادواردز
  • بازیگران: پیتر سلرز، کریستوفر پلامر، گرگوار آسلان، مایک گریدی، هربرت لام، پیتر آرن، آندری ماران، گرگوار آسلان
  • امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۷ از ۱۰
  • امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۸۵ از ۱۰۰

در حالی که ۱۱ سال از اکران آخرین قسمت مجموعه گذشته بود و به نظر نمی‌رسید دیگر خبری از بازرس کلوزو باشد، پیتر سلرز و بلیک ادواردز بار دیگر متحد شدند تا «بازگشت پلنگ صورتی» را تولید کنند و آن‌ها یکی از بهترین فیلم‌های کل مجموعه را ساختند. هر آنچه که باعث شد عاشق کلوزو شویم را اینجا پیدا می‌کنید و نمی‌توان این فیلم را تماشا کرد و از آن ناراضی بود. قصه در وهله‌ی اول آشنا به نظر می‌رسد زیرا حلقه‌ی الماس افسانه‌ای پلنگ صورتی بار دیگر به سرقت رفته و کلوزو مامور شده است تا آن را پیدا کند اما در ادامه باید منتظر پیچش‌های داستانی غیرقابل پیش‌بینی باشید.

شاید نیازی به گفتن نباشد اما فیلم‌های این مجموعه ساختارشکن و جریان‌ساز نیستند و نمی‌خواهند باشند، آن‌ها با هدف سرگرم کردن مخاطب ساخته می‌شوند و بازگشت پلنگ صورتی در این زمینه بهترین عملکرد را دارد. بارت کووک هم در فیلم حضور دارد، و تقابل کلوزو و رئیسش دریفوس مثل همیشه فوق‌العاده از آب درآمده است. لهجه‌های فرانسوی مضحک شخصیت‌ها را هم به سختی می‌توان از یاد برد. بازگشت پلنگ صورتی چکیده‌ای از کل این مجموعه است و با گذشت چندین دهه، همچنان مثل روز اول ارزش تماشا دارد.

 انیمیشن پلنگ صورتی اثر فریز فرلنگ

منبع: MovieWeb



برچسب‌ها :
دیدگاه شما

پرسش امنیتی *-- بارگیری کد امنیتی --

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه
دسته‌بندی‌های منتخب برای شما