۹ فیلم برتر که با محوریت فوتبال آمریکایی ساخته شدهاند
فوتبال آمریکایی، از زمینهای دبیرستانی کوچک حومه آمریکا گرفته تا نورافکنهای درخشان برخی از بزرگترین استادیومهای جهان، به بخشی از بافت فرهنگی ورزشی مردم تبدیل شده است.
هر فصل فوتبال آمریکایی از نظر فنی از سپتامبر تا فوریه ادامه دارد اما واقعیت این است که این بازی هرگز متوقف نمیشود. زمان استراحت بین فصلی با وجود معاملات بازیکنان فوق ستاره، خرید بازیکنان آزاد و قراردادهای سالانه نشان میدهد که دنیای ورزش هرگز دست از فوتبال آمریکایی نمیکشد.
- ۱۰ فیلم برتر دربارهی پیری؛ گاسپار نوئه هم به این سوژه علاقمند است!
- ۱۰ فیلم برتر پنهلوپه کروز از بدترین تا بهترین با حضور «همه میدانند» اصغر فرهادی
- ۱۰ فیلم برتر دربارهی جادو و جادوگری بر اساس رتبهبندی IMDb
به تصویر کشیدن اشتیاق و محبوبیت فوتبال چیزی است که هالیوود همیشه در راستای آن تلاش کرده است. با این حال، این کار برای هیچ فیلمسازی آسان نیست. واقعگرایانه ساختن صحنههای اکشن فوتبال و در عین حال به تصویر کشیدن شخصیتهای مرتبط و آشنا، هم در قالب مفهوم و هم در اجرا مشکل است. فیلمهای فوتبالی با این چالش مواجه هستند و باید مخاطبان وسیعتری را برای دستیابی به موفقیت مالی جذب و به روحیه هواداران سرسخت فوتبال نیز توجه کنند.
کار آسانی نیست اما ۹ فیلم برتر در این زمینه را انتخاب کردهایم که واقعیتهای این بازی را به شکلی عالی با سینما ترکیب میکنند.
۹. هر یکشنبه کذایی (Any Given Sunday)
- کارگردان: اولیور استون
- بازیگران: آلپاچینو، جیمی فاکس، دنیس کواید
- تاریخ انتشار: ۱۹۹۹
- امتیاز راتن تومیتوز: ۵۲ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۶.۹ از ۱۰
«هر یکشنبه کذایی»، فیلم الیور استون درباره فوتبال حرفهای همه چیزهایی را که یک هوادار فوتبال میخواهد دارد: مدافعی جوان که آماده برداشتن گام بعدی در حرفهاش است، مربی که با اخلاقیات درونی خود در جنگ است و سعی دارد یک تیم را کنترل کند و مالکی که بیشتر به دنبال منافع شخصی خود است تا تیم.
هر یکشنبه کذایی با بازی فوقالعاده آلپاچینو افسانهای، آنقدرها که استون میخواهد واقعگرایانه نیست اما رویکرد آن در این راستا قطعا به نوعی سرگرمکننده است. یکی از گنجینهها و نکات بارز فیلم، بازیگران آن است. این هنرمندان شامل دنیس کواید، جیمی فاکس، کامرون دیاز و همچنین تعداد زیادی از اسطورههای سابق انافال هستند.
۸. تایتانها را به یاد آور (Remember the Titans)
- کارگردان: بوز یاکین
- بازیگران: دنزل واشنگتن، رایان هرست، رایان گاسلینگ
- تاریخ انتشار: ۲۰۰۰
- امتیاز راتن تومیتوز: ۷۳ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۷.۸ از ۱۰
یکی از کهنالگوهای هر فیلم فوتبالی، مربی انگیزشی است که با کلمات تند، چشمی تیزبین و قلبی مهربان، زندگی جوانانی را که مربی آنهاست تغییر میدهد. اجتناب از تبدیل این نقش به یک کلیشه خستهکننده، خودش یک چالش است اما انتخاب دنزل واشنگتن در نقش چنین مربی، روشی مطمئن برای رویارویی با این چالش محسوب میشود.
واشنگتن از ابتدا تا انتها در نقش یک مربی به نام هرمان بون بر روی داستان الهامبخش دوران دبیرستان ویلیامز در سال ۱۹۷۱ در ویرجینیا تسلط دارد. میتوان صحت تاریخی فیلم را زیر سوال برد اما مضمون آن واقعا جذاب است. فیلم بیشتر به روابط بین بازیکنان میپردازد تا صحنههای فوتبال و بازیگران جوان آن باورپذیر و تحسینبرانگیز هستند. همچنین رایان گاسلینگ نیز در یکی از اولین نقشهای خود در این فیلم خوش میدرخشد.
۷. طولانیترین فاصله (The Longest Yard)
- کارگردان: رابرت آلدریش
- بازیگران: برت رینولدز، ادی آلبرت، اد لاتر
- تاریخ انتشار: ۱۹۷۴
- امتیاز راتن تومیتوز: ۷۹ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۷.۱ از ۱۰
قدیمیترین فیلم این فهرست، «طولانیترین فاصله» از بسیاری جهات مانند سایر محصولات دهه ۸۰ میلادی است و تصویری سختتر و خشنتر از این بازی دارد. برت رینولدز نقش پل کرو را بازی میکند که یک زندانی است که همزندانیان خود را در بازی مهمی در برابر نگهبانان و سرپرست سادیست آنها رهبری میکند. رینولدز شخصیت کلیدی فیلم است و در اینجا در دوران اوج خود قرار دارد و مهارتهای ورزشی و سرسختی و سرکشی را که برای اجرای نقش مورد نیاز است، به خوبی به نمایش میگذارد.
این فیلم دارای ماهیتی معین است اما پیوندهای زیادی با بازی فوتبال واقعی بین سربازان آلمانی و اسرای اوکراینی در طول جنگ جهانی دوم، معروف به مسابقه مرگ، دارد. این اثر همچنین سه بار بازسازی شده که در جدیدترین نسخه آن، آدام سندلر حضور دارد. با این حال، این نسخه اصلی است که به لطف عملکرد کاریزماتیک و باورپذیر رینولدز، در این مدت زمان، جذاب و تاثیرگذار باقی مانده است.
۶. چراغهای جمعه شب (Friday Night Lights)
- کارگردان: پیتر برگ
- بازیگران: کانلی برایتون، بیلی باب تورنتون، لوکاس بلک
- تاریخ انتشار: ۲۰۰۴
- امتیاز راتن تومیتوز: ۸۲ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۷.۲ از ۱۰
«چراغهای جمعه شب» به کارگردانی پیتر برگ و بر اساس روایت واقعی از زندگی دبیرستانی و فوتبالی در شهر کوچک اودسا در تگزاس، شاید معتبرترین فیلم فوتبالی باشد که تاکنون ساخته شده است. در این فیلم که امروزه تحتالشعاع سریال تلویزیونی با همین نام (اما با لحنی بسیار متفاوت) قرار دارد، بیلی باب تورنتون در نقش سرمربی تیم پرمین بازی میکند و سعی دارد فشار عظیم مسابقات را برای تیم دبیرستانی خود متعادل کند.
چیزی که تقریبا پس از ۲۰ سال این فیلم را تاثیرگذار جلوه میدهد این است که این اثر علیرغم مضمون فوتبالی خود، داستانی درباره شهری کوچک در تگزاس است که شرایط سختی دارد. مردم اودسا از بسیاری جهات، با موفقیتها و شکستهای تیم زندگی میکنند و میمیرند. این فیلم درباره مردم است و این که آنها چقدر سریع در ناامیدی حاصل از گذشته گم میشوند، در حالی که نسل جدید تمام تلاش خود را میکنند تا در تلاطم فوتبال غرق نشوند.
۵. رودی (Rudy)
- کارگردان: دیوید انسپاو
- بازیگران: شان آستین، جان فاورو، ند بیتی
- تاریخ انتشار: ۱۹۹۳
- امتیاز راتن تومیتوز: ۷۸ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۷.۵ از ۱۰
«رودی» با بازی شان آستین به عنوان شخصیت اصلی، از بسیاری جهات نه تنها محبوبترین فیلم فوتبالی است که تا به حال ساخته شده، بلکه میتوان آن را به عنوان یک فیلم ورزشی مهم نیز در نظر گرفت. رودی فیلمی نیست که با بررسی جنبههای فنی بازی، مخاطب خود را جذب کند. این فیلم درباره عشق و علاقه به فوتبال و ریشههای خانوادگی این ورزش در بین بسیاری از مردم است.
کاراکتر رودی در رویای روزی که برای دانشگاه نوتردام بازی کند، نشان میدهد که قوت قلب و اراده میتواند هر کسی را به آرزوهایش برساند. این فیلم لحظات به یاد ماندنی و نشاطآور زیادی دارد اما صحنه تعویض پیراهن رودی با همتیمیهایش و سرمربی جدید وی همیشه به عنوان مظهر حمایت از تیم، در یادها خواهد ماند.
۴. شکستناپذیر (Undefeated)
- کارگردان: دنیل لیندسی
- تاریخ انتشار: ۲۰۱۱
- امتیاز راتن تومیتوز: ۹۶ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۷.۷ از ۱۰
سایر فیلمها به داستانها و موقعیتهای واقعی میپردازند اما «شکستناپذیر» تنها مستند این فهرست است. این مستند مشکلات و مصائب سه فوتبالیست محروم و مربی داوطلب آنها را در شهری کوچک در ممفیس دنبال میکند که به دنبال زندگی بهتری برای خود و خانوادهشان هستند. این اثر که توسط شان کامبز تهیه شده، در سال ۲۰۱۱ برنده جایزه اسکار بهترین مستند شد.
چیزی که این فیلم را بسیار قدرتمند و تاثیرگذار جلوه میدهد این است که شما به دنیایی منتقل میشوید که در آن، فوتبال تنها مکان امن برای مردان جوان است. آسیبهای فیزیکی زیادی در این ورزش و در یک لحظه اتفاق میافتند اما آسیب واقعی در این فیلم دنیایی است که بازیکنان در خارج از زمین بازی با آن درگیر هستند.
۳. تصمیمات درست (All the Right Moves)
- کارگردان: مایکل چپمن
- بازیگران: تام کروز، لی تامپسون، کریگ نلسون
- تاریخ انتشار: ۱۹۸۳
- امتیاز راتن تومیتوز: ۶۳ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۵.۹ از ۱۰
تام کروز در یکی از اولین بازیهای خود، نقش استیون جورجویچ را بازی میکند که بازیکن مدافع و ستاره تیم دبیرستانش است که به فوتبال به عنوان تنها فرصتی که برای ترک شهر کوچکش دارد نگاه میکند. این اثر مانند دیگر فیلمهای این فهرست، درباره زندگی در شهری کوچک است و این بار درباره شهری در حال مرگ در پنسیلوانیا و آرزوهای مردم برای فرار از آن است. منحصر به فرد بودن فیلم از نحوه تعامل شخصیت کروز و سرمربی تیم با بازی کریگ نلسون ناشی میشود. هر دو در یک طرف جبهه هستند و سعی میکنند رویاهای خود را دنبال کنند تا در این شهر کوچک بلعیده نشوند.
۲. برنامه (The Program)
- کارگردان: دیوید وارد
- بازیگران: جیمز کان، کریگ شفر، عمر اپس
- تاریخ انتشار: ۱۹۹۳
- امتیاز راتن تومیتوز: ۴۳ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۶.۴ از ۱۰
«برنامه»، از داستان آن گرفته تا لباس بازیگران، تجسم فیلمی فوتبالی در دهه ۹۰ میلادی است. مجموعهای از شناختهشدهترین بازیگران آن دهه از جمله هالی بری جوان در این فیلم نقشآفرینی میکنند. «برنامه» داستان جالبی است، زیرا فیلم های فوتبالی کمی برنامههای بزرگ دانشگاهی و فسادهای بالقوهای را که به این برنامههای فوتبالی پولساز گره خوردهاند بررسی میکنند. بیشتر فیلمهای فوتبالی تمایل دارند روی جنبه الهامبخش بازی تمرکز کنند اما «برنامه» در به تصویر کشیدن دانشجویان ورزشکار به عنوان پیادهنظامان و مهرههای فرعی، عالی عمل میکند.
۱. تیم اول دانشکده بلوز (Varsity Blues)
- کارگردان: برایان رابینز
- بازیگران: پل واکر، ران لستر، جیمز ون در بیک
- تاریخ انتشار: ۱۹۹۹
- امتیاز راتن تومیتوز: ۴۳ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۶.۵ از ۱۰
این فیلم که توسط شبکه امتیوی ساخته شده، نوجوانانه و در عین حال فوتبالی است و تمام جنبههای یک فیلم ورزشی را دربر میگیرد و این عناصر را به نوعی دیگر مطرح میکند. این اثر با بازی جیمز ون در بیک و پل واکر تناقضی آشکار با واقعیتهای فوتبال آمریکایی در دبیرستان دارد. همه مردم در یک شهر کوچک در تگزاس با نتایج تیم اول دانشکده بلوز زندگی میکنند و نفس میکشند اما بازیکنان فقط سعی میکنند از دوران دبیرستان خود نهایت استفاده را ببرند و در داخل و خارج از زمین از موقعیت خود لذت ببرند.
در حالی که فیلم بیشتر به خاطر یک صحنه خاص شهرت دارد اما در کل، اثری ناب و جالب توجه است. هیچ یک از بازیکنان به اندازه دیگران در فیلم، فوتبال را جدی نمیگیرند و مخاطبان از تماشای داستان تغییر و تحول آنها لذت میبرند. دانشجویان ورزشکار با بزرگسالان عاشق فوتبال کلنجار میروند تا خود را به عنوان افرادی مستقل در خارج از زمین فوتبال نیز به دیگران معرفی کنند و این موضوع، خط داستانی فیلم را شکل میدهد.
منبع: collider