۸ کتاب پیشنهادی برای خرید از نشر نیلوفر
انتشارات نیلوفر در سال ۱۳۵۶ تاسیس شد. تاکنون بیش از ۸۰۰ عنوان کتاب در حوزههای شعر، اسطوره، دست، ادبیات نمایشی، نقد ادبی و ادبیات داستانی، توسط این نشر به چاپ رسیده است. انتشارات نیلوفر به دلیل همکاری با بزرگان ادبیات فارسی و مترجمین مهم، از اعتبار و شهرت بالایی برخوردار است. در این یادداشت با تعدادی از بهترین کتابهای انتشارات نیلوفر آشنا میشویم.
۱. کتاب «درویش عاشق» اثر حمور زیاده
کتاب «درویش عاشق» اثر حمور زیاده، نویسنده و روزنامهنگار سودانی است و «عظیم طهماسبی» آن را به فارسی ترجمه کرده است. کتاب فوق تنها اثر این نویسنده به شمار میرود که به فارسی ترجمه شده است. «عظیم طهماسبی» در جریان ترجمه کتاب فوق، مکاتباتی با نویسنده داشت. همین امر سبب شد تا ترجمه درویش عاشق دقیقتر شود. این رمان در سال ۲۰۱۴ منتشر شد و جایزهی «نجیب محفوظ» همان سال را از آن خود کرد.
«حمور زیاده» در ادبیات داستانی عرب نامی آشناست. این نویسنده و فعال مدنی اکنون در قاهره مصر زندگی میکند و آثار گوناگونی در زمینهی ادبیات داستانی تالیف کرده است، «درویش عاشق» معروفترین داستان اوست. او در این رمان بخشی از تاریخ مناقشهبرانگیز زادگاه خود را در خلال داستانی عاشقانه روایت میکند.
داستان کتاب دربارهی «بخیت مندل» است، بردهای که در اواخر قرن نوزدهم و البته سالهای قیام و حکومت «مهدی سودانی»، از زندان رهایی مییابد. سودان شرایط انقلابی و پرآشوبی را پشت سر میگذراند. رهبر این جنبش انقلابی مهدی سودانی است که خود را منجی عالم بشریت میداند، او رهبر جنبشی به نام مهدیون است. در این جنبش تاریخی و سالها ظلم و اسارت تنها یاد و خاطرهی معشوق، بخیت را سرپا نگه داشته است. عشق دشوار یک برده و یک زن سفیدپوست که ارباب شمرده میشود.
«حمور زیاده» در این رمان تلاش میکند وضعیتی که به ظهور حکومت تندروهای مهدیون میانجامد، سالهای حکومتشان و همچنین پایان این دوران را ترسیم میکند. رمان درویش عاشق، مملو از عشق، نفرت، ابهام و حسهای گوناگون است. برای خواندن کامل این رمان به ۶ ساعت زمان نیاز داریم.
۲. کتاب «آرزوهای بر باد رفته» اثر اونوره دو بالزاک
کتاب «آرزوهای بر باد رفته» یکی از مهمترین آثار اونوره دو بالزاک، نویسنده برجسته فرانسوی و سردمدار مکتب واقعگرایی اجتماعی است. نویسنده در این کتاب نگاهی ژرف و باریکبینانه به مقولههای مختلف دارد. مردی فقیر اما شاعر مسلک دوست دارد تا بتواند شعرهای خود را منتشر کند و به موفقیت دست یابد و در این راه با زنی ثروتمند آشنا میشود. او دوست دارد به محافل هنری و ادبی پاریس راه پیدا کند اما مجموعهای از اتفاقات و بدبیاریها مانعش میشود. لوسین به این واقعیت پی میبرد که برای رسیدن به موفقیت به چیزهایی بیش از استعداد نیاز دارد. او باید ثروتمند، سیاستمدار و گاهی اوقات بیاخلاق باشد. به همین دلیل است که شانسی برای راهیابی به محافل ادبی و هنری ندارد. «آرزوهای بر باد رفته» که یکی از بهترین کتابهای انتشارات نیلوفر به حساب میآید، توسط «سعید نفیسی» به فارسی ترجمه شده است و برای خواندن آن به ۱۶ ساعت زمان نیاز داریم.
۳. کتاب «مادام بوآری» اثر گوستاو فلوبر
بسیاری داستان «مادام بوآری» را اولین رمان مدرن اروپایی میدانند. کتاب ورود پسری نوجوان به مدرسه شروع میشود. او شارل بوواری نام دارد. خانواده شارل دوست دارند که فرزندانشان پزشک شود. او به هر قیمتی که شده تحصیلاتش را تمام میکند و به خانه برمیگردد. اما به نظر میرسد که استعداد و مهارت شگرفی در پزشکی ندارد. سپس او با زنی بیوه که به نظر میرسد دارای ثروت خوبی است آشنا میشود و باهم ازدواج میکنند. شارل از زندگیاش راضی نیست و آن آزادیای را که کنار پدر و مادرش نداشت، کنار همسرش هم نمیتواند به دست آورد. اما پس از مدت کوتاهی همسرش فوت میکند.
پس از این، شارل با دختر مزرعهداری آشنا میشود و او را از پدرش خواستگاری میکند. پدر و دختر هر دو موافق هستند. در اینجا شخصیت «اما» به داستان راه پیدا میکند. او دختری روستایی با توقعات و انتظارات زیاد است و میپندارد که ازدواج با یک پزشک او را خوشبخت و ثروتمند میکند. «اما» پس از رفتن به یک مهمانی شکوهمند و مشاهده تجملات آنجا تغییری اساسی میکند و دوست دارد به هر نحوی که شده است به چنین ثروت و شکوهی دست پیدا میکند. شارل همسرش «اما» را دوست دارد و او را زنی بیعیب و نقص میداند. برای همین تلاش میکند که به اندازه توانایی خود، او را خوشحال کند. اما مشخص است که اما انتظارات زیادی دارد و از این زندگی راضی نیست. «اما» مدتی دچار افسردگی میشود و شارل برای بهبود پیدا کردن حال وی، تصمیم میگیرد به شهر دیگری مهاجرت کنند.
حال و احوال «اما» تا مدتی پس از جابجایی محل زندگیشان هم کماکان مثل گذشته است و او مدام دوست دارد تا با ثروتمندان و زندگیهایشان نظیر آنچه در مهمانی دیده است، ارتباط برقرار کند. در ادامه او با شخصی به نام «رادولف» آشنا میشود، رادولف انسانی خوشگذران و هوسران است. اما شیفته او میشود و به رادولف دل میبندد. اما مشخص است که این رابطه عاشقانه به جایی نمیرسد و «اما» بعد از این ماجرا دوباره مریض و افسرده میشود. شارل همسر «اما» درگیر کارهای خودش است و به زنش اعتماد دارد. به همین دلیل متوجه خیانت اما نمیشود و از او پرستاری میکند. «اما» پس از مدتی دوباره دلباخته شخص دیگری به نام لئون میشود و باز به همسرش خیانت میکند. از سوی دیگر اما زنی پرخرج است و بزای داشتن ظاهری ثروتمند، مدام پول قرض میکند و همین امر باعث میشور که بدهیهایش افزایش پیدا کند. مادام بواری نمیتواند از پس بدهیهایش بر بیابد و به معشوقههایش مراجعه میکند تا کمکش کنند. اما آنها هیچ کمکی به مادام بوواری نمیکنند.
در نهایت «اما» به دلیل نرسیدن به آنچه در ذهن میپرورید، بدهیهای زیاد و شکستهای عشقی و نارضایتیاش از زندگی خود، دست به خودکشی میزند. همسرش پس از مرگ او به حقیقت پی میبرد و رنج بسیاری را متحمل میشود.
کتاب «مادام بواری» اثر «گوستاو فلوبر»، توسط «مهستی بحرینی» به فارسی ترجمه شده است. برای خواندن این کتاب به ۱۲ ساعت زمان نیاز داریم.
۴. کتاب «۱۹۸۴» اثر جورج اورول
کتاب «۱۹۸۴» را معروفترین و مهمترین اثر «جورج اورول»، نویسنده، فعال سیاسی و اندیشمند انگلیسی میدانند. و اگرچه چند ترجمهی مختلف از آن در دسترس قرار دارد اما یکی از بهترین کتابهای انتشارات نیلوفر هم هست. کتاب ۱۹۸۴ یک رمان پادآرمانشهری است. در این داستان پادآرمانشهری تمامی آزادیهای سیاسی و حریمهای شخصی از بین رفتهاند و همه چیز تحت سیطره برادر بزرگتر و کنترل حزب است. رمان ۱۹۸۴ به زندگی در چنین جامعهای و امکان مقاومت در برابر آن میپردازد. وینستون چرچیل پس از انتشار ۱۹۸۴، آن را تجلیل کرد و گفت این کتاب را دو بار خوانده است. این رمان تاکنون به ۶۵ زبان دیگر ترجمه است و طرفداران بسیاری دارد. منتقدان معتقدند که اورول در رمان ۱۹۸۴، اتحاد جماهیر شوروی را مورد نقد قرار میدهد. اورول یک سوسیالیست بود با این وجود نسبت به رویههای اقتدارگرایانه و تمامیتخواهانه حاکم بر شوروی انتقاد داشت. از این رمان ترجمههای مختلفی به زبان فارسی موجود است. در این میام ترجمه «صالح حسینی» از انتشارات نیلوفر اعتبار و دقت بیشتری را دارد. برای خواندن کامل کتاب ۱۹۸۴ به ۸ ساعت زمان نیاز داریم.
۵. کتاب «مرگ ایوان ایلیچ» اثر لئو تولستوی
شاید مرگ تنها حقیقت قطعی موجود در زندگی باشد. کتاب «مرگ ایوان ایلیچ» به زندگی یک قاضی عالی رتبه در روسیه به همین نام میپردازد. او به تدریج رشد میکند و درآمدش بالا میرود تا اینکه بر اثر یک حادثه به بیماری لاعلاجی دچار میشود. حال ایوان ایلیچ منتظر مرگ خود نشسته است و مدام به آن فکر میکند. ایوان ایلیچ آدم حسابگر و دقیقی است. همه چیز زندگی او نظمی ماشینوار دارد. اما حالا شرایط فرق میکند. قریبالوقوع بودن مرگ ایوان ایلیچ باعث میشود که او به خودشناسی بیشتری برسد. تولستوی، نویسنده بزرگ اهل روسیه، در این کتاب تلاش میکند تا با مرگ ارزش زندگی را نشان دهد. این کتاب توسط «صالح حسینی« به فارسی ترجمه شده و برای خواندنش به حدودا ۴ ساعت زمان احتیاج است.
۶. کتاب «روشنایی در اوت» اثر ویلیام فاکنر
کتاب «روشنایی در اوت» یکی از بهترین و مهمترین آثار «ویلیام فاکنر»، نویسندهی برجسته اهل آمریکاست که طرفداران کتابهای انتشارات نیلوفر نباید آن را نادیده بگیرند. این کتاب توسط «صالح حسینی» به فارسی برگردانده است. داستان کتاب به زندگی زنی باردار و مردی سفیدپوست میپردازد که خود را متعلق به نژادهای مختلف میداند. این رمان پر از فلش بکهای متعدد است که ارتباط میان شخصیتهای مختلف آن را میسازد.
«ویلیام فاکنر» در داستانهای خود تلاش میکند که به موضوعاتی مانند نژاد، قومیت، جنسیت، طبقهی اجتماعی و مذهب بپردازد. شخصیتهای داستانهای او معمولا افرادی هستند که از عرصه اجتماع رانده شدهاند و کمتر مورد توجه قرار میگیرند. این شخصیتها بیشتر به جوامع روستایی جنوب آمریکا تعلق دارند. بسیاری معتقدند رمان «روشنایی در اوت» یکی از برترین رمانهای قرن بیستم است. این رمان به سبک ادبی گوتیک جنوبی تعلق دارد. گوتیک جنوبی یکی از زیرشاخههای ادبیات گوتیک به شمار میآید که در آمریکای جنوبی اتفاق میافتد. فقر، از خود بیگانگی و جادو از مضامین به کار رفته در آثار گوتیک جنوبی است. برای خواندن کامل این داستان به حدودا ۱۳ ساعت زمان احتیاج داریم.
۷. کتاب «زلیخا چشمهایش را باز میکند» اثر گوزل یاخینا
کتاب «زلیخا چشمهایش را باز میکند» اولین رمان «گوزل یاخینا» نویسنده تاتار تبار اهل روسیه است. این رمان در سال ۲۰۱۵ منتشر شد و جایزه اول کتاب بزرگ روسیه را از آن خود کرد. کتاب «زلیخا چشمهایش را باز میکند« از زاویهای کمتر شناخته شده به اردوگاههای کار اجباری شوروی میپردازد. راوی این داستان یک زن است، البته نه زنی اهل مسکو. بلکه زنی از یک منطقه روستایی تاتارنشین و مسلمان. زلیخا زندگی پر درد و رنجی را پشت سر میگذراند. او هنگامی که در خانه شوهرش است توسط همسر و مادرشوهرش تحقیر شده و مجبور به انجام کارهای طاقتفرسایی میشود و پس از تبعید به اردوگاه نیز زندگی پر درد و رنجی دارد. او در اردوگاه با انسانهای مختلفی آشنا میشود و از آنها چیزهای زیادی را یاد میگیرد. در داستان فوق بعضی از نگهبانان و ماموران اردوگاهها نیز سیمایی انسانی دارند و در گذر زمان تغییر میکنند.
این کتاب توسط «زینب یونسی» به فارسی ترجمه شده است و برای خواندن کامل آن به حدودا ۱۲ ساعت زمان نیاز داریم.
۸. کتاب «شتابان زیستن» اثر بریژیت ژیرو
کتاب «شتاب زیستن» نوشته «بریژیت ژیرو»، نویسنده شناخته شده الجزایری- فرانسوی است نمیتوانستیم در فهرست بهترین کتابهای انتشارات نیلوفر به آن اشاره نکنیم. بریژیت در سال ۱۹۶۰ در الجزایر به دنیا آمد. مادر او نیز نویسنده بود و همین موضوع باعث شد تا بریژیت نیز در دنیای نویسندگی قدم بردارد. ژیرو نوشتن را از سال ۱۹۹۰ شروع کرد و او را میتوان نویسندهای کمحاشیه و با دانشی ژرف به شمار آورد. کتاب شتابان زیستن او، برنده جایزه گنکور شده است. کتاب شتابان زیستن از زبان یک زن نویسنده که بیشباهت به خود بریژیت نیست روایت میشود. او در خلال یک تصادف همسرش را از دست میدهد. همسری که عاشقانه دوستش داشته است. شخصیت اصلی داستان به شکلی وسواسگونه همه اتفاقاتی را که منجر به مرگ همسرش شده است مرور میکند و توضیح میدهد که اگر یکی از آنها رخ نداده بود، همسرش زنده میماند. کتاب فوق سرشار از کنایهها و استعارهها است و به سختیها و مرارتهای زندگی در دنیای مدرن و فقر میپردازد. زبان بریژیت ساده و قابل فهم است و به راحتی میتوان با آن ارتباط برقرار کرد.
کتاب فوق توسط «آسوله مرادی» به فارسی ترجمه شده است و برای خواندن آن به سه ساعت زمان احتیاج داریم.
منبع: دیجیکالا مگ