هدفون‌ها چگونه می‌توانند به مرور به شنوایی شما آسیب بزنند؟

زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۸ دقیقه
استفاده از هدفون

احتمالا شنیده‌اید که استفاده از هدفون و ایرپاد به آرامی و به مرور زمان به گوش‌ها آسیب می‌رساند. فقط حجم زیاد صدا نیست که باعث آسیب رساندن به گوش می‌شود بلکه مدت زمانی که با این وسیله‌ها به موسیقی گوش می‌دهید می‌تواند روی شنوایی شما تأثیرگذار باشد. در ادامه درباره‌ی آسیب‌های استفاده از هدفون و نشانه‌هایی که باید به آن‌ها توجه کنید، بیشتر بخوانید. با دیجی‌کالا مگ همراه باشید.

آسیب‌ استفاده از هدفون در جوانان بیشتر است

آسیب‌های استفاده از هدفون

استفاده از هدفون‌ها و ایرپادها در کودکان و نوجوانان به مرور باعث آسیب رساندن به شنوایی می‌شود. کودکان و نوجوانان معمولا ساعت‌های زیادی را صرف گوش دادن به موسیقی می‌کنند و معمولا موسیقی را با صدای بسیار بلند گوش می‌دهند؛ بسیار بلندتر از استاندارد جهانی که توسط متخصصان سلامت توصیه می‌شود. به هر حال استفاده از هدفون‌ها این روزها اجتناب‌ناپذیر به نظر می‌رسد؛ در نتیجه باید سعی کنیم میزان و نحوه‌ی استفاده از این وسایل را برای خودمان و به‌خصوص برای کودکان و نوجوانان مدیریت و کنترل کنیم.

این روزها گوش دادن به موسیقی و پادکست با هدفون یکی از روش‌های خودمراقبتی، یادگیری و کاهش استرس است اما ممکن است برای سلامت گوش‌ها چندان مفید نباشد. بر اساس تحقیقات انجام شده توسط محققان، صدای زیاد هدفون‌ها می‌تواند در آینده و به مرور زمان باعث آسیب رسیدن به شنوایی شود. این اسیب‌ها به مرور زمان اتفاق می‌افتند در نتیجه چون همین الان نشانه‌ای از آن نمی‌بینید، به این معنا نیست که آسیبی برای شنوایی ندارند.

کودکان و نوجوانان و حتی بزرگسالان جوان به خاطر اینکه استفاده‌ی بیشتری از هدفون‌ها دارند و معمولا از استاندارد ۷۰ دسیبل برای گوش دادن به موسیقی تجاوز می‌کنند به همین دلیل بیشتر در معرض خطر قرار دادند.

سازمان جهانی بهداشت پیش‌بینی می کند که حدود ۵۰ درصد از افرادی که بین ۱۲ تا ۳۵ سال سن دارند به دلیل استفاده‌ی زیاد و طولانی‌مدت از هدفون و ایرفون و همین‌طور گوش دادن به موسیقی با صدای بلند در معرض خطر از دست دادن شنوایی خود هستند.

شاید تعجب کنید ولی از دست دادن بخش زیادی از شنوایی گوش یکی از فرایند‌های نرمال و طبیعی افزایش سن نیست. به همین دلیل اگر استفاده‌ی خود را کنترل کنیم می‌توانیم امیدوار باشیم که در آینده شنوایی سالم‌تری داشته باشیم. در واقع با اجتناب کردن از صداهای بلند و استفاده‌ی به‌اندازه از هدفون‌ها می توانید اطمینان حاصل کنید که در سنین پیری قدرت شنوایی نسبتا خوبی دارید.

آسیب‌های جانبی از دست دادن شنوایی

استفاده از سیستم‌های صوتی شخصی می‌توانند روی شنوایی ما تأثیر منفی داشته باشند اما از دست دادن قدرت شنوایی فقط یک مشکل نیست، بلکه مشکلات متعددی را به دنبال خود می‌آورد. اگر توانایی شنیدن را از دست بدهیم یکی از اولین مشکلاتی که برای ما ایجاد می‌شود ناتوانی در برقراری ارتباط است و علاوه بر این، از دست دادن شنوایی باعث می‌شود توانایی‌های شناختی خود را هم از دست بدهیم.

بر اساس یکی از تحقیقاتی که در سال ۲۰۱۱ انجام شده است، افرادی که شنوایی خود را از دست داده‌اند با افرادی که شنوایی آن‌ها مشکلی نداشته از نظر خطر ابتلا به زوال عقل بررسی شده‌اند. نتایج این تحقیق به این شرح است؛

  • افرادی که دچار ناتوانی در شنوایی به میزان خفیف هستند، تقریبا دو برابر بیشتر در معرض خطر ابتلا به زوال عقل قرار دارند.
  • کسانی که دچار ناتوانی در شنوایی به میزان متوسط هستند، سه برابر در معرض خطر ابتلا به زوال عقل قرار دارند.
  • و در نهایت کسانی که دچار مشکلات شدید در شنوایی هستند پنج برابر ریسک بیشتری ابتلا به زوال عقل را دارند.

علاوه بر این، تحقیقات نشان داده است که کسانی که دچار مشکلات شنوایی درمان‌ نشده هستند به مرور زمان بیشتر در معرض خطر زوال عقل قرار می‌گیرند و جالب است بدانید که بر اساس نتایج همین تحقیقات، درمان کردن ناتوانی در شنوایی با ابزارهای کمکی می‌تواند خطر کاهش توانایی شناختی و ابتلا به زوال عقل را کاهش دهد.

نتایج این تحقیقات نشان می‌دهد که ما از سنین جوانی باید عادت‌های خود را که مربوط به توانایی شنوایی است تغییر دهیم. بسیاری از عاداتی که امروزه داریم می‌تواند در دراز مدت سلامت گوش را تهدید کند. اگر نمی‌خواهید در آینده دچار زوال عقل یا کاهش توانایی شناختی شوید از همین الان شیوه‌ی استفاده از وسایلی مثل هدفون و ایرباد را تغییر دهید.

محدوده‌ی صدای مشخص برای حفظ سلامت گوش

آسیب‌های استفاده از هدفون

از دست دادن شنوایی معمولا ناشی از صدای بسیار بلند در طولانی مدت است و به مرور زمان و بر اثر عادت‌های ناسالم ایجاد می‌شود. ما در دنیای پر از سر و صدا قرار داریم و بسیاری از مردم خودشان را دائماً در معرض صدای زیاد قرار می‌دهند. برای اینکه بتوانید از وسایلی مثل هدفون و ایرفون با سلامتی کامل استفاده کنید، حتما نکات زیر را در نظر بگیرید.

محدوده صدا را تا ۷۰ دسیبل در نظر بگیرید

صدا با واحدی به نام دسیبل اندازه‌گیری می‌شود. صدایی که کمتر از ۷۰ دسیبل باشد در درازمدت آسیب کمی به شنوایی وارد می‌کند. قرار گرفتن گوش در معرض صدای ۸۵ دسیبل و بالاتر به‌خصوص اگر طولانی مدت و تکرارشونده باشد، می‌تواند سلامت گوش را تهدید کند.

برای وسایلی مثل گوشی، سخت است که تشخیص دهیم خروجی صدا چند دسیبل است. در این شرایط پیشنهاد متخصصان این است که صدای گوشی و تبلت و سایر وسایل را موقع استفاده از هدفون و ایرباد، بیشتر از ۵۰ درصد افزایش ندهید و علاوه بر این، مدت‌زمان استفاده از آن را کاهش دهید.

البته برای بعضی از ایربادها گزینه‌های مربوط به حفظ سلامت گوش وجود دارد. مثلا در آیفون در بخش کنترل سنتر و اپلیکیشن Hearing می‌توانید حجم صدای هدفون را بررسی کنید. در این اپ می‌توانید بررسی کنید که آیا میزان صدایی که به آن گوش می‌دهید کمتر از ۷۰ دسیبل توصیه‌ شده است یا نه.

یکی دیگر از گزینه‌هایی که وجود دارد، استفاده از هدفون‌های دارای محدودیت حجم صدا برای کودکان است. با این هدفون‌ها والدین می‌توانند حجم صدای هدفون را مشخص کنند و البته زمان استفاده از هدفون را هم در نظر بگیرند. محدودیت حجم صدای این هدفون‌ها معمولا ۸۵ دسیبل است و استفاده از آن‌ها برای کودکان امن‌تر است و بهتر از هدفون‌هایی است که محدودیت ندارند. شنوایی برای کودکان بسیار اهمیت دارد چون یکی از مهم‌ترین ابزارهای آن‌ها برای یادگیری است. از دست دادن شنوایی می‌تواند روی یادگیری و رشد اجتماعی کودکان تأثیر بگذارد به همین دلیل، کنترل استفاده از هدفون توسط آن‌ها بسیار مهم است.

از اپلیکیشن‌های اندازه‌گیری حجم صدا استفاده کنید

اپلیکیشن‌های متعددی برای سنج سطح صدا وجود دارد که کمک می‌کنند تا میزان صدای محیط و صدای وسیله را بررسی کنید. با کمک این اپلیکیشن کم‌کم متوجه می‌شوید که چه میزان صدا، بلند است و می‌تواند به شنوایی شما آسیب بزند.

از محصولات محافظ شنوایی استفاده کنید

وسایل و محصولات مختلفی برای حفاظت از گوش در برابر صداهای بلند تولید شده‌اند. این محصولات شکل‌ها و کاربردهای مختلفی دارند. برای استفاده از آن‌ها و پیدا کردن بهترین نمونه می‌توانید با متخصصان گوش مشورت کنید. اگر می‌خواهید شنوایی سالمی داشته باشید، نه تنها در استفاده از هدفون بلکه در تمام شرایط باید مراقب گوش‌های خود باشید. افرادی که در مشاغل خاص و در محیط‌های پرسروصدا کار می‌کنند حتما باید از محصولات مراقبت از گوش استفاده کنند.

نشانه‌های از دست رفتن شنوایی را بشناسید

آسیب‌های استفاده از هدفون

اگر نشانه‌های مشکلات مربوط به شنوایی را بشناسید، به محض دیدن این نشانه‌ها می‌توانید برای درمان اقدام کنید. یکی از اولین و واضح‌ترین نشانه‌های از دست دادن شنوایی این است که در محیط‌های شلوغ و پر سروصدا، مانند قبل نمی‌توانید صدای افراد را بشنوید. در واقع صدای افراد را می‌شنوید ولی حرف‌های آن‌ها را به وضوح درک نمی‌کنید. علاوه بر این، زنگ زدن گوش یکی دیگر از نشانه‌های ایجاد مشکل در سیستم شنوایی است که باید به آن اهمیت بدهید.

شنوایی را مرتب بررسی کنید

بسیاری از ما به طور مرتب وضعیت سلامت بدن خود را انجام آزمایش‌های مختلف هر چند وقت یک بار بررسی می‌کنیم  اما معمولا از گوش غافل می‌شویم. اگر نشانه‌هایی مثل زنگ زدن گوش یا سنگین شدن گوش را تجربه می‌کنید، حتما به پزشک مراجعه کنید و این نشانه‌ها و مشکلات را پشت گوش نیاندازید. گاهی اوقات در مراحل اولیه می‌توان جلوی ایجاد مشکلات حاد سیستم شنوایی را گرفت. بهتر است که سالانه میزان شنوایی خود را پیش یک متخصص گوش بررسی کنید.

سایر معایب استفاده طولانی‌مدت از هدفون‌ها

علاوه بر کاهش شنوایی، استفاده از هدفون و ایرباد می‌تواند آسیب‌های دیگری هم برای گوش داشته باشد. در ادامه به چند نمونه از این آسیب‌ها اشاره می‌کنیم؛

سرگیجه

استفاده‌ی طولانی‌مدت از هدفون چه برای گوش دادن به موسیقی، چه پادکست و چه برای برقراری ارتباط تلفنی، باعث افزایش فشار در کانال گوش می‌شود. این فشار می‌تواند احساسی شبیه سرگیجه را در افراد ایجاد کند.

عفونت گوش

ایرفون‌ها مستقیما داخل کانال گوش قرار می‌گیرند مانع از ورود هوا می‌شوند. این کار می‌تواند احتمال ابتلا به عفونت گوش را افزایش دهد. استفاده از ایرفون‌ها باکتری‌هایی را وارد گوش می‌کند که می‌توانند عفونت ایجاد کنند. هر چقدر میزان استفاده از ایرفون‌ها بیشتر شود، احتمال ایجاد عفونت هم بیشتر می‌شود. به همین دلیل فراموش نکنید که ایرفون و ایرپاد وسایل شخصی هستند و نباید آن را مشترک با کسی استفاده کنید. استفاده‌ی اشتراکی از این وسایل باعث انتقال باکتری‌ها و آلودگی‌ها می‌شود و عفونت را انتقال می‌دهد. علاوه بر این، رعایت بهداشت و تمیزی این وسایل بسیار مهم است. آن‌ها را در جای تمیز نگهداری کنید و چند وقت یک‌بار با پد الکلی یا هر پاک‌کننده‌ی دیگر، تمیز کنید.

افزایش جرم گوش

بسیاری از افراد در طول سفر، در تمام طول مدت کار و در بیشتر اوقات از هدفون و ایرفون استفاده می‌کنند. این کار باعث می‌شود که جرم داخل گوش که به طور طبیعی هم وجود دارد، بیش از حد معمول افزایش یابد. افزایش جرم گوش می‌تواند مشکلاتی مثل عفونت، کاهش شنوایی و زنگ زدن گوش را ایجاد کند.

درد گوش

اگر از ایرفون یا هدفون‌هایی استفاده کنید که مناسب گوش شما نباشند و فشار زیادی روی گوش یا به کانال گوش بیاورند، مشکلاتی مثل درد گوش را تجربه خواهید کرد. در خرید این وسایل دقت کنید و هر کدام را که برای شکل و اندازه‌ی گوش شما مناسب است بخرید.

 جمع‌بندی

آسیب‌های استفاده از هدفون

هدفون، ایرفون و ایرپادها از محبوب‌ترین وسایلی هستند که این روزها در کیف همه‌ی ما پیدا می‌شوند. گوش دادن به موسیقی و پادکست با این وسیله‌ها جذاب‌تر است و تجربه‌ی بهتری از گوش دادن به موسیقی و برقراری ارتباط تلفنی برای ما رقم می‌زنند. اما استفاده‌ی طولانی‌مدت از این وسایل، می‌تواند آسیب‌های فراوانی برای گوش و قدرت شنوایی داشته باشد.

برای اینکه از این آسیب‌ها پیشگیری کنید باید زمان استفاده و نحوه‌ی استفاده از هدفون را کنترل کنید. با استفاده از اپلیکیشن‌ها و وسایل محافظتی خاص، می‌توانید در عین استفاده از این وسایل، مراقب شنوایی خود باشید.

این مطلب فقط جنبه‌ی آموزش و اطلاع‌رسانی دارد. پیش از استفاده از توصیه‌های این مطلب حتما با پزشک متخصص مشورت کنید. برای اطلاعات بیشتر بیانیه‌ی رفع مسؤولیت دیجی‌کالا مگ را بخوانید.

منابع: HealthshotsHealthline



برچسب‌ها :
دیدگاه شما

پرسش امنیتی *-- بارگیری کد امنیتی --

۸ دیدگاه
  1. Heli deprissed

    من با هندزفری آهنگ گوش میدم صداشم زیاد

    میکنم خیلی عادت کردم صب تا شب تو گوشم

    آهنگه مثلا شب آهنگ پخش میشه
    ولی خودم خوابم میبره صب میبینم همه آهنگا

    پخش شده تو گوشم
    آهنگ با سیستم ماشینم خیلی دوس دارم لامصب حال میده

  2. محمد

    من مدتی تقریبا دو سه سال با صدای بالا از این وسایل استفاده میکردم، و بعد از یه مدت جرم گوشم به قدری زیاد شد که دیگر هیچ صدایی را با گوش راستم نمیشنیدم، بعد از معالجه به اندازه تقریبا یک سوسک یا شاید هم بزرگتر از گوشم جرم خارج شد، و درس عبرت گرفتم و بعد از اون تاریخ که تقریبا پنج سال میگذرد تا همین الان فکر کنم کمتر از ده بار از هدفون و غیره استفاده کردم، اون هم با صدای بسیار پایین و در حد ده دقیقه یا کمتر

    1. سلام دوست عزیز
      خداروشکر که سلامتی گوش‌تون رو به دست آوردین. سالم باشید همیشه 🙂

  3. امیر

    خب یه بنده خدایی مثل من یه هندزفری خوب تو گوشش نمیره چاره دیگه ای جز هدفون نیست،و اینکه من صدای هدفون رو زیاد نمیکنم یا با صدای متوسط یا کم گوش میدم

    1. سلام دوست عزیز
      به هر حال شرایط زندگی ایجاب می‌کنه که گاهی از این وسایل استفاده کنیم. تا زمانی که صدای بیش از حد، نداشته باشن، مشکلی براتون ایجاد نمی‌کنن و جای نگرانی نیست. سلامت باشید 🙂

    2. مهدی

      اممم یعنی هدفون یا هندزفری استفاده درمدت طولانی آسیب میرسونه؟؟اوکی

      ایا آهنگ با سیستم ماشین گوش دادن آسیب نمیرسونه؟؟

  4. امین

    قبلا با گوش چپم صدا ها رو خیلی ضعیف می شنیدم ولی از وقتی از هندزفری با صدای بلند استفاده کردم بعد از یکی دو هفته کاملا خوب شد و الان بصورت عادی صدا ها رو می شنوم . البته الان صدای هندزفری رو زیاد بالا نمی برم .

    1. سلام
      ممنون که تجربه‌ی عجیب‌تون رو با ما در میون گذاشتین. 🙂
      بله تا زمانی که صدای هدفون خیلی بالا نباشه، مشکلی براتون ایجاد نمیشه. موفق و سالم باشید. 🙂

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه
دسته‌بندی‌های منتخب برای شما