شاید از آنچه تصور میشد به سیاهچالهی مرکز کهکشان راه شیری نزدیکتر باشیم

گروهی از دانشمندان با روشی تازه تخمین زدهاند که منظومهی شمسی میتواند از آنچه تاکنون تصور میشد به مرکز کهکشان راه شیری نزدیکتر باشد.
در مرکز کهکشان ما یک سیاهچالهی بسیار عظیم به نام قوس *A وجود دارد که دارای جرمی تقریبا 4 میلیون برابر خورشید است. منظومهی شمسی هم در یکی از بازوهای کهکشان راه شیری قرار دارد.
اما بهتازگی دانشمندان کشف کردهاند که ما 2000 سال نوری از آنچه تاکنون تصور میشد، به مرکز کهکشان نزدیکتر هستیم. اگرچه نتیجهی این پژوهش این بدان معنا نیست که ما در مسیر برخورد با سیاهچالهی عظیم *Sagittarius A قرار داریم بلکه بهسادگی، مدل دقیقتری از کهکشان راه شیری را بر اساس دادههای جدید ارائه میدهد.
طی 15 سال گذشته، یک پروژهی نجوم رادیویی در ژاپن به نام VERA در حال جمع آوری اطلاعات از کهکشان است. VERA با استفاده از روشی به نام تداخلسنجی، دادههای تلسکوپهای سراسر ژاپن را جمعآوری و آنها را با دادههای دیگر پروژههای موجود ترکیب کرد تا بتواند دقیقترین نقشهی کهکشان راه شیری را تهیه کند.
با مشخص کردن مکان و سرعت حدود 99 نقطهی خاص در کهکشان ما، VERA به این نتیجه رسیده است که سیاهچالهی عظیم قوس *A در مرکز کهکشان ما در واقع 25800 سال نوری از زمین فاصله دارد که تقریبا 2000 سال نوری از آنچه دانشمندان پیش از این تصور میکردند نزدیکتر است.
این مدل جدید همچنین محاسبه میکند که زمین با سرعت بیشتری از آنچه میدانستیم در حال حرکت است. مدلهای قدیمی سرعت زمین به دور مرکز کهکشان را 220 کیلومتر (136 مایل) بر ثانیه نشان میدادند اما مدل جدید VERA آن را تا سرعت 227 کیلومتر بر ثانیه افزایش میدهد.
دانشمندان پروژهی VERA اکنون امیدوارند که با افزایش نقاط جمعآوری داده از طریق گسترش پروژه تحت EAVN (شبکهی VLBI آسیای شرقی) و همچنین جمعآوری دادهها از مجموعهی بزرگتر رادیو تلسکوپهای واقع در ژاپن، کره و چین، بتوانند دقت مدل خود را افزایش دهند.
عکس کاور: احتمالا زمین و منظومهی شمسی از آنچه تصور میشد به سیاهچالهی عظیم مرکز کهکشان راه شیری نزدیکتر است.
Credit: NAOJ
منبع: CNet