خشکی لب نشانه چیست؟ علت و درمان آن (راهنمای جامع)

زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۹ دقیقه
خشکی لب نشانه چیست

اگر هر جا می‌روید یک بالم لب همراهتان دارید، احتمالا شما هم از آن دسته افرادی هستید که با مشکل خشکی لب دست‌وپنجه نرم می‌کنید. خشکی لب‌ها یکی از مشکلات رایج خصوصا در فصل‌های سرد سال است. اگر می‌خواهید از شر این مشکل خلاص شوید و با چند درمان خانگی خشکی لب آشنا شوید این مطلب برای شماست.

خشکی لب چیست؟

خشکی لب‌ها که معمولا نتیجه‌ی قرار گرفتن در آب‌وهوای سرد و خشک، در معرض آفتاب و زبان زدن لب‌ها است باعث پوسته پوسته شدن و حتی ترک خوردن لب‌ها می‌شود. این مشکل را می‌توانید در خانه و با محصولات خانگی، استفاده از بالم لب و رعایت کردن چند نکته حل کنید.

خشکی لب‌ها در هر فصلی از سال ممکن است اتفاق بیفتد ولی در فصل‌هایی که هوا سرد و خشک می‌شود معمولا شدت بیشتری دارد. حتی ممکن است در فصل‌های گرم مشکلی نداشته باشید و فقط در فصل‌های سرد دچار این مشکل شوید.

خشکی لب نشانه چیست؟

علت خشکی لب چیست و چرا تا ترک خوردن و زخم شدن پیش می‌رود؟

پوست لب‌ها نسبت به پوست سایر قسمت‌های بدن بسیار حساس‌تر و نازک‌تر است. لب‌ها غده‌ی ترشح چربی ندارند. در نتیجه احتمال خشک شدن و ترک خوردن آن ها بیشتر است. عواملی مثل تابش نور آفتاب، محیط سرد و خشک، واکنش نشان دادن به مواد شیمیایی موجود در بال‌ها و رژ لب‌ها و… از جمله عواملی هستند که باعث خشک شدن و ترک خوردن لب می‌شوند.

بسیاری از افراد در برهه‌هایی از زندگی با این مشکل مواجه می‌شوند. این مشکل معمولا با چند راهکار ساده و درمان خانگی حل می‌شود اما گاهی ممکن است به یک مشکل جدی پوستی هم تبدیل شود پس خشکی لب را جدی بگیرید.

علائم خشکی لب

نشانه‌های زیر مشخص می‌کند که لب‌های شما خشک شده یا در شرف خشک شدن است:

  • پوسته شدن لب‌ها
  • خارش
  • درد خفیف
  • زخم و ترک‌خوردگی

وخیم شدن این نشانه‌ها می‌تواند باعث درد و حتی خونریزی ترک‌های لب شود. حتی واکنش به بعضی غذاها مثل مرکبات، غذاهای تند و شور می‌تواند باعث سوزش لب‌ها شود.

برای خشکی لب چه کنیم

علت خشکی لب چیست؟

دلیل خشکی لب شامل موارد زیر است:

  • آفتاب‌سوختگی
  • هوای سرد
  • آب‌و‌هوای گرم یا خشک
  • زبان زدن مکرر لب‌ها
  • برخی بیماری‌ها (آلرژی، اختلال تیروئید، برخی اختلالات خودایمنی) یا واکنش به یک دارو
  • کمبود ویتامین (آهن، ویتامین B)
  • کم آبی بدن

در ادامه این عوامل را بررسی می‌کنیم.

محیط: قرار گرفتن در معرض آب‌وهوای خیلی سرد، خیلی گرم و خیلی خشک از مهم ترین دلایل ایجاد خشکی لب‌ها است. رطوبت کم محیط می‌تواند لب‌های شما را مستعد خشکی و ترک خوردن کند.

رژیم غذایی: گاهی اوقات کمبود بعضی ویتامین‌ها باعث خشکی لب‌ها می‌شود. همیشه رژیم غذایی سالم و متعادل داشته باشید تا نیازهای بدن تامین شود. این برای سالم ماندن لب‌ها و سلامت کل بدن شما ضروری است. حتما مقاله دلیل خشکی لب کمبود کدام ویتامین است؟ را بخوانید تا با این ویتامین‌های ضروری آشنا شوید.

زبان زدن لب‌ها: یکی از عادت‌های نادرست که می‌تواند باعث خشکی لب‌ها شود، دائما زبان زدن به لب‌ها است. شاید باعث تعجبتان شده باشد که این کار چطور باعث خشکی لب می‌شود چون به نظر می‌رسد که دارید دائما لب‌های خود را مرطوب می‌کنید.

این تاثیر مخرب به این دلیل است که بزاق دهان ما حاوی آنزیم های گوارشی است که لب‌های ما را حساس و آن‌ها را در برابر اثرات هوای خشک آسیب‌پذیر می‌کند. همچنین زمانی که بزاق تبخیر می‌شود، لب‌های شما حتی خشک‌تر از قبل از لیسیدن آن‌ها می‌شود. پس اگر این عادت را دارید برای پیشگیری یا درمان خشکی لب آن را ترک کنید.

با دهان نفس کشیدن: یکی دیگر از عادت‌هایی که ترک کردن آن سخت است و باعث خشکی لب‌ها می‌شود، نفس کشیدن از دهان است. تنفس از طریق دهان می‌تواند رطوبت لب را از بین ببرد.

مواد آرایشی: برخی از فرمولاسیون‌های رژ لب‌ها خاصیت خشک‌کنندگی دارند و رنگدانه های خاصی که در رژ لب استفاده می‌شوند می‌توانند باعث واکنش‌های آلرژیک شوند.

بیماری‌ها: زرد زخم، اختلالات تیروئید و رشد بیش از حد قارچ کاندیدا همگی از دلایل خشکی آزاردهنده‌ی لب هستند که منجر به خشکی اطراف لب و گوشه‌های دهان می‌شوند. اگر خشکی لب شما منبع درد و ناراحتی جدی است با پزشک خود مشورت کنید.

وجود برخی عوامل می‌تواند احتمال درگیر شدن با خشکی لب‌ها را بیشتر کند. به این عوامل ریسک فاکتور می‌گویند. خشکی و ترک لب ریسک فاکتور خاصی ندارد و ممکن است در هر سنی برای هر فردی پیش بیاید. در بچه‌ها و نوجوان‌ها که معمولا زیاد لب‌های خود را زبان می‌زنند، بیشتر دیده می‌شود. همچنین افرادی که در آب‌وهوای خشک یا سرد زندگی می‌کنند بیشتر احتمال دارد که دچار خشکی لب‌ها شوند.

همچنین اگر از محصولات آرایشی مرغوب استفاده نمی‌کنید یا اینکه از پوست خود در برابر تابش آفتاب محافظت نمی‌کنید، احتمال درگیر شدن با خشکی لب‌ها بیشتر می‌شود.

تشخیص خشکی لب

معاینه‌ی ظاهری لب‌ها و پوست اطراف دهان می‌تواند به تشخیص خشکی و ترک خوردگی لب کمک کند. پزشک در صورت مشکوک شدن به یک بیماری خاص ممکن است آزمایش‌های خاصی را هم توصیه کند. این آزمایش‌ها ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • تست پوستی آلرژی
  • بیوپسی پوست
  • آزمایش خون

درمان خشکی لب

با چند راهکار می‌توانید خشکی لب‌ها را درمان کنید. خوشبختانه رفع خشکی لب سخت نیست و با راهکارهای درمان خشکی لب در خانه درمان می‌شود.

برای خشکی لب چی خوبه

استفاده از کره‌ی لب

کره‌ی لب یکی از محصولاتی است که برای مراقبت از لب‌ها تولید می‌شود. کره‌ی لب بافتی بسیار چرب‌تر از بالم لب و رژ لب دارد و در آن از روغن‌های طبیعی مثل شی باتر و روغن بادام (بهترین روغن برای خشکی لب) استفاده شده است. این کره‌ها باعث تغذیه‌ی پوست لب‌ها، نرم کردن لب‌ها و مرطوب کردن عمقی آن‌ها می‌شود. معمولا کره‌های لب تا ۱۲ ساعت لب را مرطوب و نرم می‌کنند.

رژیم غذایی مناسب

ماهی سالمون یکی از بهترین منابع امگا ۳ است که برای پیشگیری و درمان خشکی لب‌ها بسیار موثر است. غذاهای اسیدی، شور و پر از ادویه می‌توانند پوست لب را تحریک کنند. این غذاها را با احتیاط مصرف کنید یا اگر می‌توانید به‌کلی آن‌ها را حذف کنید.

استفاده از دستگاه رطوبت‌ساز

یکی از بهترین کارهایی که برای درمان خشکی لب‌ها می‌توانید انجام دهید بالا بردن رطوبت محیط است. در خانه می‌توانید در اتاقی که بیشتر وقت خود را می‌گذرانید از دستگاه رطوبت‌ساز یا بخور استفاده کنید. برای محیط‌هایی که دائما حضور ندارید می‌توانید از دستگاه‌های رطوبت‌ساز کوچک و شارژی استفاده کنید.

ترک سیگار

اگر دنبال یک دلیل دیگر برای ترک سیگار می‌گشتید، این هم یک دلیل خوب! دود تنباکو می‌تواند باعث خشک شدن و ترک خوردن لب های شما شود و ترک سیگار می‌تواند به رفع خشکی لب‌های شما در کمترین زمان کمک کند. ناگفته نماند که ترک سیگار یکی از بهترین کارهایی است که می توانید برای سلامت پوست و سلامت عمومی بدن خود انجام دهید.

پماد برای خشکی لب

بالم لب و پماد برای خشکی لب باید شرایط زیر را داشته باشد:

  • بدون عطر
  • ضد حساسیت
  • حاوی ژله پترولیوم، گلیسیرین
  • حاوی روغن‌ها (روغن معدنی یا روغن دانه کرچک)
  • مرطوب‌کننده (سرامید، دایمتیکون)
  • محافظ در برابر آفتاب (اکسید تیتانیوم، اکسید روی)

از بالم لب حاوی مواد زیر استفاده نکنید چون باعث تحریک بیشتر لب می‌شوند:

  • عطرها و طعم‌دهنده‌ها
  • لانولین
  • منتول
  • اکالیپتوس
  • کافور
  • موم‌ها

اگر بالم لب شما باعث گزگز یا سوزش لب‌ها شد، استفاده از آن محصول را متوقف کنید. مطلب معرفی و بررسی ۲ بالم لب باکیفیت کمک می‌کند که با چند نمونه از محصولات باکیفیت آشنا شوید. و اگر نمی‌دانید بالم لب چیست حتما این مطلب را بخوانید.

بهترین روغن برای خشکی لب

بسیاری از روغن‌های طبیعی می‌توانند رطوبت لب‌ها را حفظ کنند. این روغن‌ها خواص ضدمیکروبی و ضدقارچی هم دارند و اگر لب شما ترک‌ خورده باشد از بروز مشکلات بعدی جلوگیری می‌کنند. اگر محصولی برای خشکی و ترک لب می‌خرید به مواد اولیه‌ی آن دقت کنید. بد نیست که محصول حاوی این روغن‌ها باشد:

  • روغن اسطوخودوس
  • روغن بادام شیرین
  • روغن نارگیل
  • روغن جوجوبا

در مطلب بررسی بالم لب کودکان ایروکس مدل روغن آفتابگردان می‌توانید با یک نمونه بالم لب خوب و روغن موثر برای درمان خشک شدن لب‌ها آشنا شوید.

هر چند وقت یکبار باید بالم لب یا پماد را استفاده کنیم؟

اینکه چند وقت یک بار باید از بالم لب یا پماد استفاده کنید به بالم و شرایط لب بستگی دارد. اگر خشکی لب‌های شما شدید است می‌توانید هر چند ساعت یک بار یا هر بار که احساس کردید لب‌ها خشک هستند از آن استفاده کنید. اگر خشکی لب‌ها شدید نیست می‌توانید شب‌ها قبل از خواب و صبح بعد از بیدار شدن از آن استفاده کنید.

همیشه بعد از خوردن و آشامیدن بالم لب را تمدید کنید چون احتمالا پاک می‌شوند. در بیرون از منزل حتما از بالم لب یا پماد با SPF 30 یا بالاتر استفاده کنید و آن را دو ساعت یک بار تمدید کنید.

علت خشکی دور لب

در صورت خون‌ریزی لب‌های خشک چکار کنیم؟

خون‌ریزی زمانی اتفاق می‌افتد که ترک‌ها (شکاف‌ها) که ناشی از خشکی هستند شکسته می‌شوند و به بریدگی و زخم تبدیل می‌شوند. پوست خشک مستعد ترک خوردن است و لب‌های ترک خورده ممکن است خون‌ریزی کنند و باعث درد و سوزش شوند. در این صورت باید خون را بشویید و لب را خشک کنید و از بال‌های قوی‌تر و پمادهای مخصوص ترک لب استفاده کنید. اگر خون‌ریزی تکرار می‌شود به پزشک مراجعه کنید.

پیشگیری از خشکی لب

با توجه به علت خشکی لب ها احتمالا حدس می‌زنید که برای پیشگیری از آن باید چه کاری انجام دهید. در ادامه به چند نکته‌ی دیگر هم اشاره می‌کنیم.

زبان نزدن به لب‌ها

این عادت را ترک کنید تا تاثیر فوق‌العاده‌ی آن را در کاهش خشکی و ترک خوردن لب ببینید.

استفاده نکردن از بال لب‌های طعم‌دار

بالم لب ها تنوع خیلی زیادی دارند و با طعم‌ها و رایحه‌های مختلفی تولید می‌شوند. این رایحه‌ها بسیار جذاب و وسوسه‌کننده هستند. استفاده از آن‌ها به ندرت و گاهی اوقات می‌تواند جذاب باشد ولی آن را به عنوان بالم لب دائمی یا حتی بالم لب درمانی خود استفاده نکنید.

استفاده از ضدآفتاب

پوست لب را هم مثل پوست صورت باید از تابش آفتاب حفظ کنید. برای این منظور رژلب‌هایی تولید شده است که ضدآفتاب هم هستند. هر زمان که قرار است در معرض تابش آفتاب قرار بگیرید از این بالم لب ها استفاده کنید. آفتاب‌سوختگی یکی از مهم‌ترین دلایل خشکی و ترک خوردن لب است.

پوشاندن لب‌ها در محیط نامساعد

اگر در محیطی قرار می‌گیرید که شرایط مساعدی ندارد مثلا خیلی سرد یا خیلی خشک است، با راهکارهایی مثلا قرار دادن شال جلوی دهان می‌توانید از لب‌ها محافظت کنید.

دور ماندن از مواد آلرژی‌زا

گاهی اوقات لب‌های بسیار حساس در تماس با عطرها، رنگ‌ها و رایحه‌ها و سایر عوامل آلرژی‌زا خشک می‌شوند. موقع خرید محصولات آرایشی و بهداشتی به مواد تشکیل‌دهنده‌ی آن‌ها توجه کنید و محصولاتی که حاوی این مواد آلرژی‌زا هستند را خریداری نکنید.

آب‌رسانی از درون و بیرون

رطوبت بدن و پوست را باید هم از محیط بیرون و هم از داخل حفظ کنید. برای این منظور از دستگاه رطوبت‌ساز استفاده کنید و لب‌ها را بالم مناسب مرطوب کنید. علاوه بر این مطمئن شوید که هر روز آب کافی می‌نوشید و بدن شما بی‌آب نمی‌ماند.

اسکراب لب برای داشتن لب‌های نرم یکی از ترفندهاتی آرایشی است که در این مطلب می‌توانید بیشتر در مورد آن بخوانید.

بالم لب برای خشکی لب

جمع‌بندی

خشکی لب یکی از مشکلات شایع در فصل‌های سرد و خشک سال است. خوشبختانه با راهکارهای ساده برای درمان خشکی لب در خانه مثل استفاده از بالم لب مناسب و دور ماندن از عوامل حساسیت‌زا می‌توانید این مشکل را حل کنید و لب‌هایی نرم و سالم داشته باشید.

منابع: Nivea , Clevelandclinic

 

سوالات رایج درباره‌ی خشکی لب
علت خشکی لب چیست؟
دلیل خشکی لب شامل موارد زیر است: آفتاب‌سوختگی، هوای سرد، آب‌و‌هوای گرم یا خشک، زبان زدن مکرر لب‌ها،کمبود ویتامین (آهن، ویتامین B) و کم‌آبی بدن و...
هر چند وقت یکبار باید بالم لب یا پماد را استفاده کنیم؟
دفعات مصرف به شدت خشکی لب بستگی دارد. ترجیحا صبح و شب و هر بار بعد از خوردن و آشامیدن از بالم لب استفاده کنید.
بهترین روغن برای خشکی لب چیست؟
روغن اسطوخودوس
روغن بادام شیرین
روغن نارگیل
روغن جوجوبا
روتین پوستی


برچسب‌ها :
دیدگاه شما

پرسش امنیتی *-- بارگیری کد امنیتی --

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه
دسته‌بندی‌های منتخب برای شما
X