سگها با بینی دنیا را میبینند!
چیز جدیدی نیست اگر اذعان کنیم که سگها همیشه به دلیل توانایی قدرتمندشان در شناسایی و ردیابی بوها شناخته شدهاند. اما موضوع جالب این است که مطالعات جدید نشان میدهد، ارتباطات مغزی مهم و جالبی در قابلیت بویایی سگ موثر است؛ درواقع سگها می توانند با استفاده از بینی خود دنیا را ببینند، در چنین حالتی شم بویایی این موجودات جالب توجهتر میشود.
سگها با بینی دنیا را درک میکنند!
فرقی نمیکند که سگ را بهترین دوست انسان بدانید یا متخصص ردیابی! درواقع چیزی که مسلم است این است که این حیوانات خارقالعاده هستند. بینی سگ ابزاری جالبتوجه در این حیوان است، چراکه میتواند به راحتی مواد مخدر را ردیابی کند یا تنها با بو کشیدن بمبهای عملیاتهای تروریستی را شناسایی کند. با توجه به همین ویژگیهای خاص، محققان به سمت مطالعهی بیشتر این موضوع رفتند و اوایل این ماه نتیجهی مطالعهی خود بر روی ارتباطات مغزی سگ را در مجلهی علوم اعصاب (JNeurosci) منتشر کردند. به طور کلی این مطالعه نشان میدهد که بینایی و حس بویایی در مغز سگ با یکدیگر ارتباط دارد.
جالب است بدانید که این ارتباط هنوز در هیچ حیوان دیگری مشاهده نشده است. به این ترتیب، دانشمندان بر این باورند که وقتی سگها بو میکشند، میتوانند با استفاده از بینی خود ببینند! البته، لازم به ذکر است که سازوکار این ارتباط در داخل مغز سگ به طور دقیق برای ما واضح نیست! به این معنی که ما حدسی در مورد اینکه آیا بوها برای این حیوان به تصویر تبدیل میشوند یا سگ آنها را به روش دیگری تشخیص میدهد، اطمینانی نداریم.
محققان با بررسی اسکنهای MRI در ۲۳ سگ به این نتیجه رسیدند که ارتباط عصبیای بین لوب پسسری مغز و پیاز بویایی حیوان وجود دارد!
ارتباطات عصبی بین بخش بینایی و بویایی سگها
برای یافتن این ارتباطات عصبی، فیلیپا جانسون (Philippa Johnson)، متخصص علوم اعصاب و دامپزشک به همراه تیم و استاد خود در دانشگاه کورنل، اسکنهای ام آر آی (MRI) 23 نمونه سگ را مورد مطالعه قرار دادند. نتیجهی بررسی این اسکنها ارتباط عصبی بین لوب پسسری مغزِ سگ و پیاز بویایی را نشان میدهد. در نتیجه این تیم دانشگاهی معتقد است چنین سازکاری و ارتباطی به سگها اجازه میدهد تا با بینی خود ببینند!
پیاز بویایی (bulbus olfactorius) ساختاری است در مغز جانوران مهرهدار با عمل بویایی و تشخیص بوها ارتباط دارد. در همین راستا جالب است بدانید که در اغلب پستانداران پیاز بویایی در قسمت قدامی مغز قرار دارد، اما این بخش در انسانها در قسمت تحتانی مغز (زیر لوب پیشانی) و روی استخوان اتموئید قرار گرفته است.
لوب پس سری در مغز جایی است که بینایی را پردازش میکند. از سوی دیگر، پیاز بویایی به مغز اجازه میدهد تا بوهای مختلف را بررسی کند. با وجود ارتباط کشف شده بین این قسمتها، محققان متوجه شدند که مغز حیوان میتواند به راحتی اطلاعات را بین این دو بخش انتقال دهد. در چنین حالتی احتمالا بوها با استفاده از تصاویر، پردازش (مشابه پردازش تصویر در بخش بینایی مغز) میشوند.
سخن آخر
اگر سگ ها میتوانند با بینی خود ببینند، آیا این بدان معناست که سایر حیوانات هم چنین قابلیتی دارند؟ خب، همانطور که در بخشهای اول این مقاله اذعان کردیم، این اولین بار است که چنین ارتباطاتی را در حیوانی مانند سگ میبینیم و مشخص نیست که آیا در دیگران موجودات هم چنین ارتباطی یافت میشود یا خیر! با این حال، تحقیقات بیشتری در مورد این سازوکار جالب مغزی ادامه دارد.
منبع: BGR