آیا گوشیها برای نمایش تبلیغات شنود میشوند؟ هدفمند یا اتفاقی
درست چند ساعت بعد از گفتوگویی با دوستتان درباره یک محصول که شاید در آینده قصد خریدش را داشته باشید٬ روی گوشی هوشمندتان یک آگهی مرتبط با همان محصول را میبینید. دست کم میشود با اطمینان ادعا کرد که بسیاری از مردم چنین شرایطی را گزارش کردهاند و همین موضوع ترس از شنود گوشی را افزایش داده است. آیا گوشیها برای نمایش تبلیغات شنود میشوند؟ دیدن آگهیهای شخصیسازی شده در نمایشهای تلویزیونی، فیلمها یا اشیایی که هرگز جستجو نکردهاید، تصادفی است؟ موضوع چیست؟ بیایید به این شواهد نگاهی بیندازیم و سعی کنیم متوجه شویم که آیا تلفن شما به مکالماتتان برای نمایش تبلیغات گوش میدهد یا این صرفا یک تصادف ساده است.
آیا تلفن شما به مکالماتتان برای نمایش تبلیغات گوش میدهد؟
کاربران Reddit بر این باورند که تلفن های آنها در حال گوش دادن است
آیا گوشی هوشمند من واقعا برای تبلیغات به من گوش می دهد؟
آیا می توانید ثابت کنید که یک برنامه به شما گوش می دهد؟
آیا تلفن شما به مکالماتتان برای نمایش تبلیغات گوش میدهد؟ شرکت ها می گویند “نه”
چرا برای چیزهایی که در مورد آنها صحبت میکنید، تبلیغات میگیرید؟
آیا گوشیها برای نمایش تبلیغات شنود میشوند؟
بسیاری از افرادی که از اینترنت استفاده میکنند، مدعی هستند که اتفاقات عجیبی در گوشی هوشمندشان در حال رخ دادن است. آنها معتقدند که از میکروفونهای گوشیهای هوشمند برای ضبط مکالمات استفاده می شود و از این اطلاعات برای هدفگیری دقیقتر تبلیغات شخصیسازی شده در سایتهای مختلف، از جمله گوگل، فیسبوک و دیگر پلتفرمهای اجتماعی استفاده میشود.
اگرچه این موضوع بعید به نظر میرسد، اما شواهد تجربی آن واقعا قانعکننده هستند. زویی کلینمن، گزارشگر فناوری بیبیسی، موقعیتی را گزارش میکند که در آن بعد از اطلاع فوت یکی از دوستانش در شرایط غمانگیز، متوجه نام دوستش، جزئیات تصادف، مکان و سال حادثه در جعبه جستجوی گوگل تلفنش میشود. این تنها یک مشاهده تجربی نیست، بلکه این موضوع، نگرانی در مورد اینکه در یک شرکت خاص، ویژگی «گوش دادن فعال» برای تبلیغات هدفمند از طریق میکروفون تبلیغ میشود را پررنگتر میکند.
کاربران Reddit بر این باورند که تلفنهای آنها شنود میشوند
عبارات رایج جستجوی گوگل برای این موضوع شامل «آیا آیفون برای تبلیغات به شما گوش میدهد؟» «آیا تلفن من صدای من را میشنود؟» و «آیا گوگل به مکالمات من گوش میدهد؟» است.
موضوعات مختلف Reddit با در نظر گرفتن این سوال که «آیا تلفن های ما برای هدفگذاری تبلیغات به ما گوش می دهند» (و موارد مشابه) به اشتراک گذاشته شدهاند و افراد تجارب خودشان را گزارش کردهاند، مانند این تجربه از کاربری به نام BasedBrexitBroker:
«روز گذشته به یک کافه مکزیکی به نام Paisa رفتم. در آنجا همه به زبان اسپانیایی صحبت میکردند و یک گروه ماریاچی هم در حال نواختن بود. بعد از آن، به مدت ۴۸ ساعت تمام تبلیغات من در اینستاگرام، ساوندکلاود و توییتر به زبان اسپانیایی بودند..»
یک کاربر دیگر در ردیت به نام karlrocks23 بیان میکند:
«من و شریک زندگیام در حال صحبت بودیم و داشتم درباره یک فروشگاه جدید نسپرسو که در شهر افتتاح شده بود، حرف میزدم و طراحی زیبای آن را توصیف میکردم. من خودم خیلی قهوهدوست نیستم و هرگز نسپرسو را امتحان نکردهام. این تنها زمانی است که به یاد میآورم درباره نسپرسو با کسی صحبت کردهام و قطعا هرگز درباره آن یا چیزی که مرتبط به نسپرسو باشد در گوگل جستجو نکردهام. روز بعد، همه تبلیغات من در کروم در مورد نسپرسو بود. من هیچ مشکلی با ظاهر شدن تبلیغاتی که مربوط به مربوط به جستجوهای صوتی یا تایپی من هستند، ندارم. اما این احساس کمی تهاجمی بود که انگار دائما به مکالمات خصوصی من گوش میدهند و از آن برای هدفگذاری تبلیغات استفاده میکنند.»
داستان های مشابه دیگری را در Reddit و جاهای دیگر در این مورد خواهید یافت. به عنوان مثال، پستی که در Reddit منتشر شده است را ببینید که بیان میکند تبلیغات گوگل بر اساس هر چیزی که با همسرش صحبت کرده، ظاهر شده است.
آیا گوشی هوشمند من واقعا برای تبلیغات شنود میشود؟
با توجه به حوادثی که اخیرا رخ داده است، گوگل دیگر توصیههایی از این نوع ارائه نمیدهد. اما امکان هدف قرار دادن مشتریان بر اساس مکالمات آنها نگران کننده است. دادههای ضبط شده ممکن است به راحتی برای شناسایی شما استفاده شوند.
در سال ۲۰۱۹، ۱۰۰۰ صدای ضبط شده توسط دستیار گوگل به رسانه بلژیک VRT News افشا شد. این صداهای ضبط شده اغلب از تلفنهای اندرویدی جمعآوری شده و حاوی اطلاعات کافی برای شناسایی صاحبان دستگاه بودند.
در این صداهای ضبط شده، آدرسها و اطلاعات حساسی وجود داشت که شناسایی افراد و مقابله با آنها با ضبط های صوتی را آسان میکرد. گوگل به این موضوع واکنش نشان داد و اعلام کرد که صداهای ضبط شده با حسابهای کاربری در ارتباط نیستند. اما همانطور که VRT اشاره کرد، آنها نیازی به این کار ندارند. همچنین اخیرا هنگام خواندن مقاله ای در مورد یک فیلم در حال مسواک زدن بودم که این آگهی ظاهر شد.
آیا گوشی من صدای مسواک برقی را شنیده و آن را با یک تبلیغ تطبیق داده است؟
بنابراین، اطمینان از اینکه مجوزهای اندروید شما به برنامهها اجازه دسترسی به میکروفون تلفن را نمیدهد، ایده خوبی است. آیا گوگل به مکالمات شما برای تبلیغات گوش می دهد؟ احتمالا نه، اما اگر بیش از حد نگران هستید، میتوانید با «گوگلزدایی» کامل زندگیتان شروع کنید و دسترسی گوگل به مکالماتتان را متوقف کنید.
به نظر میرسد که این مسئله بیش از یک تصادف باشد؛ اما اثبات اینکه میکروفونهای گوشیهای هوشمند دادهها را برای هدفگذاری محتوای کاربر جمعآوری میکنند، دشوار است. با توجه به اینکه تلفنها و دستیارهای صوتی دیجیتال در حال گوش دادن هستند، آیا عجیب است که شرکتهایی مانند گوگل، آمازون و فیسبوک به آنچه شما میگویید، علاقهمند باشند؟
آیا می توانید ثابت کنید که یک برنامه به شما گوش میدهد؟
آیا اپلیکیشنها میتوانند دادههای صوتی را با استفاده از میکروفون گوشیهای هوشمند ضبط کنند؟ برای پی بردن به این موضوع، دو کارشناس امنیت سایبری به نامهای کن مونرو و دیوید لاج از شرکت Pen Test Partners اپلیکیشنی طراحی کردند که هدف آن ضبط مکالمات در مجاورت تلفن همراه و نمایش آن بر روی مانیتور بود.
مونرو در مصاحبه با بیبیسی توضیح داد: «تنها کاری که ما انجام دادیم استفاده از قابلیتهای موجود در گوگل بر روی سیستم عامل اندروید بود. از این سیستم استفاده کردیم چون توسعه آن برای ما راحتتر بود. ما برای اینکار از میکروفون روی تلفن همراه استفاده کردیم و توانستیم یک سرور شنود در اینترنت راهاندازی کنیم و هر صدایی که میکروفون گوشی دریافت میکرد، بدون در نظر گرفتن مکان جغرافیایی گوشی، به دست ما میرسید و سپس میتوانستیم آگهیهای سفارشیسازی شده را ارسال کنیم.»
دیوید لاج هم توضیح داد که این کد تا حد زیادی در سیستم عامل میزبان یا در دامنه عمومی موجود است و به طور گسترده در دسترس قرار دارد. این آزمایش با حداقل مصرف باتری روی دستگاه قابل انجام بود.
از طرف دیگر، ماریانو دلی سانتی، کارشناس حفاظت از داده ها، به گاردین اظهار داشت که شرکت ها از اطلاعات دیگری برای پیشنهاد دادن و سپس هدف قرار دادن تبلیغات استفاده می کنند. به عنوان مثال، ممکن است تبلیغاتی که همسرتان جستجو میکند، در دستگاه شما بهعنوان آگهی نمایش داده شود. این امر میتواند به دلیل دادههایی مانند موقعیت جغرافیایی یا اشتراکگذاری آدرس مشابه در خریدهای آنلاین باشد که به اشتراک گذاشتهاید.
آیا گوشیها برای نمایش تبلیغات شنود میشوند؟ شرکت ها می گویند «نه»
کمپانیهای گوگل و فیسبوک هر دو ادعا کردهاند که اپلیکیشنهایشان از میکروفونهای گوشیهای هوشمند برای جمعآوری اطلاعات استفاده نمیکنند. گفتههای فیسبوک در مصاحبه با بیبیسی حاکی از مسدود کردن تبلیغاتی هستند که بر اساس دادههای جمعآوری شده از میکروفون ایجاد شدهاند. همچنین گوگل قاطعانه بیان کرده است که به مکالمات شما گوش نمیدهد و از هیچکدام از گفتههای شما، حتی وقتی که از دستیار صوتی استفاده میشود، برای اشتراکگذاری با اشخاص ثالث استفاده نمیکند. افزون بر این، گوگل بیان کرد که از زمانی که یافتههای تحقیقاتی ۴۰۴Media مشخص شد، دیگر با تبلیغکنندهای که قوانین را نقض کرده همکاری نمیکند. همچنین گفتههای گوگل بیانگر این هستند که همه تبلیغکنندگان باید از همه قوانین و مقررات قابلاجرا و همچنین خطمشیهای Google Ads پیروی کنند. همچنین، اگر متوجه شوند تبلیغی یا تبلیغکنندهای قوانین را نقض کرده، اقدامات لازم را انجام خواهند داد.
علاوه بر این، توسعه دهندگان اپلیکیشنها باید به خط مشی توسعهدهندگان Google پایبند باشند که به وضوح مشخص میکند که برنامهها نباید با استفاده از دستیار گوگل حریم خصوصی کاربران را نقض کنند. این یک استدلالها قانعکننده هستند و علیرغم این احساس که از مکالمات ما برای هدفیابی تبلیغات استفاده میشود، به نظر میرسد این موضوع ربطی به مکالمات ندارد و بیشتر به مکان جغرافیایی و فعالیتهای دیگری مثل نزدیکی به دستگاههای دیگر یا جستجوهایی که انجام دادهاید، ربط داشته باشد و نه لزوما صحبتهای شما.
چرا برای چیزهایی که در مورد آنها صحبت میکنید، تبلیغات میگیرید؟
ما میدانیم که گوگل و آمازون (از طریق دستگاههایی مثل آمازون اکو) مکالمات شما را ضبط میکنند. اما آیا گوشیها برای نمایش تبلیغات شنود میشوند؟
احتمالا نه. به نظر میرسد که پیشرفتهای اخیر در مورد حریم خصوصی تلفنهای همراه به این نوع نقض حریمهای خصوصی پایان داده باشد. اگر از نسخههای جدید سیستم عامل موبایل استفاده می کنید، بعید به نظر میرسد که ای موضوع شما را تحت تاثیر قرار دهد.
خب، پس چه اتفاقی میافتد؟ احتمالا فقط موضوع همگامسازی روی فایلهای مختلف دستگاههای شما باعث میشود که تبلیغات مرتبط با علایق یا ایمیلهایی که قبلا دیدهاید را مجدد دریافت کنید. افزون بر این، برخی از تبلیغکنندگان از تبلیغات مکانیابی شده استفاده میکنند. بنابراین، اگر در یک مرکز خرید در کنار یک ساعت فروشی ایستاده اید، ممکن است آگهی یک ساعت جدید را ببینید یا مثلا اگر به فروشگاه بزرگ ایکیا وارد شوید، ممکن است تبلیغات مربوط به این فروشگاه یا حتی سایر رقبای آن را مشاهده کنید.
این موضوع هم تا حدودی نگران کننده است، اما منطقی تر از آن است که فکر کنیم از طریق میکروفون تلفن تبلیغات هدفمند دریافت میکنیم.
به هرحال، به منظور اطمینان بیشتر و حذف تبلیغات بهتر است که مجوزهای دسترسی برنامهها به میکروفون خود را بررسی کنید. در اندروید میتوانید دسترسی اپلیکیشنها به میکروفون را مسدود کنید و کاربران iOS هم میتوانند با چند گام اضافی، حریم خصوصی خود را ارتقا ببخشند.
منبع: makeuseof