آیا بیرون کشیدن وسایل الکترونیکی از برق، مبلغ قبض برق را کاهش میدهد؟
بیرون کشیدن وسایل الکترونیکی از برق، در نگاه اول یک توصیهی عاقلانه و ساده برای کاهش هزینههای قبض برق به نظر میرسد. اما در حقیقت اوضاع به این سادگیها نیست و در ادامه به زمانی که این کار عاقلانه است و زمانی که انجام چنین کاری چندان منطقی نیست، میپردازیم.
اهمیت خونآشامهای انرژی (بار فانتوم)
اینکه آیا میخواهید با جدا کردن یک وسیلهی برقی از پریز، در قبض برق خود صرفهجویی کنید یا نه، کاملا به این بستگی دارد که آیا آن دستگاه چیزی به نام «بار فانتوم» (phantom load) دارد یا نه. برخی از وسایلی الکترونیکی باینری هستند. این یعنی یا روشن هستند و در این حالت برق مصرف میکنند، یا اینکه به طور کامل خاموش هستند و در این حالت هیچ برقی مصرف نمیکنند.
محصولاتی مانند چراغهای رشتهای سنتی یا بخاریهای برقی قدیمی هم اینگونه هستند و صرفا در صورتی که روشن باشند، انرژی مصرف میکنند. اما از سوی دیگر برخی از وسایل برقی فارغ از اینکه روشن یا خاموش هستند، برق مصرف میکنند. به عنوان مثال حتی اگر لامپهای هوشمند را خاموش کنید، همچنان به مقدار اندکی برق مصرف میکنند تا مدار موجود درون بدنه روشن بماند و آمادهی دریافت فرمانهای کاربر باشد. همچنین اگر بخاری برقی دارای ترموستات باشد، به طور مرتب خاموش و روشن میشود و حتی زمانی که به نظر خاموش است، همچنان انرژی مصرف میکند.
همچنین برخی دستگاهها مانند کنسولهای بازی که از قابلیت بوت سریع پشتیبانی میکنند، در زمان خاموش بودن هم انرژی زیادی مصرف میکنند تا بتوانند با سرعت زیادی روشن شوند.
بنابراین باید کدام وسایل الکترونیکی را از برق جدا کنید؟
اگر به دنبال آسانترین (و نه لزوما کارآمدترین) راه برای کاهش مبلغ قبض برق خود هستید، با این کارها را انجام دهید: اول از همه تمام وسایل الکترونیکی و برقی که مرتبا از آنها استفاده نمیکنید را از پریز بیرون بکشید و فقط وسایل ضروری را متصل به پریز نگه دارید.
اما اگر در این زمینه میخواهید دقیقتر و موثرتر عمل کنید، باید از پریز هوشمند یا دستگاههای سنجش مصرف برق استفاده کنید. این نوع دستگاهها در تمام ساعات میتوانند مصرف برق وسایل برقی موردنظر را با دقت زیادی در اختیار شما قرار دهند. با استفاده از این دستگاهها و با یک ضرب ساده، میتوانید بفهمید که مثلا تلویزیون شما در زمانی که خاموش است، ماهانه چقدر به مبلغ قبض برق اضافه میکند. با استفاده از این اطلاعات، متوجه میشوید که آیا اصلا مبلغی که در صورت جدا کردن دستگاه از پریز در قبض برق صرفهجویی میشود، قابل توجه هست یا نه.
در نهایت میزان پولی که با جدا کردن وسایل برقی از پریز صرفهجویی میکنید، به نوع دستگاههای استفاده شده، اندازهی خانه و کارآمدی دستگاهها بستگی دارد. اما طبق بررسیهای صورت گرفته، حدود ۱۰ درصد از وسایل برقی در صورت خاموش بودن هم انرژی قابل توجهی مصرف میکنند. در هر صورت نباید انتظار زیادی از این کار داشته باشید و در بهترین حالت هم فقط درصد اندکی از قبض برق کاهش پیدا میکند.
پرفروشترین دستگاهها برای بررسی مصرف برق دستگاهها در دیجیکالا
در دیجیکالا چندین محصول برای بررسی مصرف برق وسایل الکترونیکی و برقی به فروش میرسد که در ادامه به تعدادی از پرفروشترین و محبوبترین این دستگاهها میپردازیم.
دستگاه سنجش میزان مصرف برق بنتک مدل GM86
دستگاههای سنجش مصرف برق یا پاور متر معمولا از یک نمایشگر بهره میبرند و میتوانند میزان مصرف برق دستگاههای مختلف را با دقت بالایی نمایش دهند. این دستگاه قابلیت اندازه گیری توان (وات) و جریان ( آمپر) مصرفی وسیله برقی و ولتاژ عبوری (ولت) و فرکانس کاری (هرتز) را دارد. این دستگاه از دو شاخ و سه شاخ پشتیبانی میکند و بنابراین میتوانید انواع کابلها را به آن وصل کنید. در ضمن میتوانید برای آن یک محدودهی مصرف انرژی تعریف کنید که در صورت عبور از مرز موردنظر، نور پسزمینه به حالت چشمکزدن درمیآید. خوشبختانه از بدنهی باکیفیتی بهره میبرد و میتوانید تا سالها با خیال راحت از آن استفاده کنید.
دستگاه سنجش میزان مصرف برق تروتک مدل BX09
این هم یکی دیگر از دستگاههای سنجش برق پرفروش در دیجیکالا محسوب میشود که کار خود را با دقت بالایی انجام میدهد. بازهی اندازهگیری این دستگاه بین ۰.۱ تا ۳۶۸۰ وات است و بنابراین انواع و اقسام وسایل الکترونیکی و برقی را پوشش میدهد. همچنین در صورتی که هزینهی برق مصرفی را در اختیار دستگاه قرار دهید، میتوانید از هزینهی برق مصرف شده توسط دستگاه موردنظر خبردار شوید. طبق بررسیهای صورت گرفته، این دستگاه میتواند میزان مصرف برق را با دقت بسیار بالایی اندازه بگیرد و در این زمینه میتوانید با خیال راحت به اعداد ارائه شده اعتماد کنید.
پریز هوشمند شیائومی مدل ZNCZ05CM
پریزهای هوشمند معمولا دارای نمایشگر نیستند ولی با استفاده از اپلیکیشن مخصوص، میتوانید اطلاعات زیادی در مورد مصرف برق دستگاه متصل به آن کسب کنید. شیائومی چندین مدل پریز هوشمند راهی بازار کرده که بسیاری از آنها مورد استقبال گسترده قرار گرفتهاند. با بهرهگیری از اپ Mi Home که نسخهی اندروید و iOS آن ارائه شده و با بهرهگیری از شبکه وایفای، خیلی راحت میتوانید به تنظیمات این پریز دسترسی پیدا کنید. یکی از ویژگیهای جذاب پریزهای هوشمند این است که میتوانید ساعات مربوط به خاموش و روشن بودن دستگاه را برنامهریزی کنید. بنابراین در هر مکانی که باشید و فقط از طریق اینترنت، مثلا میتوانید یک لامپ را خاموش یا روشن کنید.
پریز هوشمند مدل Wifi
این هم یکی دیگر از پریزهای هوشمند در دیجیکالا محسوب میشود که با استفاده از اپلیکیشن Smart Life میتوانید آن را کنترل کنید و اطلاعات مختلفی از آن بگیرید. مانند دیگر پریزهای هوشمند، از قابلیت زمانبندی روزانه، هفتگی و … برای خاموش و روشن کردن وسایل مختلف پشتیبانی میکند. در ضمن باید به امکان تعریف سناریوهای مختلف بر اساس مقادیر ولتاژ، جریان، توان و دیگر موارد اینچنینی هم اشاره کنیم. اگر هم میزان مصرف انرژی اهمیت زیادی برای شما دارد، میتوانید حد نصاب مصرف انرژی را برای آن تعریف کنید تا در صورت عبور از حد مشخص شده، دستگاه موردنظر خاموش شود. از دیگر امکانات آن نباید اتصال به دستیارهای صوتی گوگل اسیستنت و الکسا آمازون را از قلم بیندازیم.
پریز هوشمند آن اسمارت مدل GP-01
برند آن اسمارت در زمینهی گجتهای هوشمند خانگی حرف زیادی برای گفتن دارد و این شرکت هم وارد بازار پریزهای هوشمند شده است. حدود ۸۳ درصد از خریداران این پریز هوشمند در دیجیکالا خرید آن را به دیگران توصیه کردهاند و همین موضوع از کیفیت بالای آن خبر میدهد. بنابراین اگر دنبال یک پریز هوشمند هستید، این مدل را هم میتوانید در بین گزینههای خود قرار دهید.
پریز دو شاخه هوشمند آسانه مدل GP-01
در نهایت باید به پریز هوشمند ساخت شرکت آسانه بپردازیم که راهاندازی آن بسیار ساده است. خوشبختانه بعد از تعیین زمانبندی برای خاموش و روشن کردن پریز، این اطلاعات از حافظه دستگاه پاک نمیشود. این پریز از حداکثر ۱۶ آمپر پشتیبانی میکند و به صورت لحظهای قادر به انرژی مصرف شده هستید. این نوع پریزها برای کنترل از راه دور و زمانبندی به طور گسترده مورد استفاده قرار میگیرند و مثلا میتوانید کاری کنید که قبل از بیدار شدن، آب جوش برای چایی درست کردن در اختیار داشته باشید.
منبع: HowToGeek
بصورت کلی اکثر تبدیل گر های ac/dc از ترانسفورماتور استفاده میکنند و چه دستگاه روشن باشه چه خاموش ترانسفورماتور برق مصرف میکنه