آیا پردازنده کامپیوتر نقش مهمی در افزایش FPS بازی دارد؟
فرض کنید شما چند سال پیش یک کیس عالی با پردازنده و کارت گرافیک قدرتمند به همراه ظرفیت بالای رم اسمبل کردهاید. در آن زمان این کیس میتوانست تمام بازیها را با بهترین گرافیک و فریمریت اجرا کند. اما با پیشرفت گرافیک بازیها، احتمالا دیگر نمیتواند انتظارات شما را برای بازیهای جدید به طور کامل برآورده کند. طبیعتا در چنین شرایطی کاربران به فکر ارتقای کارت گرافیک میافتند. اما آیا صرفا با ارتقای پردازنده هم میتوانیم FPS بازی را افزایش دهیم؟ در ادامه به همین موضوع میپردازیم.
FPS بازی چیست؟
گیمرها با این مفهوم به خوبی آشنایی دارند. اما اگر نمیدانید FPS بازی چیست، باید بگوییم که این عبارت مخفف Frames Per Second یا همان فریم در ثانیه است. این یعنی هرچقدر این عدد بیشتر باشد، تعداد فریمهایی که در یک ثانیه به نمایش درمیآیند، بیشتر میشود. در این زمینه قطعات سختافزاری کامپیوتر نقش مهمی را ایفا میکنند و البته مانیتور موردنظر هم باید بتواند این تعداد فریمها را نمایش دهد.
بنابراین گیمرهایی که از مانیتورهای با رفرشریت ۱۲۰ هرتز و بالاتر استفاده میکنند، طبیعتا دوست دارند از تمام توان مانیتور بهره ببرند و اینجاست که FPS بازی وارد عمل میشود.
چه زمانی باید CPU کامپیوتر را ارتقا دهید؟
اگر برای بازیهای نهچندان سنگین میبینید ۱۰۰ درصد از قدرت پردازنده و کمتر از ۷۵ درصد از قدرت کارت گرافیک استفاده میشود، پس عملا پردازنده به گرافیک اجازه نمیدهد از تمام توان خود استفاده کند. در چنین شرایطی باید پردازنده را ارتقا دهید تا عملکرد پردازشی سیستم بهبود پیدا کند. اما قبل از اینکه راهی بازار شوید تا پردازنده جدیدی بخرید، بهتر است به Task Manager سر بزنید.
ابتدا بازی مورد علاقه خود را باز کنید و سپس کلیدهای Alt + Tab را فشار دهید تا این پنجره راهی پسزمینه سیستم شود. سپس روی آیکن منوی استارت راست کلیک کنید و سپس Task Manager را انتخاب کنید.
در گام بعدی راهی تب Performance شوید.
برای اینکه ببینید چند درصد از پردازنده درگیر شده، کافی است به عدد قرار گرفته در سمت utilization دقت کنید.
کدام بازیها از ارتقای پردازنده سود میبرند؟
با توجه به اینکه برخی ژانرهای بازیها بیش از دیگران به پردازنده متکی هستند، نوع بازیهای مورد علاقهی شما در تصمیمگیری برای خرید پردازنده جدید اثرگذار است. به عنوان مثال تمام بازیهای شهرسازی، به شدت متکی به توان پردازنده هستند و از سوی دیگر برای بازیهای استراتژیک پیشرفته مانند Stellaris و Civilization VI هم باید از پردازنده بسیار خوبی استفاده کنید.
همچنین اگر گیمر حرفهای هستید و میخواهید بازی های esports را با FPS بسیار بالایی تجربه کنید، پس بهتر است ارتقای پردازنده را در نظر بگیرید. بسیاری از کارت گرافیکهای میانرده، میتوانند بازیهای multiplayer را در رزولوشن 1080p با FPS بالایی اجرا کنند و به همین خاطر اگر فریمریت این بازیها برای شما اهمیت زیادی دارد، باید از پردازنده مناسبی برای این کار بهره ببرید.
از سوی دیگر، برای بازیهای RPG یا open-world، اگر پردازنده شما بسیار قدیمی و ضعیف نباشد، ارتقای این قطعه به تنهایی نمیتواند تجربه اجرای این نوع بازیها را متحول کند.
قبل از ارتقای پردازنده به چه نکاتی توجه کنیم؟
برای خرید یک پردازنده مناسب، طبیعتا باید ویژگیهای مختلفی مانند سرعت کلاک و تعداد هستهها در نظر گرفته شود. با وجود اینکه پردازندههایی که در حالت چندهستهای میتوانند عملکرد بهتری را ارائه کنند گزینههای بسیار خوبی هستند، اما برای گیمرها بهتر است عملکرد تکهستهای یا همان تکرشتهای در اولویت قرار بگیرد زیرا بسیاری از بازیها نمیتوانند به طور موثر از تمام هستهها بهره ببرند. از سوی دیگر برای انتخاب یک پردازنده مناسب به منظور افزایش FPS بازی، باید به سراغ مدلهایی بروید که از اورکلاک کردن پشتیبانی میکنند تا بتوانید سرعت بیشتری از آنها دریافت کنید.
اگر طرفدار پردازندههای اینتل هستید و میخواهید یک پردازنده با قابلیت اورکلاک خریداری کنید، باید به سراغ مدلهایی بروید که دارای پسوند K هستند. همچنین مدلهایی که پسوند KF دارند، از گرافیک داخلی بهره نمیبرند که البته این موضوع برای کاربرانی که از کارت گرافیک مناسبی استفاده میکنند اهمیت زیادی ندارد. برای مدلهای AMD هم باید به سراغ گزینههای دارای پسوند X یا X3D بروید. مدلهای X سرعت بالاتری دارند و در نتیجه انرژی بیشتری مصرف میکنند و مدلهای دارای پسوند X3D از فناوری حافظه کش 3D بهره میبرند.
در ضمن همانطور که احتمالا میدانید، پردازنده انتخاب شده باید با سوکت مادربرد سازگار باشد. پردازندههای نسل ۱۴ اینتل فقط با سوکت LGA 1700 سازگار هستند و برای بهرهگیری از پردازندههای سری AMD 7000 باید از مادربردهای دارای سوکت AM5 استفاده کنید.
در نهایت باید بگوییم که ارتقای پردازنده میتواند منجر به افزایش FPS بازی شود ولی اینکه تا چه حد چنین کاری اثرگذار خواهد بود، به مشخصات سیستم و نوع بازیهای موردعلاقهی شما بستگی دارد.
منبع: XDA