آیا پردازنده گرافیکی مجزا برای لپتاپ اهمیت زیادی دارد؟
یکی از مهمترین تصمیماتی که هنگام خرید یک لپتاپ جدید باید بگیرید، این است که آیا پردازندهی گرافیکی شما باید «یکپارچه» باشد یا «مجزا». این انتخاب تأثیر زیادی بر عملکرد کلی لپتاپ دارد، بنابراین بیایید بررسی کنیم که چه چیزی یک گرافیک مجزا را برای لپتاپ ضروری یا غیرضروری میکند.
گرافیک مجزا در لپتاپ چیست؟
آیا به گرافیک ردهبالا نیاز داریم؟
اهمیت عمر باتری
باریک و سبک بودن لپتاپ
آیا در حال حاضر گرافیک یکپارچه برای بیشتر کاربران کافی است؟
گرافیک مجزا در لپتاپ چیست؟
مانند یک کارت گرافیک مستقل در یک کامپیوتر دسکتاپ، یک پردازندهی گرافیکی مجزا در لپتاپ بهصورت کاملاً مستقل عمل میکند. این پردازندهی گرافیکی دارای بستهی پردازشی، حافظهی مجزا و سیستم خنککنندهی مخصوص به خود است. بهعبارتی، یک قطعهی کاملاً جداگانه از پردازندهی مرکزی (CPU) محسوب میشود.
این در حالی است که یک پردازندهی گرافیکی یکپارچه در همان بستهی پردازشی با CPU قرار دارد و از حافظهی مشترکی استفاده میکند. بهطور کلی، پردازندههای گرافیکی مجزا در لپتاپها عملکرد بهمراتب بهتری نسبت به پردازندههای گرافیکی یکپارچه ارائه میدهند. به همین دلیل، این نوع پردازندههای گرافیکی را در لپتاپهایی مییابید که برای گیمرها، حرفهایها، یا کارهای علمی و مهندسی سنگین طراحی شدهاند.
آیا به گرافیک ردهبالا نیاز داریم؟
عملکرد، اصلیترین دلیل برای انتخاب یک گرافیک مجزا در لپتاپ است. اگر میخواهید برنامههایی را اجرا کنید که به یک پردازندهی گرافیکی قدرتمند نیاز دارند، آنگاه یک گرافیک مجزا بهطور قطع بهترین گزینه خواهد بود.
سؤال پیچیدهتر این است که آیا شما به گرافیکهای سطح بالا در شرایط مختلف نیاز دارید یا نه. اگر فقط زمانی که لپتاپ به برق متصل است به گرافیکهای پیشرفته نیاز دارید، ممکن است بهتر باشد که یک گرافیک اکسترنال (eGPU) را در نظر بگیرید. این گزینه به شما امکان میدهد که هنگام نیاز به یک گرافیک قدرتمند دسترسی داشته باشید، بدون اینکه با مشکلات جانبی آن مواجه شوید. البته این بدین معناست که باید لپتاپی بخرید که از eGPU پشتیبانی کند، اما خوشبختانه این روزها این لپتاپها چندان نایاب نیستند.
اهمیت عمر باتری
گرافیکهای مجزا معمولاً مقدار زیادی از انرژی را مصرف میکنند و اگر به دنبال لپتاپی با عمر باتری طولانی هستید، ممکن است بهترین انتخاب نباشند. با این حال، بسیاری از لپتاپها هر دو نوع گرافیک یکپارچه و مجزا را در یک سیستم ارائه میدهند. بهعنوان مثال، لپتاپهایی که از فناوری NVIDIA Optimus پشتیبانی میکنند، بسته به برنامههایی که در حال استفاده از آنها هستید و اینکه آیا لپتاپ به باتری متصل است یا خیر، بهصورت خودکار بین دو گرافیک جابهجا میشوند.
با این وجود، لپتاپهایی که گرافیک مجزا ندارند، معمولاً اعداد بهتری در زمینهی ماندگاری باتری ارائه میدهند، هرچند همیشه باید این تصمیم را بر اساس عملکرد باتری مدلهای خاصی از لپتاپهایی که مدنظر دارید، بگیرید.
باریک و سبک بودن لپتاپ
گرافیک های مجزا نیاز به فضای زیادی در داخل لپتاپ دارند. علاوه بر اجزای موجود بر روی مادربرد، شما به هیتسینکها، فنها، مدارهای تغذیه و دریچههای خنککننده برای این قطعه نیاز دارید که همهی اینها علاوه بر مواردی است که بقیهی اجزای لپتاپ نیاز دارند. در حالی که برخی شرکتها توانستهاند لپتاپهای باریکی با گرافیک مجزا بسازند، مانند لپتاپهای Razor Blade، اما احتمالاً نمیخواهید به قیمتهای بالای این سیستمها نگاه کنید.
بنابراین، با فرض اینکه شما بودجهی معقولی دارید، بهترین گزینههای لپتاپهای باریک و سبک، بدون گرافیک مجزا خواهند بود.
آیا در حال حاضر گرافیک یکپارچه برای بیشتر کاربران کافی است؟
چیزی که این تصمیم را امروزه کمی پیچیدهتر میکند، این است که گرافیکهای یکپارچه بهطور چشمگیری پیشرفت کردهاند. قبلاً این واقعیت ساده وجود داشت که گرافیکهای یکپارچه تقریباً غیرقابل استفاده بودند. آنها برای پاورپوینت و تماشای برخی ویدیوهای یوتیوب مناسب بودند، اما برای هر چیزی که شامل گرافیک سهبعدی میشد، اصلا نمیتوانستند مورد استفاده قرار بگیرند.
سپس AMD با معرفی پردازندههای APU خود، بازی را تغییر داد و فناوریهای موجود در گرافیکهای مستقل خود را به پردازندههای مرکزی خود وارد کرد. به همین دلیل است که کنسولهای پرتابل مانند ROG Ally میتوانند بازیهای سطح بالا را با سهولت نسبی اجرا کنند. کنسولهای جدید مانند پلیاستیشن ۵ و ایکسباکس سری ایکس نیز از نظر فنی از گرافیکهای یکپارچه استفاده میکنند.
حتی اینتل، که گرافیکهای یکپارچهاش به خاطر عملکرد ضعیف معروف بودند، نهایتاً با تلاشهای جدید خود قدم به میدان گذاشته است. اگر نگاهی به مکبوکهای اپل بیندازید، متوجه میشوید که همه آنها از گرافیکهای یکپارچه استفاده میکنند و حتی سادهترین مکبوک ایر با تراشهی M1 میتواند با کنسولهای نسل قبلی رقابت کند.
با توجه به اینکه سطح عملکرد گرافیکهای یکپارچه به میزان قابلتوجهی افزایش یافته است، باید کمی تحقیق کنید تا ببینید آیا لپتاپ مدنظر شما با گرافیک یکپارچه میتواند نیازهای شما را برآورده کند یا خیر. سایت Notebook Check منبعی است که من همیشه برای بررسی مقایسهای گرافیکهای مجزا و یکپارچه از آن استفاده میکنم. فراموش نکنید که به رتبهبندی TDP برای لپتاپهای مختلف نیز توجه کنید، چون یک گرافیک ممکن است بسته به میزان انرژی که مجاز به مصرف آن است یا میزان گرمایی که میتواند تحمل کند، عملکرد متفاوتی داشته باشد. در نهایت باید بگوییم که برای خرید لپتاپ میتوانید به سایت دیجیکالا سر بزنید و از بین مدلهای مختلفی، گزینه موردنظر خود را پیدا کنید.
منبع: HowToGeek