آیا دستگاههای وایفای اکستندر برای بهبود سیگنال وایفای واقعا مفید هستند؟
دستگاههای وایفای اکستندر (Wi-Fi extenders) که معمولا از آنها به عنوان رنج اکستندر (Range Extender) هم یاد میشود، در کاربران حرفهای شهرت خوبی ندارند و بیشتر کارشناسان، مردم را از خرید این دستگاهها منصرف میکنند. اما آیا واقعا این دستگاهها بیفایده هستند یا اینکه برای بهبود سیگنال وایفای میتوانند مثمر ثمر واقع شوند؟ در ادامه به این موضوع میپردازیم.
برای افرادی که با این نوع دستگاهها آشنا نیستند باید بگوییم که دستگاههای وایفای اکستندر با دریافت اینترنت از روتر و انتشار دوبارهی آن به نقاط دورتر، شبکهی وایفای را گسترش و تقویت میکند.
چرا دستگاههای وایفای اکستندر پرحاشیه هستند؟
از یک طرف، خورههای تکنولوژی و کاربران حرفهای در مورد بیفایده بودن این نوع دستگاهها حرف میزنند. البته این انتقادها بیاساس نیستند و چنین افرادی با سند و مدرک انتقاد میکنند. از طرف دیگر در برخی فروشگاههای آنلاین در بخش کامنتها میتوانید نظرات بسیار مثبت برخی کاربران را بخوانید.
اما نکتهی اصلی این است که دستگاههای وایفای اکستندر یک چسب زخم برای مشکلات شبکه هستند. در ادامه به تعدادی از این انتقادها نگاهی میاندازیم. اما در نهایت با وجود کاستیهایی که این نوع دستگاهها دارند، استفاده از آنها ممکن است تنها راهکار موقتی مقرونبهصرفه برای کاربران باشد.
وایفای اکستندر پهنای باند را کاهش میدهد
با توجه به نحوهی عملکرد وایفای و چگونگی اتصال اکستندرها به روتر اصلی، هر گجتی که به اکستندر وصل میشود پهنای باند را کاهش میدهد. البته اگر فشار زیادی به اینترنت وارد نمیکنید، چنین مشکلی را احساس نخواهید کرد. البته برخی از اکستندرهای باکیفیت تلاش میکنند ساختاری مانند شبکه مش فراهم کنند و این رویکرد تا حد زیادی این مشکل را برطرف میکند.
اما در نهایت اکستندرهای ارزانقیمت که بیشتر کاربران از این نوع دستگاهها استفاده میکنند، از این روش بهره نمیبرند. همچنین حتی اگر مودم شما از وایفای ۶ یا ۷ پشتیبانی کند، اکستندرهای ارزانقیمت معمولا از نسخههای قدیمی وایفای استفاده میکنند و همین تفاوت منجر به افت عملکرد میشود.
این نوع دستگاهها لگ (Lag) ایجاد میکنند
در کنار کاهش پهنای باند، باید به ایجاد لگ یا همان تاخیر هم اشاره کنیم. البته در برخی زمینهها ایجاد لگ برای کاربر اهمیتی ندارد. به عنوان مثال هنگام استریم ویدیو، فقط در ابتدای ویدیو با این مشکل روبرو میشود. اما برای کارهایی مانند گیمینگ، لگ یک مشکل بسیار بزرگ محسوب میشود.
قدرت کم برای پشتیبانی از چندین گجت
بیشتر دستگاههای وایفای اکستندر از نظر سختافزاری قدرت چندانی ندارند. به عنوان مثال بسیاری از آنها از حداکثر ۲۵ گجت پشتیبانی میکنند و البته این در صورتی است که گجتهای موردنظر فشار زیادی به شبکه وارد نکنند. اگرچه برخی از آنها از تعداد بالاتری از گجتها پشتیبانی میکنند، اما این دستگاهها قیمت بسیار بالاتری دارند. بنابراین اگر مثلا برای محیط کار به دنبال استفاده از این نوع دستگاهها هستید، باید محدودیتهای آنها را هم در نظر بگیرید.
سازگاری پایین با وایفای موجود
در بین تمام انتقادها، این مورد معمولا بیشترین توجه را جلب میکند. بیشتر کاربران معمولی میگویند که مشکلاتی مانند تاخیر و کاهش پهنای باند برای آنها معضل بزرگی محسوب نمیشود. اما در این میان مشکل سازگاری با شبکه وایفای فعلی را نمیتوان نادیده گرفت. بخشی از مشکل به عدم وجود یک استاندارد مشخص برای دستگاههای اکستندر وایفای برمیگردد. به عنوان مثال بیشتر مزایایی که شرکتهای سازندهی وایفای اکستندر مطرح میکنند، مربوط به استفاده همراه با مودم و روترهای ساخت همان شرکت است.
به دلیل همین اختلالها، کاربران یا باید از دو SSID برای اتصال به شبکه وایفای استفاده کنند و حتی اگر استفاده از یک SSID هم امکانپذیر شود، گجت نهایی ممکن است گاه و بیگاه با قطعی شبکه وایفای روبرو شود. وایفای کند بد است، اما یک شبکه وایفای که مرتبا قطع میشود از آن هم بدتر است.
آیا تمام دستگاههای وایفای اکستندر بیارزش هستند؟
احتمالا با خواندن این مطلب به این نتیجه رسیدهاید که چنین دستگاههایی کاملا بیارزش هستند و پول دادن برای آنها صرفا دور ریختن این پول است. به طور کلی باید بگوییم که اگر بودجهی کافی برای خرید مودم و روتر بهتری در اختیار دارید، بهتر است چنین کاری را انجام دهید و صرفا روی مشکلات شبکه وایفای چسب زخم موقتی نزنید.
به عنوان مثال اگر یک نقطهی کور در خانهی خود دارید، استفاده از وایفای اکستندر یک راهکار ارزانقیمت برای حل این مشکل است. مثلا اگر یک سیستم آبیاری هوشمند برای درختان حیاط خود نصب کردهاید که برای اتصال به وایفای با مشکل روبرو میشوند، وایفای اکستندر میتواند به خوبی نیازهای شما را برطرف کند. بنابراین با وجود ضعفهای این نوع دستگاهها، برای برخی شرایط بهترین و ارزانترین راهکار به حساب میآیند.
منبع: How To Geek