تعمیر گجت در برابر خرید کالای جدید؛ کدام بهتر است؟
به احتمال زیاد با این موضوع زیاد روبهرو شدهاید که یک وسیلهی الکتریکی خراب شده و شما مردد هستید آیا باید تعمیر گجت را در دستور کار خود قرار دهید یا برای خرید یک محصول جدید اقدام کنید. در این مطلب به شما کمک میکنیم بهترین تصمیم را بگیرید.
ابزار الکترونیکی یا همان گجتها دیر یا زود ممکن است خراب شوند. از تلویزیونهای فوقالعاده گران قیمت گرفته تا گوشیهای هوشمند، هیچ چیز تا ابد قرار نیست مثل ساعت کار کند. سوال اینجاست که چه زمان یک گجت خراب میشود و چه زمان باید یک ابزار الکتریکی جدید را خریداری کرده و چه زمان باید نسبت به تعمیر ابزار الکترونیکی از خود تمایل نشان داد.
بدیهی است که در قدم اول باید مطمئن شد یک گجت واقعا خراب شده است یا خیر؛ چراکه امکان دارد یک نقص کوچک، برای مثال خرابی یا پارگی کابل باعث کار نکردن گجت الکترونیکی شده باشد. به همین دلیل، ابتدا باید اطمینان حاصل کرد که یک گجت از لحاظ ساختاری و داخلی دچار مشکل شده است.
فرمول پنجاه درصد
این یک قانون کلی اما پر طرفدار است که چه زمانی شما باید برای تعمیر ابزار الکترونیکی اقدام کنید یا چه زمانی باید یک وسیلهی جدید را خریداری کنید. پس از اطمینان حاصل شدن از خرابی دستگاه الکترونیکی، قیمت تعمیر گجت خراب را باید به دست آورد. اگر قیمت تعمیر دستگاه، ۵۰ درصد بیشتر از قیمت خرید یک گجت جدید باشد، پس بهتر است که یک محصول جدید را خریداری کرد.
بسیاری از مردم در این فرمول اشتباهات اساسی میکنند. شما باید این فرمول را بر اساس هزینهی خرید یک قطعهی جایگزینِ بخش خراب در گجت محاسبه کنید، نه قیمتِ خرید یک دستگاه کاملا نو. به زبان سادهتر، شما نباید قیمت تعمیر را با قیمت گجتی که خریداری کردهاید مقایسه کنید. برای مثال، شما باید هزینهی تعمیر یک قطعه حافظه SSD از یک لپتاپ خراب را با هزینهی خرید یک حافظهی SSD جدید مقایسه کنید. اگر هزینهی تعمیر، بیشتر از پنجاه درصد از خرید یک گجت جدید باشد، بهتر است نسبت به خرید یک لپتاپ جدید اقدام شود.
یک نکتهی مهم دیگر را هم باید مد نظر قرار داد. اگر یک قطعهی تازه تعمیر شده، مجدد خراب شود، بهتر است نسبت به خرید یک دستگاه جدید اقدام شود. برای مثال اگر صفحه LCD یک موبایل برای بار چندم از کار بیفتد، بهتر است یک گوشی موبایل جدید خریداری کرد. شما میتوانید برای جلوگیری از صرف یک هزینهی سرسامآور، یک گوشی هوشمند اقتصادی را خریداری کنید. با تمام این تفاسیر، گاهی اوقات باید قیدِ فرمول ۵۰ درصد را زد و به آن توجه نکرد.
چه زمانی بهتر است فرمول ۵۰ درصد را به منظور تعمیر ابزار الکترونیکی نادیده بگیریم؟
فرمول ۵۰ درصد، مفهوم جالبی برای خرید یا تعمیر ابزار الکترونیکی است اما نمیتوان این فرمول را همیشه به کار گرفت. شرایط شما تعیین میکند که آیا باید از این فرمول پیروی کنید یا خیر. اگر سه سناریوی زیر برای شرایط شما حکمفرما بود، بهتر است فرمول پنجاه درصد را نادیده گرفته و برای تعمیر وسیلهی خود اقدام کنید.
گجتهای جدید، همان ویژگیهای گجتِ خراب شده را ارائه نمیدهند
با پیشرفت فناوری، برخی از ویژگی و قابلیتها فراموش شده یا برای همیشه کنار گذاشته میشوند. برای مثال، رادیوهای قدیمی FM یا گوشیهایی که حاوی باتری جداشدنی هستند دیگر در سطح بازار دیجیتال حرفی برای گفتن ندارند. اگر گجت جدید دقیقا همان ویژگی که شما به آن وابسته هستید را ارائه ندهد، پس فرمول پنجاه درصد به درد کار شما نمیخورد. برای مثال، بوم باکسهایی که در گذشته طراحی شدهاند، این روزها محصولات کاملا نو و صفرِ آنها کمتر برای فروش پیدا میشوند. با این اوصاف، شرکتهای مطرح موفق شدهاند بوم باکسهای مدرنی را طراحی و به فروش برسانند که قابلیتهای اضافه بر سازمانی هم دارند.
اندازه و ابعاد گجتِ حال حاضر به شدت اهمیت داشته باشد
گاهی اوقات گجت و ابزار الکترونیکی از لحاظ ابعاد و اندازه باید در یک حد مشخصی باشد تا برای مثال روی میز کار، کامپیوتر یا قفسه قرار گیرد. اگر گجتهای نو و جدید دقیقا مطابق با این ابعاد نباشند، شما برای قرار دادن وسیله شاید به دردسر بیفتید. در این سناریو، اگر هیچ راه حل دیگری وجود نداشته باشد، باید قید قانون ۵۰ درصد را زد.
گجت به شدت گران قیمت و لوکس است
فرمول پنجاه درصد بیشتر برای گجتهایی است که برای مصرفکنندههای معمولی توسعه پیدا کردهاند. به همین دلیل، این قانون برای گجتهای لوکس و گران قیمت جوابگو نیست. برای مثال اگر هدفون یا هندزفری گران قیمتی داشتهاید و بنا به دلایل مشخص یا نامشخص خراب شده، روی فرمول پنجاه درصد بهتر است حساب خاصی باز نکنید! تعمیر چنین وسایلی از لحاظ اقتصادی مقرون به صرفهتر خواهد بود. البته اگر از لحاظ بودجه با مضیقههایی روبهرو باشید.
چه زمان از متخصص و کارشناسهای سختافزار و نرم افزار کمک بگیریم؟
بسته به شرایط و نوع گجت، تعمیر ابزار الکترونیکی میتواند به تنهایی یا با کمک کارشناسهای فنی انجام گیرد. اگر قصد این باشد که یک قطعهی خاص را جایگزین قطعهی خراب کنید، بهتر است قبل از انجام هر کاری در سطح اینترنت جستوجو کنید. برای مثال، تعویض یک قطعه رم (RAM) کامپیوتر اصلا و ابدا کار سختی نیست. ابتدا شما باید یک قطعهی رم جدید مطابق با سیستم کامپیوتر خود و بودجهای که در اختیار دارید را خریداری کرده و سپس تلاش کنید به شیوهای صحیح رم را در جایگاه خود قرار دهید. اگر یک نکتهی ساده را هنگامِ نصب رم در جایگاهش بدانید، قطع به یقین این فرایند به آسانی و بدون نیاز به حضور یک فرد کارشناس کامپیوتر انجام خواهد شد.
از سمتی دیگر، اگر وضعیت بغرنج بوده و نمیتوان به همین راحتی یک قطعه را از بدنهی گجت خارج کرد، بهتر است از یک فرد متخصص کمک گرفت. برای مثال، صفحه نمایش مانیتور سیستم کامپیوتر خراب شده و این احتمال وجود دارد که بخشی از پنل مانیتور دچار سوختگی شده باشد. در این حالت، باید از متخصص کمک گرفت. اگر وسیلهی مورد نظر تحت شرایط گارانتی باشد، بهتر است مانیتور را برای تعمیر، روانهی شرکت کرد. اگر تعمیر ابزار الکترونیکی هزینهبر باشد، قطع به یقین خرید یک مانیتور جدید به صرفهتر و عملکردی عاقلانهتر محسوب میشود.
تعویض یک قطعه شاید به یک ابزار خاص نیاز داشته باشد. در این وضعیت هم بهتر است از یک فرد متخصص کمک گرفت تا محفظهی دستگاه به طرز صحیح باز و پس از تعویض قطعه، مجدد به درستی بسته شود.
روی هم رفته، اگر شما هیچ ایدهای ندارید که سختافزار یک وسیله الکترونیکی به چه طریقی کار میکند، بهتر است صرفا با یک جستوجو در صفحات گوگل خودتان را به یک دردسر بزرگ نیندازید.
هزینه، همه چیز نیست
در حال حاضر، «هزینه» مهمترین مولفهای است که بسیاری از افراد در هنگام تعمیر یا خرید یک گجت جدید به آن توجه میکنند. با این اوصاف، پول تنها مورد ارزشمند و قابل توجه نیست. شما باید ارزش سایر آیتمها را هم محاسبه کنید.
زمانی که برای تعمیر صرف میشود
شما باید زمان و انرژی زیادی را برای تحقیق و تفحص دربارهی تعمیر یک وسیلهی الکترونیکی خاص، تعمیر و تعویض و همچنین یادگیری کل پروسهی تعمیر صرف کنید. ضمنِ مقرون به صرفه بودنِ اقتصادی، باید از این بابت هم توجه کرد که آیا واقعا تعمیر ابزار الکترونیکی ارزش داشته است یا خیر.
زمانی که بدون گجت هستید
تا چه مدت زمانی قرار است شما به گجتِ مورد نظر دسترسی نداشته باشید؟ بد نیست این موضوع هم بررسی شود که مدتِ زمان فقدان یک گجت خراب چه میزان خسارتی قرار است به شما بزند.
ارزش و وابستگیِ احساسی به یک گجت
جای هیچ خجالتی وجود ندارد! شما نسبت به برخی ابزارهای الکترونیکی و گجتها وابستگی زیادی حس میکنید؛ حال میخواهد این وابستگی برای یک وسیله با ابعاد کوچک مثل گوشی هوشمند باشد، یا یک وسیلهی الکترونیکی بزرگتر مثل لپتاپ، کنسول خانگی بازی یا هر نوع گجت دیگر. گاهی اوقات هم امکان دارد یک وسیله به ارث رسیده یا به عنوان یک کادو به فرد اهدا شود. در چنین مواقع، ارزش وسیله چندین برابر بیشتر از دقیقا همان محصول موجود در سطح بازار خواهد بود.
دستور العملهای اینترنتی برای تعمیر ابزار الکترونیکی؛ دوای هر درد؟
یکی از متداولترین و رایجترین مضامینی که افراد زیادی پیرامون آن به تولید محتوا میپردازند، تعمیر گجتهای الکترونیکی است. برای مثال میتوان به وبسایت The Art of Troubleshooting اشاره کرد که فردی به اسم جیسون مکسهم، به این سوال به طور مفصل میپردازد که آیا باید یک وسیله را تعویض یا تعمیر کرد. او با بررسی ۹ مولفه به این موضوع به زیبایی میپردازد تا شما بر اساس منطق بتوانید بهترین تصمیم را بگیرید.
محتواهای رایگانی که در سطح دنیای مجازی به خصوص یوتیوب منتشر میشوند، شاید برای تعمیر کارساز باشند اما برای هر مدل کاربری نمیتوان چنین دستور العملهای اینترنتی را نسخهپیچی کرد
با این حال، این نوع محتواها بیشتر برای افرادی سودمند است که حداقل از سخت افزار و نرم افزار اطلاعات پایهای در اختیار دارند؛ به خصوص افرادی که با قدرت ابتکار و خلاقیت خود میتوانند چیزهای جدیدی را مهندسی و طراحی کنند. برای مثال میتوان از قطعات گجتهای خراب یا از مد خارج شده هم برای تعمیر ابزار الکترونیکی جدید به خوبی استفاده کرد.
در هر صورت، محتواهای رایگانی که در سطح دنیای مجازی به خصوص یوتیوب منتشر میشوند، شاید برای تعمیر کارساز باشند اما برای هر مدل کاربری نمیتوان چنین دستور العملهای اینترنتی را نسخهپیچی کرد. برای مثال، هدفونها یکی از مستعدترین گجتهای الکترونیکی در برابر خرابی به خاطر سقوط از ارتفاع هستند. به جای صرف مدت زمان بسیار زیاد برای یادگیری مکانیسم عملِ هدفون و سپس آموزش دیدن از داخل یوتیوب برای باز کردنِ این وسیله و بررسی موارد خراب شده، خیلی راحتتر و بهتر خواهد بود که برای تعمیر اقدام کرد.
البته اگر هدفونِ مورد نظر جنس و کیفیت مرغوبی نداشته باشد، خرید یک هدفونِ مرغوب و با کیفیت فارغ از بحثِ فرمول پنجاه درصد، یک اقدام به مراتب بهتر خواهد بود. با تمامی این تفاسیر، این شما هستید که بسته به شرایط خود میخواهید انرژی و وقت خود را صرف تعمیر ابزار الکترونیکی کرده یا با صرف یک هزینهی معقول و منطقی، یک گجت یا ابزار الکترونیکی جدیدی را خریداری کنید.
منبع: makeuseof