۱۰ فیلم برتر دیزنی که بر اساس واقعیت ساخته شده‌اند

زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۱۳ دقیقه
فیلم‌های بر اساس واقعیت دیزنی

وقتی اسم دیزنی به میان می‌آید، ما به سرعت یاد انیمیشن‌های معروف این کمپانی مثل «پری دریایی کوچک»، «علاء‌الدین» و «دیو و دلبر» می‌افتیم. اما استودیوی بزرگ والت دیزنی به انیمیشن محدود نمی‌شود؛ تنوعش گاهی شامل حال داستان‌های واقعی می‌شود تا با جادوی خاص خود آن‌ها را به روی پرده نقره‌ای بیاورد. دیزنی با این فیلم‌های بر اساس واقعیت، نه تنها بینندگان را سرگرم می‌کند، بلکه تصویری از برگ‌های تاریخ را به نمایش می‌گذارد و اطلاعاتی را درباره بعضی چهره‌ها و رویدادهای واقعی در اختیار مخاطبان خود قرار می‌دهد.

دیزنی به جز انیمیشن‌های بلندش، که حیوانات سخنگو و ترانه‌هایی به‌یادماندنی را روی پرده سینما می‌آورد، از تکنیک‌های قصه‌گویی استادانه‌ و امکانات فراوان تولیدش برای ادای دین به چهره‌ها و رویدادهای الهام‌بخش تاریخ هم استفاده می‌کند. روایت سینمایی دیزنی از این اسطوره‌ها هرچه باشد، هرگز بد نیست و گاهی به اثری فوق‌العاده نیز تبدیل می‌شود. و همچون دیگر کلاسیک‌های دیزنی، این فیلم‌ها هم با جزئیات تاریخی و افراد تأثیرگذار، ما را به زمان و مکان دیگری می‌برند.

من باب دقت و صحت تاریخی، استودیو دیزنی این نکته را در نظر داشته است که زندگی واقعی به اندازه قصه‌ای خیالی سرراست نیست؛ بنابراین، جوهره وقایع اصلی را برداشته و آن را تبدیل به قصه‌ای کرده است که مخاطبان بتوانند با آن ارتباط برقرار کنند. با توجه به تمام این نکات، با این ده فیلم دیزنی که بر اساس داستان‌های واقعی ساخته‌ شده‌اند و با جادویی که از دیزنی می‌شناسیم، به روی پرده نقره‌ای آمده‌اند، آشنا شوید؛ قصه‌هایی پر از عواطف انسانی، از امید تا اندوه.

۱. عشق رهرو راه است: یک داستان واقعی (Love Leads The Way: A True Story)

عشق رهرو راه است: یک داستان واقعی، فیلم دیزنی

  • سال اکران: ۱۹۸۴
  • کارگردان: دلبرت مان
  • بازیگران: تیموتی باتمز، سوزان دی، گلینیس اوکانر، ریچارد روت

یکی از فیلم‌های بر اساس واقعیت دیزنی که چندان دیده نشد. زندگی موریس فرنک (با بازی تیموتی باتمز) بعد از کور شدن در یک مسابقه بوکس از این رو به آن رو می‌شود. زندگی جدید او با عصا در ابتدا برایش بسیار دشوار بود. اما وقتی از یک پروژه اروپایی باخبر می‌شود که در آن به سگ‌ها آموزش می‌دهند راهنمای نابینایان باشند، تصمیم می‌گیرد این ایده را امتحان کند و یک سگ راهنما برای خودش بگیرد. «عشق رهرو راه است: یک داستان واقعی» قصه فرنک موریس را روایت می‌کند که چطور به اولین مردی در ایالات متحده تبدیل شد که حامی سگ‌های راهنما بود.

آیا روایت دیزنی از این واقعه درست است؟

مفهوم «حمایت عاطفی از حیوانات» شاید امروز دیگر تبدیل به یکی از موضوعات روز شده باشد و همه طرفدار و حامی حقوق حیوانات باشند. اما همچون هر نوآوری دیگری که تلاش‌های اولیه برای آن معمولاً نادیده گرفته می‌شود، اینکه قصه‌ای الهام‌بخش درباره غلبه یک انسان بر اندوه به کمک یک حیوان وجود دارد، استثنایی است. این فیلم بیش از آنکه سرگرم‌کننده باشد، اطلاعات تازه‌ای را درباره مردی که یکی از پایه‌گذاران بنیاد «چشم بینا»، مدرسه‌ای برای تربیت سگ‌های راهنما در موریس‌تاونِ ایالت نیوجرسی، بود، در اختیار مخاطبان قرار می‌دهد. متاسفانه این فیلم در هیچ پلتفرم پخش آنلاین یا فروشگاه کرایه فیلمی در دسترس نیست.

۲. داستان استریت (The Straight Story)

داستان استریت، فیلم دیزنی

  • سال اکران: ۱۹۹۹
  • کارگردان: دیوید لینچ
  • بازیگران: ریچارد فارنزورث، سیسی اسپیسک، هری دین استنتون
  • امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۹۴ از ۱۰۰

«داستان استریت» یکی از فیلم‌های بر اساس واقعیت دیزنی است که قطعا انتظار نداریم دیوید لینچ را در مقام کارگردان آن ببینیم اما هیچ کم از یک شاهکار ندارد. فیلم درباره داستان واقعی حیرت‌انگیز الوین استریت، زن‌مرده‌ای هفتاد و سه ساله ساکن آیوواست که سال‌هاست برادرش لایل را ندیده است. او وقتی می‌شنود که برادرش شدیداً بیمار است، تصمیم می‌گیرد از آیووا تا ویسکونسین را با ماشین چمن‌زنی‌اش برود. الوین با وجود پیری و ناتوانی، برای ارتباط دوباره با خانواده‌اش، دست به کاری تصورناپذیر می‌زند و پیامی الهام‌بخش به ما می‌دهد.

آیا روایت دیزنی از این واقعه درست است؟

دیزنی این توانایی را دارد که روح انسان را به ساده‌ترین اما عمیق‌ترین شکل ممکن ستایش کند. «داستان استریت» بر اساس قصه واقعی الوین استریت، شادی‌ها و غم‌های زندگی را ریتمی آهسته و خلوصی بیکران روایت کند. ریپارد فارنزورث روح اصیل و خالصانه‌ای به ماهیت عشق الوین به برادرش و اینکه چطور این عشق تمام موانع راه را از میان برمی‌دارد، بخشیده است. فیلم، به طور کلی و نسبت به دیگر فیلم‌های لینچ، شناخته‌شده نیست. اما به تماشایش می‌ارزد و یک پایان‌بندی عمیقاً احساساتی و اشک‌دربیار دارد.

کتاب سینمای دیوید لینچ اثر تاد مک گوان

۳. تایتان‌ها را به خاطر داشته باش (Remember The Titans)

تایتنز را به یاد آور، فیلم دیزنی بر اساس واقعیت

  • سال اکران: ۲۰۰۰
  • کارگردان: بوآز یاکین
  • بازیگران: دنزل واشینگتن، ویل پاتون، دونالد فایسون، نیکول آری پارکر، وود هریس، رایان هرست، اتان سوپلی، رایان گاسلینگ، هایدن پانتیر
  • امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۷۲ از ۱۰۰

در سال ۱۹۷۱ در الکساندریای ایالت ویرجینیا، هیئت مدارس محلی به یکباره تصمیم می‌گیرد تیم فوتبال دو دبیرستان شهر را که به لحاظ نژادی از هم گسیخته‌اند، درست پیش از آغاز فصل مسابقات، به یک تیم تبدیل کند. هرمان بون، یک امریکایی افریقایی، استخدام می‌شود تا مربی جدید این تیم شود. «تایتان‌ها را به خاطر داشته باش» سیر تلاش‌های تربیت یک تیم برای همکاری و اتحاد را روایت می‌کند، و ساکنان در تنش یک شهر را در حمایت از این آرمان کنار هم قرار می‌دهد.

آیا روایت دیزنی از این واقعه درست است؟

دیزنی در این فیلم با پرداختن به موضوعات مهمی مثل تنوع نژادی و همکاری متحدانه، تعادل بی‌نقصی میان الهام‌بخشی و سرگرمی به وجود آورده است. فیلم یک درام ورزشی زندگینامه‌ای بر اساس رویدادهایی واقعی‌ است که در دبیرستان تی.سی. ویلیامز رخ داد. دنزل واشینگتن نقش هرمان را بازی می‌کند؛ شخصیتی که باور دارد تنش را با مردانگی می‌توان از بین برد، نه با حرف. رایان گاسلینگ جوان هم در این فیلم بازی می‌کند.

دکوری مدل دنزل واشنگتن کد TS007

۴. تازه‌کار (Rookie)

فیلم‌های بر اساس واقعیت دیزنی

  • سال اکران: ۲۰۰۲
  • کارگردان: جان لی هنکاک
  • بازیگران: دنیس کوئید، ریچل گریفیث، برایان کاکس، جی هرناندز
  • امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۸۴ از ۱۰۰

جیم موریس، مربی تیم بیسبال دبیرستان، سال‌هاست که از آرزوی بازی در لیگ برتر بسیبال امریکا دست کشیده و تبدیل به یک مرد خانواده ساده شده است. او که حالا مربی بچه‌هاست، همچنان از این ورزش لذت می‌برد. اما وقتی یک مأمور استعدادیابی ورزشکاران پرتاب جیم را بعد از سال‌ها می‌بیند، از سرعت این مرد شگفت‌زده می‌شود. همین باعث می‌شود که جیم در سی و پنج سالگی شانسی دوباره برای حضور در لیگ برتر بیسبال امریکا به عنوان پرتاب‌کننده پیدا می‌کند.

آیا روایت دیزنی از این واقعه درست است؟

احتمالاً همه‌تان این را شنیده‌اید که می‌گویند «هیچ‌وقت دیر نیست» یا «تو برای رسیدن به آرزوهات هیچ‌وقت پیر نیستی». این فیلم دیزنی با روایت داستان زندگی جیم موریس و اینکه چطور به عنوان یک تازه‌کار پیر در بیسبال به شهرت رسید، دقیقاً مصداق بارز همین ضرب‌المثل‌هاست. با این فیلم هم جوانان از او الگوبرداری می‌کنند، هم این پیام را به دیگران می‌دهد که استعداد و انگیزه رسیدن به دستاوردی می‌توان موانعی همچون سن و زمان را از میان بردارد. «تازه‌کار» در کل فیلم حال‌خوب‌کن تأثیرگذار و بدون شک تماشایی است.

۵. معجزه (Miracle)

معجزه

  • سال اکران: ۲۰۰۴
  • کارگردان: گوین اکونر
  • بازیگران: کرت راسل، پاتریشا کلارکسون، نوآ امریک، شان مک کان، کنت ولش، ادی کیهیل، پاتریک اوبرایان دمسی، کنت میچل، کریس ویلسون، تام باتلر
  • امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۸۱ از ۱۰۰

یکی دیگر از فیلم‌های بر اساس واقعیت دیزنی که وارد حوزه‌ی ورزش می‌شود و عنوانش حقیقتاً برازنده آن است. «معجزه» داستان زندگی معجزه‌آسای هرب بروکس، بازیکن هاکی را که بعد مربی شد، روایت می‌کند که موفق شد تیمش را به مرحله نهایی مسابقات معروف به مصاف تیم ظاهراً شکست‌ناپذیر روسیه ببرد. فیلم در سال ۱۹۸۰ می‌گذرد و تیم هاکی نماینده امریکا در المپیک دارد سخت تلاش می‌کند تا برای مسابقات المپیک زمستانی آماده شود. بروکس بر خلاف استراتژی‌های مربی سابق تیم رفتار می‌کند و برنامه‌های تمرین سخت و آموزش منظم را برای تیم ترتیب می‌دهد. نتیجه چه می‌شود؟ خودتان باید ببینید تا باور کنید.

آیا روایت دیزنی از این واقعه درست است؟

دیزنی داستان یک لحظه تاریخی مهم را که بر صحنه جهانی اتفاق افتاده است، نه به شکل سنتی فیلم‌های ورزشی، که با یک مطالعه شخصیت پیچیده روایت می‌کند. هر بازیکن شخصیتی چندبعدی دارد. مخاطبان از طریق این فیلم می‌توانند در همان احساس ناامیدی که یک ملت تجربه کرد، سهیم شوند. بروکس که کرت راسل نقشش را بازی می‌کند، شخصیتی کنترلگر و پیچیده است. «معجزه» موفق شده است تنش این واقعه و همین‎‌طور پیروزی تیم را به شکلی واقعگرایانه به تصویر بکشد.

۶. بهترین بازی دنیا (The Greatest Game Ever Played)

فیلم دیزنی

  • سال اکران: ۲۰۰۵
  • کارگردان: بیل پکستون
  • بازیگران: شایا لابوف، جاش فلیتر، استیون دیلین، پیتر فیرث، الیاس کوتیاس، لن کری‌یو، لوک اسکیو، نیکلاس رایت
  • امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: 63 از ۱۰۰

آخرین فیلم بیل پکستون فقید در مقام کارگردان، یکی از خاطره‌انگیزترین فیلم‌های بر اساس واقعیت دیزنی است. فیلم داستان فرانسیس اویمیت، یک مهاجر جوان طبقه کارگر را که در باشگاه محلی حومه‌های ماساچوست پیشخدمتی می‌کند تا خرج خانواده‌اش را بدهد، روایت می‌کند. او که استعدادی ذاتی در گلف دارد، از دور اسطوره‌های این ورزش را می‌ستاید و می‏‏‌داند که هرگز نمی‌تواند از پس هزینه‌ها یا ورودیه‌های باشگاه‌های گلف بربیاید. وقتی یکی از اعضای باشگاه، آقای هستینگیز، استعداد فرانسیس را به طور تصادفی کشف می‌کند، او موفق می‌شود به مسابقات قهرمانی گلف سال ۱۹۱۳ ایالات متحده راه یابد؛ او در این فرصت رؤیایی هم با تبعیض مواجه می‌شود و هم در قامت بازیکنی افسانه‌ای ظاهر می‌شود.

آیا روایت دیزنی از این واقعه درست است؟

ما در سال‌های فعالیت دیزنی به کرات دیده‌ایم که هم سراغ داستان‌های شکست رفته است و هم داستان‌های سیندرلایی. «بهترین بازی دنیا» یک قصه باشکوه و نامحتمل را روایت می‌کند که در آن پکستون لایه‌های اختلاف زیاد طبقاتی‌ای که مهاجران در آن دوره تجربه می‌کردند، به نمایش می‌گذارد. تماشای زندگی واقعی فرانسیس اویمیت که موفق می‌شود بزرگ‌ترین بازیکن گلف جهان را شکست دهد و تبدیل اولین بازیکن آماتوری شود که جام مسابقات قهرمانی گلف ایالات متحده را بالای سرش ببرد، بی‌شک و به شکل انکارناپذیری می‌تواند برای همه الهام‌بخش باشد. در کل، فیلم ادای دینی به تمام رؤیاپردازان عالم است.

۷. نجات آقای بنکس (Saving Mr. Banks)

نجات آقای بنکس

  • سال اکران: ۲۰۱۳
  • کارگردان: جان لی هنکاک
  • بازیگران: اما تامسون، تام هنکس، کالین فارل، پل جیاماتی
  • امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۷۹ از ۱۰۰

طبیعی است که در فهرست فیلم‌های بر اساس واقعیت دیزنی، داستان واقعی خود والت دیزنی را هم داشته باشید، البته نه دقیقاً داستان زندگی او، یکی از داستان‌های مرتبط با کارش. «نجات آقای بنکس» مخاطبان را به دهه ۱۹۶۰ می‌برد که پی.‌ال. ترورس (اما تامپسون)، نویسنده «مری پاپینز»، بر خلاف میلش از لندن به هالیوود می‌رود تا درباره تبدیل کتاب محبوبش به فیلم با والت دیزنی (تام هنکس) مذاکره کند. فیلم با فلشبک جزئیات کودکی سخت ترورس را و آنچه باعث شد او «مری پاپینز» را بنویسد و چرا این‌قدر سخت و با تردید ارتباط برقرار می‌کند، نشانمان می‌‌دهد.

آیا روایت دیزنی از این واقعه درست است؟

«نجات آقای بنکس» داستانی فراتر از زمان است که ریشه‌های شکل‌گیری یک فیلم کلاسیک دیزنی را به نمایش می‌گذارد. فیلم که هم درام است هم زندگینامه‌ای، به شکلی عمیقی انسانی است. اینکه تمام وقایع فیلم دقیقاً همان است که در واقعیت اتفاق افتاده، تماشایش را برای مخاطب جذاب‌تر می‌کند؛ چرا که می‌توانند از این طریق هنر اقتباس و مصالحاتی که برای خلق آن شکل می‏‌گیرد، و همین‌طور تجربیاتی را که در این مسیر به خالقان اثر اقتباسی ایده و الهام می‌دهد، درک کنند. این فیلم حتی با گذشت ده سال از ساخت آن همچنان جواهری دیدنی است؛ به‌خصوص با توجه به تصویری که از والت و ترورس به نمایش می‌گذارد. طبعاً برای مخاطبان دیرینه دیزنی تماشای نسخه سینمایی والت دیزنی جالب است.

تابلو شاسی بکلیت طرح انیماتور والت دیزنی مدل SH-6497

۸. دست میلیون دلاری (Million Dollar Arm)

دست میلیون دلاری

  • سال اکران: ۲۰۱۴
  • کارگردان: کریگ گیلسپی
  • بازیگران: جان هم، آصف مندوی، بیل پکستون، سورج شارما، لیک بل
  • امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۶۵ از ۱۰۰

جی.بی. برنستین (جان هم) یک مدیر برنامه ورزشی بدشانس است که ناامیدانه تلاش می‌کند یک استعداد ورزشی را کشف کند و شروعی دوباره در حرفه‌اش داشته باشد. تا اینکه تصمیم می‌گیرد بازار بسکتبال همین حالا اشباح‎‌شده کشور خودش را رها کند و در عوض به هندوستان برود و آنجا خودش به تنهایی مسابقه‌ای را برای یافتن بازیکنان کریکت راه بیندازد و آن‌ها را برای بیسیبال آموزش دهد. از میان صدها ورزشکار، رینکو و دینش هجده ساله انتخاب می‌شوند، که بعدها به پرتاب‌کنندگانی در سطح جهانی شناخته‌شده تبدیل می‌شوند و به تیم پایرتس لیگ برتر بیسبال امریکا می‌پیوندند.

آیا روایت دیزنی از این واقعه درست است؟

در فیلم، پسران ورزشکار نمی‌دانند که قرار است آموزش ببینند تا به بازیکنان بیسبال حرفه‌ای تبدیل شوند. بنابراین، وقتی اولین بازی‌شان را تماشا می‌کنند، رشته‌شان را می‌شناسند و وارد هیاهوی این ورزش می‌شوند، تمام این صحنه‌ها زیباست. غلبه بر موانع زبانی و بهبود بخشیدن مهارت‌هایشان با کمک بی‌شائبه برنستین تنها به خاطر شور و علاقه مشترک این آدم‌ها ممکن شد. در کل، «دست میلیون دلاری» یک فیلم ماجراجویی گرم و صمیمی درباره پیدا کردن خود در غربت است، و دیزنی بدون شک در نمایش آن کارش را درست انجام داده است.

۹. بهترین ساعات (The Finest Hours)

بهترین ساعات

  • سال اکران: ۲۰۱۶
  • کارگردان: کریگ گیلسپی
  • بازیگران: کریس پاین، کیسی افلک، بن فاستر، هالیدی گراینگر، جان اورتیز، اریک بانا
  • امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۶۳ از ۱۰۰

در بیست و پنجم فوریه ۱۹۵۲، یکی از خطرناک‌ترین توفان‌هایی که تا به حال در دریای شرق رخ داده است، یک تانکر نفت ۱۵۳ متری را بیرون دماغه کاد ماساچوست از وسط به دو نیم کرد. آنچه «بهترین ساعات» به نمایش می‌گذارد، تلاش خدمه در توفان گیرافتاده کشتی برای بقا در شرایطی بسیار دشوار و خطرناک و بدون هیچ‌گونه گروه امدادی است. اما برنی وبر (کریس پاین) که ساحل‌بانی کهنه‌کار است، بر خلاف دستورات از بالا، تصمیم می‌گیرد گروهی کوچک را برای نجات خدمه کشتی توفان‌زده جمع‌آوری کند.

آیا روایت دیزنی از این واقعه درست است؟

شما احتمالاً فیلم‌های فاجعه‌ای و درام‌های بقامحور با تمرکز بر خشم طبیعت و خشونتی که از پس آن می‌آید، زیاد دیده‌اید. «بهترین ساعات» دیزنی به جای تمرکز بر بی‌رحمی توفان وجه انسانی تأثیرگذار و تکان‌دهنده این حادثه واقعی را به نمایش می‌گذارد. این فیلم مخاطب را وادار می‌کند که درگیر امیدها، ترس‌ها و روابط تک‌تک مردان این کشتی شوند، و به همین خاطر بسیار الهام‌بخش است. علاوه بر این، کارگردانی و قصه‌گویی فوق‌العاده کریگ گیلسپی فیلم را به یک پیروزی مطلق تبدیل کرده است.

۱۰. ملکه کاتوه (Queen of Katwe)

ملکه کاتوه، فیلم دیزنی بر اساس واقعیت

  • سال اکران: ۲۰۱۶
  • کارگردان: میرا نایر
  • بازیگران: لوپیتا نیونگو، دیوید اویلوو
  • امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۹۴ از ۱۰۰

«ملکه کاتوه» شما را به زاغه‌های کامپالای اوگاندا می‌برد و قصه واقعی حیرت‌انگیز دختر جوانی به نام فیونا موتسی را روایت می‌کند. فیونا که تمام زندگی‌اش را با فقر دست و پنجه نرم کرده و برای کمک به خانواده‌اش نان فروخته، هرگز تصور نمی‌کرد که جهان پر از فرصت باشد. تا زمانی که با رابرت کاتنده ملاقات می‌کند، یک مربی شطرنج بین‌المللی که فیونا را با این ورزش آشنا می‌کند و متقاعدش می‌کند که او در آن استعداد ذاتی دارد. فیونا بعد از تلاش‌ها و سختی‌های بسیار موفق می‌شود وادر تیم ملی شطرنج اوگاندا شود.

آیا روایت دیزنی از این واقعه درست است؟

بیشتر فیلم‌های بر اساس واقعیت دیزنی، زندگینامه‌های ورزشی یا قصه پیروزی قهرمانانی را روایت می‌کنند که به خاطر فقر و فلاکت هرگز تصور پیروزی را هم در ذهن نداشتند. و «ملکه کاتوه» هم درباره همین است. این فیلم که پر از انسانیت است و هرگز سانتیمانتال نمی‌شود، چند شخصیت واقعی را با اصالتی به تصویر می‌کشد که شما را شوکه خواهد کرد. فیونا موتسی نماینده کشورش در چهار المپیاد شطرنج زنان می‌شود و بدین ترتیب، تبدیل به منبع الهام و توانمندسازی زنانی می‌شود. این فیلم به زیبایی میراث او را به فیلم تأثیرگذار و برازنده تبدیل کرده است.

منبع: Movieweb



برچسب‌ها :
دیدگاه شما

پرسش امنیتی *-- بارگیری کد امنیتی --

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه
دسته‌بندی‌های منتخب برای شما
X