۹ فیلم و انیمیشن دیزنی که نمیدانستید براساس کتابهای داستانی ساخته شدهاند
دیزنی با فیلمهایی مانند «سفید برفی»، «زیبای خفته» و بازسازی لایو اکشن «پری دریایی کوچولو»، همیشه در تلاش بوده تا داستانهای موجود در کتاب داستانها را روی پرده ببرد. بسیاری از فیلمها و شخصیتها وجودشان را مدیون افسانهها، داستانها و ادبیاتاند تا حدی که حتی گاهی اوقات میتوان به راحتی فراموش کرد کدام نسخه، نسخهی اصلی یک فیلم است.
بسیاری از بهترین و درخشانترین فیلمها و انیمیشنهای دیزنی ریشه در ادبیات و کتابها دارند. در واقع این استودیو لزوما همهی شخصیتهای انیمیشنی و سینمایی مورد علاقهی خود را از همان ابتدا خلق نکرده و گاهی اوقات سراغ چهرههای مشهور داستانی رفته است؛ شخصیتهایی که شاید تا امروز از منبع اقتباسشان کاملا بیخبر بودهاید.
- ۷ سریال تلویزیونی برتر دیزنی پلاس که آیندهی دنیای مارول را میسازند
- آیا دیزنی سهگانهی اصلی «جنگ ستارگان» را بدون تغییر منتشر خواهد کرد؟
- ۱۰ انیمیشن برتر دیزنی و پیکسار که پایانی بینقص دارند
۱. مری پاپینز (Mary Poppins) – برگرفته از کتاب مری پاپینز نوشتهی پی ال تراورز
- کارگردان: جولی اندروز
- بازیگران: جولی اندروز، اد وین، متیو گاربر
- تاریخ انتشار: 1964
- امتیاز IMDb به فیلم: 7.۸ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز: 88 از ۱۰۰
هرکسی که فیلم نجات آقای بنکس را دیده باشد، خوب میداند که والت دیزنی مجبور شد برای ساخت فیلمی با اقتباس از کاراکتر مری پاپینز، از جان مایه بگذارد. به خصوص که نویسندهی این داستان، تراورز به نحو تعجب آوری مصمم بود تا از شخصیت محبوبش محافظت کند. در حالی که دیزنی در آن زمان در حال کار بر روی پروژههایی مانند سفید برفی و پینوکیو بود، تراورز میخواست پرستار بچهای با یک چتر پرنده را خلق نماید.
البته بین نسخه کتاب مری پاپینز و فیلم ساخته شده توسط جولی اندروز تفاوتهای زیادی وجود دارد، اما به راحتی میتوان درک کرد که چرا والت دیزنی مصمم بود تا فیلمی را با اقتباس از این کتاب بسازد. به خصوص با توجه به کاراکتر مری پاپینز که کاراکتری شوخ طبع و شاعر است و شباهت زیادی به والت دیزنی داشت.
۲. دیگ سیاه (The Black Cauldron) – برگرفته از کتاب تاریخچه پرایدن نوشتهی لوید الکساندر
- کارگردان: تد برمن
- بازیگران: گرند باردسلی، فردی جونز، برندون کال
- تاریخ انتشار: 1985
- امتیاز IMDb به فیلم: 6.۳ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز: 55 از ۱۰۰
اگرچه زمانی که این فیلم منتشر شد همه تصور میکردند که تمام کارهای این انیمیشن توسط بخش انیمیشن سازی دیزنی انجام شده اما واقعیت این است که «دیگ سیاه» با اقتباس از ۵ کتاب ساخته شده است. هر چند ساخت یک فیلم ۹۰ دقیقهای آن هم با اقتباس از پنج کتاب احمقانه به نظر میرسد، اما این بدان معنا نیست که تلاش تیم تولید ستودنی نبوده است.
کتابهای لوید الکساندر مجموعهای بودند که به نبرد با شمشیر و جادوهای تاریک به جای مانده از اسطورههای ولز و انگلیس میپرداختند درست همانند ارباب حلقههای تالکین. دیزنی قطعا تمام تلاش خود را کرد تا فیلم اقتباسی منحصربهفردی را بسازد، اما در نهایت این فیلم کارتونی نتوانست به فیلم جذابی تبدیل شود.
۳. کارآگاه بزرگ موش (The Great Mouse Detective) – برگرفته از کتاب تبهکاران خیابان بیکر نوشته ایو تیتوس
- کارگردان: ران کلمنتس، برنی متینسون
- بازیگران: وینسنت پرایس، شانی والیس، آلن یونگ
- تاریخ انتشار: 1986
- امتیاز IMDb به فیلم: 7.۲ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز: 80 از ۱۰۰
بسیاری از فیلمهای دیزنی آنقدر جذاب و منحصربهفرد بودند که مخاطبان، در طول سالیان متمادی مدام در انتظار بودند تا نسخهی دیگری از فیلم مورد نظر ساخته شود، یکی از این فیلمها «کارآگاه موش بزرگ» نام دارد که بر اساس یک داستان منحصربهفرد ساخته شده است.
این فیلم که نه تنها با اقتباس از داستانهای شرلوک هلمز، بلکه با الهام از مجموعه کتابهای ایو تیتوس تحت عنوان تبهکاران خیابان بیکر ساخته شده، چندین و چند شخصیت از آثار این نویسنده را در خود جای داده است. شخصیتهایی مانند باسیل، پروفسور راتیگان و دکتر داوسون. با وجود چنین داستان ماجراجویانهای، جای تعجبی وجود ندارد که مخاطبان زیادی در طول این سالها خواهان ساخته شدن دنبالهی این فیلم بودند.
۴. ۱۰۱ سگ خالدار (۱۰۱ Dalmatians) – برگرفته از کتاب صد و یک سگ خالدار اثر دودی اسمیت
- کارگردان: استیون هرک
- بازیگران: گلن کلوز، جف دانیلز، هیو لوری
- تاریخ انتشار: 1996
- امتیاز IMDb به فیلم: 5.۷ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز: 41 از ۱۰۰
درست برخلاف شراکت پر فراز و نشیب والت دیزنی با پی.ال. تراورز، همکاری دیزنی با نویسنده ۱۰۱ سگ خالدار یعنی دودی اسمیت کاملا دوستانه بود و نتیجه نهایی این شراکت، توانست به یکی از منحصربهفردترین فیلمهای انیمیشنی دهه ۶۰ تبدیل شود. پونگو، پردیتا و الباقی این سگهای خالدار برای اولین بار در سال ۱۹۵۶ بر روی صفحات رمان اسمیت ظاهر شدند و خیلی زود توانستند توجه مهمترین استودیوی آن دوره یعنی استودیوی والت دیزنی را به سمت خود جلب نمایند.
این فیلم تنها در یک یا دو بخش با داستان اصلی تفاوت دارد زیرا برای صرفه جویی در زمان، شخصیتها و صحنههای خاصی از داستان حذف شدهاند، با این حال در کل فیلم توانسته به خوبی همان داستانهای موجود در رمان را روایت کند. حتی شخصیت ظالم کروئلا دیویل قبل از اینکه به یکی از نمادینترین شخصیتهای شرور دیزنی تبدیل شود، برای اولین بار در این داستان ظاهر شد.
۵. روباه و سگ شکاری (The Fox And The Hound) – برگرفته از کتاب روباه و سگ شکاری نوشته دنیل پی مانیکس
- کارگردان: دنیل پی منیکس
- بازیگران: کرت راسل، میکی رونی، پاول وینچل
- تاریخ انتشار: 1967
- امتیاز IMDb به فیلم: 7.۲ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز: 91 از ۱۰۰
تاد و کوپر ممکن است در فیلم اقتباسی دیزنی از رمان دانیل پی منیکس بهترین دوستان هم به حساب بیایند، اما منبع اصلی آنها را به شکل بسیار متفاوتی ترسیم کرده بود. در حقیقت این فیلم اقتباسی دیزنی، چاشنی شیرینی به یک داستان کاملا جدی افزوده تا محتوای آن به نظر مخاطب خوش بیاید.
در فیلم اصلی این تاد است که نقش اصلی را بر عهده دارد و در کانون توجهات جای گرفته نه اینکه رابطهای دوستانه با رفیق شفیق موجود در فیلم یعنی کوپر داشته باشد. تصاویر خشونت آمیز، تخریب لانهی تاد و حتی مرگ فرزندانش همه و همه بخشهایی از رمان اصلی را تشکیل میدهند که توسط دیزنی در فیلم اقتباسی حذف شدند.
۶. بامبی (Bambi) – برگرفته از کتاب زندگی در جنگل اثر فلیکس سالتن
- کارگردان: دیوید هند
- بازیگران: کمی کینگ
- تاریخ انتشار: 1942
- امتیاز IMDb به فیلم: 7.۳ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز: 91 از ۱۰۰
اگر بخواهیم به روایت داستانی در مورد موجودات جنگلیای بپردازیم که در جنگل با خطرات زیدی مواجه میشوند، شاید هیچ کاراکتری بهتر از بامبی وجود نداشته باشد. در حالی که حادثهای که باعث کشته شدن مادر بامبی شد هر بینندهای را به گریه انداخت، اما این روایت تلخ در مقایسه با داستان دل خراشی که فلیکس سالتن در دههی ۱۹۲۰ به رشتهی تحریر در آورده بود قطرهای در برابر دریاست.
قطعا، وقایع زندگی بامبی در فیلم از کتاب سرچشمه گرفتهاند، اما در این کتاب داستان به نحو تند و تیزتری به این موضوعات پرداخته شده است. در واقع «بامبی» یک داستان مبتنی بر زندگی نامه است که بیشتر میتوان آن را با داستانهایی مانند شیر شاه مقایسه کرد تا داستانهای جذاب و دلنشین دیزنی.
۷. توستر کوچولوی شجاع (The Brave Little Toaster) – برگرفته از کتاب توستر کوچولوی شجاع نوشته توماس دیچ
- کارگردان: رابرت رامیرز
- بازیگران: دینا الیور
- تاریخ انتشار: 1997
- امتیاز IMDb به فیلم: 7.۳ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز: 77 از ۱۰۰
چه بخواهیم به کتاب بپردازیم و چه فیلم را تشریح کنیم کلا داستان «توستر کوچولوی شجاع» داستانی عجیب است. این داستان دیزنی که در ابتدا به عنوان رمان علمی-تخیلی توماس ام دیش منتشر شد، به غیر از یک سری نتهای موسیقی و چند شخصیت و نام جدید چیز دیگری برای گفتن نداشت.
اما همین فیلم، به واسطهی داستان عجیب و غریب خود توانست با استقبال زیادی مواجه شود. توستر، بلنکی، کربی، لامپی و رادیو همگی درست همانند داستان کتاب، در فیلم هم حضور داشتند و تلاششان برای همکاری با استاد محبوبشان توانست فیلم را به طرز عجیبی دلچسب و جذاب کند. بهعلاوه وجود ساز و آواز در فیلم هم باعث شد که این فیلم کارتونی طرفداران بیشتری پیدا کند.
۸. شاگرد جادوگر (The Sorcerer’s Apprentice) – برگرفته از کتاب شاگرد جادوگر اثر گوته
این فیلم که برگرفته از کتابی به همین نام ساخته شده به روایت داستان جادوگری میپردازد که شاگردی داشت. اگرچه میکی موس ممکن است چهرهی اصلی داستانهای دیزنی را تشکیل دهد، اما این شعر اصلی یوهان ولفگانگ فون گوته بود که باعث خلق یکی از نمادینترین کاراکترهای دیزنی شد.
در این فیلم، کلاه جادویی میکی ۱۰۰ درصد توسط دیزنی به فیلم اضافه شده، اما جاروی جادوگر، طلسمهای جادویی و استاد خشمگین همگی برگرفته از کتاب اصلی هستند.
۹. چه کسی برای راجر رابیت پاپوش دوخت (Who Framed Roger Rabbit) – بر گرفته از کتاب چه کسی برای راجر رابیت پاپوش دوخت نوشته گری کی ولف
- کارگردان: رابرت زمکیس
- بازیگران: باب هاسکینز، چارلی فلیسشر، کاتلین ترنر
- تاریخ انتشار: 1988
- امتیاز IMDb به فیلم: 7.۷ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز: 83 از ۱۰۰
«چه کسی برای راجر رابیت پاپوش دوخت» یکی از سرگرم کنندهترین فیلمهای دههی ۸۰ بود، اما شاید بسیاری از بینندگان ندانند که این فیلم، نشان دهندهی اعمال نژادپرستانهی عصر طلایی هالیوود است که توسط گری کی ولف به رشتهی تحریر در آمده است.
گرچه اثر اصلی در یک محیط کمیک نوشته شده بود اما در فیلم بسیاری از شخصیتها حذف شدند. همانطور که گفته شد، دیزنی این داستان را دوباره تغییر داد و کاری کرد تا از نظر روایی دلنشین باشد. با همهی اینها ولف چندان از داستان فیلم خوشش نیامد و بارها آن را مورد انتقاد قرار داد.
منبع: screenrant
انیمیشن گوژپشت نتردام هم بر اساس کتاب ساخته شد
انیمیشن گوژپشت
خیلی ممنون و متشکر از نویسنده بابت مرور خاطرات گذشته