نگاهی به نابرابری جنسیتی در انیمیشن‌های دیزنی از «سفیدبرفی» تا «یخ‌زده»

زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۳ دقیقه
نابرابری جنسیتی در کارتونهای دیزنی
نابرابری جنسیتی مسئله‌ای است که در چند سال اخیر در سینمای هالیوود بحثی را آغاز کرده است که منجر به تغییراتی در محصولات سینمایی‌اش شده است. همین بحث بسیاری از نشریه‌ها، متفکران و رسانه‌ها را وا داشته است که نگاهی موشکافانه به بسیاری از کمپانی‌های تولید فیلم، دست‌کم قدرتمندترین‌ها، بیندازند و عملکرد کلی آنها را زیر ذره‌بین بگذارند. یکی از این کمپانی‌های غول، دیزنی است که در این دوره به کرات زیر سؤال رفته است. بسیاری از تحلیلگران معتقدند الگوهای جنسیتی‌ای که دیزنی در انیمیشن‌هایش به تصویر کشیده و به جهان مخابره کرده است،  بر شکل‌گیری باورهای مخاطبانش تأثیر منفی داشته است. به تازگی پژوهشی در همین راستا روی انیمیشن‌هایی که دیزنی از سال ۱۹۳۷ تا ۲۰۱۹ تولیده کرده انجام شده است که نشان از نابرابری جنسیتی دارد. نشریه‌ی ایندیپندنت نگاهی به این پژوهش انداخته است.

دخترها با علاقه به رنگ صورتی به دنیا نمی‌آیند و پسرها به طور طبیعی رنگ آبی را ترجیح نمی‌دهند. این ترجیحات با دقت و به طور مداوم در سال‌های اولیه‌ی ما پرورش می‌یابد، به ویژه از سوی رسانه‌هایی که ما در معرض آن‌ها هستیم. بسیاری از ما با انیمیشن‌های دیزنی بزرگ شده‌ایم. کارتون محبوب قدیم «سفید برفی» (Snow White and the Seven Dwarfs) بود، اما بچه‌های امروزی به احتمال زیاد طرفدار «یخ‌زده» (Frozen) هستند. دیزنی انیمیشن‌های استادانه و جذابی می‌سازد اما برای جنسیت‌ یک سری ویژگی خاص تعیین می‌کند. شخصیت‌های مرد شجاع هستند و با شجاعت شخصیت‌های زن را از موقعیت‌های خطرناک نجات می‌دهند. شخصیت‌های زن معمولاً باید منتظر شوالیه‌ی خود با زره‌ی درخشان باشند تا به کمک آنها بیاید. این یکی از آشکارترین سویه‌های نابرابری جنسیتی در انیمیشن‌های دیزنی است.

شاید همه‌ی این‌ها بدیهی به نظر برسد. اما به تازگی مقاله‌ای تحقیقاتی نگاهی عمیق‌تر به نفوذ دیزنی انداخته است که به ما تصویر بهتر و واضح‌تری از تأثیر آن در شکل‌دهی به باورهایمان می‌دهد. چهار دانشمندی که این مقاله را نوشته‌اند می‌گویند هدفشان دو چیز بوده است؛ بررسی نحوه‌ی نمایش جنسیت در فیلم‌های انیمیشن دیزنی، و دوم، تجزیه و تحلیل این موضوع با دست‌اندرکاران این فیلم‌ها یعنی تهیه‌کنندگان، کارگردانان و نویسندگان، آنها که هشت دهه همراه انیمیشن‌های دیزنی بودند؛ از «سفید برفی» که سال ۱۹۳۷ اکران شده تا «یخ‌زده» در ۲۰۱۹ و هر آنچه این میان تولید شده است.

نویسندگان این مقاله دریافتند که شصت درصد از شخصیت‌های انیمیشن دیزنی مرد و تنها چهل درصد زن هستند. این با آن تقسیم جنسیتی پنجاه پنجاه در قانون امریکا کاملاً متفاوت است. این پژوهشگران در نتیجه‌ی مطالعات خود همچنین دریافتند که در طول هشت دهه، تولیدات دیزنی تغییر چندانی نکرده است – که همچنان در جذابیت، مشاغل و رهبری، تفاوت‌های جنسیتی را به تصویر می‌کشد. به عنوان مثال، السا از «یخ‌زده» و وضعیت او به عنوان یک طرد شده، این پیام را ترویج می‌کند که زنان کمتر درگیر جامعه هستند و کمتر اهمیت دارند.

پژوهشگران در بررسی‌های خود معدود فیلم‌هایی با کارگردانی تماماً زنانه یا حتی ترکیبی از کارگردانان زن و مرد پیدا کردند. به طور شگفت‌انگیزی، زمانی که زنان در کارگردانی فیلم‌هایی مثل «یخ‌زده» و «دلیر» (Brave)  نقش داشتند، طرح داستان عاشقانه‌ی کلاسیک، که در انیمیشن‌های قدیمی به اندازه‌ی کافی از آنها استفاده شده بود، به خاطر طرحی متفاوت رد شد. به طور کلی، جایی که زنان در نقش‌های اصلی تولید نقش داشتند، تصویری برابر و ظریف‌تر از شخصیت‌های زن و مرد در آن فیلم عرضه شد.

حقیقت این است که این فیلم‌ها و شخصیت‌ها با جادو ظاهر نمی‌شوند. آنها نتیجه‌ی کار و تلاش فراوان تیم‌هایی از نویسندگان، کارگردانان و دست‌اندرکاران تولید هستند. دیزنی نهادی تجاری است نه یک جنبش اصلاحات اجتماعی، هدف آنها کسب درآمد است نه تغییر جامعه. شاید خروجی آنها بلندپروازی رسیدن به برابری جنسیتی نداشته باشد، اما آنها باید به اندازه کافی در کار خود اطمینان داشته باشند تا به میراث خود در ترویج کلیشه‌های جنسیتی ادامه دهند.

اما حتی به عنوان یک کسب و کار، دیزنی مسئولیت دارد واقعیت را برای مخاطبانی که روی آنها حساب باز می‌کنند بازتاب دهد. واقعیت خیال را به خطر نمی‌اندازد، از آن تغذیه می‌کند و غنی می‌شود، با هم‌سو و هم‌صدا بودن با مردم. از این نظر دیزنی باید از اینها خیلی فراتر برود. تا به حال نتیجه‌ی بررسی و تحلیل عملکرد دیزنی در خصوص برابری جنسینی یک شکست بوده است که نیاز به توجه فوری دارد.

منبع: independent



برچسب‌ها :
دیدگاه شما

پرسش امنیتی *-- بارگیری کد امنیتی --

۶۷ دیدگاه
  1. مائده

    چی میگی
    دلیر،موآنا،رایا و اخرین اژدها،قرمز شدن
    تو اینا قهرمان ها زنن

  2. فلورا

    من خودم دخترم
    ولی چون مرد کمک کرده میشه نابرابری جنسیتی😐😐😐😐😐

  3. امیر

    چرا موقع بی خانمان ها در آمریکا پنجاه پنجاه نیستند؟؟

  4. ..........

    فقط بلدید بگید زنها ضعیف جلوه داده میشن
    فقط بلدید سو استفاده کنید از تفکر مضخرف قدیمی ها که دیگه الان اصلا وجود نداره

  5. ملی

    چرا ندونسته صحبت می‌کنید دیزنی کلی انمیشن داره که محورش در مورد دخترای شجاع و قهرمانه که مهارت های زیادی دارن
    مثل مولانا و کلی شخصیت دیگه:)

    1. More

      ناموصن مولانا مگه دختره؟؟؟؟؟

      1. Mohammad

        منظورش موانا هست

  6. وحید

    کاملا اشتباه بود ، مثلاً در داستان سفید برفی ، داستان قرار بود درباره یک دختر باشه که از دست نامادری فرار می کنه و به خونه هفت تا کوتوله می رسه ، در اینجا تعداد مردان به زنان میشه هفت به دو . از نظر شما این نام برابری جنسی هست اما من میگم این یک داستان زیبا و کامل است که کسانی مثل شما همچین کاری باهاش می کنید ، متاسفم براتون .
    یا
    مثلاً در داستان یخ زده ، السا بخاطر قدرت عجیب و زیادش و نادانی مردم شهرش از قدرتش طرد شد . نه چونکه زن بود !

  7. Taha

    دیزنی:فاقد اهمیت پس ندیدم و نخوندم(فشار بخور فمنیست).

    1. Spoq

      فعلا تو داری از حرص خوردن جر میخوری🤣

    2. مردسیتیز🦖

      فعلا که شماها دارین بخاطر فمینیسم فشار میخورید🤣🤣🤣🤣

    3. ...

      🤣🤣🤣🤣

  8. Aaaaaaaa

    چرا حرف میزنید هرچی فیلم میسازه دیزنی شخصیت اصلی زنه😑بعدشم چون مرد ها میرن به زن ها کمک میکنن نابرابری جنسیتیه🤔
    داستان فیلم فروزن این بوده که السا به خاطر قدرتش طرد شده حالا شما میگید نابرابری جنسیتی
    نویسنده این مطلب هم که ازاده اتحاد پنج ساله از تهرانه که فقط میخواسته بگه به زن ها ظلم میشه

  9. امین

    من واقعا خشکم زد وقتی متن مقاله رو خوندم.
    دیزنی از اون طرف صدای همه رو در آورده واسه اینکه ۹۰ درصد مواقع شخصیت های اصلی داستان زن هستن و مدام می خواد به مسائل زنان توجه کنه و مردان رو معمولا شخصیت های ضعیف یا احمق نشون میده.
    بعد این خانوم اومده دست پیش گرفته کلا داره یه چیز دیگه میگه.
    این حرفا رو راجع به یه موضوعی بزنید که مردم ازش آگاهی نداشته باشن نه دیزنی که همه فیلم هاشو دیدیم سیاست هاشم می دونیم.

  10. امیر محمد

    دبزنی بهترین هست و خاطرات خوبی باهاش دارم خیلی هم انیمیشن جذاب و بامعنی داره اینا همش بهانه است نگاه نابرابری وجود نداره فقط رفتین چند تا کارتون اینور اونورش کردین که یه بهانه ای بگیرین در ضمن کارتون شما میسازین چطوریه منم میتونم بسازم والا

  11. Izadi

    شما به این میگید نا برابری جنسیتی ؟
    خب مردو زن هرکدوم جای خودشونو دارن و هرکدوم برای خودشون ویژگی هایی دارن شما چرا میخواهید زن هارو مثه مردا و مردارو مثه زنها کنید.بعدم اگه واقعا حرف شما در رابط با نابرابری جنسیتی. اونم بخاطر اینه که تو یه فیلم زنها بیشتر از مرد ها بودن باید بگم شما به معنای واقعی ابلهید. برو ببین تو چندتا فیلمش نقش اول زنه آخه تو این دنیا دوتا جنسیت بیشتر نیست بین این دوتا دنبال چی میگردین؟
    حالا اگه مال مردا کمتر به کتفتونم نبود نه؟
    اینکه چندین میلیون مرد زیر این فشارو مسئولیت های زیادتر قبیل نان آوری کار کردن زیاد حضور در جنگ و کار کردن تو معدن سنگ و ساختمان و دوسال سربازی تبعیضات اصن مهم نیست اره؟
    خودتونم خوب میدونید تر و خشک باهم میسوزه الان برتری به میزان ثروته نه جنسیت جناب.!

    1. ایزدی

      چه جالب فامیل منم ایزدیه میشه بگید مال

      کجایید؟

      1. مهدی

        به نظر نمی که مرد هستم هم زن ها و هم مردا حقوقشان مساویه همنطور که زنا درد بارداری و پریود تجربه می کنند مرد هاهم درد های دیگه مثل ختنه و انگ زن ستیزی پس یک عده به حساب خودشون که فمنیست هستند که از نظر من نیستند فقط یکم رفتند یکسری حرف های رو رفته از اینستاگرام تلگرام اینا یاد گرفته نیاد حرف از قدرت برابری بزنه بیاد زمانی که مثل فمنیست های واقعی نگاه عادلانه ای داشته باشه آیا زن می تونه قطعات سنگینی مثل قطعات لودر رو بلند کنه یا می‌تونه کار در معدن بکنه و… پس نباید گفت همانطور که زن ها چیز های درد ناکی رو تجربه می‌کنند مرد ها هم همینطور پس نمیشه تو همه چیز زن ها مساوی با مرد دونست یا مردها رو بازن پس هر کدوم یک سختی هارو تجربه می کنند پس با یک تفکر کوچک می توان این حرف هارو فهمید

  12. 체리

    من برنامه کودک نمیبینم
    ولی این حرغ شما توهین به زن بود

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه
دسته‌بندی‌های منتخب برای شما
X