نگاهی به نابرابری جنسیتی در انیمیشن‌های دیزنی از «سفیدبرفی» تا «یخ‌زده»

زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۳ دقیقه
نابرابری جنسیتی در کارتونهای دیزنی
نابرابری جنسیتی مسئله‌ای است که در چند سال اخیر در سینمای هالیوود بحثی را آغاز کرده است که منجر به تغییراتی در محصولات سینمایی‌اش شده است. همین بحث بسیاری از نشریه‌ها، متفکران و رسانه‌ها را وا داشته است که نگاهی موشکافانه به بسیاری از کمپانی‌های تولید فیلم، دست‌کم قدرتمندترین‌ها، بیندازند و عملکرد کلی آنها را زیر ذره‌بین بگذارند. یکی از این کمپانی‌های غول، دیزنی است که در این دوره به کرات زیر سؤال رفته است. بسیاری از تحلیلگران معتقدند الگوهای جنسیتی‌ای که دیزنی در انیمیشن‌هایش به تصویر کشیده و به جهان مخابره کرده است،  بر شکل‌گیری باورهای مخاطبانش تأثیر منفی داشته است. به تازگی پژوهشی در همین راستا روی انیمیشن‌هایی که دیزنی از سال ۱۹۳۷ تا ۲۰۱۹ تولیده کرده انجام شده است که نشان از نابرابری جنسیتی دارد. نشریه‌ی ایندیپندنت نگاهی به این پژوهش انداخته است.

دخترها با علاقه به رنگ صورتی به دنیا نمی‌آیند و پسرها به طور طبیعی رنگ آبی را ترجیح نمی‌دهند. این ترجیحات با دقت و به طور مداوم در سال‌های اولیه‌ی ما پرورش می‌یابد، به ویژه از سوی رسانه‌هایی که ما در معرض آن‌ها هستیم. بسیاری از ما با انیمیشن‌های دیزنی بزرگ شده‌ایم. کارتون محبوب قدیم «سفید برفی» (Snow White and the Seven Dwarfs) بود، اما بچه‌های امروزی به احتمال زیاد طرفدار «یخ‌زده» (Frozen) هستند. دیزنی انیمیشن‌های استادانه و جذابی می‌سازد اما برای جنسیت‌ یک سری ویژگی خاص تعیین می‌کند. شخصیت‌های مرد شجاع هستند و با شجاعت شخصیت‌های زن را از موقعیت‌های خطرناک نجات می‌دهند. شخصیت‌های زن معمولاً باید منتظر شوالیه‌ی خود با زره‌ی درخشان باشند تا به کمک آنها بیاید. این یکی از آشکارترین سویه‌های نابرابری جنسیتی در انیمیشن‌های دیزنی است.

شاید همه‌ی این‌ها بدیهی به نظر برسد. اما به تازگی مقاله‌ای تحقیقاتی نگاهی عمیق‌تر به نفوذ دیزنی انداخته است که به ما تصویر بهتر و واضح‌تری از تأثیر آن در شکل‌دهی به باورهایمان می‌دهد. چهار دانشمندی که این مقاله را نوشته‌اند می‌گویند هدفشان دو چیز بوده است؛ بررسی نحوه‌ی نمایش جنسیت در فیلم‌های انیمیشن دیزنی، و دوم، تجزیه و تحلیل این موضوع با دست‌اندرکاران این فیلم‌ها یعنی تهیه‌کنندگان، کارگردانان و نویسندگان، آنها که هشت دهه همراه انیمیشن‌های دیزنی بودند؛ از «سفید برفی» که سال ۱۹۳۷ اکران شده تا «یخ‌زده» در ۲۰۱۹ و هر آنچه این میان تولید شده است.

نویسندگان این مقاله دریافتند که شصت درصد از شخصیت‌های انیمیشن دیزنی مرد و تنها چهل درصد زن هستند. این با آن تقسیم جنسیتی پنجاه پنجاه در قانون امریکا کاملاً متفاوت است. این پژوهشگران در نتیجه‌ی مطالعات خود همچنین دریافتند که در طول هشت دهه، تولیدات دیزنی تغییر چندانی نکرده است – که همچنان در جذابیت، مشاغل و رهبری، تفاوت‌های جنسیتی را به تصویر می‌کشد. به عنوان مثال، السا از «یخ‌زده» و وضعیت او به عنوان یک طرد شده، این پیام را ترویج می‌کند که زنان کمتر درگیر جامعه هستند و کمتر اهمیت دارند.

پژوهشگران در بررسی‌های خود معدود فیلم‌هایی با کارگردانی تماماً زنانه یا حتی ترکیبی از کارگردانان زن و مرد پیدا کردند. به طور شگفت‌انگیزی، زمانی که زنان در کارگردانی فیلم‌هایی مثل «یخ‌زده» و «دلیر» (Brave)  نقش داشتند، طرح داستان عاشقانه‌ی کلاسیک، که در انیمیشن‌های قدیمی به اندازه‌ی کافی از آنها استفاده شده بود، به خاطر طرحی متفاوت رد شد. به طور کلی، جایی که زنان در نقش‌های اصلی تولید نقش داشتند، تصویری برابر و ظریف‌تر از شخصیت‌های زن و مرد در آن فیلم عرضه شد.

حقیقت این است که این فیلم‌ها و شخصیت‌ها با جادو ظاهر نمی‌شوند. آنها نتیجه‌ی کار و تلاش فراوان تیم‌هایی از نویسندگان، کارگردانان و دست‌اندرکاران تولید هستند. دیزنی نهادی تجاری است نه یک جنبش اصلاحات اجتماعی، هدف آنها کسب درآمد است نه تغییر جامعه. شاید خروجی آنها بلندپروازی رسیدن به برابری جنسیتی نداشته باشد، اما آنها باید به اندازه کافی در کار خود اطمینان داشته باشند تا به میراث خود در ترویج کلیشه‌های جنسیتی ادامه دهند.

اما حتی به عنوان یک کسب و کار، دیزنی مسئولیت دارد واقعیت را برای مخاطبانی که روی آنها حساب باز می‌کنند بازتاب دهد. واقعیت خیال را به خطر نمی‌اندازد، از آن تغذیه می‌کند و غنی می‌شود، با هم‌سو و هم‌صدا بودن با مردم. از این نظر دیزنی باید از اینها خیلی فراتر برود. تا به حال نتیجه‌ی بررسی و تحلیل عملکرد دیزنی در خصوص برابری جنسینی یک شکست بوده است که نیاز به توجه فوری دارد.

منبع: independent



برچسب‌ها :
دیدگاه شما

پرسش امنیتی *-- بارگیری کد امنیتی --

۶۷ دیدگاه
  1. پرنیان دیزنی تی وی

    خوب این یه قسمت قضیه است. ولی پیغام مثبتی که برای دختران دارد این است که ضعف را از راه بردارند مقتدر و دوست داشتنی باشند، به زیبایی اهمیت بدهند، ارتباط مناسب با جنس مخالف داشته باشند (خجالتی نباشند).

    به نظرم دختران با این انیمیشن ها ارتباط میگیرند و به نوعی در خانه شأن فرانچایز این گونه سریالها را بازی می کنند.

  2. هار هار 😐

    واو

    1. داریوش

      مرد ها ۶۰ درصد زن ها ۴۰ درصد؟! حالا مگه چیه؟ کلش ۱۰ درصد فرق دارن! هرچی باشه انیمیشن های دیزنی درباره زمان قدیمه و طبیعیه مرد ها حضور بیشتری داشته باشن! هرچی باشه کار های یدی و مشکل دارتر رو مرد ها انجام می دادن!

  3. FROZEN

    والا من که نفهمیدم چیشد😂فقط چون اسم فروزن و السا تو متنش بود تا ته خوندم😐😅اگه از السا بد میگفتی خاک توسرت 😡اگه هم خوب گفتی گل تو سرت😅

    ولی فکر کنم داشتی ا زنا بد میگفتی😠دیزنی بینزیره فروزن بینزیره حالا هرکار دلش میخاد بکنه به شماها چه الافا😐

    1. FenriR

      مطمعنا زیر ۱۲ سالته

    2. Mohammad

      زیر ۱۲ سال؟
      یه ۱۰ ساله هم اینطوری نمینویسه
      نظیر رو نوشته نزیر
      فقط لحن صحبت کردن رو😐

  4. FROZEN

    والا من که نفهمیدم چیشد😂فقط چون اسم فروزن و السا تو متنش بود تا ته خوندم😐😅اگه از السا بد میگفتی خاک توسرت 😡اگه هم خوب گفتی گل تو سرت😅

  5. E

    عزیزانی که دارین خودتونو پاره می کنین لطفا بگین چند ساله تونه 😂😂
    حالا نویسنده مضخرف نوشته بیخیال ولی اینکه سطح مغز شما اینقدر پایینه که درست مثل بچه های خردسال عمل می کنین… بعد با این سطح میای از حقوق زنان حرف می زنی

    1. Lily

      مزخرف :*)

  6. با افتخار فمینیستم

    فمینیست درباره برابریه. من به عنوان یک زن حق دارم هر چیزی که به یک مرد داده میشه رو داشته باشم. قدرت بدنیم، دردی که میتونم تحمل کنم چندین برابر یک مرده. شما مردا میتونین درد پریودی رو ۷ روز در هر ماه تحمل کنین؟ درد بارداری چی؟ هوش یک زن می‌تونه حتی بیشتر از یک مرد باشه. من دارم درباره برابری حرف میزنم.
    مرد = انسان
    زن= انسان
    مرد=زن
    نه مرد بیشتر از زنه، نه زن بیشتر از مرد. من دارم درباره‌ی برابری حرف میزنم

    1. مطهره

      آفرین✌👏👏👏

    2. مانی

      زن و مرد از لحاظ ارزش انسانی برابرن ولی از لحاظ مادی برابر نیستند
      کسی میتونه بگه یه زن میتونه بره تو معدن کار کنه چون فرقی با مرد نداره؟!
      برابری مطلق زن و مرد واقعا حرف احمقانه ایه

    3. سپهر

      ۱به این بحث ربطی نداشت ۲تنها زنها نیستند که یکسری درد های جنسی دارند ۳ مشکلات اجتماعی ایران جوری پیش رفته که فشار بر روی مرد و زن به یک اندازه است از سربازی و گرونی تا حجاب اجباری

    4. .......

      متاسفانه بسیاری تفکر اشتباهی درباره واژه فمینیسم دارن و فمینیسم فقط خواهان برابریه تمام

    5. امین

      دوست عزیز
      شما با افتخار باید فمنیست باشید نه فمنیسم ! و این فمنیسم ه که در باره برابریه نه فمنیست =\
      شما که همینم نمی دونید چجوری اینقدر با اعتماد به نفس نظر میدید واقعا؟

  7. دلیار سمایی

    آها هر کی در مورد حقوق زنان حرف بزنه بده و شده فمینیست؟؟

  8. Fateme

    قدیمیاش اره ولی انیمیشنای جدیدش نه برو انیمه ببین بفهمی تبعیض جنسیتی چیه😂

  9. ر

    واقعا فک کردن به اینطور مسائلی فقط وقت آدمو میگیره
    کسایی که به این چیزا فک میکنن واقعا بیکارن

  10. خواهان برابری

    دیزنی بدبخت عقب موندست
    ایرانیا رو چی میگی که ازش طن رو از خیار کمتر میدونن فقط سر میبرن …آیا میدانستید ایران رتبه سوم جهانی از لحاظ نابرابری جنسی را دارد؟ حالا بیا به دیزنی گیر بدین…غرب رو بیخسال همین شرق خودمون سال ۲۰۱۵ برابری جنسی تو کره اعلام شد…دیزنی هر چند کلی تبعیض جنسی گذاشته ولی دختراشو محدود نکرده…

  11. مردسیتیز🦖

    چقدر حق گفتین.
    مردم مغز پوسیده ایران هنوز نمیتونن ب این دیدگاه ها برسن.نمیتونن ببینن ک چقدر کلیشه و زن ستیزی زیاده.

    اوکی به زنان هیچ ظلمی نشده و مردان دارن سختی میکشن فقط 😭😭😐😐😐و آدمای عاقل اگه شخصیت های اصلی دیزنی زنن مهم اینه ک تهش باید ی آقای سوار بر خر سفید بیاد نجاتشون بده😐

  12. محمد

    از دست این فمنیستا

    1. مرد سیتیز هستم😂🦖

      خوبه انقدر قوی بودن که باعث فشاری شدن شما شدن.

    2. me

      چیه؟ فکر کردی چون مردی خیلی خوبی ؟ باشه بابا شجاع ،تو خوبی😒
      خیلی از زنا بهتر از تو هستن
      هه البته اگه عقل داشتی میفهمیدی زنا هم ارزش خیلییی زیادی دارن

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه
دسته‌بندی‌های منتخب برای شما
X