کارت گرافیک لپتاپ و کامپیوتر چه تفاوتی با هم دارند؟
زمانی که میخواهید یک کیس گیمینگ اسمبل کنید یا لپتاپ گیمینگ بخرید، باید در زمینهی کارت گرافیک دست به انتخاب بزنید. مهمترین قطعهی کارت گرافیک هم طبیعتا پردازندهی گرافیکی آن است. حالا فرض میکنیم کیس و لپتاپ موردنظر شما هر دو از پردازندهی گرافیکی RTX 3080 Ti بهره میبرند.
با این حال با وجود اینکه لپتاپ گیمینگ قیمت بیشتری دارد، اما بازیها را با کیفیت پایینتری نمایش میدهد. این موضوع به محدودیتهای پردازندهی گرافیکی موجود در لپتاپ برمیگردد که مثلا یکی از این محدودیتها، محدودیت در فضا است که منجر به کاهش قدرت سیستم خنککننده میشود. اما در نهایت کارت گرافیک کامپیوتر دسکتاپ و لپتاپ چه تفاوتهایی با هم دارند؟ در ادامه به این موضوع میپردازیم.
کارت گرافیک کامپیوتر دسکتاپ چگونه کار میکند؟
کارت گرافیک بعد از اتصال به مادربرد کامپیوتر، یک یا چند پورت HDMI و DisplayPort را در اختیار کاربر قرار میدهد که با استفاده از این پورتها میتوانید مانیتور یا مانیتورهای خود را به کیس وصل کنید. هرچقدر توان سختافزاری کارت گرافیک بیشتر باشد، به کانکتورهای بزرگتری برای اتصال به پاور نیاز پیدا میکند تا بتواند انرژی موردنیاز خود را دریافت کند.
کارت گرافیکها با اندازههای مختلفی راهی بازار میشوند که این موضوع هم به قدرت سختافزاری آنها برمیگردد. با توجه به اینکه انرژی زیادی را مصرف میکنند، خیلی سریع داغ میشوند و به همین خاطر قدرت فن برای آنها اهمیت بسیار زیادی دارد. در ضمن به لطف فضای زیادی که بخش درونی کیس در اختیار قطعات قرار میدهد، همین جریان هوا و البته فنهای قدرتمند جلوی داغ شدن بیش از حد کارت گرافیک را میگیرند.
پردازندهی گرافیکی لپتاپ چگونه کار میکند؟
طبیعتا کارت گرافیک با اندازهی بسیار بزرگی که دارد نمیتواند درون لپتاپ قرار بگیرد. به همین خاطر سازندهی کارت گرافیکها برای بیشتر این قطعات، نسخهی لپتاپ هم آماده میکنند تا سازندگان لپتاپها بتوانند از آنها بهره ببرند. اول از همه این پردازندههای گرافیکی باید به اندازهای کوچک باشند که درون بدنه تعبیه شوند و از طرف دیگر توان کافی برای کارهای سنگین گرافیکی هم ارائه دهند. در ضمن چنین پردازندههایی نباید بیش از حد داغ شوند و انرژی بسیار زیادی را مصرف کنند زیرا برای کاربران لپتاپها، عمر باتری اهمیت بسیار زیادی دارد.
با توجه به همین شرایط، پردازندههای گرافیکی لپتاپها اساسا تفاوتهای زیادی با کارت گرافیکهای کامیپوترها دارند. باید به استفادهی لپتاپها از پردازندهی گرافیکی یکپارچه با پردازندهی مرکزی هم اشاره کنیم که با توجه به نحوهی استفاده، پردازندهی گرافیکی یکپارچه یا مجزا مورد استفاده قرار میگیرند و همین رویکرد منجر به کاهش تولید حرارت و کاهش مصرف باتری میشود.
کارت گرافیک کامیپوتر و لپتاپ در نهایت چه تفاوتی با هم دارند؟
همانطور که گفتیم، پردازندههای گرافیکی مختص لپتاپ باید به مصرف انرژی توجه بسیار زیادی نشان دهند. در کنار بهینهسازیهایی که برای این کار انجام میشود، در نهایت بیشتر شرکتها به کاهش توان سختافزاری این قطعات روی میآورند.
با توجه به این شرایط، همان پردازندهی گرافیکی RTX 3090 Ti استفاده شده برای کامپیوترهای دسکتاپ، نمیتواند توان سختافزاری مشابهی را برای لپتاپها ارائه کند. زیرا اگر لپتاپ موردنظر ضخامت زیادی نداشته باشد و از طرف دیگر از قابلیتهای جادویی برای کنترل حرارت بهره نبرد، این لپتاپ عملا به دلیل داغ شدن بیش از حد آتش میگیرد. در ضمن بسیاری از کاربران پردازندهی گرافیکی ارائه شده برای کامپیوترهای دسکتاپ و لپتاپ را به عنوان یک قطعهی مشابه در نظر میگیرند که چنین رویکردی کاملا اشتباه است.
به عنوان مثال میتوانیم به RTX 3080 Ti اشاره کنیم. نسخهی دسکتاپ این پردازندهی گرافیکی یک غول همهفنحریف محسوب میشود که میتواند بهترین بازیها را با رزولوشن 4K اجرا کند. اما نسخهی لپتاپ RTX 3080 Ti را از نظر عملکردی میتوانیم با نسخهی دسکتاپ RTX 3070 مقایسه کنیم. اگرچه همچنان عملکرد بسیار خوبی دارد، ولی در این زمینه قابل مقایسه با نسخهی دسکتاپ RTX 3080 Ti نیست. بنابراین افرادی که به هر دلیلی به دنبال استفاده از لپتاپهای گیمینگ هستند، باید این محدودیتها را قبول کنند.
آیا امکان استفاده از کارت گرافیک دسکتاپ برای لپتاپ وجود دارد؟
برخی لپتاپها از کارت گرافیک اکسترنال پشتیبانی میکنند. در این صورت میتوانید از دستگاههایی مانند Razer Core X استفاده کنید که کارت گرافیک درون آنها قرار میگیرند و برای لپتاپ خود، بهرهگیری از قدرت سختافزاری کارت گرافیک موردنظر امکانپذیر میشود. در این زمینه دستگاههای زیادی ارائه شده که با توجه به بودجهی خود میتوانید دست به انتخاب بزنید. البته باید خاطرنشان کنیم این نوع دستگاهها معمولا قیمت بالایی دارند و کمتر کاربری به دنبال استفاده از این نوع دستگاهها است.
در انتها برای اطلاعات بیشتر توصیه میکنیم به مطلب جامع راهنمای خرید کارت گرافیک دیجیکالا مگ مراجعه کنید.
منبع: MakeUseOf