میکرودرم ابریژن چیست و چه فایدهای برای پوست دارد؟
سلامتی و شادابی پوست برای همهی ما از اهمیت بسیاری برخوردار است و بر زیبایی ظاهر و اعتماد به نفسمان تاثیر زیادی دارد. عوامل مختلفی چون آلودگی هوا، مشکلات هورمونی، بالا رفتن سن و نور خورشید میتوانند به مرور زمان باعث آسیب دیدن و افتادگی پوست شوند. این روزها با پیشرفت علم روشهای متعددی برای جوانسازی پوست فراهم شدهاند که میکرودرم ابریژن هم یکی از آنها است. اگر برای شما هم سوال پیش آمده است که میکرودرم ابریژن چیست و چه فایدهای برای پوست دارد تا آخر این مطلب از دیجیکالا مگ با ما همراه باشید.
میکرودرم ابریژن چیست؟
میکرودرم ابریژن چگونه انجام میشود؟
چه زمانی از میکرودرم ابریژن استفاده میشود؟
عوارض میکرودرم ابریژن برای پوست
پیش از انجام میکرودرم باید چه کارهایی را انجام بدهیم؟
مراقبتهای پس از انجام میکرودرم ابریژن
چه کسانی نباید به سراغ میکرودرم ابریژن بروند؟
میکرودرم ابریژن چیست؟
میکرودرم ابریژن (Dermabrasion) نوعی تکنیک کم تهاجمی است که به منظور لایهبرداری و پاکسازی پوست انجام میشود. کلمهی «درم» در نام این تکنیک به معنای پوست و کلمهی «ابریژن» به معنای ساییدن و خراشیدن است. در این روش یک متخصص یا درمانگر پوست باتجربه با استفاده از ابزار مخصوص عملی شبیه به ساییدن و صاف کردن را روی پوست بیمار انجام میدهد. میکرودرم ابریژن برای افراد دارای اسکار آکنه، خطوط ریز، ملاسما، ناهمواری و همینطور لکههای پوستی ناشی از نور خورشید گزینهی بسیار مناسبی است و پوست آنها را به خوبی صاف میکند.
میکرودرم ابریژن چگونه انجام میشود؟
تا اینجا متوجه شدیم که میکرودرم ابریژن با استفاده از یک ابزار مخصوص خراشیدن و ساییدن پوست انجام میشود؛ اما در طول جلسات این روش دقیقا چه اتفاقی میافتد؟ پیش از هر چیزی باید بدانید که میکرودرم ابریژن پوست صورت بین ۳۰ دقیقه تا یک ساعت با توجه به میزان بزرگی بخشی که نیازمند به انجام این روش است طول میکشد. در حالت کلی برای انجام میکرودرم ابریژن نیازی به استفاده از مادهی بیهوشی یا بیحسی نیست؛ با این حال پزشک متخصصتان ممکن است تصمیم بگیرد برای شما از بیحسی استفاده نماید.
در طول انجام این روش پزشک شما پوستتان را کمی میکشد و سپس دستگاه میکرودرم ابریژن را روی سطح آن به صورت دورانی میچرخاند. در هنگام انجام این کار احتمال دارد احساس کنید که پوست شما در حال سنباده کشیده شدن است. پس از اتمام کار لایهای از مرطوبکننده روی پوستتان زده میشود. اینکه شما به چند جلسه میکرودرم ابریژن نیاز دارید کاملا به نوع مشکل پوستیتان و میزان بزرگی و عمق آن بستگی دارد.
چه زمانی از میکرودرم ابریژن استفاده میشود؟
شاید برایتان جالب باشد که بدانید میکرودرم ابریژن اولین بار برای کاهش اسکار آکنه و جای جوش آبله مرغان ساخته شد. اما امروزه این روش علاوه بر کمک به رفع این مشکلات میتواند برای از بین بردن بسیاری از اختلالات پوستی دیگر هم مفید باشد که در زیر به آنها اشاره کردهایم.
- لکههای پوستی پیری یا کبدی
- چینوچروکهای اطراف چشمها
- ملاسما و لکههای پوستی گسترده
- بیماری رینوفیما یا همان تورم بینی
- اسکارهای ناشی از آکنه، تصادفات و جراحی
- ضایعات پوستی خوش خیم و غیرسرطانی
- از بین بردن تتو و خالکوبی
- آسیبها و چینوچروکهای ناشی از اشعههای خورشید
به یاد داشته باشید که با پزشکتان دربارهی همهی روشهای درمانی مناسب برای رفع مشکل پوستی خود مشورت کنید. میکرودرم ابریژن تنها یکی از راهکارهای درمانی امروزی است و گاهی اوقات نمیتواند بهترین گزینهی ممکن پیش روی شما باشد. برای مثال جای تتو و خالکوبی با استفاده از لیزر خیلی بهتر و راحتتر از میکرودرم ابریژن پاک میشود.
عوارض میکرودرم ابریژن برای پوست
اگر میخواهید به سراغ امتحان تکنیک میکرودرم ابریژن بروید باید در کنار مزایا با عوارض جانبی احتمالی این روش هم آشنا باشید تا بتوانید هوشمندانهتر تصمیم بگیرید. در زیر به همهی عوارض این روش اشاره کردهایم.
- بروز جوش و آکنهی پوستی
- ایجاد تغییر در رنگ پوست طبیعی
- بزرگ شدن منافذ پوستی (معمولا به صورت موقتی)
- از بین رفتن ککومکهای پوستی
- قرمزی، تورم و التهاب پوستی
تعداد بسیار کمی از افراد ممکن است پس از انجام روش میکرودرم ابریژن دچار اسکار یا کلوئید غیرمنتظره شوند. در این مواقع، برخی از داروهای استروئیدی میتوانند به از بین بردن این ضایعات پوستی کمک کنند.
پیش از انجام میکرودرم باید چه کارهایی را انجام بدهیم؟
پیش از شروع درمان پزشک شما پوستتان را از نزدیک معاینه میکند و با بررسی سابقهی پزشکیتان همه چیز را دربارهی عوارض میکرودرم ابریژن و انتظاراتی که میتوانید از انجام آن داشته باشید به شما میگوید. فهرستی از کارهایی که پیش از انجام این روش باید به آنها توجه باشید را در زیر برایتان آماده کردهایم.
- حداقل دو هفته پیش از این روش درمانی مصرف سیگار را قطع کنید؛ دخانیات جریان خون زیر پوست را کاهش میدهد و روند بهبودی آن را کند میکند.
- از قرار گرفتن در معرض نور مستقیم خورشید بدون استفاده از ضد آفتاب خودداری کنید؛ این کار باعث تیرگی رنگ پوست و حساسیت و آسیبدیدگی آن میشود.
- پزشک متخصص ممکن است از شما بخواهد تا به سراغ مصرف داروهای ضد ویروسی و آنتی بیوتیکهای خوراکی بروید تا از بروز عفونتهای ویروسی و باکتریایی جلوگیری شود.
- در مورد مکملهای غذایی و داروهایی که در حال حاضر از آنها استفاده میکنید به پزشک معالج خود اطلاع دهید؛ ممکن است نیاز باشد مصرف آنها را قطع کنید. گاهی اوقات در صورت استفاده از یک سری داروها مانند ایزوترتینوئین و راکوتان که پوست را نازک و حساس میکنند، پزشک نمیتواند این روش درمانی را برای شما انجام دهد.
مراقبتهای پس از انجام میکرودرم ابریژن
در طول دوران نقاحت که معمولا سه ماه طول میکشد، پوست شما صورتی رنگ و متورم به نظر میرسد. علاوه بر این، ممکن است با احساس سوزش و سوزن سوزن شدن آن مواجهه شوید. در حین بهبودی مایع یا پوستههای شفاف یا زردرنگی روی پوست دیده میشوند. پس از اتمام جلسهی میکرودرم ابریژن پزشکتان همهی دستورالعملهای مورد نیاز برای مراقبت از پوست را در اختیار شما قرار میدهد. برای آشنایی با این دستورالعملها به خواندن ادامه دهید.
- پس از خروج از مطب پزشک از رانندگی و انجام کارهایی که به هوشیاری کامل نیاز دارند خودداری کنید.
- تا ۴۸ ساعت پس از انجام این روش درمانی از مصرف قرص آسپرین و ایبوپروفن خودداری نمایید.
- پوست خود را به طور مرتب تمیز کنید؛ این کار به جلوگیری از عفونت و از بین بردن پوستههای اضافی روی پوست کمک میکند.
- استفاده از کرم و سرمهای حاوی رتینوئیدها طبق دستور پزشک میتواند باعث جوانسازی پوست و افزایش سرعت بهبودی آن شود.
- پس از انجام این روش هرگز بدون استفاده از یک ضد آفتاب دارای SPF بالای ۳۰ از خانه خارج نشوید و حتی وقتی در مکانهای بسته هم قرار دارید روی پوستتان ضد آفتاب بزنید.
- به مدت یک ماه از شنا کردن در استخرهای دارای آب کلردار خودداری کنید.
- تا حداقل یک ماه از مصرف سیگار و دخانیات خودداری کنید تا پوستتان سریعتر بهبود پیدا نماید.
- استفاده از کرمها و ژلهای مرطوبکننده را فراموش نکنید.
- از مصرف محصولات پوستی خشن و دارای ترکیبات فعال خودداری نمایید.
چه کسانی نباید به سراغ میکرودرم ابریژن بروند؟
همهی افراد با هر سنی، حتی کودکان، میتوانند برای مشکلات پوستی خود به سراغ روش میکرودرم ابریژن بروند؛ با این حال بهتر است بدانید که اگر سن بالایی دارید یا به بیماریهای خود ایمنی و اختلالات مربوط به خون مبتلا هستید، سرعت بهبود پوستتان کندتر از حد انتظار خواهد بود. علاوه بر این، افراد دارای بثورات پوستی آلرژیک، خال، لکهی پوستی مادرزادی، روزاسه، کلوئید، هرپس سیمپلکس، سوختگی و تاول پوستی نباید این روش را انجام دهند چرا که این روش ممکن است این مشکلات را حتی تشدید هم بکند.
باید بدانید که افراد دارای جوش و آکنهی فعال با انجام این روش خودشان را در معرض خطر عفونت پوستی قرار میدهند. همچنین اگر لایهبرداری شیمیایی یا لیزردرمانی را امتحان کردهاید باید پس از گذشت یک مدت زمان طولانی که پزشک آن را تعیین میکند به سراغ میکرودرم ابریژن بروید. کسانیکه رنگ پوست تیرهای دارند باید در نظر داشته باشند که انجام این روش میتواند باعث روشن شدن رنگ پوست ناحیهی مورد نظر شود.
سخن پایانی
مراقبت از پوست و تلاش برای حفظ جوانی و شادابی آن نیازمند به توجه و استفاده از روشهای مناسب و موثر است. میکرودرم ابریژن به عنوان یکی از جدیدترین و کارآمدترین راهکارهای درمانی میتواند یک فرصت عالی برای طراوتبخشی و افزایش زیبایی پوست شما باشد؛ بنابراین پیشنهاد میکنیم با مشورت یک پزشک متخصص و پس از در نظر گرفتن همهی مزایا و عوارض این روش حتما به سراغ امتحان آن بروید.
منابع: Healthline ,Cleveland Clinic