رم DDR5 چقدر از DDR4 سریع‌تر است و چه تفاوت‌های مهمی با آن دارد؟

زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۵ دقیقه
رم DDR5

DDR5 نسل بعدی حافظه رم محسوب می‌شود و قرار است این نوع رم‌ها در اواخر تابستان یا پاییز ۲۰۲۱ به طور گسترده راهی بازار شوند. همان‌طور که از نام آن پیداست، رم DDR5 قرار است به‌عنوان جایگزین DDR4 انجام وظیفه کند. از بین مزایای آن می‌توانیم به سرعت بیشتر، مصرف انرژی کمتر و افزایش ظرفیت اشاره کنیم. در ادامه به جزئیات نسل جدید حافظه رم و تفاوت آن با نسل قبلی می‌پردازیم.

هر آنچه برای استفاده از رم DDR5 باید بدانید

همان‌طور که احتمالا می‌دانید، برای بهره‌گیری از رم DDR5 باید مادربرد و پردازنده‌ی سیستم از آن پشتیبانی کنند. انتظار می‌رود اولین رم‌های DDR5 تقریبا هم‌زمان با نسل جدید پردازنده‌های اینتل در نیمه‌ی دوم ۲۰۲۱ به دست کاربران برسند. تعدادی از شرکت‌های بزرگ فعال در حوزه‌ی ساخت رم مانند Corsair، Kingston و TeamGroup در حال آماده شدن برای تولید انبوه رم‌های DDR5 هستند.

رم DDR5

مانند دوره‌های انتقالی قبلی، در ابتدا پردازنده‌های سازگار با DDR5 از رم‌های DDR4 هم پشتیبانی خواهند کرد. اما این موضوع برای مادربردها صدق نمی‌کند چرا که یک مادربرد یا باید با DDR4 سازگار باشد یا DDR5. دلیل این موضوع به اسلات‌های مختص رم برمی‌گردد و هر کدام از نسل‌های مختلف رم‌ها از تعداد پین‌های متفاوتی بهره می‌برند و همچنین باید به مکان قرارگیری شکاف بین این پین‌ها هم اشاره کنیم. به دلیل همین تفاوت‌ها، قرار دادن یک رم DDR4 در اسلات مربوط به رم DDR5 و بر عکس امکان‌پذیر نیست.

در رابطه با پردازنده‌های AMD هم این شرکت هنوز تاریخ مشخصی برای عرضه‌ی پردازنده‌های جدید سازگار با استاندارد DDR5 اعلام نکرده است. اما اغلب کاربران انتظار دارند که این شرکت در سال ۲۰۲۲ از پردازنده‌های فوق رونمایی کند.

امکان‌پذیر کردن ظرفیت‌های بیشتر

رم DDR5

یک ماژول رم همان قطعه‌ای است که به طور مستقیم به مادربرد وصل می‌کنید. در استاندارد DDR5 هر کدام از ماژول‌های رم قادر به بهره‌گیری از ظرفیت بسیار بیشتری هستند و حداکثر ظرفیت آن‌ها به ۱۲۸ گیگابایت می‌رسد. البته قرار نیست در آینده‌ی نزدیک ماژول‌های رم ۱۲۸ گیگابایتی به دست کاربران برسند. حتی اگر چنین رم‌هایی راهی بازار شوند، مطمئنا فراتر از نیازهای اکثر کاربران خواهند بود. بنابراین در صورت عرضه‌ی رم‌های ۱۲۸ گیگابایتی، در ابتدا سرورها و برخی زیرساخت‌های مربوط به سازمان‌ها از این ماژول‌ها استقبال خواهند کرد.

از طرف دیگر، به نظر می‌رسد ماژول‌های رم ۱۶ گیگابایتی همه‌گیر خواهند شد. اگرچه برخی شرکت‌ها مانند TeamGroup می‌خواهند رم‌های ۱۶ گیگابایتی را به صورت گسترده راهی بازار کنند، اما از طرف دیگر با شرکت‌هایی مانند ADATA روبه‌رو هستیم که ساخت رم‌های ۸ گیگابایتی DDR5 را کنار نمی‌گذارند.

رم DDR5 سریع‌تر است

رم DDR5

تمام کاربران خواهان استفاده از رم‌های سریع‌تر برای افزایش سرعت سیستم خود هستند و طبیعتا رم‌های DDR5 نسبت به DDR4 سرعت بیشتری را ارائه می‌دهند. طبق اعلام شرکت‌ها، بیشتر رم‌های DDR5 که در سال ۲۰۲۱ راهی بازار می‌شوند از سرعت حدود ۴۸۰۰ مگاهرتز یا بالاتر بهره می‌برند. برای مقایسه باید بگوییم که بهترین رم‌های DDR4 سرعت بین ۳۶۰۰ تا ۴۰۰۰ مگاهرتز را ارائه می‌دهند ولی عموم کاربران از رم‌های مبتنی بر سرعت ۲۶۶۶ مگاهرتز استفاده می‌کنند.

در کنار سرعت ۴۸۰۰ مگاهرتز یا بالاتر، احتمالا رم‌های DDR5 مبتنی بر سرعت حدود ۳۲۰۰ مگاهرتز یا کمتر هم راهی بازار خواهند شد. از طرف دیگر خبرهایی برای ساخت رم‌های مبتنی بر سرعت ۸۴۰۰ مگاهرتز به گوش می‌رسد که سرعت شگفت‌انگیزی محسوب می‌شود ولی هنوز مشخص نیست که چنین رم‌هایی چه زمانی وارد مرحله‌ی تولید انبوه می‌شوند.

کاهش مصرف انرژی

رم DDR5

رم‌های DDR5 ولتاژ کمتری دارند و به جای ۱٫۲ ولت از ۱٫۱ ولت استفاده می‌کنند. اغلب اوقات، ما انتظار داریم که با بالاتر رفتن سرعت، ولتاژ هم افزایش پیدا کند و این موضوع به‌خصوص برای کاربرانی که اهل اورکلاک کردن سیستم خود هستند صدق می‌کند. با این حال، تولیدکنندگان رم معمولا دنبال تولید ماژول‌های بسیار سریعی هستند که انرژی کمتری مصرف کنند.

در آوریل ۲۰۲۰، شرکت SK Hynix اعلام کرد که قصد دارد رم DDR5 با سرعت ۸۴۰۰ مگاهرتز تولید کند که فقط با بهره‌گیری از ۱٫۱ ولت برق بتواند کار خود را انجام دهد. همان‌طور که گفتیم درباره‌ی زمان عرضه‌ی این رم‌های بسیار سریع هنوز گزارش موثقی منتشر نشده است. یکی دیگر از مزایای رم‌های DDR5 این است که این ماژول‌ها به تنهایی می‌توانند وظیفه‌ی تنظیم ولتاژ را بر عهده بگیرند و دیگر قرار نیست مادربرد چنین کاری را انجام دهد. همچنین این نوع رم‌ها برای شناسایی انواع خطاهای سخت‌افزاری اطلاعات بهتری را ارائه می‌دهند.

چه زمانی باید رم DDR5 را بخرید؟

رم‌ ‌DDR5

روی هم رفته برای خرید قطعات سخت‌افزاری مبتنی بر استانداردهای جدید توصیه می‌شود که عجله نکنید. در ابتدا رم‌های DDR5 و دیگر قطعات سازگار با آن قیمت بالاتری خواهند داشت و برای متعادل شدن قیمت آن‌ها باید کمی صبر کنید.

به‌عنوان مثال می‌توانیم به مهاجرت سیستم‌ها از PCIe 3.0 به PCIe 4.0 اشاره کنیم که استانداردی برای اتصال قطعات مختلف به مادربرد سیستم محسوب می‌شوند. بسیاری از قطعات اولیه‌ی مبتنی بر PCIe 4.0 به هیت‌سینک‌های بزرگ و فن نیاز داشتند تا خنک بمانند. اگرچه رم‌های DDR5 قرار نیست چنین مشکلی داشته باشند، اما همین موضوع نشان می‌دهد که قطعات جدید مبتنی بر استانداردهای تازه‌نفس در ابتدا ممکن است با مشکلات غیرمترقبه‌ای روبه‌رو شوند.

به همین خاطر حداقل در ابتدا، بهتر است فقط کاربران حرفه‌ای و آن‌هایی که مشکلی با قیمت بالاتر این قطعات ندارند، رم‌های DDR5 را خریداری کنند تا بتوانند زودتر از دیگران از جدیدترین تکنولوژی ارائه شده بهره ببرند. اما برای عموم کاربران، صبر کردن یک استراتژی منطقی است.

رم‌ ‌DDR5

اگر به هر دلیلی به‌زودی باید سیستم جدیدی بخرید، پس رم‌های DDR4 و پردازنده‌های موجود در بازار تمام نیازهای شما را می‌توانند برطرف کنند. همان‌طور که گفتیم رم‌های DDR5 احتمالا از همان ابتدا برای سرورها و زیرساخت‌های سازمان‌ها با استقبال مواجه می‌شوند ولی این موضوع لزوما به این معنا نیست که کاربران معمولی هم خیلی زود باید به استفاده از آن‌ها روی بیاورند.

اگر در سال ۲۰۲۲ می‌خواهید سیستم جدیدی بخرید، بهتر است اول به نقد و بررسی‌های منتشر شده برای رم‌های DDR5 توجه کنید و سپس چند ماه پیگیر واکنش خریداران این رم‌ها باشید. روی هم رفته رم‌های DDR5 حرف زیادی برای گفتن دارند اما اگر عجله نکنید، احتمالا می‌توانید این رم‌ها را با قیمت بهتری بخرید و از طرف دیگر شاید تا آن زمان عملکرد این رم‌ها نسبت به نسل‌های اولیه بهتر هم شده باشد.

منبع: How To Geek



برچسب‌ها :
دیدگاه شما

پرسش امنیتی *-- بارگیری کد امنیتی --

۳ دیدگاه
  1. حسین

    و البته این نکته که رم ddr4 با یک پالس ساعت ۱۶ بیت انتقال می ده و ddr5 با یک پالس ۳۲ بیت انتقال میده.

  2. vav

    باز نتوانستند مثل نسل ۳ به ۴ تغییرات زیاده بدهند فقط فرکانس بالا رفته تغییرات زیاده در عمل نداره چون نسل ۴ اور کلاک شده تا حدود بسیاری فرکانس نزدیک نسل ۵ داره
    کلا تکنولوژی سلیکونی به پایان دوره خودش داره میرسه بعد عادی شدن دنیا جدید از نظر صلح و محیط زیست مطمعن هستم کامپیوترهای فتونی به بازار خواهد امد ! نسل بعد واقعی دور نیست

  3. shayan

    مطلب بدردبخدری زیاد کشش داد ولی خوب بود

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه
دسته‌بندی‌های منتخب برای شما
X