سایانوجن چیست؟
تا به حال توجه کردهاید که تعدادی از برنامهها و سرویسهای پیشفرض اندروید، غیرضروری هستند؟ شاید اگر اینها وجود نداشتند، میزان کمتری از قدرت پردازشی و حافظهی رم دستگاه، درگیر میشد و در نتیجه، عملکرد کلیاش هم بهبود مییافت. علاوه بر این، با اینکه اندروید به یک سیستمعامل با قابلیت شخصی سازی زیاد معروف است، هنوز هم محدودیتهای زیادی در قسمتهای مختلفاش دارد.
حالا تصور کنید که اندروید را برداشته، تعدادی امکان و قابلیت جذاب به آن اضافه کنید، سرویسها و برنامههای اضافهی آن را هم حذف کرده و سیستم عاملی بهینهتر و جذابتر درست کنید. این بستهی نهایی، همان کاری است که تیم «سایانوجن» (Cyanogen) انجام دادهاند.
«سایانوجنماد» (CyanogenMod) که به اشتباه رایج «سیانوژنمود» تلفظ میشود، یک سیستمعامل مبتنی بر کدهای اندروید است. این سیستم عامل که به اختصار CM هم نامیده میشود، امکانات بیشتری نسبت به اندروید خالص دارد که برای مثال میتوان به پشتیبانی از پوستهها (Themes)، پشتیبانی از فایلهای صوتی FLAC، کنترل کامل روی دسترسی برنامهها، آورکلاک کردن پردازنده و و موارد بسیاری که به بهبود سیستمعامل کمک میکنند، اشاره کرد. طبق گفتهی سازنده، این سیستمعامل، بسیار سریعتر و پایدارتر از اندروید رسمی است.
در سال ۲۰۱۳، «استیو کاندیک» (Steve Kondik) بنیانگذار سایانوجنماد اعلام کرد که شرکت .Cyanogen Inc به لطف جلب کردن نظر مثبت تعدادی سرمایهگذار، تاسیس شده است.
این موضوع نه تنها باعث رشد و بزرگتر شدن سایانوجن گشت، بلکه توانستند با تعدادی از تولیدکنندگان گوشیهای موبایل برای استفاده از CM به جای اندروید به عنوان سیستمعامل پیشفرض گوشیهایشان استفاده کنند. به عنوان مثال، قبلتر شرکت «وانپلاس» (OnePlus) از این سیستمعامل استفاده میکرد و حالا شرکت «وایلیفاکس» (WileyFox)، گوشیهای خود را به طور پیشفرض با سایانوجنماد عرضه میکند.
علاوه بر این، CyanogenMod میتواند به صورت یک «کاستوم رام» (Custom ROM) بر روی اکثر گوشیها و تبلتهای اندرویدی نصب شود. لیست این دستگاهها در سایت رسمی این شرکت قابل مشاهده است.
کاستوم رام چیست؟گوگل همواره کدهای مرجع سیستمعامل اندروید را به صورت رایگان تحت عنوان Android Open Source Project یا AOSP منتشر میکند. برنامهنویسها و توسعهدهندگان میتوانند کدها را دانلود کرده و سیستمعامل را بنا به سلیقهی خود تغییر دهند. بعضیها، امکانات و قابلیتهای جدیدی به این کدها اضافه میکنند و برخی دیگر هم، سرویسها و برنامههای کم مصرف را حذف میکنند. این نسخهی دستکاری شده، «کاستوم رام» نام دارد. برای نصب یک کاستوم رام بر روی دستگاه اندرویدی خود، ابتدا باید آن را «روت» (Root) کنید. (روت کردن به معنی ایجاد دسترسی کامل کاربر به فایلهای سیستمی دستگاهاش است) سپس پس از حذف کردن سیستم عامل اصلی دستگاهتان، میتوانید کاستوم رام مورد نظر را نصب کنید. البته باید توجه داشته باشید که انجام این مراحل، گارانتی دستگاهتان را باطل خواهد کرد.
سایانوجنماد اولین بار به صورت یک کاستوم رام سریع و سبک برای گوشیهای HTC Dream و HTC Magic منتشر شد. محبوبیت این پروژه به قدری زیاد بود که تیمی تحت عنوان CyanogenMod Team تشکیل شد و گوشیهای بیشتری تحت پوشش این کاستوم رام قرار گرفتند.
امروزه اکثر گوشیها و تبلتهای اندرویدی (به ویژه مدلهای رده بالا و پرچمدار) به طور رسمی توسط تیم سایانوجن پشتیبانی میشوند. آخرین نسخه از این کاستوم رام هم که به تازگی منتشر شده، CyanogenMod 13.0 نام دارد که بر پایهی کدهای اندروید ۶.۰ مارشمالو ساخته شده است.
منابع:
سایت رسمی Cyanogen
Wikipedia
Android Authority
خیلی حیف شد
اونایی که ازش استفاده کردن میدونن چی میگم
من رو اس ۳ سامسونگ اندروید ۷ نصب کرده بودم خیلی روون بود
خیلی حیف شد
من که هنوز تو شوک این خبر هستم
خیلی عجیبه که در عرض چند ماه از این رو به اون رو شد …..
سلام ببخشید برام سوال شد که چی حیف شد؟ مگه برنامه مشکلی براش پیش اومده؟؟؟
ایا امنیت داره؟
گوشیم اندروید ۴.۴.۴ g620s هست
ایا رحت هک نمیشه؟
مقاله جالبیه …
آیا امکانش هست این سیستم عامل برای گوشی هایBlackBerry مثل z30 ارائه بشه؟
در ضمن این جانب :به نمایندگی از طرفداران محصولات BlackBerry خواستار توجه بیشتر مسئولان مرتبط دیجی کالا نسبت به محصولات نامبرده هستم
با تشکر.
یه چیز غیر منطقی توی سایانوجن وجود داره
بیشتر برای گوشی های رده بالا میاد در صورتی که گوشی های رده متوسط و پایین هستند که به رام سبک نیاز دارن و کمتر مورد توجه سازنده ها برای ارتقا قرار میگیرند
در نتیجه سایانوجن برای گوشی های رده متوسط و پایین بیشتر باید عرضه بشه که اینطور نیست
خود افراد هم می توانند رام را پورت کنند.
مثلا یک نفر برای glx spider 1 که اندرویدش ۴.۴.۲ است، رام را پورت کرده و الان هم دارم استفاده می کنم. فقط در باگ هست
آقای حشمتی به نظرتون شما که میگین:”«سایانوجنماد» (CyanogenMod) که به اشتباه رایج «سیانوژنمود» تلفظ میشود”، درسته که بنویسین:” آورکلاک”؟؟؟؟!!!!
مقاله عالی بود.
این سیستم عامل یکی از بهترینهاست. من رو تمام گوشیها و تبلتهای اندرویدی که تا به حال داشتم، نصبش کردم (HTC Legend، HTC One X، Samsung Galaxy Tab و LG G2).
یکی دیگه از مزیتهاش بروزرسانیها زیادی هست که براش میاد. همیشه خیلی سریعتر از کمپانیهای بزرگ، سیانوجن جدید رو برای گوشیها و تبلتها منتشر میکنه.
جالب بود.
در مورد سیستم عامل جدیدی که مبتنی بر node.js هست هم بنویسید.
تیتر و عکس یجوریه که در نظر اول آدم فکر میکنه بحث در مورد یه جور جن هست
Cyanogen بهتر بود “سیانوژن” مینوشتیم
همانطور که در متن هم اشاره شد، این واژه به اشتباه سیانوژن تلفظ میشود در حالی که تلفظ صحیحاش «سایانوجن» است.
سلام ی سوال داشتم ایا میشه مثلا من خودم ب تنهایی ی کاستوم رم برای ی گوشی ک دیگ از اون پشتیبانی نمیشه بسازم مثلا اندروید مارشملو رو galaxy s2 بنصبم
اگر دستگاه شما حداقل سخت افزار مورد نیاز برای اجرای اون نسخه را داشته باشد. میتوانید. برای مثال، گلکسی S2 سخت افزار لازم برای اجرای مارشمالو را ندارد. به علاوه، باید درایورهای قطعات هم پیدا کنید.
البته تلفظ سیانوژن غلط نیست … تلفظ فرانسوی همون واژه س … فقط به دلیل اینکه از زمان های قدیم تا الان تلفظ های فرانسوی کلمات خارجی برای فارسی زبانان راحت تر بوده (مثل کمیسیون به جای کمیشن) معمولا لغات تازه متولد شده ی خارجی اکثرا با تلفظ فرانسه استفاده می شن
چه فرقی داره… فقط این مهمه که یک اسب ترواست که هدفش از بین بردن ریشه و همون اندروید گوگله…چرا؟ این شرکت در حال حاضر با حذف اپلیکیشن های اصلی گوگل منبع اصلی درآمد گوگل از اندروید را از بین میخواد ببره و سرویس های تبلیغات خودش را جایگزین کنه که در نهایت چی میشه؟ درآمدی که باید صرف توسعه اندروید بشه میره تو جیب سیانوژنی ها… و از طرفی وقتی گوگل نتونه از اندروید کسب درامدی داشته باشه چطور هزینه بسیار زیاد توسعه و پیشرفت اندروید جبران بشه؟ اندروید با سرویس ها یی که گوگل رو اندروید قرار داده هزینه سنگین توسعه خودش را جبران میکنه. در عوض شرکت های فرصت طلب مثل سیانوژن کاری به بقای اندروید ندارند میخواند از سفره ای که پهن شده حداکثر استفاده را بکنن حتی اگر میزبان نابود بشه و سفره با بخور بخور اونا برچیده بشه..البته در کوتاه مدت هم سیانوژن میخوره و هم کاربرا فکر میکنن چه خوبه سیستم که اپلیکشن گوگل و سرویس هاش روش نیست انگار بهتره و به نفعه ولی نمیدونن همین چهار تا اپ و سرویس باعث پیشرفت اندرویده و اگر به شکل احمقانه حذف بشه در نهایت کل اکوسیستم کم کم از بین میره. فقط اینو در تاکید بگم که شرکت مابکروسافت اونقدر از عملکرد سیانوژن با این سیستمش ذوق زده شده که شروع کرده به حمایت مالی از این شرکت… ولی خبر خوب اینکه هیپ شرکت معتبری اصلا روی خوش به سیانوژن نشون ندادند چون همه داستان را میدونند و میدونند دوست و شراکت سازنده کدومه و دشمن و تخریب کننده کیه…