لپتاپ سفارشی شده چه برتریهایی نسبت به سایر لپتاپها دارد؟
از آنجایی که این روزها در بازار، لپتاپ هایی با ترکیب سختافزاری سفارشی شده به فروش میرسند، این پرسش ممکن است برای شما به وجود آمده باشد که چه کسی آنها را سفارشی میکند؟ چرا این اتفاق میافتد؟ آیا میشود به کیفیت این محصولات اعتماد داشت؟ و بسیاری پرسش دیگر که قصد داریم در این مطلب به تمام آنها پاسخ دهیم. بنابراین با ما همراه باشید.
لپتاپها که از آنها به عنوان کامپیوتر شخصی قابل حمل هم یاد میشود، محصولاتی هستند که به لطف قابل حمل بودنشان در بسیاری از کارها اعم از گیمینگ، طراحی، کار با اپلیکیشنهای صنعتی و… مورد استفاده قرار میگیرند. به همین خاطر خیلی از کاربران این محصولات را به کامپیوترهای رومیزی که آنها را یکجانشین میکنند ترجیح میدهند.
هرچند برخی از کاربران معتقد هستند کامپیوترهای شخصی را میشود هر زمان که ادعا کرد ارتقا داد یا قطعات آن را طبق سلیقهی خود انتخاب کرد ولی لپتاپها اینطور نیستند. شما وقتی به صفحهی خرید لپتاپ یک فروشگاه سر میزنید، با انبوهی از مدلها مواجه میشوید که همگی ترکیب سختافزاری مشخصی دارند. ترکیبی که خود شرکت سازنده آن را تعیین میکند. به همین خاطر شاید هیچوقت نتوانید آن ترکیبی را که مد نظر خودتان هست انتخاب کنید.
این موضوع سبب میشود گاهی اوقات مجبور شوید برای لپتاپی هزینه کنید که اگرچه مشخصهی قابل قبول شما را دارد اما یک سری قابلیتهای اضافی هم در اختیارتان قرار میدهد که شاید به آنها نیازی نداشته باشید ولی باید بهای آن را بپردازید. این یعنی تعادل دقیقی بین هزینهی پرداختی و مشخصات دریافتی وجود نخواهد داشت.
بسیاری از لپتاپها با مشخصات سختافزاری ثابتی راهی بازار میشوند اما پتانسیل تغییر را دارند. حالا برخی از شرکتهای گارانتی از این فرصت استفاده کرده و لپتاپها را طبق نیاز کاربران ارتقاء میدهند. با وجود این لپتاپها در بازار، قطعا یک سری پرسش و ابهامات هم به وجود میآید که در این مطلب سعی کردهایم به تمام آنها پاسخ دهیم.
۱. لپتاپ سفارشی شده (کاستومایز) چیست؟
همانطور که در بالا هم اشاره شده، لپتاپ سفارشی شده محصولی است که قطعات آن طبق نیاز کاربران تغییر میکند و معمولا ارتقاء مییابد. اینگونه لپتاپها هم توسط شرکت سازنده و هم توسط شرکت گارانتیکننده (مشابه آنچه که در دیجیکالا شاهد هستیم) سفارشی میشوند و در نتیجه کاربران میتوانند مطابق نیاز خود، بهترین گزینه را انتخاب و خریداری کنند.
۲. لپتاپ سفارشی شده چه مزیتی دارد؟
لپتاپ سفارشی شده در مقایسه با لپتاپی که مشخصات آن را شرکت سازنده تعیین میکند یک سری برتریهایی دارد که از جمله مهمترین آن میتوان به هزینهی پرداختی اشاره کرد. شما شاید از محصولی خوشتان بیاید که ظاهری ساده دارد اما میبینید که مشخصات فنی آن بسیار ضعیف است. نسخهی سفارشی شدهی این محصول با همین ظاهر و جنس بدنه ولی با قطعاتی قدرتمندتر و بهتر به فروش میرسد که این یعنی هزینهی اضافهای که پرداخت میکنید دقیقا به خاطر ارتقاء بوده و نه به خاطر چیز دیگری.
از طرفی لپتاپهای سفارشی شده چون متناسب با نیاز بازار ارتقاء پیدا میکنند، میتوانند گزینهی بهتری برای خرید باشند. در این محصولات معمولا قطعات اصلی نظیر هارد و رم ارتقاء پیدا میکند که جز اصلیترین قطعات قابل ارتقاء در یک لپتاپ به حساب میآیند که یک کاربر معمولا در صورت مشاهدهی ضعف در سرعت کار با لپتاپ یا انجام چند کار به صورت همزمان، به ارتقای آنها اقدام میکند.
۳. سفارشی کردن به چه صورت است؟ ارتقا یا نزول؟
توجه داشته باشید محصولاتی که در فروشگاه دیجیکالا به فروش میرسند همگی از لحاظ سختافزاری ارتقا پیدا میکنند. سفارشی کردن با کاهش توان سختافزاری صورت نمیگیرد. نکته بعد اینکه ارتقاء سختافزاری دستگاه بر اساس توان فیزیکی آن بوده و مطابق استانداردهای کمپانی صورت میپذیرد.
۴. آیا میشود خودمان ترکیب سختافزاری را انتخاب کنیم؟
متأسفانه این مورد فعلا وجود ندارد. البته شرکتهای سازندهی سختافزار این کار را انجام میدهند. برخی از آنها در فروشگاه خود، گزینهای برای سفارشیسازی هم دارند که کاربر با انتخاب آن میتواند انتخاب کند یک لپتاپ به چه مشخصاتی را میخواهد. قطعا با این کار هزینهی پرداخت شده تا بیشترین حد ممکن متمرکز میشود چرا که کاربر خودش انتخاب میکند چه قطعاتی درون لپتاپش قرار بگیرند اما در دیجیکالا شما به محصولاتی دسترسی دارید که طبق تشخیص شرکت گارانتی، سفارشی میشود.
۵. آیا این کار مرسوم است؟
همانطور که در بالا هم اشاره شده، شرکتهای بزرگ سازندهی لپتاپ هم امکان خرید لپتاپ سفارشی را به کاربران میدهند و این چیز جدیدی نیست. با این تفاوت که اگر شما بخواهید از فروشگاه خود شرکت سازنده خرید کنید، میتوانید مواردی نظیر نمایشگر، پردازنده، هارد، رم و… را هم ارتقاء دهید یا به عبارتی سادهتر، لپتاپ خود را بسازید. بنابراین این کار کاملا مرسوم است و جا افتاده.
۶. شرایط گارانتی چگونه است؟
از آنجایی که این تصمیم را خود شرکت گارانتی میگیرد که لپتاپها را سفارشی کند، بنابراین به صورت کامل هم از آن پشتیبانی میکند. این یعنی کاربران بدون نگرانی میتوانند به خرید این محصولات اقدام کنند و اطمینان داشته باشند هر خرابی که ناشی از بیاحتیاطی آنها نباشد، تحت پوشش کامل شرکت گارانتی خواهد بود.
۷. آیا میشود به لپتاپی که قطعات آن ارتقاء یافته شدهاند، اعتماد کرد؟
بدیهی است شرکت گارانتی این لپتاپها را با مسئولیت خود، سفارشی میکند. این یعنی شرکت سازنده اصلا محصولی با چنین ترکیب سختافزاری در بازار ندارد و این ارتقاء هم توسط آنها صورت نمیگیرد. بنابراین این احساس نگرانی طبیعی است که فکر کنید شاید نشود به این محصولات اعتماد کرد چون قاعدتا باید باز شوند تا بشود تغییرات را روی آنها اعمال کرد.
اما یک نکته وجود دارد که باید به آن اشاره داشته باشیم. ارتقای لپتاپها به گونهای نیست که فشار خاصی به آنها وارد شود چرا که بر اساس توان فیزیکی آن بوده و مطابق استانداردهای شرکت سازنده است. عمدهی ارتقاها به رم و حافظهی داخلی بر میگردد که این یعنی نیازی نیست خیلی فرآیند پیچیدهای را برای ارتقاء طی کرد. بدین ترتیب لپتاپ در طول این فرآیند آسیبی نمیبیند که بخواهیم ترسی از بابت خرید آن داشته باشیم.
درست مثل حالتی است که خودتان لپتاپ را نزد یک فروشنده میبرید تا قطعات یادشده را برایتان ارتقاء دهد. با این تفاوت که این کار حالا نزد یک شرکت گارانتی صورت میگیرد که خودش هم تا مدت زمان پایان یافتن گارانتی پاسخگوی مشکلات احتمالی شما خواهد بود. از طرفی تمام فرآیند سفارشیسازی در شرایط استاندارد و زیر نظر افراد متخصص صورت میگیرد تا جای هیچ نگرانی وجود نداشته باشد.
سایر نکتهها دربارهی لپتاپ سفارشی شده
- تمامی دستگاهها با پسوند «کاستوم شده» در شرایط استاندارد در دفاتر گارانتی ارتقا پیدا میکنند و مشمول گارانتی هم میشوند.
- تمام تغییرات سختافزاری اعمال شده روی محصولات مورد تأیید شرکت گارانتی کننده است.
- تمام محصولات برای استفادهی بهتر و بهینهتر ارتقاء پیدا کردهاند و در نتیجه کاهش یا نزول توان سختافزاری جز گزینههای سفارشیسازی وجود ندارد.
اگر شما هم به دنبال لپتاپی سفارشی هستید، میتوانید از طریق لینک زیر به بخش فروش لپتاپهای سفارشی دیجیکالا هدایت شده و گزینهی مد نظر خود را متناسب با نیازی که دارید انتخاب و خریداری کنید.