۱۰ قهرمان اکشن محبوب با رفتارهای آزار دهنده
برخی از شناخته شدهترین قهرمانان فیلمهای اکشن که دارای محبوبیت زیادی هم در میان تماشاگران هستند، رفتارهای تنفرآمیزی دارند که بازتاب مستقیمی از شخصیت آزار دهنده و ناخوشایند آنهاست. به عبارت دیگر، اخلاق و ویژگیهای غالب شخصیتشان به هیچ شکلی با ماهیت نقشی که آن را بازی میکنند سازگار نیست. به عبارت دیگر اخلاق و ویژگیهایی دارند که با ماهیت نقش «قهرمان خوب قصه» که مشغول بازی در آن هستند سازگار نیست.
بسیاری از طرفداران فیلمهای اکشن مشتاقانه منتظر بازگشت قریبالوقوع یکی از شاخصترین قهرمانان این ژانر یعنی ایندیانا جونز، در فیلم «ایندیانا جونز و گردانهی سرنوشت» (Indiana Jones and the Dial of Destiny) بودند و حالا پس از اکران آخرین قسمت از این مجموعه حسابی از آن استقبال کردهاند؛ اما ایندی تنها کاراکتری نیست که شخصیتی الهامبخش و سرگرم کننده در ژانر اکشن از خود بهجا گذاشته است. همه همواره او را با تصمیمات و رفتارهای حساب شدهای که دارد، به عنوان قهرمانی مطمئن میشناسند و در کنار او شخصیتهای تأثیرگذار بیشتری در این ژانر حضور دارند که به نمادهای این ژانر بدل شدهاند و در ادامه به آنها بیشتر خواهیم پرداخت.
با این حال، حتی قهرمانان محبوب فرنچایزهای مشهوری مانند «تاپ گان» (Top Gun) و «جیمز باند» (James Bond) نیز با تمام جذابیت و تواناییهایی که دارند کانون بحث بینندگان و منتقدان بودهاند. فرقی نمیکند که آنها عضوی از یک فیلم شناخته شده باشند یا یک جواهر پنهان دیده نشده، برخی از شخصیتها هستند که واقعا آزار دهندهاند. تعدادی از آنها ذاتا و به دلیل شخصیتی که دارند ناراحت کننده هستند، در حالی که برخی دیگر به دلیل تصمیماتشان مورد نفرت قرار میگیرند. در کل، این شخصیتها چه قهرمان باشند و چه محبوب، کارشان این است که حس ناخوشایندی به مخاطب بدهند و باعث شوند برای لحظاتی هم که شده تمام کارهای خوبشان را فراموش کنند. در این مطلب به معرفی تعدادی از شخصیتهای مشهور فیلمهای اکشن میرویم که علیرغم تمام خوبیهایی که دارند، رفتارهای آزار دهندهشان نیز حسابی توی چشم است.
۱۰. پیت «ماوریک» میچل (Pete ‘Maverick’ Mitchell)- تاپ گان (Top Gun)
- کارگردان: تونی اسکات
- بازیگران: تام کروز، کلی مکگیلس، آنتونی ادواردز، تیم رابینز، وال کیلمر، مگ رایان
- تاریخ انتشار: ۱۹۸۶
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۵۸ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۶.۹ از ۱۰
ماوریک بدون شک محبوبترین و مورد توجهترین شخصیت در فیلم نوستالژیک «تاپ گان» است و با وجود اینکه نسخهی جدیدی از این فیلم در سال ۲۰۲۲ و در ادامهی داستان اصلی فیلم منتشر شد و تمام رکوردها را جابهجا کرد، اما نسخهی سال ۱۹۸۶ او همچنان یکی از مشکلسازترین و آزار دهندهترین قهرمانان فیلمهای اکشن محسوب میشود.
با وجود اینکه ماوریک «قهرمان» داستان این اکشن پرطرفدار بود، اما به دلیل نقش متفاوتی که در اولین فیلم از این مجموعه بازی کرد برخی از تماشاگران او را به عنوان آنتاگونیست یا همان شخصیت منفی اصلی فیلم میشناسند. شاید نظر متفاوت تماشاگران و ابهامات بهوجود آمده پیرامون شخصیت پیت به دلیل رفتارهای خودخواهانه و مخرب او نسبت به اطرافیانش تنها با هدف رسیدن به مقصود و منافع شخصی خود یعنی رتبهی بهترین خلبان باشد، تا جاییکه جاهطلبیهای بیحد ماوریک حتی منجر به مرگ بهترین دوستش، Goose شد؛ هرچند که رقیب او یعنی Iceman احتمالاً به همان اندازه در این اتفاق تلخ مقصر بود. اگرچه «تاپ گان» یک فیلم اکشن – حماسی فوقالعاده دیدنی است، اما شخصیت اصلی آن یعنی ماوریک با بازی تام کروز جوان حسابی میتواند ناخوشایند و آزار دهنده باشد.
۹. تونی استارک (Tony Stark)- مرد آهنی (Iron Man)
- کارگردان: جان فاورو
- بازیگران: رابرت داونی جونیور، گوئینت پالترو ،ترنس هاوارد، جف بریجز، شان توب
- تاریخ انتشار: ۲۰۰۸
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۹۴ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۷.۹ از ۱۰
تونی استارک از آن تیپهای شخصیتی است که توامان هم میتوان او را دوست داشت و هم از او متنفر بود. با وجود اینکه به دلیل شخصیت جذاب و تاثیرگذار، زبان تند و نیشدار و همچنین فداکاری نهاییاش در فیلم «انتقامجویان: پایان بازی» (Avengers: Endgame) به یکی از محبوبترین شخصیتها در دنیای سینمایی مارول تبدیل شد، اما باز هم نمیتوان از تأثیر هوش فراوان، جاهطلبی، کوتهفکری و تصمیمات عجولانهی او که اغلب باعث به خطر انداختن دیگران میشد چشمپوشی کرد.
یکی از بزرگترین نقاط ضعف شخصیت تونی غرور اوست، غروری که اغلب با تحقیر افراد کمتر موفق یا باهوش مخالف با نظرات او، نشان داده میشود. علاوه بر این، او مسئولیت سرمایهگذاریهای خطرناک و بزرگش مانند ساخت Ultron را گردن نمیگیرد؛ اگرچه او از صدمات احتمالی هوش مصنوعی مطلع بود، اما به عواقب اختراعات خود اهمیت نمیداد. خودنمایی و داشتن اعتماد به نفس بیش از حد، از دیگر ویژگیهای شخصیتی استارک است که وافعا بعضی وقت ها مخاطب را از دست او کلافه میکند. او تقریبا همیشه باور دارد که میداند کار درست چیست و تحت هر شرایطی به انجام آن اصرار میورزد، بیآنکه نظر دیگران را جویا شود یا به مشورت با اطرافیانش بپردازد.
۸. گابریل ون هلسینگ (Gabriel Van Helsing)- ون هلسینگ (Van Helsing)
- کارگردان: استیون سامرز
- بازیگران: هیو جکمن، کیت بکینسیل، ریچارد راکسبرا، دیوید ونهام، ویل کمپ، کوین جی اکونر
- تاریخ انتشار: ۲۰۰۴
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۲۴ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۶ از ۱۰
علیرغم نقدهای منفی و کوبندهای که فیلم «ون هلسینگ» پس از اکران دریافت کرد، این فیلم اما طی مدت نمایش خود موفق به جذب طرفداران زیادی شد و بیش از دو برابر بودجهی ساختش فروش کرد؛ طرفدارانی هستند که معتقدند این فیلم سزاوار تنفر و انتقاداتی که به آن شده نیست؛ در واقع، تماشاگران بیشتر از اینکه با خود فیلم مشکل داشته باشند، از قهرمان اصلی آن خوششان نمیآید.
البته این ضعف در شخصیت قهرمان اصلی داستان است که طرفداران را ناامبد کرده و هیچ ربطی به بازی هیو جکمن در این فیلم ندارد – حتی اجرای او در این فیلم تحسین شده است – و تنها دلیلش ضعف فیلمنامه و نوع پرداخت شخصیت پروفسور گابریل ون هلسینگ است؛ شخصیتی متناقض که علیرغم تمام اعتقادات مذهبیاش، میانهای با کلیسا ندارد و از مخالفان سرسخت آن به شمار میرود. یک قهرمان پیرو فلسفهی رواقیون و مردی پرهیزکار که در مواقع لزوم، نگاهی طعنهآمیز و کنایهبار به مسائل اعتقادی و محیط اطراف خود دارد. بهطور کلی، باوجود پتانسیل بالای این شخصیت، ما شاهد شخصیتپردازی ضعیف و پرتوپلایی از آن روی پردهی سینما هستیم و این باعث میشود که تکلیف مخاطب با قهرمان اصلی داستان مشخص نباشد و همین سردرگمی باعث ناراحتیاش شود.
۷. جیمز باند (James Bond)- اسکایفال (Skyfall)
- کارگردان: سم مندس
- بازیگران: دنیل کریگ، خاویر باردم، رالف فاینس، نائومی هریس، برنیس مارلو
- تاریخ انتشار: ۲۰۱۲
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۹۲ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۷.۸ از ۱۰
«اسکایفال» (Skyfall) یکی از بهترین فیلمهای اکشن دههی ۲۰۱۰ و یکی از تاثیرگذارترین اقتباسها از شخصیت نمادین مامور ۰۰۷، جیمز باند، در طول تاریخ سینما به حساب میآید؛ اما با وجود تمام جنبههای بسیار عالی و منحصربهفرد در این فیلم، نوعی زن ستیزی ریشهدار که در تمام قسمتهای این مجموعه به چشم میخورد در «اسکایفال» نیز همچنان پابرجاست. شاید بسیاری از طرفداران با این موضوع مخالفت کنند و آن را به روند داستان و فیلمنامه ربط دهند اما صحنهای در فیلم «اسکایفال» وجود دارد که این ادعا را اثبات میکند؛
زمانی که درست بعد از اینکه زنی در مورد آزار جنسی دوران کودکیاش با باند دردودل میکند، باند بدون توجه به آسیب روحی او و حال بدی که تجربه کرده فقط سعی در رسیدن به امیال پلید خودش دارد. همین سکانس از فیلم است که مهر تأییدی بر شخصیت مشکلدار باند میزند و نگاه ابزاریاش نسبت به زنها میتواند برای خیلی از آنها آزار دهنده باشد؛ او که در کودکی پدر و مادر خود را از دست داده، به مرور زمان دچار نوعی فقدان عاطفی میشود که در بزرگسالی او تاثیر بسیار زیادی میگذارد و از او مردی زنباره میسازد که فقط برای جبران کمبودها و فقدان عاطفیاش به زنها نزدیک میشود. جاسوسی که بههیچ عنوان از نظر اخلاقی قابل اطمینان نیست و در بهترین حالت یک شخصیت کاملا خاکستری به حساب میآید.
۶. اسکات (Scott)- اسکات پیلگریم در برابر دنیا (Scott Pilgrim vs. the World)
- کارگردان: ادگار رایت
- بازیگران: مایکل سرا، مری الیزابت وینستد، کیرن کالکین، کریس ایوانز، آنا کندریک
- تاریخ انتشار: ۲۰۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۸۲ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۷.۵ از ۱۰
«اسکات پیلگریم در برابر دنیا» فیلمی است که بر اساس رمانهای گرافیکی و مصور محبوب برایان لی اومالی ساخته شده است. این فیلم با وجود شکست سختی که در گیشه خورد، هنوز هم به دلیل بازآفرینی موفق جذابیت رمانها و بازیهای ویدیویی، آنهم با جلوههای بصری چشمگیر و جذاب، فیلمی موفقیتآمیز تلقی میشود.
اگرچه بازی خوب مایکل سرا در نقش اسکات پیلگریم مورد استقبال بسیاری از تماشاگران قرارگرفت، اما مشکل اجرای او نبود و موضوعی که بیشتر از هرچیزی تنفرآمیز است و بیننده را آزار میدهد، نگاه و رویکرد این شخصیت به روابط عاشقانه است. این جوان ۲۲ ساله نه تنها با یک دانشآموز دبیرستانی قرارهای دوستانه میگذاشت، بلکه حتی به زن دیگری نیز علاقمند شده بود و به او خیانت میکرد. اگرچه ممکن است اسکات تا پایان فیلم از این دو نفر عذرخواهی کند، اما این چیزی از مزخرف بودن حرکت او کم نمیکند و باعث نمیشود اعمال زشتش از ذهن بیننده پاک شوند.
۵. بتمن (Batman)- بتمن دربرابر سوپرمن: طلوع عدالت (Batman v Superman: Dawn of Justice)
- کارگردان: زک اسنایدر
- بازیگران: بن افلک، هنری کویل، ایمی آدامز، جسی آیزنبرگ، داین لین، لارنس فیشبرن، جرمی آیرونز
- تاریخ انتشار: ۲۰۱۶
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۲۹ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۶.۴ از ۱۰
حتی حضور بازیگران معروف و سوپراستارهای دنیای سینمایی DC در فیلم «بتمن دربرابر سوپرمن: طلوع عدالت» هم نتوانست این فیلم را از سراشیبی سقوطی که در آن قرار گرفته بود نجات دهد. یکی از مشکلسازترین عوامل در این فیلم تصویر بحثبرانگیزی بود که از بتمن به عنوان یک ابرقهرمان به مخاطب نشان داده شد؛ البته شخصیت بتمن همیشه به عنوان یکی از تاریکترین ابرقهرمانان تاریخ دنیای سینمای DC شناخته میشود، اما شخصیت نچسب افلک در این فیلم حس بدی به همه منتقل میکرد و بهطرز خیلی خاصی آزار دهنده بود.
بتمن همیشه در تمام فیلمهایش نشان داده که کنترل بالایی روی خشمش ندارد و اغلب خشونت بیحد و مرزش تا مرز وحشیگری پیش میرود، اما شخصیتش در این فیلم کارهای خودخواهانه و ناخوشایند دیگری نیز انجام داده که حسابی مخاطب را آزار داده و او را تا مرز سکته پیش برده است. مثلاً زمانی که تصمیم گرفت سوپرمن را با نیزهی کریپتونی بکشد، از آن لحظاتی است که هیچگاه از یاد طرفداران نخواهد رفت. هرچند وقوع این اتفاق برای پیشبرد داستان ضروری بود اما همین شخصیت بیش از حد خشنش باعث شد که برای مخاطب غیرقابل تحمل شود.
۴. بتز (Bats)- بیبی راننده (Baby Driver)
- کارگردان: ادگار رایت
- بازیگران: انسل الگورت، لیلی جیمز، جیمی فاکس، جان هم، کوین اسپیسی، ایزا گونزالس
- تاریخ انتشار: ۲۰۱۷
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۹۲ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۷.۶ از ۱۰
شاید با خود بگویید که شخصیت بتز در این فیلم یک تبهکار است، نه یک قهرمان؛ اما باید بدانید که این فیلم اکشن یکی از استثناهای منحصربهفرد در این ژانر است و تقریباً همه شخصیتهایش به نحوی درگیر فعالیتهای مجرمانهی متنوع هستند. با این حال، شاید شخصیت بتز غیرقابل تحملترین و آزار دهندهترین جنایتکار در این فیلم باشد.
همانطور که گفتیم، تمام شخصیتها در فیلم «بیبی راننده» افرادی باتجربه هستند و به نحوی در طول زندگی خود در ارتکاب جنایت و کارهای خلاف مختلف شرکت داشتهاند، اما بتز در این فیلم از تمام اینها فراتر میرود و مرتکب قتلهای خشونتآمیز بسیاری میشود. او حتی به افراد بیگناه نیز رحم نمیکند و همین شاید دیدن فیلم را برای خیلیها سخت کند. در کل، به جرات میتوان گفت که انگار در سینه قلب ندارد، درست بر خلاف دیگر شخصیتها که ویژگیهای خوبشان – هرچند کم – شاید اندکی از میزان نفرت ما نسبت به آنها کم کند.
۳. مات ویلیامز (Mutt Williams)- ایندیانا جونز و قلمرو جمجمهی بلورین (Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull)
- کارگردان: استیون اسپیلبرگ
- بازیگران: هریسون فورد، کیت بلانشت، کارن آلن، ری وینستون، جان هرت، جیم برودبنت، شایا لباف
- تاریخ انتشار: ۲۰۰۸
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۷۷ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۶.۲ از ۱۰
فیلم «ایندیانا جونز و قلمرو جمجمهی بلورین» ناامیدکنندهترین فیلم از این مجموعهی پنج قسمتی است که با وجود سرگرم کننده بودن برای بیننده، نمیتوان ماهیت باور نکردنی برخی از بدلکاریها را در آن درک کرد. علاوه بر این، شخصیت مات ویلیامز که برای جلوگیری از یکنواختی به مجموعه اضافه شده بود نتوانست تأثیرگذاری مورد انتظار را روی بیننده ایجاد کند.
از همان ابتدا، انتظارات نسبت به پسر ایندیانا جونز بسیار بالا بود؛ شخصیت جدیدی که باید نمادی از حضور ایندی در این فیلم باشد. با این حال، شخصیت مات با آن حرکات احمقانه و سادهانگارانهاش به هیچ عنوان نتوانست جای خود را میان طرفداران باز کند؛ این نقش بهقدری ضعیف بود که بسیاری عنوان کردند حضور چنین کاراکتری در فیلم برایشان آزار دهنده بود. «ایندیا جونز و قلمرو جمجمهی بلورین» هرگز نتوانست انتظارات بیننده را از سری فیلمهای «ایندیانا جونز» برآورده کند و شخصیت مات با بازی شایا لباف بهقدری مورد بیمهری مخاطبین قرارگرفت که قرار نیست هرگز در فیلم بعدی یعنی «ایندیانا جونز و گردانهی سرنوشت» (Indiana Jones and the Dial of Destiny) حضور داشته باشد.
۲. شان آرچر (Sean Archer)- تغییر چهره (Face/Off)
- کارگردان: فور وفا فور
- بازیگران: جان تراولتا، نیکلاس کیج، جینا گرشان، دامینیک سوین
- تاریخ انتشار: ۱۹۹۷
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۹۲ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۷.۳ از ۱۰
فیلم «تغییر چهره» یک اکشن جذاب و هیجانانگیز با داستانی نوآورانه بود که دو ستارهی بیرقیب آن دوران یعنی جان تراولتا و نیکلاس کیج در آن نقشآفرینی میکردند. این فیلم با وجود موفقیتآمیز بودن آن، آنظور که باید دیده نشد و بهعنوان جواهری ارزشمند و کمتر دیده شده در میان فیلمهای اکشن دههی ۹۰ شناخته میشود، اما شخصیتی که تراولتا در این فیلم بازی میکند یعنی شان آرچر، یکی از ناامیدکننده و آزار دهندهترین قهرمانان داستانهای اکشن در تاریخ سینما است.
کاملاً قابل درک بود که شان پس از کشته شدن پسرش، به حدی غمگین شود که تمام زندگیاش مختل و احساساتش تحتالشعاع قرار گیرند؛ اما چیزی که مخاطب را از او ناامید کرد این بود که او با ابراز غم و اندوه خود به اطرافیانش هیچ توجهی به اذیت شدن آنها ندارد و باعث سختتر شدن زندگی آنها میشود. به همین دلیل، آرچر به قهرمان خستهکننده و مزخرفی تبدیل شد که برای فرار از واقعیت و یا شاید خرید ترحم بار مشکلاتش را بر دوش دیگران میگذارد. رفتاری که در زندگی واقعی هم آزار دهنده و خجالتآور است.
۱. جان کنستانتین (John Constantine)- کنستانتین (Constantine)
- کارگردان: فرانسیس لارنس
- بازیگران: کیانو ریوز، ریچل وایس، شایا لباف، تیلدا سوینتن، پروییت تیلور وینس، جایمن هانسو
- تاریخ انتشار: ۲۰۰۵
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۴۶ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۷ از ۱۰
با وجود اقتباسهای بسیار ضعیفی که برای ساخت سریالهای تلویزیونی از این خط داستانی انجام شد، جان کنستانتین اما همچنان یک شخصیت محبوب در ژانر فانتزی و علمی – تخیلی به حساب میآید که علیرغم لذت و هیجان فراوانی که در مبارزه با نیروهای شیطانی به مخاطب تزریق میکند، یکی از آزار دهندهترین شخصیتهای فیلمهای اکشن محسوب میشود.
کنستانتین پس از پشت سر گذاشتن عذابهای جهنمی و شکنجههای ماوراءالطبیعی، به مردی بدبین تبدیل شد که به انجام کاری که نفعی از آن نمیبرد، علاقهی چندانی نشان نمیداد. او به قدری تلخ و عبوس بود که بسیاری از مخاطبان حتی پس از آنکه جلوی پایان دنیا را گرفت هم نتوانستند با او ارتباط برقرار کنند و دوستش داشته باشند. شخصیت او نماد این باور است که قهرمانان فیلمهای اکشن برای جذابتر بودن باید تا جایی که امکان دارد ویرانگر و منفی باشند تا شاید ضعف داستان و فیلمنامه پشت هیاهوی سکانسهای گرانقیمت و پرزرقوبرق گم شود.
منبع: CBR