همه چیز دربارهی مصرف قرص سرماخوردگی در دوران شیردهی
با رسیدن فصل سرما کمکم سر و کلهی سرفه، آبریزش بینی، گلودرد، سرماخوردگی و آنفولانزا هم پیدا میشود. در همین روزها است که به سراغ مصرف داروهای مختلف برای کاهش درد عضلانی و پایین آوردن تب میرویم. اما کار وقتی سخت میشود که شما یک مادر شیرده باشید و حتی مصرف یک قرص سرماخوردگی ساده هم روی نوزاد شما تاثیر بگذارد. این دوران بسیار حساس است و همیشه توصیه میشود قبل از مصرف دارو یا مواد غذایی خاص حتما با پزشک خود مشورت کنید.
به دلیل همین حساسیت تصمیم گرفتیم در این مطلب از دیجیکالا مگ توصیههای پیک متخصص زنان دربارهی دستهبندی داروها و روش مصرف هر کدام در دوران شیردهی را برای شما بنویسیم تا ببینید مصرف داروهایی مثل قرص سرماخوردگی در دوران شیردهی خطرناک است یا مشکلی ندارد.
بیشتر بخوانید: ۷ مادهی غذایی ممنوعه هنگام شیردهی به نوزاد مبتلا به رفلاکس معده
آیا قرص سرماخوردگی در دوران شیردهی مضر است؟
سرماخوردگی بیماری رایجی است که همهی ما در فصل سرما حداقل یک بار با آن درگیر میشویم. البته اگر نوزاد تازه به دنیا آمده دارید و به او شیر میدهید، این درگیری برای شما سختتر خواهد بود. به این دلیل که هرچه مصرف کنید مستقیم وارد جریان خون و شیر شما میشود و به واسطهی شیر وارد بدن نوزاد خواهد شد. پس باید داروهایی مثل قرص سرماخوردگی را با احتیاط بیشتری نسبت به قبل مصرف کنید.
تاثیر قرص سرماخوردگی بر شیر مادر غیرقابل انکار است، ولی در صورت انتخاب دارو با فرمولاسیون مناسب میتوانید با خیال راحت هر نوع دارو و قرص سرماخوردگی را در دوران شیردهی هم مصرف کنید. اگر میخواهید آبنبات، پاستیل یا داروی گلو درد برای غرغره کردن بخرید حتما مواد تشکیل دهندهی آن را بررسی کنید.
وجود پوویدون-یدین در این داروها باعث افزایش یُد در شیر مادر میشود و میزان زیادی از آن به راحتی روی تیروئید نوزاد تاثیر میگذارد. همچنین از مصرف داروهای سرماخوردگی حاوی الکل خودداری کنید. دقت کنید که در ترکیبات داروهای خوابآور و بعضی از مسکنها هم الکل وجود دارد.
این نکته را هم فراموش نکنید که داروهای سرماخوردگی قوی میتوانند به راحتی به بدن نوزاد منتقل شوند. داروهایی که مصرف ۱ یا ۲ دوز از آنها میتواند سرماخوردگی را برطرف کند در این دسته جای میگیرند و به دلیل دوز بالایی که دارند به میزان زیادی به شیر منتقل میشوند. پس حتما قبل از شروع مصرف هر دارویی با پزشک خود مشورت کنید.
قرص ها و داروهای مجاز سرماخوردگی در شیردهی
- سودوافدرین
- فنیل افرین
- لوراتادین
- فکسوفنادین
- ایبوپروفن
- استامینوفن
- ناپروکسن سدیم
- دکسترومتورفان
چند قرص و داروی مجاز دیگر در دوران شیردهی
حالا که دربارهی مصرف شربت و قرص سرماخوردگی در دوران شیردهی صحبت کردیم بد نیست با چند داروی پر مصرف دیگر و تاثیر آن بر نوزاد شیرخوار هم آشنا شویم.
بیشتر بخوانید: هر آنچه باید دربارهی مصرف ملاتونین در دوران شیردهی بدانید
داروهای مسکن و تب بُر مناسب دوران شیردهی
در این بخش با چند داروی مناسب برای استفاده در دوران شیردهی آشنا میشوید.
ایبوپروفن
در صورت مصرف ایبوپروفن میزان کمی از آن، یعنی حدود ۰.۰۶٪، وارد شیر مادر میشود. این میزان از مقدار تجویزی برای نوزادان بسیار کمتر است. پس اگر در دوران شیردهی هستید و نیاز به مسکن دارید اولویت اول شما در انتخاب مسکن باید ایبوپروفن باشد. فقط فراموش نکنید مصرف ۳.۲ گرم در روز برای شما مجاز است و نباید از این حد فراتر بروید. ادویل، نوپرین و موترین از دیگر نامهای تجاری این دارو هستند.
استامینوفن
این مسکن هم به میزان بسیار ناچیزی از بدن مادر به شیر منتقل میشود که مقدار آن از دوز تجویزی برای نوزادان خیلی کمتر است. دقت کنید که در صورت نیاز به مصرف استامینوفن، روزانه بیشتر از ۴ گرم دریافت نکنید. تیلنول نام دیگر استامینوفن است.
ناپروکسن
مصرف این دارو در مادران شیرده کمتر از ۲ داروی قبلی مورد مطالعه قرار گرفته اما ظاهرا مصرف آن به نوزاد آسیبی وارد نمیکند. با این حال باید برای استفاده از ناپروکسن با احتیاط عمل کنید چون مصرف بیش از حد آن به سیستم قلبی عروقی، کلیهها و دستگاه گوارش نوزاد آسیب میرساند. پس بهتر است قبل از مصرف حتما با پزشک خود مشورت کنید و به صورت خودسرانه از آن استفاده نکنید.
آسپرین
مصرف این دارو می تواند مشکلات منجر به خونریزی در نوزادان ایجاد کند و خطر ابتلا به سندرم ری (آسیب کبد) را افزایش میدهد. پس هیچ وقت آسپرین را در اولویتهای دارویی خود قرار ندهید و بدون مشورت با پزشک هرگز آن را مصرف نکنید.
داروهای ضد سرفه و احتقان سینه مناسب دوران شیردهی
در این بخش با داروهای ضد سرفه و گرفتگی سینه که برای مصرف در دوران سرماخوردگی مادران شیرده مناسب هستند آشنا میشوید.
بیشتر بخوانید: ۹ باور اشتباه دربارهی شیردهی که نباید بپذیرید
بنزوکائین
این دارو باعث ایجاد بیحسی میشود و به طور موقت درد و خارش گلو را تسکین میدهد. مطالعات در ارتباط با اثر مصرف این دارو در مادران شیرده زیاد نیست اما تا اینجا مشخص شده است که جذب آن توسط شیر و انتقال آن به نوزاد بسیار کم است. قطرهها و قرصهای سرفهی بنزوکائین یک انتخاب عالی برای تسکین سرفه در مادران شیرده هستند
منتول
این دارو هم مثل داروی قبلی باعث ایجاد بیحسی میشود و به صورت موضعی گلودرد را تسکین میدهد. مقدار کمی از منتول به شیر مادر منتقل میشود و اگر دوز مصرف کم باشد دوز قابل توجهی از آن وارد بدن نوزاد نمیشود. البته هنوز مطالعات روی این موضوع ادامه دارد اما در صورت مصرف آن زیر نظر پزشک، هیچ خطری متوجه نوزاد نمیشود.
شربتهای خلطآور
این شربتها برای شل کردن ترشحات دستگاه تنفسی و خروج آسان آنها از سیستم تنفسی استفاده میشود و تسکین دهندهی سرفه نیست. این شربتها تاثیر خاصی بر نوزاد نمیگذارند اما بهتر است برای تسکین سرفه به سراغ آنها نروید، چون ممکن است برای خروج خلطهای سست شده از مسیر تنفسی سرفههای شما بیشتر هم بشود.
عسل
مصرف عسل توسط مادران شیرده برای تسکین سرفه بسیار توصیه میشود اما هرگز نباید به صورت مستقیم توسط نوزادان مصرف شود. دربارهی میزان عسل مصرفی در روز هم حتما باید با پزشک متخصص مشورت کنید. عسل میتواند از قرص سرماخوردگی برای درمان این بیماری هم عمل کند.
دکسترومتورفان
این بیخطرترین داروی ضد سرفه برای مادران شیرده است چون انتقال آن به شیر تقریبا غیر ممکن است. عملکرد این دارو به این شکل است که آستانهی سرفه در مغز را بالا میبرد و در نتیجه میزان سرفههای شما کمتر میشود. از عوارض مصرف این دارو میتواند به ایجاد خوابآلودگی شدید اشاره کرد.
داروهای حاوی کدئین
این داروها فقط باید با تجویز پزشک مصرف شود چون دوز بالای آن باعث تنگی نفس میشود و میتواند برای نوزاد خطرناک باشد. اما مصرف آن در دوز پایین و زیر نظر پزشک هیچ خطری برای مادر و نوزاد ایجاد نمیکند.
داروهای ضد آلرژی مناسب دوران شیردهی
آلرژی در هر فصلی و در مواجهه با هر مادهای میتواند ایجاد شود. پس بد نیست با داروهایی که میتوانید در دوران شیردهی برای رفع علائم آلرژیک مصرف کنید آشنا شوید.
بیشتر بخوانید: چگونه در دوران شیردهی با استرس مقابله کنیم؟
دیفن هیدرامین
این آنتیهستامین در فرمولاسیون داروهای تسکین دهندهی سرفه، داروهای خوابآور و شربت و قرص سرماخوردگی استفاده میشود و به تنهایی هم به عنوان داروی ضد آلرژی مصرف دارد. در صورت مصرف توسط مادر، میزان کمی از آن به شیر منتقل میشود پس آسیبی به نوزاد نمیرساند. البته نباید فراموش کرد که خاصیت آرامبخشی این دارو همانطور که به سرعت در بدن مادر مشاهده میشود، میتواند به نوزاد هم منتقل شود. پس بهتر است از داروهای ضدآلرژی دیگری برای کاهش علائم حساسیت خود استفاده کنید. داروهایی مثل سیتریزین، لوراتادین و فکسوفنادین گزینههای مناسبتری برای استفاده هستند.
کلرفنیرامین و بروم فنیرامین
این آنتیهیستامینها مشابه دیفن هیدرامین هستند اما شدت آرامبخشی آنها بسیار بیشتر از آن است. مطالعات کمی در ارتباط با تاثیر مصرف این داروها بر شیر مادر و بدن نوزاد انجام شده است اما توصیه میشود مثل دیفن هیدرامین، از مصرف آن دوری کنید.
فنیل افرین
این اسپری بینی ضد احتقان معمولا در سرماخوردگیها، آنفولانزا و گرفتگیهای شدید گلو استفاده میشود. میزان جذب آن از طریق شیر مادر بسیار کم است اما توصیه میشود به جای آن از داروهای دیگری مثل اکسی متازولین استفاده کنید.
داروهای ضد گرفتگی بینی مناسب دوران شیردهی
توصیهی متخصصین به مادران شیرده برای رفع گرفتگی بینی، شستوشوی بینی و مجراهای تنفسی با آب نمک است. این روش درمانی که قدمت چند هزار ساله دارد، به نوزاد هیچ آسیبی نمیرساند و به خوبی مجراهای تنفسی شما را باز میکند.
در صورتی که تمایل دارید با کمک داروهای شیمیایی گرفتگی بینی خود را برطرف کنید میتوانید از این داروها، زیر نظر پزشک، استفاده کنید:
- اکسی متازولین
- تریامسینولون
- فلوتیکازون
- مومتازون
مرور کلی
دوران شیردهی روزهای حساسی است که مادران باید بیشتر از قبل مراقب تغذیهی خود باشند. به این دلیل که هرچه مصرف میکنند مستقیما از طریق شیر به بدن نوزاد منتقل میشود. در این مطلب داروهای مجاز سرماخوردگی برای مصرف در دوران شیردهی را به همراه چند داروی مجاز دیگر برای مشکلات رایج معرفی کردیم. البته نباید این نکته را فراموش کنید که برای مصرف هر دارویی ابتدا باید با پزشک خود مشورت کنید و به سراغ خود درمانی نروید.
منبع: InfantRisk