کاهش تقاضا و افزایش تولید؛ تراشههای کامپیوتر به وضعیت دستمال توالت دچار شدند
اینطور که به نظر میرسد، وضعیت تراشههای کامپیوتر اصلا اوضاع مناسبی ندارد و به نظر میرسد این قطعات به وضعیت دستمال توالت دچار شدند.
از زمانی که کرونا در کشورهای مختلف شیوع پیدا کرد تاکنون، هیچوقت وضعیت زنجیرههای تأمین به وضعیت سابق برنگشت و همچنان هم خوب نشده است؛ البته بسیاری از شرکتهای تولیدکنندهی سختافزار توانستند با در پیش گرفتن سیاستهای مختلف تا حدودی به این مشکل غلبه کنند اما در یک سری از بخشها همچنان شاهد نابسمانیها هستیم.
یکی از این بازارها، بازار تراشههای کامپیوتر است که به وضعیت بسیار عجیبی دچار شده است. از زمانی که کرونا شیوع پیدا کرد تاکنون، شرکتهای تولیدکنندهی گوشیهای هوشمند و کامپیوتر نتوانستند به آن اندازه که میخواهند تراشه از تأمینکنندگان دریافت کنند. وضعیت به گونهای شد که شرکتها مجبور شدند تولید خود را هم کاهش دهند.
اما این شرایط از اواخر ماه مه تا ژوئن امسال تغییر کرد. تورم بالا، قرنطینه در کشور چین و جنگ بین اوکراین و روسیه باعث شده تقاضای کاربران برای خرید گوشیهای هوشمند و کامپیوتر به شدت کاهش پیدا کند. به گونهای که شرکتها مجبور شدند ضرر کنند اما هر طور شده گوشیهای خود را به فروش برسانند اما باز هم میبینیم که آمار فروش شرایط دیگری را نشان میدهد.
در این بین، مشکل کمبود تراشه بسیار جدی بود که با کاهش تقاضا، شرکتها توانستند تا حدودی با آن دست و پنجه نرم کنند. اما این کاهش تقاضا آنقدر جدی شد که اکنون بسیاری از محصولات روی دست شرکتها ماندهاند و به فروش نمیرسند. مایکرون که تولیدکنندهی تراشهی رم به حساب میآید اخیرا اعتراف کرد که اصلا انتظار چنین وضعیتی را نداشته و در واقع غافلگیر شده است. این شرکت حتی پیشبینی کرده وضعیت از آنچه که هست بدتر هم خواهد شد.
آنچه که باعث شد وضعیت بدتر از این شود، احتکار است. اگر به خاطر داشته باشید، زمانی که ویروس کرونا شیوع پیدا کرد، یک سری از مردم به سوپرمارکتها رفته و تا جایی که میتوانستند لوازم مورد نیاز نظیر دستمال توالت خریداری کردند تا مبادا حین بیماری با مشکل مواجه شوند. حالا به نظر میرسد، شرکتهای سازندهی سختافزار هم دقیقا همین کار را انجام دادهاند. آنها تصور کردند در دوران کرونا یا پسا کرونایی، تقاضا افزایش پیدا میکند و ممکن است با مشکل کمبود تراشه مواجه شوند. در نتیجه تا جایی که امکان داشت تراشه خریداری و انبار کردند.
پیشتر، یعنی دوران قبل از بیماری، شرکتها نزدیکترین تاریخ را به زمان تولید انتخاب کرده و در آن تاریخ، تراشهها را دریافت میکردند تا تعداد آنها به دقیقترین شکل ممکن با تقاضای کاربران همخوانی داشته باشد. با این کار نه انبار شلوغ میشد و نه هزینهی نگهداری افزایش پیدا میکرد. اما اکنون شرکتها با همین مشکل مواجه شدهاند و پیوسته در حال از دست دادن سودی هستند که میتوانستند با پیشبینی و تحلیل دقیقتر از وضعیت بازار بدست بیاورند.
احتکار همان اتفاقی است که نباید رخ میداد اما شرکتها با شعار «برای روز مبادا» اکنون به انبارها نگاه میکنند و نمیدانند باید با این تعداد موجودی چه کنند. این مشکل نه فقط شرکتهای بزرگ بلکه تمام کسب و کارها را هم غافلگیر کرد. حتی این پیشبینی که گفته میشد بازار گوشیهای اقتصادی و میانرده زیاد تحت تأثیر قرار نخواهد گرفت هم اشتباه از آب درآمد و متوجه شدیم این بخش از بازار بیشتر تحت تأثیر قرار گرفت.
انویدیا مثلا یکی از شرکتهای تولیدکنندهی تراشههای گرافیکی است که هم اکنون با مشکل مواجه شده است. خصوصا اینکه ماینرها هم گرافیکها را در تعداد بسیار بالا خریداری کردهاند و باعث شدند نظم بازار به شدت به هم بریزد. در این بین، فقط یک تأمینکنندهی تراشه است که با مشکل مواجه نشده و آن هم TSMC است. دلیل اصلی وضعیت خوب این شرکت، تقاضای بالا برای خرید محصولات اپل است که خودش بهتنهایی بزرگترین مشتری TSMC به حساب میآید. در حال حاضر به نظر میرسد فقط اپل است که همچنان با تقاضای زیادی در بازار مواجه مانده اما سایر شرکتها صرف نظر از رتبهای که دارند، وضعیت خیلی خوبی از این حیث ندارند.
فعلا به نظر میرسد وضعیت تولیدکنندگان تراشهی اتومبیل بسیار خوب و ظاهرا سفارشات و تقاضا در این بخش بسیار بالاتر از حد انتظار بوده است. البته اگر این شرکتها هم از تراشههای احتکار شده استفاده کنند و دیگر تراشه نخرند، در این بخش هم وضعیت بد خواهد شد. در سایر بخشها خصوصا تراشههای کامپیوتری، اصلا شرایط آنطور که پیشبینی میشد نیست. حال باید دید آیا در آینده این روند بهتر میشود یا خیر.
- کارت گرافیک لپتاپ و کامپیوتر چه تفاوتی با هم دارند؟
- ۸ نکتهی مهم که قبل از اسمبل کردن کیس کامپیوتر باید بدانید
منبع: CNBC