۱۸ باور غلط دربارهی ورزش که باید از ذهنتان خارج کنید
همهی ما دربارهی فواید جادویی ورزش کردن برای سلامت جسمی و روحی زیاد شنیدهایم، اما متأسفانه برنامهی کاری شلوغمان به ما اجازه نمیدهد آنطور که میخواهیم، ورزش کنیم. گاهی اوقات هم باورهای غلط باعث میشوند به اشتباه فکر کنیم به ورزش کردن نیاز نداریم. بهطور مثال شاید شما هم شنیده باشید که میگویند:«ورزش کردن برای لاغری و تناسب اندام است و افراد لاغر نیاز به ورزش کردن ندارند.» در حالی که شواهد علمی این موضوع را کاملا رد کردهاند. امروز در این مقاله از دیجیکالا مگ تصمیم داریم شما را با ۱۸ باور غلط دربارهی ورزش کردن آشنا کنیم. تا پایان مقاله ما را همراهی کنید.
۱. تمرینات با وزنه بدن را عضلانی نمیکنند
اگر به دنبال به دست آوردن تودهی عضلانی هستید، لازم است بدانید که تمرینات با وزنه در این زمینه کمک زیادی به شما میکنند. برای به دست آوردن تودهی عضلانی بهطور طبیعی، باید با وزنههای سنگین تمرین کرده و کالری بیشتری مصرف کنید.
۲. اگر از عضلات استفاده نکنید، تبدیل به چربی میشوند
اگر اهل ورزش کردن هستید، احتمالا از اطرافیانتان شنیدهاید که اگر عضلاتتان را به کار نگیرید، تبدیل به چربی میشوند. اما این موضوع چیزی به جز یک یک باور غلط نیست.
جالب است بدانید که عضلات به چربی تبدیل نمیشوند، چون از پروتئین تشکیل شدهاند و چربی از لیپید به دست میآید. این دو از لحاظ شیمیایی نمیتوانند به یکدیگر تبدیل شوند. واقعیت این است که اگر از عضلات استفاده نکنید، کوچک میشوند.
۳. فقط صبحها ورزش کنید
برای ورزش کردن هیچ زمان غلط یا درستی وجود ندارد. فرقی ندارد چه ساعتی از روز ورزش کنید. مهم این است که ورزش کنید و خودتان را به انجام آن متعهد کنید. اینکه صبح ورزش کنید یا شب، هیچ اهمیتی ندارد. به برنامهی کاری خود توجه کنید و ببینید ورزش کردن در چه زمانی از روز برایتان مقدور است. سعی کنید هر روز در همان زمان ورزش کنید.
۴. ورزش کردن کمتر از ۶۰ دقیقه فایده ندارد
مؤثر نبودن ورزش کردن برای مدت زمان کم یک باور غلط دربارهی ورزش است. باور غلطی که متأسفانه باعث میشود زمانی که سرمان شلوغ است و وقت زیادی برای ورزش کردن نداریم، بیخیال آن شویم. اما به یاد داشته باشید که در ورزش کردن کیفیت مهمتر از کمیت است.
شاید کمتر از ۶۰ دقیقه ورزش کنید، اما ورزشتان باکیفیت باشد. پس این باور غلط رایج را فراموش کنید و اگر سرتان خیلی شلوغ است، فقط روزی ۱۵ دقیقه ورزش کنید.
بهترین نوع تمرینات آنهایی هستند که چندین گروه عضلانی را یکباره به کار میگیرند که به آنها تمرینات ترکیبی گفته میشود. از جمله تمرینات ترکیبی میتوانیم به اسکوات، لانچ، پرس سرشانه و پرس سینه اشاره کنیم.
۵. تمرینات شکم به شما در رسیدن به شکم ششتکه کمک میکنند
واقعیت این است که اگر برای ششتکه شدن شکم تمرینات شکم را حتی برای مدت زمان طولانی انجام دهید، به موفقیت دست پیدا نمیکنید. این تمرینات راز رسیدن به سیکسپک نیستند. بهتر است زمان ورزش کردن را به انجام تمرینات مقاومتی یا کاردیو اختصاص دهید. همچنین تمرینات با وزنه را انجام دهید و بدوید. با انجام منظم این تمرینات میتوانید نتیجهی دلخواه خود را بگیرید.
۶. بیشتر ورزش کنید تا اندامتان فیتتر شود
این باور غلط است که ورزش کردن برای مدت طولانی برای شما مفید است. ممکن است برای مدت زمان زیادی ورزش کنید و کلی عرق بریزید، اما به اندازهی ورزش کردن برای مدت زمان کم نتیجه نگیرید. علت این موضوع میتواند استراحت کردن خیلی زیاد بین ستهای ورزشی یا افزایش ندادن شدت تمرینات باشد.
خلاصه اینکه ورزشهای کوتاه معمولا مؤثرتر هستند. استراحت نکردن هم میتواند مشکلاتی را به وجود بیاورد. اگر بعد از انجام ورزشهای با شدت زیاد به اندازهی کافی ورزش نکنید، بدنتان فرصت کافی برای بهبودی (ریکاوری) پیدا نمیکند.
به این موضوع هم توجه داشته باشید که بخشی از فرآیند عضلهسازی در زمان استراحت رخ میدهد. به همین دلیل است که استراحت کافی به اندازهی ورزش کردن اهمیت دارد.
۷. دویدن با پای برهنه بهتر است
بعضی از افراد باور دارند دویدن با پای برهنه میتواند احتمال آسیبدیدگی را کاهش دهد. اما این باور توسط علم رد شده است.
مؤثر بودن دویدن با پای برهنه یک باور غلط دربارهی ورزش کردن محسوب میشود که توسط علم رد شده است. ممکن است کف زمین خرده شیشه یا چیزهای تیز و برندهی دیگر باشد و منجر به آسیب دیدن کف پایتان شود. این موضوع باعث میشود مدتها از ورزش کردن عقب بیفتید. دویدن با پای برهنه از لحاظ علمی هیچ تأثیری ندارد، پس انجام آن هم بیفایده است و جز آسیبدیدگی چیز دیگری به همراه ندارد.
۸. ورزش بیشتر از تغذیه اهمیت دارد
جالب است بدانید که رژیم غذایی اهمیت خیلی زیادی در فیتنس و تناسب اندام دارد. برای ایجاد تغییرات مثبت باید ۸۰ درصد به رژیم غذایی خود توجه کنید و فقط ۲۰ درصد روی ورزش کردن متمرکز شوید. این موضوع نباید باعث شود اهمیت ورزش کردن را نادیده بگیرید، چون ورزش به ایجاد قدرت بدنی و تحمل کمک میکند، اما از تغذیه هم نباید غافل شوید.
خوردن بعضی از خوراکیها قبل و بعد از ورزش کردن باعث دو چندان شدن کاراییاتان میشود و شما را به هدف دلخواهتان نزدیکتر میکند. در مقالات زیر دربارهی تغذیه و ورزش کردن صحبت کردهایم. حتما آنها را با دقت مطالعه کنید تا اطلاعات بیشتری در این زمینه به دست بیاورید.
- بهترین تغذیه بعد از ورزش برای ریکاوری و عضلهسازی سریعتر
- ۲۳ خوراکی و نوشیدنی که هرگز نباید بعد از ورزش بخورید
۹. هرچه بیشتر عرق کنید، کالری بیشتری میسوزانید
بسیاری از افراد زمانی که هنگام ورزش کردن خیلی عرق میکنند، احساس میکنند ورزش خوب و باکیفیتی داشتهاند. عرق کردن بخشی از سیستم خنککنندهی بدن محسوب میشود و بین عرق کردن و کالریسوزی ارتباط خاصی وجود ندارد. پس این باور غلط را از ذهنتان بیرون کنید.
۱۰. هنگام ورزش کردن آب نارگیل بخورید
بسیاری از ورزشکاران برای فراهم کردن انرژی و تأمین آب از دسترفتهی بدن نوشیدنیهای ورزشی مصرف میکنند. این نوشیدنیها به دلیل اینکه کربوهیدرات، سدیم و پتاسیم دارند، برای ورزشکاران مفید هستند.
آبنارگیل خواص زیادی برای سلامتی بدن دارد، اما حاوی مقدار خیلی کمی پتاسیم است. به همین دلیل گزینهی خوبی برای ورزشکاران محسوب نمیشود. بهتر است نوشیدنیهای الکترولیت مصرف کنید.
۱۱. برای آب کردن چربی شکم تمرینات شکم را انجام دهید
تنها روش برای از بین بردن چربی شکم، آب کردن چربی کل بدن است. نباید فقط روی چربی شکمتان تمرکز کنید و از چربی سایر نواحی بدن غافل شوید. بهترین تمرینات برای آب کردن چربی بدن، تمرینات با وزنه یا تمرینات هیت هستند که سوختوساز بدن را افزایش میدهند.
۱۲. قبل از دویدن حرکات کششی را انجام دهید
شاید انجام حرکات کششی قبل از دویدن ایدهی خوبی به نظر بیاید، اما این کار به قدرت بدنی نیاز دارد و به همین دلیل باعث میشود عملکردتان در دویدن تضعیف شود. حرکات کششی را یا بعد از ورزش کردن یا در زمانی به غیر از زمان ورزش کردن انجام دهید.
۱۳. برای چربیسوزی قبل از تمرینات کاردیو چیزی نخورید
غذا نخوردن قبل از تمرینات کاردیو ایدهی خوبی نیست. زمانی که با شکم خالی ورزش کنید، بدنتان از ذخایر چربی در عضلات (تریگلیسیرید درونعضلانی) و ذخایر کربوهیدرات (گلیکوژن) برای تأمین سوخت استفاده میکند.
اگر برای مدت طولانی ورزش کنید، بدنتان احتمالا از اسیدآمینههای عضلات کمچرب هم استفاده میکند تا انرژی لازم برای ورزش کردن را مهیا کند. خوردن مقداری غذا قبل از ورزش کردن به شما انرژی بیشتری میدهد و باعث میشود قویتر شوید و عملکرد ورزشی بهتری داشته باشید. این موضوع منجر به کالریسوزی بیشتر میشود.
۱۴. تا درد را احساس نکنید، ورزش کردنتان فایده ندارد
بسیاری از افراد احساس درد، بهویژه دردی که برای چند روز باقی بماند را نشانهی ورزش خوب میدانند که این موضوع یک باور غلط دربارهی ورزش است. احساس درد نشانهی این است که بدن دارد خودش را با محرک جدید وفق میدهد. بنابراین نباید آن را نشانهی باکیفیت بودن ورزش بدانید.
۱۵. خانمهای باردار نباید ورزش کنند
خانمهای باردار میتوانند زیر نظر پزشک فعالیتهای ورزشی با شدت متوسط را انجام دهند.
ناتوانی خانمهای باردار در ورزش کردن یک باور غلط دربارهی ورزش کردن است که هیچ پشتوانهی علمی ندارد. خانمهای باردار میتوانند بعد از مشورت با پزشک و یک مربی حرفهای، به انجام تمرینات ورزشی با شدت متوسط بپردازند.
انجام چنین تمریناتی برای خانمهای باردار سالم که دچار بیماریای نیستند که سلامت جنین را تهدید کند، بیخطر است. انجام فعالیت بدنی در دوران بارداری احتمال ابتلا به اضافه وزن و دیابت بارداری را کاهش میدهد.
۱۶. افراد مبتلا به بیماریهای مزمن نباید ورزش کنند
یک باور غلط دربارهی ورزش این است که ابتلا به بیماریهای مزمن افراد را از ورزش کردن معاف میکند. حقیقت این است که داشتن فعالیت بدنی برای افراد مبتلا به بسیاری از بیماریهای مزمن از جمله سرطان و بیماری قلبی مفید است.
اگر دچار بیماریهای مزمن هستید، در صورت امکان ۱۵۰ دقیقه در هفته فعالیت بدنی متوسط انجام دهید. برای اینکه مطمئن شوید خطری شما را تهدید نمیکند، قبل از شروع روتین ورزشی با پزشک مشورت کنید.
۱۷. من برای ورزش کردن خیلی پیرم
در ورزش کردن سن اهمیتی ندارد. افراد ۶۵ سال به بالا بعد از مشورت با پزشک میتوانند فعالیتهایی مانند تمرینات هوازی یا ایروبیک، تمرینات مناسب برای حفظ و تقویت تعادل بدن و تمرینات تقویت عضلات را انجام دهند.
۱۸. ورزش کردن باعث لاغر شدن میشود
ورزش کردن بهتنهایی منجر به کاهش وزن نمیشود. همانطور که در بالا اشاره کردیم، تغذیه هم نقش انکارناپذیری دارد. برای موفقیت در کاهش وزن باید در کنار ورزش کردن، مواد غذایی چربیسوز را در رژیم غذایی خود جای دهید. از جملهی این مواد غذایی میتوانیم اقلام زیر را نام ببریم.
- ماهیهای چرب مثل ماهی سالمون و ماکارل
- قهوه
- تخممرغ
- روغن نارگیل
- چای سبز
- پروتئین وی
- سرکهی سیب
- فلفل تند
- چای اولونگ
- ماست یونانی پرچرب
- روغن زیتون
برای کاهش وزن لازم نیست وعدههای غذایی را حذف کنید، بلکه باید به مقدار کمتری غذا بخورید و به آنچه میخورید، توجه زیادی کنید. از تأثیر میان وعدهها هم غفلت نکنید.
گرسنه شدن بین وعدههای غذایی یک موضوع طبیعی است، اما اگر خوراکیهای نامناسبی را بهعنوان میان وعده انتخاب کنید، تمام زحماتتان به باد میروند. سعی کنید میان وعدههایی بخورید که فیبر زیادی دارند. فیبر شما را برای مدت زمان طولانی سیر نگه میدارد.
نکتهی پایانی
متأسفانه باورهای غلط زیادی دربارهی ورزش کردن وجود دارد که یا باعث میشوند از ورزش کردن صرفنظر کنیم یا صدمات زیادی به بدن وارد میکنند. در این مقاله از دیجیکالا مگ دربارهی ۱۸ باور غلط دربارهی ورزش صحبت کرده و آنها را از لحاظ علمی رد کردیم. برای اینکه به هدف خود در ورزش کردن دست پیدا کنید، باید این باورها را فراموش کنید.
منبع: medical x press