همه چیز دربارهی روانشناسی رنگ سبز و استفاده از آن در طراحی داخلی
در دنیای امروزی که سریع و مبتنی بر فناوری است، یافتن آرامش ذهنی و رهایی از اضطراب و استرس مرتبط با آن گاهی ممکن است یک کار غیرممکن به نظر برسد. بااینحال، اگر از روانشناسی رنگ اطلاعاتی داشته باشید، میدانید که یک راه حل ساده برای این مشکل وجود دارد. سبز به عنوان رنگ طبیعت و زندگی، جایگاه ویژهای در توانایی برای تسکین، التیام و بهبود سلامت روانی و عاطفی افراد دارد. از جنگلهای سرسبز گرفته تا چمنزارهای باز و پارکهای شهری، رنگ سبز در طبیعت به وفور یافت میشود و نباید تأثیرات درمانی آن را دست کم گرفت. از این رنگ میتوانید در دکوراسیون و طراحی لباس استفاده کنید اما برای این کار باید با روانشناسی رنگ سبز آشنا شوید.
معنی رنگ سبز در روانشناسی چیست؟
روانشناسی رنگ سبز برای اتاق خواب
روانشناسی رنگ سبز در لباس
معنی رنگ سبز در روانشناسی چیست؟
تحقیقات نشان داده که رنگ سبز تأثیر عمیقی بر سلامت عاطفی و روانی افراد دارد. رنگها میتوانند تأثیر عمیقی بر احساسات ما داشته باشند. این موضوع را کسانی که با روانشناسی رنگ زرد و سایر رنگها آشنا هستند یا به طور مثال، میدانند که رنگ قرمز چه تاثیری بر احساسات ما دارد، بهتر درک میکنند. رنگ سبز نیز از این قاعده مستثنی نیست.
در رواشناسی رنگ، رنگهایی که از طول موجهای بلند تشکیل شدهاند، «محرک یا گرم» در نظر گرفته میشوند، در حالی که رنگهایی مانند سبز که طول موجهای کوتاهتری دارند، «آرامبخش یا سرد» هستند. چشمان ما باید برای دیدن رنگهایی با طول موجهای بلندتر تنظیم شوند اما برای دیدن رنگهای سرد اصلاً نیازی به تنظیم ندارند.
رنگ سبز میتواند بر تفکر، روابط و سلامت جسمانی تأثیر مثبت بگذارد. همچنین رنگ سبز باعث کاهش استرس و کمک به بهبودی احوالات روانی ما میشود. به همین دلیل، اغلب رنگ سبز را در دکوراسیون مراکز پزشکی میبینید.
رنگ سبز آرامبخش است
طیفهای رنگی سبز میتواند به شما کمک کند تا در مکانهای جدید راحت باشید. به همین دلیل، طراحان دکوراسیون داخلی اغلب در فضاهای عمومی مانند رستورانها و هتلها از رنگ سبز استفاده میکنند.
رنگ سبز رنگ سلامتی است
به طور کلی، رنگ سبز تصویری از سلامت و شادابی را تداعی میکند. در واقع، علم این تصور را با بسیاری از مطالعات انجام شده که رنگ سبز را در رسیدن به نتایج مطلوب دخیل میدانند، تأیید میکند. به عنوان مثال، افرادی که زمانی را در طبیعت محاصره شده با پوشش گیاهی سبز سپری میکنند (روشی که ژاپنیها آن را «حمام جنگل» مینامند، فشار خون پایینتری نسبت به افرادی داشتند که این کار را نمیکردند.
رنگ سبز رنگ طبیعت است
اثرات آرامبخش رنگ سبز ممکن است از ارتباط آن با طبیعت ناشی شود که مردم معمولاً آن را به عنوان مکانی آرامبخش و باطراوت میشناسند. برخی از محققان معتقدند که ارتباط مثبت با رنگ سبز از تکامل در مغز ما شکل گرفته است. انسانهای اولیه میدانستند که رنگ سبز در طبیعت نشاندهنده غذا، آب و سرپناه است.
در اساطیر باستان نیز رنگ سبز معمولاً نشاندهنده باروری بود. به عنوان مثال، ایرانیان باستان آخرین ماه زمستان را اسفند مینامیدند زیرا در این زمان بهار و سرسبزی به زمین باز میگردد. آنها به ویژه روز پنجم این ماه را روز ویژه زمین و زنان میدانستند. به همین ترتیب، یونانیان باستان اوزیریس، خدای دنیای زیرین، تولد، تولد دوباره، کشاورزی و باروری را با چهرهای سبز به تصویر میکشیدند.
از آنجایی که رنگ سبز پیوندهای قوی با طبیعت دارد، احتمال اینکه هر چیز سبزی را سالم و طبیعی بدانیم، حتی اگر اینطور نباشد، زیاد است. به عنوان مثال، یک مطالعه نشان داد که مردم بیشتر احتمال دارد یک آبنبات با برچسب سبز را به عنوان خوراکی سالمتر در نظر بگیرند تا یک آبنبات با برچسب قرمز، حتی اگر ارزش تغذیهای این دو آبنبات یکسان باشد.
از آن گذشته، اصطلاح سبز به معنای «مفید برای محیط زیست» نیز هست. به ابتکارات سبز، انرژی سبز، فضاهای سبز، صلح سبز و موضوعاتی مانند آن فکر کنید تا متوجه منظور ما شوید.
رنگ سبز الهامبخش است
بعضی از مردم رنگ سبز را رنگی آرامبخش میدانند اما برخی دیگر میگویند که این رنگ به آنها انگیزه میدهد. یک مطالعه نشان داد که افراد با نیاز بالا به احساس موفقیت به طور مداوم رنگ سبز را به رنگ قرمز ترجیح میدهند. در مقابل، رنگ قرمز اغلب توسط افرادی که به احساس موفقیت نیاز چندانی ندارند انتخاب میشود. همچنین، کلمات مربوط به شکست اغلب با رنگ قرمز و کلمات مربوط به موفقیت اغلب با رنگ سبز مشخص میشوند. در چراغهای راهنمایی و رانندگی، رنگ سبز نشاندهنده ایمنی مسیر و اجازه برای حرکت و رنگ قرمز به معنای ایست و توقف است. این موضوع به نوبهی خود الهامبخش و مثبت بودن رنگ سبز را تأیید میکند.
علاوهبراین، تحقیقات نشان داده که زمانی که وقتی افراد با گیاهان سبز احاطه شده باشند و به مناظر سبز طبیعت دسترسی داشته باشند، احتمالاً خلاقیتشان افزایش مییابد. در حقیقت، مطالعات نشان داده که رنگ سبز میتواند خلاقیت را تقویت کند.
سبز رنگ مثبتاندیشی است
رنگها نه تنها بر احساسات ما بلکه بر خاطراتمان نیز تأثیر میگذارند. در یک مطالعه، فهرستی از کلمات با بار عاطفی و رنگهای مختلف به افراد داده شد. پس از آن، از آنها خواسته شد تا کلمات خاصی را به خاطر بیاورند. این افراد کلمات مثبتی را که با رنگ سبز نوشته شده بودند بیشتر به یاد میآوردند. این اتفاق باعث شد که محققان این نظریه را مطرح کنند که رنگ سبز مفاهیم عاطفی مثبتتری دارد. بنابراین، رنگ سبز ممکن است در هنگام به خاطر سپردن اطلاعات، ذهنیت مثبتی ایجاد کند که بیتأثیر نیست.
علاوهبراین، مطالعات نشان داده که کسانی که در معرض رنگ سبز قرار میگیرند، نسبت به سایر افراد احساس امیدواری بیشتری دانرد و ترس از شکست در آنها کاهش مییابد.
رنگ سبز رشکبرانگیز است
رنگ سبز معمولاً با احساسات مثبت همراه است اما میتواند نشاندهنده حسادت نیز باشد. همچنین، سبز در برخی موارد مانند زمانی که رنگ چهره فردی سبز میشود، نشاندهنده بیماری جسمی است. پیوند میان رنگ سبز و بیماری ممکن است در ذهن ارتباطی میان این رنگ و حسادت ایجاد کند؛ گویی حسادت یک بیماری منحصر به فرد است.
معانی طیفهای رنگی سبز
هر یک از طیفهای مختلف رنگ سبز از نظر روانشناسی معانی خاص خود را دارد. مهمترین معانی طیفهای رنگ سبز در روانشناسی و آنچه این طیفهای رنگی تداعی میکنند به این ترتیب است:
- سبز روشن: تولد دوباره، بهار
- سبز زیتونی: آرامش، خاکی بودن، ظرافت
- سبز تیره: باروری، طمع، پول، انگیزه
- سبز مایل به زرد: بیماری، حسادت، زوال
- سبزآبی: تمیزی، طراوت، آب
- سبز کمرنگ: آرامش
روانشناسی رنگ سبز برای اتاق خواب
همانطور که اشاره کردیم، رنگ سبز در دکوراسیون کاربرد بسیاری دارد. در اتاقهای نشیمن، رنگ سبز میتواند محیطی آرام ایجاد کند که شما را به آرامش و تعامل اجتماعی دعوت میکند. طیفهای ملایم و کمرنگ سبز بیش از همه در ایجاد فضایی آرام و دلپذیر موثر هستند. در اتاق خواب، ویژگیهای آرامبخش سبز به خواب آرام و آرامش کمک میکند.
در واقع، طیفهای رنگی تیرهتر سبز میتوانند احساسی دنج و محصورشده ارائه کنند، در حالی که سبزهای روشنتر میتوانند فضا را تازه و مطبوع نگه دارند. در فضاهای اداری از رنگ سبز برای افزایش بهرهوری و کاهش استرس استفاده میشود. اثر متعادلکننده این رنگ میتواند به ایجاد یک محیط کاری متمرکز و هماهنگ کمک کند که برای حفظ وضوح ذهنی و کاهش خستگی ضروری است. بنابراین، اگر بخشی از اتاق خواب شما به میز کار اختصاص دارد و میخواهید رنگی برای این فضا انتخاب کنید، پیشنهاد ما به شما رنگ سبز است.
رنگ سبز را میتوان به طرزی تأثیرگذار با رنگهای مکمل و مشابه آن ست کرد تا فضای داخلی از نظر بصری جذاب و دارای بخشهایی هماهنگ با یکدیگر شود. رنگهای مکمل رنگ سبز مانند قرمز یا صورتی میتوانند به فضایی که سبز است، شادابی و انرژی بیافزایند، در حالی که رنگهای مشابه آن مانند آبی و زرد میتوانند ویژگیهای طبیعی و آرامبخش سبز را تقویت کنند.
استفاده از رنگ سبز به عنوان رنگ پسزمینه نیز میتواند فضای خنثی و آرامی را ایجاد کند که به سایر عناصر طراحی اتاق خواب یا سایر اتاقها اجازه میدهد برجسته شوند. استفاده از این رنگ به عنوان رنگ اصلی این فضا نیز میتواند حسی از طبیعت و طراوت را بدون تحت تأثیر قرار دادن فضا ارائه دهد. قابلیت هماهنگ شدن رنگ سبز با بیشتر رنگها آن را به ابزاری ارزشمند در پالت طراحی داخلی تبدیل می کند. این رنگ میتواند با سبکها و حالات مختلف طراحی داخلی سازگار شود.
روانشناسی رنگ سبز در لباس
اگر رنگ سبز را برای لباسهای خود انتخاب کردهاید باید بدانید که این رنگ در روحیه کسانی که شما را با این رنگ میبینند تاثیر مثبتی دارد. همچنین، پوشیدن لباس سبز رنگ حس آرامش، زیبایی و اعتماد را به دیگران منتقل میکند و شما را فردی خلاق و مورد اعتماد نشان میدهد. به همین دلیل در لباس پلیس معمولاً رنگ سبز وجود دارد زیرا حس اعتماد را به مردم منتقل میکند. علاوهبراین، بیشتر لباسهای اتاق عمل سبز هستند زیرا این رنگ احساس راحتی را به بیماران منتقل میکند. پوشیدن لباسهایی با رنگ سبز احساس سخاوتمند بودن شما را نیز افزایش میدهد.
پوشیدن لباسهای سبز رنگ میتواند به تقویت حافظه نیز کمک کند اما استفاده بیش از حد از رنگ سبز برای کسانی که زندگی پر استرسی دارند میتواند فراموشی خاطرات بد و تلخ را دشوارتر کند.
سبز نماد شادی و آرامش است. حتی اگر لباس سبز نپوشید و فقط از اکسسوریهای سبز رنگ استفاده کنید، این طراوت و آرامش را به دیگران منتقل خواهید کرد. جالب است بدانید که در قرن پانزدهم میلادی از رنگ سبز برای لباس عروس استفاده میشد زیرا در آن زمان این رنگ نماد باروری بود. از آن گذشته، سبز رنگی برای تمام فصول است و برای پوشیدن لباس سبز محدودیت سنی وجود ندارد.
ترکیب رنگ سبز با سایر رنگهای لباس
اصول ترکیب رنگهای مختلف با هم در انتخاب لباس، مد و زیباتر شدن استایل شما بسیار موثر است. سبز یکی از رنگهایی محسوب میشود که باید این اصول را درباره استایل با آن رعایت کنیم. از آنجایی که سبز در لباس پوشیدن به هیچ رنگی نمیآید، باید به انتخاب رنگهایی که با آن همخوانی بیشتری دارند توجه کنیم. بهترین رنگهایی که با سبز همخوانی دارند سفید، آبی، زرد، قرمز و مشکی هستند.
- ترکیب رنگ زرد و سبز: ترکیب این دو رنگ شادی و نشاط فراوانی را به دیگران منتقل میکند. هر دو رنگ در کنار هم ترکیبی جوانپسند ایجاد میکنند.
- ترکیب رنگ قرمز و سبز: چون این دو رنگ مکمل هم هستند، با یکدیگر کنتراست زیادی دارند. معمولاً ترکیب این دو رنگ ترکیب زیبایی است و انرژی زیادی به همراه دارد. همچنین این ترکیب رنگی شما را فردی منحصر به فرد و شیک نشان میدهد.
- ترکیب رنگ آبی و سبز: اگرچه این دو رنگ هر دو از خانواده رنگهای سرد هستند اما میتوانند بهترین ترکیب رنگها را ایجاد کنند. معمولاً همه تناژهای سبز و آبی با هم ترکیبی خوبی میشوند و این ترکیب نیز نشاندهنده قدرت است.
- ترکیب رنگ سفید و سبز: کنار هم قرار دادن لباسهایی با این دو رنگ برای فردی که آنها را می پوشد، نشانهی سرزنده و انرژیبخش بودن است. این ترکیب رنگی احساس راحتی را هم تداعی میکند و میتوانید از آن برای قرارهای دوستانه استفاده کنید.
- ترکیب رنگ مشکی و سبز: این ترکیب رنگی در لباس پوشیدن بسیار زیبا و کاربردی است. این ترکیب رنگی را معمولاً میتوان در مهمانیها و مراسمهای رسمی به کار برد.
- ترکیب رنگ مشکی با سایر رنگها: رنگ مشکی را میتوان با رنگهای دیگری هم ترکیب کرد که مهمترین آنها بنفش، صورتی و نارنجی هستند. ترکیب رنگی سبز و بنفش ترکیبی دیدنی و زیبا برای مهمانیها و مجالس است. تمامی تناژهای این دو رنگ را میتوان با هم استفاده کرد.
ترکیب رنگی سبز و صورتی برای مجالس دوستانه و غیررسمی مناسب است. صورتی شما را شاداب و پرانرژی نشان میدهد. میتوانید صورتی روشن و صورتی تیره مانند سرخابی را در کنار سبز به کار ببرید.
برای ترکیب رنگ نارنجی و تناژهای مختلف آن مانند قهوهای نیز میتوانید از سبز روشن و یشمی استفاده کنید. این ترکیب رنگی علاوه بر زیبایی، نوعی قدرتمندی را نشان میدهد.
کلام آخر
آشنایی با روانشناسی رنگ سبز به شما در استفاده از این رنگ کمک میکند. این رنگ مفاهیمی مانند آرامش را در ذهن تداعی میکند و میتوانید از آن برای امور مختلف مانند طراحی دکوراسیون اتاق خواب یا شیکتر شدن استایل خود استفاده کنید.
منابع: verywellmind , designdash , colors.dopely.top