۱۰ فیلم خانوادگی که نخستینبار در جشنوارهی فیلم کن اکران شدند
بعضی از بهترین فیلمهای خانوادگی بودهاند که برای نخستینبار در جشنوارهی فیلم کن به اکران در آمدهاند. جشنوارهی فیلم کن یکی از شناختهشدهترین و مهمترین جشنوارههای سینمایی جهان است و بسیاری از هنرمندان از این جشنواره به عنوان مهمترین جشنوارهی بینالمللی فیلم یاد میکنند. این جشنوارهی فیلم سالانهی فرانسوی، هر ساله مهمترین نامهای فعال در صنعت سینما را گرد هم میآورد و فیلمهای مهمی را به اکران در میآورد. بارها پیش آمده است که یک فیلم خانوادگی که بعدها تبدیل به فیلمی کلاسیک شده، برای نخستینبار در جشنوارهی فیلم کن اکران شده است.
از فیلمهای مورد انتظار از مولفهای نامآشنا و مهم گرفته تا آثار آوانگارد، جشنوارهی فیلم کن بیش از هرچیز برای به اکران در آوردن آثاری که معمولا مخاطبهای آن افراد بزرگسال با نگاه هنری هستند شناخته شده میباشد. اگرچه گاهی فیلمهای بلاکباستری و پرفروش هم اجازه پیدا کردهاند که برای نخستینبار در این جشنواره به اکران در بیایند. گاهی اوقات در بین این فیلمهای بلاکباستری یک فیلم خانوادگی وجود داشته است که برای نخستینبار در جشنوارهی فیلم کن اکران شده.
۱۰. ئی. تی. موجود فرازمینی (E.T. the Extra Terrestrial)
- سال تولید: ۱۹۸۲
- کارگردان: استیون اسپیلبرگ
- بازیگران: هنری توماس، دی والاس، رابرت مکناتن، درو بریمور
- امتیاز راتن تومیتوز: ۹۹ از ۱۰۰
- امتیاز متاکریتیک: ۹۰ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۷.۹ از ۱۰
شاهکار خانوادگی به یادماندنی استیون اسپیلبرگ، «ئی. تی. موجود فرازمینی» نخستینبار در بخش رقابتی جشنوارهی فیلم کن سال ۱۹۸۲ به اکران درآمد و تبدیل به فیلم اختتامیهی جشنوارهی آن سال شد. به عنوان فیلمی که برای تمام سنین مناسب بود و همهی مخاطبان را راضی میکرد، این فیلم توانست بخش زیادی از مخاطبان سینمایی را شگفتزده کند. پیش از این که این فیلم به مسیر سینمایی خود ادامه دهد و تبدیل به بهترین فیلم تابستان شود و گیشه را منفجر کند، این فیلم در جشنوارهی فیلم کن مورد استقبال منتقدان قرار گرفت و مخاطبان برای مدتی طولانی، ایستاده آن را تشویق کردند. این اتفاق پیش از زمانی رخ داد که تشویق کردن فیلمها در جشنوارهی فیلم کن تبدیل به یک رسم شود.
«ئی. تی. موجود فرازمینی» با بودجهی ۱۰.۵ میلیون دلاری توانست در گیشه بیش از ۷۹۲ میلیون دلار بفروشد. این فیلم توانست نام استیون اسپیلبرگ را یک بار دیگر بر سر زبانها بیندازد و او را به عنوان یکی از اساتید سینمایی که میتواند در هر ژانری شاهکار خلق کند اثبات نماید. این فیلم علمی-تخیلی در ۹ رشته نامزد دریافت جایزهی اسکار شد و توانست ۴ جایزهی اسکار را به خانه ببرد؛ از جمله اسکار بهترین موسیقی متن که جان ویلیامز آن را به دست آورد. ویلیامز علاوه بر اسکار توانست جایزهی گلدن گلوب را هم به دست آورد و «ئی. تی. موجود فرازمینی» توانست تبدیل به بهترین فیلم درام جشنوارهی جوایز گلدن گلوب شود. این فیلم داستان موجودی فرازمینی را روایت میکند که به اشتباه روی کرهی زمین فرود میآید و با کمک پسربچهای که او را پیدا کرده است تلاش میکند به خانه بازگردد.
۹. پاندای گونگفوکار (Kung Fu Panda)
- سال تولید: ۲۰۰۸
- کارگردان: مارک آزبورن، جان استیونسون
- بازیگران: جک بلک، داستین هافمن، آنجلینا جولی، جکی چان
- امتیاز راتن تومیتوز: ۸۷ از ۱۰۰
- امتیاز متاکریتیک: ۷۴ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۷.۶ از ۱۰
وقتی که نام جشنوارهی فیلم کن آورده میشود، مخاطبان سینمایی به پرستیژ، وقار و هنر فکر میکنند و ناگهان پای پو وسط میآید. این فیلم خانوادگی دربارهی پاندایی که تبدیل به یک استاد کونگفو میشود برای نخستینبار در جشنوارهی فیلم کن به اکران در آمد و اگرچه به نظر نمیآید این فیلم شبیه به فیلمهایی باشد که کن آنها را دوست دارد، اما «پاندای کونگفوکار» توانست در بخش رقابتی این جشنواره شرکت کند. این فیلم بعدها توانست تبدیل به یک مجموعهی انیمیشنی موفق شود و تا به امروز ۴ قسمت برای آن ساخته شده است. «پاندای کونگفوکار» توانست در جشنوارهی فیلم کن نقدهای مثبتی دریافت کند. تیم صداپیشگان خارقالعادهی این انیمیشن بیشک در موفقیت آن در رابطه با بردن دل مخاطبان بیتاثیر نبودهاند.
«پاندای کونگفوکار» داستان پو را روایت میکند؛ پاندایی که عاشق کونگ فو است و برحسب اتفاق به عنوان جنگجوی اژدها انتخاب میشود. پو هیچ تجربهای در زمینهی کونگفو ندارد، اما با تلاش و پشتکار به مسیر خود ادامه میدهد و هیچچیز نمیتواند مانع رسیدن او به اهدافش شود. صحنههای اکشن زیبا و کمدی جذاب این انیمیشن که به عنوان یک فیلم خانوادگی، نخستینبار در جشنوارهی فیلم کن به نمایش در آمد توانست مخاطبان را شگفتزده کند. این انیمیشن توانست نامزد دریافت جایزهی اسکار بهترین انیمیشن سال شود، اما نتوانست آن را به دست آورد.
۸. شرک (Shrek)
- سال تولید: ۲۰۰۱
- کارگردان: اندو آدامسون، ویکی جنسون
- بازیگران: مایک مایرز، ادی مورفی، کنراد ورنان، کریس میلر
- امتیاز راتن تومیتوز: ۸۸ از ۱۰۰
- امتیاز متاکریتیک: ۸۴ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۷.۹ از ۱۰
«شرک» پیش از این که با گذشت زمان تبدیل به یک پدیده در فرهنگ عامه شود، به عنوان یک فیلم خانوادگی برای نخستینبار در جشنوارهی فیلم کن اکران شد. «شرک» اما مانند سایر آثار خانوادگی از بخش رقابتی جشنوارهی فیلم کن بیرون انداخته نشد و سال ۲۰۰۱ برای به دست آوردن جایزهی بزرگ جشنوارهی فیلم کن به رقابت پرداخت و تبدیل به نخستین انیمیشنی شد که بعد از «پیترپن» (Peter Pan) محصول ۱۹۵۳ توانسته است چنین کند. جشنوارهی فیلم کن یکی از نخستین موفقیتهای این انیمیشن با محوریت غول سبز محسوب میشود. بعدها «شرک» تبدیل به یکی از محبوبترین انیمیشنهای تاریخ سینما شد و تبدیل به مجموعه انیمیشنی شد که مخاطبان مدتها انتظار میکشند تا به تماشای قسمت جدید آن بنشینند.
«شرک» تبدیل به نخستین انیمیشن تاریخ شد که جایزهی بهترین انیمیشن را از جشنوارهی جوایز اسکار به دست میآورد. این فیلم که با بودجهی ۶۰ میلیون دلاری ساخته شده بود، توانست در گیشه بیش از ۴۹۲ میلیون دلار بفروشد. «شرک» بیش از هرچیز به دنبال شخصیتپردازیهای درخشان خود توانست مخاطبان عام را شیفتهی خود کند. صداپیشگیهای درخشان مایک مایرز و ادی مورفی و شیمی درخشانی که بین آنها ایجاد شد توانست مخاطبان را به خنده بیاندازد و از شرک و خرش شخصیتهایی فراموشنشدنی بسازد.
۷. ماداگاسکار ۳: تحت تعقیبترینهای اروپا (Madagascar 3: Europe’s Most Wanted)
- سال تولید: ۲۰۱۲
- کارگردان: اریک دارنل
- بازیگران: بن استیلر، کریس راک، دیوید شویمر، جادا پینکت اسمیت
- امتیاز راتن تومیتوز: ۷۸ از ۱۰۰
- امتیاز متاکریتیک: ۶۰ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۶.۸ از ۱۰
همانطور که از عنوان این قسمت از مجموعه انیمیشنهای ماداگاسکار برمیآید، در این قسمت این مجموعه شاهد شیر، گورخر، اسب آبی و زرافهی محبوب مخاطبان هستیم در حالی که آنها سرتاسر اروپا را با یک سیرک میگردند. یکی از توقفگاههای این سیرک فرانسه است و از آن جایی که بخش زیادی از وقایع این انیمیشن در فرانسه به وقوع میپیوندند چه جایی بهتر از جشنوارهی فیلم کن برای به اکران در آمدن آن وجود دارد؟ سومین قسمت از مجموعهی انیمیشنی ماداگاسکار محصول شرکت دریمورک، سال ۲۰۱۲ از بخش رقابتی جشنوارهی فیلم کن بیرون انداخته شد و به سختی میتوان دریافت که واکنش مخاطبان به این تصمیم چه بوده است.
صداپیشگی شخصیت شرور اصلی این فیلم که حیوانی فرانسوی است و شمایلی شبیه به ترمیناتور دارد را فرانسیس مکدورمند بر عهده گرفته است و توانسته جذابیت این قسمت از این مجموعه انیمیشن را با حضورش چندین برابر کند. این انیمیشن با بودجهی ۱۲۵ میلیون دلاری ساخته شد و توانست در گیشه، ۷۴۶.۹ میلیون دلار بفروشد. این قسمت از این مجموعهی انیمیشنی که بیش از هرچیز به دنبال کمدی درخشانش شناخته شده است توانست با خلق شخصیتهای جدید و روایت داستانی که موقعیت مکانی در آن مدام تغییر میکند از تکراری شدن دوری کند و مخاطبان را به وجد بیاورد.
۶. آن سوی پرچین (Over the Hedge)
- سال تولید: ۲۰۰۶
- کارگردان: کری کرکپاتریک، تیم جانسون
- بازیگران: بروس ویلیس، استیو کارل، واندا سایکس، نیک نالت
- امتیاز راتن تومیتوز: ۷۵ از ۱۰۰
- امتیاز متاکریتیک: ۶۷ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۶.۷ از ۱۰
طی سالها، چندین انیمیشن ساخته شده توسط شرکت دریمورک توانستهاند به عنوان یک فیلم خانوادگی برای نخستینبار در جشنوارهی فیلم کن به اکران در بیایند. یکی از این انیمیشنها انیمیشن «آن سوی پرچین» بود که گذر زمان با آن خوب تا نکرد. این فیلم از بخش رقابتی جشنوارهی فیلم کن بیرون انداخته شد و نتوانست بعدها تبدیل به یک موفقیت ماندگار شود. اگرچه «آن سوی پرچین» یک انیمیشن کاملا مناسب برای کودکان است و صداپیشههای آن ستارگانی فراموشنشدنی مانند بروس ویلیس و استیو کارل هستند، با این حال از نظر داستانی این انیمیشن قدرت کافی را برای تحت تاثیر قرار دادن مخاطبان بزرگسال ندارد و نمیتوان آن را انیمیشنی قدرتمند مانند سایر محصولات دریموک که در جشنوارهی فیلم کن اکران شدهاند دانست.
اگرچه وقتی این انیمیشن را با آثار کلاسیکی مانند «شرک» و «پاندای کونگفوکار» مقایسه کنیم، حرف زیادی برای گفتن نخواهد داشت، اما این انیمیشن میتواند با روایت سادهی خود برای کودکان آموزنده باشد و به آنها درسهایی دربارهی کار تیمی، صداقت و وفاداری بیاموزد. این فیلم با بودجهی ۸۰ میلیون دلاری ساخته شد و توانست در گیشه بیش از ۳۳۹ میلیون دلار بفروشد. «آن سوی پرچین» انیمیشنی است که درام را با کمدی ترکیب میکند و موفق میشود با توجه به شخصیتهای حیوانیاش به سادگی با کودکان ارتباط برقرار کند.
۵. درون بیرون (Inside Out)
- سال تولید: ۲۰۱۵
- کارگردان: پیت داکتر
- بازیگران: میندی کالینگ، بیل هیدر، ریچارد کایند، ایمی پوهلر
- امتیاز راتن تومیتوز: ۹۴ از ۱۰۰
- امتیاز متاکریتیک: ۹۸ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۸.۱ از ۱۰
پیکسار بعضی از بهترین آثار انیمیشنی خود را برای نخستینبار در جشنوارهی فیلم کن به اکران در آورده است. آخرین انیمیشنی که این اتفاق برایش رخ داد انیمیشن «عناصر» (Elemental) بود. یکی از موفقترین انیمیشنهای پیکسار در این زمینه انیمیشن «درون بیرون» بود که سال ۲۰۱۵ در بخش رقابتی جشنوارهی فیلم کن شرکت داده شد. این انیمیشن کمی بعدتر توانست جایزهی اسکار بهترین انیمیشن را به دست آورد و در گیشه با بودجهی ۱۷۵ میلیون دلاری، بیش از ۸۵۷ میلیون دلار بفروشد.
وقایع این فیلم درون ذهن یک دختر جوان میگذرد و احساست شخصی او را به تصویر میکشاند. این فیلم که به عنوان یک فیلم خانوادگی برای نخستینبار در جشنوارهی فیلم کن به اکران در آمد، توانست نقدهای مثبتی دریافت کند. پیکسار سه سال برای ساختن این فیلم وقت گذاشت و بعد از اکران به تمام دنیا ثابت کرد که به عنوان داستانگو میتواند خلاقیتهای فراوانی را از خودش به نمایش بگذارد. این انیمیشن احساسهای مختلف یک دختر بچهی در حال رشد را در غالب شخصیتهای مختلفی مانند شادی، ترس، خشم و … به تصویر میکشاند و موفق میشود نگاهی روانشناختانه به روند رشد انسانها بیاندازد.
۴. شرک ۲ (Shrek 2)
- سال تولید: ۲۰۰۴
- کارگردان: اندرو آدامسون، کنراد ورنان، کلی آزبری
- بازیگران: مایک مایرز، ادی مورفی، کامرون دیاز، آنتونیو باندراس
- امتیاز راتن تومیتوز: ۸۹ از ۱۰۰
- امتیاز متاکریتیک: ۷۵ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۷.۳ از ۱۰
به عنوان یکی از بهترین قسمتهای دوم برای یک مجموعهی انیمیشنی، «شرک ۲» توانست به خوبی پا جای پای قسمت نخست این مجموعه بگذارد و یکبار دیگر، این بار سال ۲۰۰۴ برای نخل طلای جشنوارهی فیلم کن رقابت کند. اگرچه سازندگان «شرک ۲» اینبار هم نتوانستند این جایزه را به دست آورند، با این حال این مجموعهی انیمیشنی تنها مجموعهای است که دو فیلم آن برای به دست آوردن این جایزه به رقابت پرداختهاند. بیشک موفقیت فیلم اول یکی از اصلیترین عوامل بازگشت قسمت دوم این مجموعه به جشنوارهی فیلم کن بود، اما «شرک ۲» به عنوان یک فیلم مستقل توانست به موفقیتهای بزرگتری نسبت به قسمت نخست این مجموعه دست پیدا کند.
«شرک ۲» با داستانی پرتنشتر، معرفی شخصیتهایی جدید مانند گربهی چکمهپوش (آنتونیو باندراس) و پرنس چارمینگ (روپرت اورت) و قطعات موسیقیایی درخشان توانست یکبار دیگر مخاطبان را شگفتزده کند. قسمت دوم شرک با بودجهی ۱۵۰ میلیون دلاری ساخته شد و توانست در گیشه ۹۳۵.۵ میلیون دلار بفروشد. در قسمت دوم شرک داستان شرک و فیونا روایت میشود که به سرزمین پادشاهی پدر فیونا میروند و سعی میکنند با خانوادهی این شاهزاده به همزیستیای مسالمتآمیز برسند. جادوگر بد طینت اما بر سر راه آنها قرار میگیرد چرا که میخواهد پسر خودش را به فیونا برساند تا پسرش تبدیل به پادشاه بعدی سرزمینهای دور شود.
۳. ویلو (Willow)
- سال تولید: ۱۹۸۸
- کارگردان: ران هاوارد
- بازیگران: وارویک دیویس، وال کیلمر، جوان ولی، جین مارش
- امتیاز راتن تومیتوز: ۵۳ از ۱۰۰
- امتیاز متاکریتیک: ۴۷ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۷.۲ از ۱۰
اگرچه این فیلم فانتزی درخشان ران هاوارد با بازی وارویک دیویس و وال کیلمر از نظر فنی برای نخستینبار در جشنوارهی فیلم کن اکران نشد، اما سال ۱۹۸۸ حضوری افتخاری در این جشنواره پیدا کرد و به عنوان اختتامیهی این جشنواره توانست عملکرد مناسبی از خودش به نمایش بگذارد. کمی بعد از این حضور افتخاری، این فیلم در سینماهای آمریکا اکران شد. اگرچه این فیلم که با همکاری شرکت فیلمسازی لوکاس فیلم ساخته شده بود نتوانست به اندازهی «جنگ ستارگان» (Star Wars) محبوب شود، با این حال توانست طرفداران دوآتیشهی خود را پیدا کند؛ طرفدارانی که با گذشت سالها هنوز هم هر از چند گاهی این فیلم را تماشا میکنند و از جهان فانتزی خلق شده توسط ران هاوارد لذت میبرند. سال ۲۰۲۲ ادامهای برای این فیلم سینمایی در قالب سریال ساخته شد و از شبکهی دیزنی پلاس پخش گردید.
۲. شازده کوچولو (The Little Prince)
- سال تولید: ۲۰۱۵
- کارگردان: مارک آزبرن
- بازیگران: جف بریجز، ریچل مکآدامز، پل راد، ماریون کوتیارد
- امتیاز راتن تومیتوز: ۹۲ از ۱۰۰
- امتیاز متاکریتیک: ۷۰ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۷.۶ از ۱۰
این فیلم محصول مشترک فرانسه و ایالات متحدهی آمریکا است. این فیلم از نظر بصری خیرهکننده میباشد و اقتباسی است از داستان کلاسیک «شازده کوچولو» نوشتهی آنتوان دو سنت اگزوپری. این اقتباس سینمایی که به خوبی میتواند احساسات مخاطب را به وجد بیاورد در بخش اصلی جشنوارهی فیلم کن ۲۰۱۵ به رقابت پرداخت و توانست نظرات مثبت منتقدان را جلب نماید. این نظرهای مثبت باعث شدند وقتی که این فیلم کمی بعدتر در نتفلیکس به اکران عمومی درآمد بتواند به موفقیت دست پیدا کند. این فیلم ترکیب خیرهکنندهای است از انیمیشن کامپیوتری و استاپ موشن.
علاوه بر این که این فیلم از نظر بصری میتواند مخاطب را مسخ کند، صداپیشههای آن هم نامهایی آشنا هستند که به خوبی از عهدهی خلق کردن شخصیتهای متفاوت این انیمیشن بر آمدهاند. با توجه به این که نویسندهی کتاب اصلی یک نویسندهی فرانسوی است، هیچ جای تعجب نیست که این فیلم خانوادگی برای نخستینبار در جشنوارهی فیلم کن به اکران در آمد. این انیمیشن توانست جایزهی اروپایی سزار بهترین انیمیشن را هم برای سازندگان خود به ارمغان بیاورد. «شازده کوچولو» با بودجهی ۷۷.۵ میلیون دلاری ساخته شد و توانست در گیشه ۹۷.۶ میلیون دلار بفروشد.
۱. بالا (Up)
- سال تولید: ۲۰۰۹
- کارگردان: پیت داکتر
- بازیگران: ادوارد اسنر، پیت داکتر، باب پترسون، جوردن ناگای
- امتیاز راتن تومیتوز: ۹۸ از ۱۰۰
- امتیاز متاکریتیک: ۸۸ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۸.۳ از ۱۰
این شاهکار پیکسار برای نخستینبار در جشنوارهی فیلم کن اکران شد و علاوه بر این رکوردهای دیگری هم در این جشنواره به نام خودش ثبت کرد. «بالا» تبدیل به نخستین انیمیشنی شد که به عنوان فیلم افتتاحیه در جشنوارهی فیلم کن فرانسه حضور پیدا میکند. این انیمیشن نخستین فیلم سه بعدیای بود که توانست به این جشنوارهی اروپایی راه پیدا کند و در نهایت این که «بالا» توانست تبدیل به نخستین انیمیشن پیکسار شود که برای رقابت در بخش اصلی جشنوارهی فیلم کن انتخاب میگردد.
با تشکر از داستان تکاندهنده و عاشقانهاش و صحنهی افتتاحیهی درخشانش، «بالا» بلافاصله تبدیل به فیلمی پرطرفدار شد و تبدیل به دومین انیمیشن تاریخ شد که نامزد دریافت اسکار بهترین فیلم از این جشنواره میشود. موفقیت پیکسار در جشنوارهی فیلم کن باعث شد که رابطهای قدرتمند بین این شرکت و جشنوارهی فیلم فرانسوی شکل بگیرد و پس از «بالا» بسیاری دیگر از انیمیشنهای پیکسار برای نخستینبار در این جشنواره اکران شدند. «بالا» با بودجهی ۱۷۵ میلیون دلاری، توانست در گیشه بیش از ۷۳۵ میلیون دلار بفروشد. این انیمیشن علاوه بر اسکار بهترین فیلم در ۴ رشتهی دیگر هم نامزد اسکار شد و در نهایت توانست اسکار بهترین انیمیشن و بهترین موسیقی متن را به دست آورد.
منبع: collider