موشک عظیم چین تا چند ساعت آینده به زمین سقوط میکند
بخش اصلی موشک غولپیکر «لانگ مارچ ۵بی» چین که از کنترل خارج شده است، تا چند ساعت آینده به جو وارد میشود و بقایای آن به زمین سقوط خواهد کرد اما محل کاملا دقیق آن هنوز مشخص نیست.
در هفتهی گذشته روز ۲۹ آوریل (۹ اردیبهشت) بود که موشک «لانگ مارج ۵بی» (Long March 5B) چین بخش نخست ایستگاه فضایی «تیانهه» (Tianhe) چین را در مدار قرار داد. اما پس از آن موشک وارد مداری موقتی شد که دیگر تحت کنترل نبود.
این موشک قدرتمندترین پرتابگر چین است و از خانوادهی موشکهای «لانگ مارچ» یا «چانگ ژنگ» (Chang Zheng) در زبان چینی، محسوب میشود. طبق برآوردها طی چند ساعت آینده به جو زمین وارد میشود و به احتمال زیاد در اقیانوس اطلس سقوط میکند. «وانگ ونبین» (Wang Wenbin) سخنگوی وزارت امور خارجهی چین دربارهای سقوط این موشک گفت: «بیشتر بقایای موشک چینی هنگام ورود مجدد به جو میسوزد و به احتمال بسیار زیاد آسیبی در پی نخواهد داشت.»
طبق بررسیها مسیر فعلی این موشک ۲۱ تنی نشان میدهد که پس از ورود به جو در آبهای بینالمللی فرود خواهد آمد. هرچند با توجه به سوختن در جو و پراکنده شدن قطعات گوناگون، تعیین دقیق محل سقوط دشوار است و انتظار میرود که در ۸ می منطقهی زمانی شرقی (اوایل ۱۹ اردیبهشت در ایران) به جو وارد شود.
روز گذشته «جیانلوکا ماسی» (Gianluca Masi) اخترفیزیکدان ایتالیایی پروژهی تلسکوپ مجازی، با استفاده از تلسکوپ رباتیک ۱۷ اینچی «النا» (Elena) در پارامونت ایتالیا، تصویری از این راکت چینی ثبت کرد. به گفتهی او در شرایطی که خورشید تنها چند درجه زیر افق قرار داشت و آسمان هنوز روشن بوده چنین تصویری ثبت شده است.
«مایک هووارد» (Mike Howard) سخنگوی وزارت دفاع آمریکا هم با بیان اینکه نیروی فضایی این کشور در حال ردیابی این موشک چین است، تأکید کرد: «دقیقا نمیتوان نقطهی ورود به جو را نمیتوان مشخص کرد.» با این وجود اسکادران هجدهم پایش فضای ارتش آمریکا از طریق وبسایت اسپیس ترَک بهروزرسانیهای موقعیت موشک را ارائه میکند.
با وجود غیرقابل پیشبینی بودن مسیر دقیق موشک پس از ورود به جو، خبر خوب این است که با توجه به سطح گستردهی زمین و اینکه بیش از ۷۰ درصد آن را اقیانوسها تشکیل میدهد، بقایای این موشک خطر بسیار کمی برای آسیب رساندن به افراد دارد.
«جاناتان مکداول» (Jonathan McDowell) اخترفیزیکدان دانشگاه هاروارد گفت: «خطر ایجاد خسارت یا برخورد به اشخاص خیلی کم است، قابل چشمپوشی نیست و میتواند اتفاق بیفتد اما احتمال اینکه به شما آسیب برساند بسیار اندک است. بنابراین من نیازی نمیبینم از خوابم بزنم و نگران سقوط این موشک باشم!»
طبق پیشبینی آژانس فضایی اروپا (ESA) بقایای موشک لانگ مارچ ۵بی چین میتواند در هر جایی از یک منطقهی خطر میان عرضهای جغرافیایی ۴۱٫۵ درجهی شمالی تا ۴۱٫۵ درجهی جنوبی سقوط کند. منطقهای که تقریبا شامل تمام قارههای آمریکای جنوبی، نیویورک، آفریقا و استرالیا و بخشهایی از آسیا و اروپا مانند ژاپن، اسپانیا، ایتالیا، پرتغال و یونان است.
چنین بازهی گستردهای ناشی از سرعت زیاد موشک است که باعث میشود حتی تغییرات جزئی در شرایط، مسیر آن را بهشدت تغییر دهد. هماکنون سرعت این جرم به ۲۸ هزار کیلومتر بر ساعت رسیده و با قرار داشتن در ارتفاع حدود ۱۶۰ کیلومتری سطح زمین، در حال کاهش ارتفاع مداری است. برای دیدن موقعیت این موشک میتوانید به وبسایت Orbiting Now مراجعه کنید.
طبق آخرین برآورد «شرکت هوافضا» (The Aerospace Corporation) این موشک ۸ می حدود ساعت ۲۳:۲۲ منطقهی زمانی شرقی (ساعت ۰۷:۵۲ روز ۱۹ اردیبهشت) با ضریب خطای ۴ ساعت، جایی در اقیانوس اطلس و سواحل شرقی آمریکا سقوط خواهد کرد، هرچند احتمال تغییر این تخمین بسیار بالاست.
عکس کاور: موشک لانگمارچ ۵بی وای۲ (Long March 5B Y2) در سکوی پرتاب پایگاه فضایی ونچانگ (Wenchang)
Credit: Visual China Group/Getty Images
منابع: CNN, The Aerospace Corp, Fox News
چه جذاب!امیدوارم هزار تا تیکه بشه بخوره تو حوزه های امتحانات نهایی.
به نظرم ما ها نباید نگران باشیم چون یا با موشک میمیریم یا با کرونا
کاش صاف تو سر دوختر خالهی من میخورد
مطمئن باش میخوره تو سرت..
موشک بیوفته روی سر صهیونیستی ها عالیه
اگه بر مبنای شانس بخوایم محل سقوط رو محاسبه کنیم مطمئنم وسط سر من میخوره
ایول بابا چه اعتماد بنفسی داری تو