چین مأموریت مریخنورد ژورونگ در سیارهی سرخ را تمدید کرد
مریخنورد ژورونگ چین فاز نخست مأموریت خود را با موفقیت به پایان رساند اما همچنان به کاوش سیارهی سرخ و جستوجوی آب یخ زده که میتواند سرنخهایی از حیات را در خود داشته باشد، ادامه میدهد.
سازمان ملی فضایی چین اعلام کرد که مریخورد «ژورونگ» (Zhurong) برنامهی ۹۰ روزهی خود را در ۱۵ آگوست (۲۴ مرداد) به پایان رسانده و هماکنون در شرایط عالی و شارژ کامل قرار دارد. این سازمان همچنین تأکید کرد که با وجود پایان مأموریت برنامهریزی شده، کاوش در منطقهی فرود یعنی «هامونهی اتوپیا» (Utopia Planitia) ادامه مییابد.
پس از آمریکا چین دومین کشوری است که یک کاوشگر را با موفقیت بر سطح مریخ فرود آورده و فعالیتی پایدار دارد. این در حالی است که شرایط دمایی در مریخ بسیار شدیدتر و طول شبانهروز هم ۴۰ دقیقه بیشتر از زمین است.
ژورونگ با ارتفاع ۱٫۸۵ متر بهطور قابل توجهی کوچکتر از مریخنورد آمریکایی «پشتکار» (Perseverance) است که همراه با بالگرد کوچک «نبوغ» (Ingenuity) مشغول کاوش منطقهای دیگر از مریخ است. در حالی که ژورونگ با ابزارهای خود خاک مریخ را بررسی میکند، ناسا امیدوار است کاوشگر پشتکار بتواند هر چه زودتر نخستین نمونه از خاک مریخ را برای آوردن به زمین در سال ۲۰۳۱ جمعآوری کند.
علاوه بر مأموریت در سیارهی سرخ، چین همزمان مشغول توسعهی ایستگاه فضایی خود با نام «تیانهه» (Tianhe) است. دو فضانورد این کشور در روزهای گذشته با یک راهپیمایی فضایی بخشی از تجهیزات ایستگاه از جمله یک سیستم تهویه مطبوع پشتیبان را نصب کردند. سه خدمهی ساکن در ایستگاه فضایی چین در ماه سپتامبر (شهریور) به زمین بازمیگردند و تیم جدیدی جایگزین آنها خواهد شد.
ژورونگ تا کنون ۸۸۹ متر در مریخ پیموده و بیش از ۱۰ گیگابایت دادههای خام به زمین فرستاده است. اما به جز جنبههای علمی مأموریت چین بر سطح مریخ، مأموریت کاوشگر «تیانون-۱» با سلفیهای جذابش هم شناخته شده است. این کاوشگر یک بار در راه رسیدن به مریخ سلفی گرفت و مریخنورد چین هم پس از پایین آمدن از سکوی فرود، یک سلفی رنگی از مریخ مخابره کرده بود که موفقیت مأموریت را تأیید میکرد.
به جز مأموریتهای فعال چین در مریخ و مدار زمین، این کشور بهتازگی نمونههایی از ماه را هم جمعآوری کرد و به زمین آورد و همچنین پرچم خود را بر سطح قمر زمین برافراشت.
عکس کاور: سلفی مریخنورد ژورونگ در مریخ
Credit: CNSA