موشک عظیم چین در نزدیکی جزایر مالزی سقوط کرد
موشک کنترل نشدهی «لانگ مارچ ۵بی» (Long March 5B) چین این بار هم بر فراز اقیانوس هند وارد جو زمین شد و جایی نزدیک به ساراواک، از ایالتهای مالزی در جزیرهی بورنئو سقوط کرد.
فرماندهی فضایی ایالات متحدهی آمریکا ورود مجدد این موشک در ساعت ۱۲:۴۵ بعدازظهر منطقهی زمانی شرقی (۲۱:۱۵ به وقت تهران) را تأیید کرد، اما هنوز مشخص نیست که بقایای آن دقیقا در کجا به زمین رسیدهاند. به گفتهی آژانس فضایی مأموریتهای سرنشیندار چین اما این موشک باز هم در نزدیکی منطقهی سقوط قبلی به زمین رسیده و بیشتر آن در مسیر سقوط سوخته است.
در ۲۴ جولای (۲ مرداد) چین از این موشک برای پرتاب و تحویل ماژول آزمایشگاهی تازهی «ونتیان» (Wentian) به ایستگاه فضایی در حال توسعهی «تیانگونگ» (Tiangong) استفاده کرد. برخلاف اکثر موشکها مرحلهی اول لانگ مارچ ۵بی هنگام تحویل محموله، به مدار میرود. این قطعه که بیش از ۳۰ متر طول و بیش از ۲۲ تن وزن دارد، برای مدتی به دور زمین میچرخد تا زمانی که سرانجام بدون هیچ راهی برای کنترل حرکت آن، سقوط کند.
اطمینان نداشتن دربارهی مکان فرود این موشک در هفتهی گذشته در سراسر جهان نگرانیهایی را ایجاد کرد، زیرا پیشبینیها نشان میداد که احتمال دارد موشک در هر نقطه از مکزیک تا آفریقا به زمین سقوط کند.
این سومین پرتاب موشک لانگ مارچ ۵بی چین است و سومین فرود خارج از کنترل آن را رقم میزند. در سال ۲۰۲۰، چین از این موشک برای فرستادن ماژول هستهی تیانگونگ به فضا استفاده کرد که بقایای آن در ساحل عاج فرود آمد و در حالی که هیچ تلفات انسانی گزارش نشده است، اما به برخی از سازهها خسارت وارد شد. سال گذشته هم این کشور ماژول آزمایشگاهی اصلی خود را سوار بر لانگ مارچ ۵بی پرتاب کرد که قطعات آن در نهایت به اقیانوس هند سقوط کردند.
برخی از کاربران مالزیایی در توییتر، ورود دوبارهی موشک را بهتصویر کشیدند. «جاناتان مکداول» (Jonathan McDowell) اخترفیزیکدان مرکز اخترفیزیک هاروارد-اسمیتسونیان، معتقد است که بقایای موشک ممکن است در نزدیکی سیبو، بینتولو، یا برونئی، سه شهر واقع در امتداد ساحل شمالی بورنئو به زمین رسیده باشند اما سقوط در یک منطقهی پرجمعیت بعید است.
«بیل نلسون» (Bill Nelson) مدیر ناسا هم با یک توییت به این فرود غیرقابل کنترل واکنش نشان داد. او نوشت: «جمهوری خلق چین اطلاعات مسیر مشخص سقوط موشک لانگ مارچ ۵بی را بهاشتراک نمیگذارد. همهی کشورهای فضایی باید از بهترین شیوههای تعیینشده پیروی کنند و سهم خود را برای بهاشتراک گذاشتن این نوع اطلاعات از قبل انجام دهند تا امکان پیشبینی قابلاعتماد خطر احتمال برخورد زبالهها، بهویژه برای وسایل نقلیهی سنگین مانند لانگ مارچ ۵بی، که خطر قابلتوجه و احتمال خسارت جانی و مالی دارند فراهم کنند.»
این اما آخرین موشک خارج از کنترل نیست که به زمین سقوط میکند. چین قصد دارد سومین و آخرین ماژول آزمایشگاهی خود را هم با استفاده از همین موشک در ماه اکتبر (مهر) به تیانگونگ بفرستد و یک بار دیگر هم از این موشک برای فرستادن یک تلسکوپ فضایی در سال ۲۰۲۳ استفاده خواهد کرد.
عکس کاور و ویدیو: بقایای موشک عظیم چین بر فراز جزایر مالزی
Credit: Nazri Sulaiman
منبع: The Verge